Zmaj Pisum Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 19 minutes ago, Ђорђе Р said: Само индивидуална молитва чини мањи део нашег хришћанског бића. Хришћанство је окренуто заједници, заједничком животу у Христу. Не постоји индивидуалан “Рај”. А хришћанства нема без сабрања, заједничких молитава... Pa to i jeste suština hrišćanstva. Ja je nikada nism ni pobijao ni negirao, ali jesam stavio primedbu na lažnu zajednicu, na zajednicu koja postoji samo na liturgiji kao skup, formalnu zajednicu ili zajednicu forme, a nakon nje, nema je, nestaje. Na žalost, mi smo izgubili tokom vremena i raznih nevolja suštinu zajednice u Crkvi Hristovoj, a gore do toga, što se ne trudimo da je obnovimo. Tu krivim sve, i verne i klir. I baš zbog toga, što je tako, imamo ekstrema i levih i desnih, i liberala i ostrašćenih, formalista i mračnjaka... svega, samo ne Agape i zajednicu u Crkvi Hristovoj. I ako neko kaže suprotno, putam uvek "Kada je nakon liturgije, zajednica uz dogovor skupila nešto odeće, nešto hrane, nešto lekova za potrebite, gladne, bolesne...?". Ja ne znam. To još niam video. Ali jesam video da nakon pričešća odmah nastaje razlaz. Svak na svoju stranu. To je ono bolno u našoj Crkvi (zajednici) i meni lično baš to smeta. Za mene je to post, za mene je to vrhunac zajednice. A spasenje... spasenje je gratis. Za džebe. Ne kupuje se ni novcem ni pričešćem. dragisa, Срђан Шијакињић, Justin Waters and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 1 сат, Justin Waters рече U komunističkom Vijetnamu koji se graniči sa Kinom 265 zaraženih i 0 slovima nula mrtvih. Ne poredite babe i žabe. Браћа и сетре из Грузије су осветлали образ. Свака им част. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
The Godfather Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 13 часа, Zmaj Pisum рече kaže se "aBsolutno" aBsolutno romanticno Срђан Шијакињић, Zmaj Pisum and Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 21 минута, Ђорђе Р рече Да одговорим и ја. За индивидуалну молитву нам храм није неопходан. Ако је твоје питање било усмерено само на тај аспект хришћанског живота. Само индивидуална молитва чини мањи део нашег хришћанског бића. Хришћанство је окренуто заједници, заједничком животу у Христу. Не постоји индивидуалан “Рај”. А хришћанства нема без сабрања, заједничких молитава... Ово је наравно тачно и заокружено, ја бих се само надовезао својом дилемом - наиме, кажу да у временима првих хришћана, није било пуно разлике између литургијске и животне заједнице; хришћана је било релативно мало, држали су се заједно и ван цркве, и били су некако опипљиво одељени тајном крштења од већине људи која их је окруживала. Тако бар кажу. Али питам се шта је значење и домен заједнице данас када имамо ситуације да огроман број људи сваке недеље, годинама, долази на литургије, а да од десетина или стотина људи, познаје њих неколико, а и тих неколико на "здраво, како си" и можда тек са неким од њих попије кафу понекад. Ово нарочито важи за веће градске цркве. Ти људи јачу заједницу имају са породицом, широм фамилијом, пријатељима, другарима и колегама, речју са људима са којима свакодневно живеби контактирају, деле добро и злок. Један део тих људи, често и већину, ни не виђају никад на литургијама јер их ови ни не посећују. Шта онда значи спасавање у заједници и кроз заједницу, данас. Сами се не можемо спасти, чак и да можемо, самоћа је пре пакао него спасење; али да ли се спасавамо изградњом веза љубави пре свега са заједницом у којој живимо, или учествовањем у литургијској заједници у којој често једва да познајемо пар људи. Покушавам да кажем да ми се чини да се у каснијим временима хришћанства и у савременом свету не може повући знак једнакости између заједнице и Цркве. Бар не на исти начин на који је то могло у првим временима. Вероватно да је Црква заједница на неки мистични начин, али у данашњем свету многи хришћани већи део свог времена, енергије и уопште себе посвећују другим заједницама које постоје у њиховом животу, него црквеној заједници. Aleksandra_A, Desiderius Erasmus, Broken and 3 осталих је реаговао/ла на ово 1 5 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 2 minutes ago, Срђан Шијакињић said: Ово је наравно тачно и заокружено Bolje si to formulisao nego ja. Nadam se da će biti i shvaćemo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 Претече ме Змај, то је та дилема... Џаба, мислим, анонимно учествовање у литургијској заједници, ако немамо изграђену заједницу љубави са људима са којима живимо. Питање је само да ли је џаба имати изграђену заједницу љубави са људима ван цркве, ако не учествујемо у литургијама... Zmaj Pisum је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 1 минут, Zmaj Pisum рече Bolje si to formulisao nego ja. Nadam se da će biti i shvaćemo Ја баш мислим да је код вас/тебе јасније објашњено. Јер то је то, причестим се, узмем нафору, вратим се на своје место, прекрстим и идем кући. Просто тако функционише... Zmaj Pisum је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 8 minutes ago, Срђан Шијакињић said: Џаба, мислим, анонимно учествовање у литургијској заједници, ако немамо изграђену заједницу љубави са људима са којима живимо. Питање је само да ли је џаба имати изграђену заједницу љубави са људима ван цркве, ако не учествујемо у литургијама... Na moju žalost, mnogi to ne shvataju. Zajednica se svodi samo dok je formalni skup na liturgiji. Meni to dodje, ako smem da banalizujem, isto kao gužva u autobusu dok kontrolor pregleda BUS PLUS kartice. Tu se zajednički molimo da ne nahvata švercere, a kada izadjemo, zaboravimo i na kontrolu i na švercera. Срђан Шијакињић and Слободан Грујић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Smaragdni kamičak Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 36 минута, Zmaj Pisum рече Kada je nakon liturgije, zajednica uz dogovor skupila nešto odeće, nešto hrane, nešto lekova za potrebite, gladne, bolesne...?". Ja ne znam. To još niam video Jedan od primera. Ne znam koliko se često radi, ali postoji. A ima i mnogo onih anonimnih koji pomažu. Зосима, Desiderius Erasmus, fsa and 5 осталих је реаговао/ла на ово 4 4 "Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 Али имамо и оно да ко не једе тело и не пије крв, нема живота у себи. Али и оно да се спасава ко нахрани гладног, напоји жедног итд. Или, шта ћемо даље од разбојника на крсту, који је први ушао у рај, кажу, а нити се причешћивао, нити је - разумно је претпоставити - хранио гладне и појио жедне (говорим наравно о симболичкој вредности те слике да се разбојник спасава без учешћа у Тајној вечери и без причешћа, иако временски након њих, а не о томе да ли је фактички могао бити причешћен). Увек ме те наизглед противречности збуне у позитивном смислу. Драшко, Zmaj Pisum, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 36 минута, Вукашин рече Браћа и сетре из Грузије су осветлали образ. Свака им част. I meni je drago bilo vidjeti kako se drže rastojanja na onoj slici. Kako su lijepo obilježili mjesta da navedu ljude kako treba stajati. Osvjetlali su obraz i u EPZH u pogledu prakse. Rusi u pogledu prakse također. Jedino niko nije nigdje primjenuo sve ovo kompletno i grupno...e ti bi imali najsvjetliji obraz. Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 @Smaragdni kamičak Ovo je retkost. Naravno da ima pojedinaca i grupa, ali ne pripadaju onome što zovemo Crkvena zajednica u pravom smislu. Ako smem da se pogordim, moje bratstvo se bavi time koliko može, ali to ipak nije ono što bi značilo Agape u onom smislu koje rečima propagiramo, a delanja nema Nekako mislim, možda i grešim, kako bi lepo bilo da nakon svake liturgije služitelj u propovedi opmene, nauči i poduči zajednicu, zamoli, dogovori... da se pomogne potrebitima iz zajednice ili van zajednice, kome trba i koliko se može. Mislim da se tu trebamo ugledati na rimokatolike. Oni to rade i na parohijskom i na eparhijskom, ali i preko Caritasa i Stela Maris. Ne treba jednom katoličkom parohu nikakav blagoslov za tako neki humanitarni rad. Bernard and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 16 часа, Зосима рече Мада овде форсирате причу о хришћанској савести,страдању Христа ради,апсолутној немогућности деловања вируса кад си у цркви и сличним патетичним представама, можда ће ово са финансијске стране бити пресудно... Ja nisam imucan, imam vrlo malo, cesto sastavljam krajeve, a ti se ovde rugas i mojoj i svacijoj nemastini? I tako udaras plus nekrstima iz nazovivlasti koji kinje sopstveni narod gore nego janjicari? A ja cu da gledam da odem, pa neka kosta ako treba da kosta. Ni najmanje mi nije zao. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 7 часа, Desiderius Erasmus рече Pošto ovo ponavljaš već dosta puta, ne zameri mi što ću da te pitam: jel' si ti sveštenik? Jel' si veroučitelj? Dajem casove privatno. Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 14, 2020 Пријави Подели Написано Април 14, 2020 пре 5 часа, Desiderius Erasmus рече Ne bih da ti se mešam, ali što misliš da zbog toga neko nije kandidat za pričešće? Можда нисам био довољно прецизан. Уочи причешћа. Мислиш да треба, у том случају? Свештеници су у обавези уздржање 3 дана пре служења, по канонима. Ми нисмо свештеници по рукоположењу али имамо, према учењу Цркве, царско, свештеничко и пророчко достојанство добијено крштењем и миропомазањем. Мислим да би било лепо од нас уздржати се уочи причешћа, мало на молитви постајати. А има пуно других дана за "неиздрж". Milica Bajic and Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука