Jump to content

Васкрс и забрана кретања

Оцени ову тему

Препоручена порука

Колико су глупи ови наслови када се сад погледају:

Цитат

Ako su kašičica i vino sakralni, da li je i pljuvačka

Svetom vodicom protiv korona virusa

Korona virus vs. crkva: Pravoslavni tradicionalisti ne odustaju od svete kašike

Pravoslavna crkva u Gruziji ima neobičan pristup u borbi protiv epidemije korona virusa - prskanjem svete vode

:smeh1:

Ово је за оне који имају очи, слепцима џабе доказивати.

Код нас у логору: 4,054 заражена - 85 преминулих.

Грузија која је дупло мања по броју становника од нас, да заокружимо, где лижу кашичицу, љубе руке и крстове, где су сви храмови нон-стоп отворени... ситуација је: 296 заражених, 3 преминула.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, ronin рече

Теорија завере... Једноставно човек не може да се бори са примитивизмом који влада међу Србима... Човек је експерт али не Срби знају боље... Поготово данас када им је све доступно на интернету... Све лекар до лекара у Србији...

Ок ти ј екоментар (не знам колико је експерт, има маса изјава његових око пређашњих вируса и вакцина где маши жестоко), али кавга је у крозном штаби, но он и Несторовић су у личном сукобу - верујем да су то оставили по страни, али и њихов приступ проблему је доста различити.

Ми олако узимамо здраво за готово то "лекар-експерт", јер многи лекари се ни у чему не слажу око овог вируса (не само њга)...тако да...још накалеми то што си написао, па Вучићеве игре...имај на уму да су Кинези ту (мада се кинески метод подудара доста са Коновим -ригорозно)...

Парелно са тим имаш ставове како је Синод сервилан власти, па је сад попустио "под притиском јавности" - све са Поука....смешно....Синод прати ситуацију и регаује (колико успешно на страну).

Мани је драго да Кон иде, а фала му за труд...мислим да имамо бољих стучњака (чисто субјективан став, ез аргумената и личних нетрпељивоти ка г. дотереу). Ја више поштујем Несторовићев приступ...не волим црњаке. Кон је плашио народ од разних грипова да ћемо, малте не сви помрети. Не треба се играти са непознатим вирусима, али не волим црњаке....

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, ana čarnojević рече

rekla sam da je mera svaki dan. naravno da ne idu svi svaki dan, ja prva. znam par ljudi...

Covece mi idemo u nedelju ne mozemo da pevamo Gospodu koji je pobedio smrt! 

Hristos voskrese iz mertvih smertiju smert poprav i suscim vo grobjeh zivot darovav

Могу да причам само о себи и како је гледам на све.

Мало ми је труба да кажем: ево мене код Тебе Христе, само да прође ова зараза. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, ana čarnojević рече

Поједностављивање. 

Заправо све зависи од тога како неко схвата цркву и литургију. Ако неко живи то и ако му је центар света, ако је вера непрекидно сједињење са Господом, ако је мера сваки дан, као што јесте, наравно да ништа није важније од тога. 

Колико видим не потресају се они којима је не отићи на литургију као добар дан. Па као неће црква да нестане и пропадне. Једна више мање шта сад...Идемо на фудбал или роштиљ то пре подне пошто нисмо достојни да се причестимо, јели смо чоколаду у петак. . И онда те такав прозива да си талибан, фанатик, себичњак који само на себе мисли. 

Вера је маратон. И непрекидно трпљење неоравде и људске глупости. 

Опет говоримо о два осећаја и доживљаја. Некоме је центар света и живи веру тако што осећа да су му литургије потребне као хлеб и вода, дакле свакодневно, тј. увек када их има. Али некоме је центар света и живи веру тако што осећа да се његов однос са Богом неће пореметити и да неко време не оде на литургију (осим, наравно, из лењости и сличних неоправданих разлога), нити да ће се нужно приближити Богу ако буде на свакој литургији. Ко може да каже који је догживљај исправан? Само Бог. Ја верујем да су оба исправна, ако су мотивације искрене. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Вукашин рече

Грузија која је дупло мања по броју становника од нас, да заокружимо, где лижу кашичицу, љубе руке и крстове, где су сви храмови нон-стоп отворени... ситуација је: 296 заражених, 3 преминула.

Лоше поређење, ОСИМ да наши, али стварно, то је скоро тренд да смо политички коректни, да не говорим да литије, прскање водицом и др. то је кд нас више да поп прехрани породицу...Руси носе канистере "петакее", заиста, водице кући...кад кропе народ сав мокар будеш....него Грузија....не можеш пордити проток људи тамо и код нас, никако...ми смо као "филтер", непрестано људи путују у Јевропу и у сред жаришта. Мада, то што кажеш, ј ане видех да ико ишта кропљаше - што није, рецимо, Синод наложио да се кропе домови водицом? да попови и монаси кропе око храмова и по улицама гд емогу да се крећу? Јок...

Чему онда светимо водицу? Али добро...чујем да неки и Св. Јеванђење читају у рукавицама...не судим, просто не разумем то иако сам за сваку врсту опреза, али не прихватам пристум црквеним сасудима и другом у Цркви који има Бошко Јакшић,

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли је већ било...

WWW.VESTI-ONLINE.COM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić danas će održati konsultacije o zahtevu Sinoda SPC da se za Vaskrs privremeno prekine zabrana

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ćiriličar рече

Лоше поређење, ОСИМ да наши, али стварно, то је скоро тренд да смо политички коректни, да не говорим да литије, прскање водицом и др. то је кд нас више да поп прехрани породицу...Руси носе канистере "петакее", заиста, водице кући...кад кропе народ сав мокар будеш....него Грузија....не можеш пордити проток људи тамо и код нас, никако...ми смо као "филтер", непрестано људи путују у Јевропу и у сред жаришта. Мада, то што кажеш, ј ане видех да ико ишта кропљаше - што није, рецимо, Синод наложио да се кропе домови водицом? да попови и монаси кропе око храмова и по улицама гд емогу да се крећу? Јок...

Чему онда светимо водицу? Али добро...

Теби не треба цртати. Не ради се о водици, већ о вери и нади прво на Бога, па тек онда у своје способности. То други тако гледају...

Ништа нам не би фалило да отворимо храмове и да испоштујемо све остале мере.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, ana čarnojević said:

и да Му каже ту сам Господе, само желим да будем ту код Тебе.

Već sam u jednom komentaru postavio nekoliko pitanja:
Da li su Bog Otac, Bog Sin i Duh Sveti samo u hramovima ili su svuda i na svakom mestu?
Ako su samo u hramovima, da li su naše militve beskorisne u domovima, autobusu, na poslu, u bolnici...?
Ako su svuda, koja je razlika pomoliti se iskreno iz srca u svom domu i molitve u hramu?
Da li ste uz Gospoda samo u hramu ili ste uz Njega svaki dan i na svakom mestu?
Zar Mu ne možete reći iz svog doma "Gospode, sa tobom sam, budi uz mene"?
Voleo bih da čujem mišljenje. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, ana čarnojević рече

да Срђо управо то.

али овде се некоме коме јесте центар света дроби да је себичњак и да не воли ближње. па извини, неко мора и да оде на ту литургију и клекне и помоли се са свештеницима да зараза прође. и да Му каже ту сам Господе, само желим да будем ту код Тебе па нека умрем. није исто у својој соби и пред Жртвеником. некоме није.

зашто је такав на верском форуму талибан и себичњак?

Nije takav taliban, samo optužbi ima na obe strane. I ovi koji smatraju da iz ljubavi prema bližnjima treba ostati kod kuće se nazivaju nevernima, kukavicama, judama i sl. Ništa ne dobijamo time.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

@Вукашин Јој Вуле, немислиш валда да ја нисма за то?

Ја сам скроз "против" онога што овде пишем - веруј, али стављам ствари у контест ситуације....рокнули су све с неба па у ребра, и нема врдања - доведени смо пред свршен чин. Говорим о Србији...чак и овде где је ишло полако, а Црква је радикалнија од државе овде по том питању, покупавам да разумем....али са једне тачке: није мој емишљење, које је другачије, и јесте другачије, изнад умнијих и надлежнијих од мене. То је квака. И у том контесту се ја не залађем за то што бих ја волео, него што је моја Црква одлучила да је боље за све - надам се да разумеш то.

Лично, ја би моју децу водио (па неки дан сам малог извео, поред играчишта, око играчишза полицијска трака) и каже човек: Не играј се 15 000 рубаља/200 евра)...мани бре дете ми полуди, оће ваздуха и да види лист...мене лично што се тиче, и ја и моји би ишли и у храм и свуда....још ми жена има бактериофобију! Знаш шта је то? мали пакао у кући...па и она има мекши приступ корони од ових паничара.

Ја говорим ради "опште ствари", а лично сам против скоро свега тога. Ипак најбољи ми је рсуки метод - он је мало ригорознији од Швеђана, али хуманији много....мада је ове Црква ригорознија од државе, али то је Москва - иајте то на уму....20 милиона људи, а за васкрс је хаос (благословени)...

И умрије ено и познати лекар, и владика нам умро...па немојте...стало је нама свима, али није смак света бре пар литургија ако другима помажемо...теолошки? Па држаћемо се благослова...ако ће ко на Суд, епископи ће...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ana čarnojević рече

nista slazem se.

nama je svestenik rekao...jaki u veri da hrabre slabe, slabi da ne mrze jake.

veruj mi da sam ja tu mrznju videla i osetila. napadaju se ljudi da bi neko opravdao sebe i svoj strah. tuzno. a moralna panika u svetu je na strani onih koji ne zele da idu. i na kraju si raspet kao neko ko ne voli Gospoda i ljude. Ludilo...

Da, samo i tu postoji opasnost da sebe zbog odlaska u hram smatramo jakima, a one koji ostaju kod kuće slabima. Treba se i toga čuvati. ;)

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, ana čarnojević рече

nama je svestenik rekao...jaki u veri da hrabre slabe, slabi da ne mrze jake.

Cini mi se da jakih u veri ima na obe ove strane. Ima zdravog na obe strane i nezdravog takodje. Bog jedino zna.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, ana čarnojević рече

да Срђо управо то.

али овде се некоме коме јесте центар света дроби да је себичњак и да не воли ближње. па извини, неко мора и да оде на ту литургију и клекне и помоли се са свештеницима да зараза прође. и да Му каже ту сам Господе, само желим да будем ту код Тебе па нека умрем. није исто у својој соби и пред Жртвеником. некоме није.

зашто је такав на верском форуму талибан и себичњак?

Ех, Ана, "талибан", "себичњак", "маловеран" и "уплашен" су чини ми се свега пар пута поменуте речи, које су се некако нажалост урезале у тему и дале јој тон. Глупости. Надам се да нико то заиста не мисли када се мало удуби у мотивацију људи који не мисле као он.

Мени би талибан/себичњак био неко ко ради ствари из ината (она прича "ма каква наука, измислили вирус да поробе народ, гле оног држи растојање хаха итд."), а маловеран/уплашен онај који је у фазону "та шта има да идемо у цркве, Бог је у срцу а на у грађевини, ја верујем али нисам део СПЦ бла бла", значи просечан коментар са Б92. Ја мислим да ни једних ни других нема много на форуму, али признајем да је мој грех у току ове ситуације пре свега што судим поменутим људима. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Јанко рече

Крај тебе ће бити онај који је такође спреман да умре за Христа.

Ljudi, molim vas. Nemoj te prkošenje virusima povezivati sa željom da se umre za Hrista. Postaje degutantno. 

Ako mislite da nemate straha, a strah nema veze sa oprezom da se ne zaraziš i preneseš je drugom, ajd sutra bacite se na putanju automobilu koji ide 80 na sat, sa vjerom da će auto proći kroz vas kao kroz vazduh. To vam je isto ovo šegačenje oko pričešća, i iskušavanje Boga bacanjem pod auto. Ili, uopšte nikad poslije ove epidemije ne idite u bolnice, iskažite vjeru i liječite se pričešćem isključivo. 

Kad vas ljudske starješine izvedu na trgove da vas bičuju i kamenuju samo jer ste hrišćani, ili muče radi Hrista,  ili vam otežaju život na nesnosan način, zbog vjere, a da je ne odbacite, ionda iskažite vjeru..ovako nemojte ljubim vas. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Срђан Шијакињић said:

Ја мислим да ни једних ни других нема много на форуму, али признајем да је мој грех у току ове ситуације пре свега што судим поменутим људима.

Vrlo je teško, čak i nemoguće ostati na nakoj "sredini" u svemu ovome i prihavtiti i jedno i druge bez nekog konflikta, bilo unutrašnjeg, bilo spoljašnjeg..
Ja sam, verujem, više racionalista po nekim pianjima, dok su neki opet više emotivci. Ko je u pravu, ne znam, ali opet ne mogu protiv svog mišljenja i spoznaje.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...