Ćiriličar Написано Децембар 22, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 22, 2019 Vecana and Немања Николић је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Николић Написано Децембар 22, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2019 @Ćiriličar Брате мој, упецали смо се сами. Видиш ли да сад потурају књигу онога Јадивоја Јадића у којој не постоји ни један једини аргумент, само исмевање аутохтониста, чиста пљувачина. Пишу докторате са 20 извора, док имамо књиге о аутохтоности Срба са преко 600 референци! То је њима важно! Фусноте, плусеви и минусеви. Семинарски радови и фотеље. Да га зову господином. Повраћа ми се од таквих. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Николић Написано Децембар 22, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2019 @Ćiriličar Пуно материјала има, можеш постављати до бесвести и књиге и филмове. Само ће те ставити на стуб срама. Као и мене и многе друге. Неће они то да читају, за њих то не постоји. За њих је Стојан Новаковић историчар, алфа и омега, а није завршио никакву школу историографије, док су други који су завршили светске факултете, ,,шарлатани"! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тражитељ Написано Децембар 22, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2019 пре 57 минута, Ćiriličar рече Овде су неки већ почели са својом аргументацијом...да појасним кратко. Нисам историчар и као некомпетентан за постављену проблематику слабоћу да "паметујем". Тему сам отворио да можда нешто научим, а овде има црквених људи, па колико знам српска црквена историја и није нешто богата по овом питању. Са друге стране ми смо сведоци како се историја брутално и прекраја и пише у наше време. Дакле ако Џефри Најс/з или Мило Ђукановић и компанија сада пишу историју будућим генерацијама, логично је да закључимо да су империје попут Аустро-Угарске која је имала интересе овде, могле да нам потуре шта им је воља. Многи историчари данас отварају ова питања. Што се тиче "варвара"...користио сам искривљен израз у смислу вандала, агресивци, крвожедника и сл., не баш како су Грци и после римљани то називали варваре.Мислим да Словени и док нису примили хришћанство нису били варвари у том модерном смислу...наравно да нису говорили грчки, нити имали римске школе, али да су били питом народ. Исто тако мислим да су били велик, огроман народ и простирали се по многим крајевима Европе, али баш због своје питомости нису постали нека империја сами за себе...а после су потпали под Рим/Византију, с тим да је један део остао ван. Ми смо били, од пропасти српске средњовековне државе, под Турцима; после су дошли ратови: балкански, па Први и Други, па комуњаре...једноставно није било прилике да сам Срби истраже своју историју (не мислим наравно да ће то на овој теми урадити). И сада опет имамо клања, и свако на Балкану има своју причу. Дакле опши хаос....једно је сигурно, то да је фројд неки "лекар" је мит. То да је европска философија дала ишта добро (сем каталогизације јелиснке философије и њеног искривљењеа) осим геноцидних империјалистичких НАДварвара који себе сматрају цивилизацијским елитама - је мит! То да је историја какву смо учили о Словенима - убађен сам - је чисти мит. Позната историја је показала да су словенски народи питоми, а простиру се од Грчке на Југу до Балтика на северу и до Курила на Истоку...очигледно је да се ради о народу староседиоцу, са, назови, унутрашњим миграцијама. Ствар је у томе што морамо разграничити историјску науку од дневнополитичких и/или новинарских интерпретација и злоупотреба. Од овог другог се не можемо одбранити - просто, сила Бога не моли и такве ствари зависе искључиво од (не)моралности оних који такве ствари диригују. Кад се то двоје састави, настају све ове ствари које помињеш јер историја није просто учење чињеница о прошлости, него истраживање шта се у прошлости догодило и њена реконструкција. У том процесу често нема довољно информација, или има међусобно противречних информација и ту наступа оно због чега историја спада у науку а не у научну дисциплину или просто скуп знања: примењује се научни метод и озбиљна научна анализа да би се нешто прихватило као чињеница или као највероватнија чињеница. Али зато на сцену ступају они који из политичких или идеолошких разлога том чињеницом нису задовољни, па кроз своје сфере утицаја (издавачке куће, трибине, дневне новине итд.) пропагирају неке своје закључке. У Хрватској, ФБиХ и у С. Македонији, национална историја је много више пропаганда заснована на селективно бираним историјским изворима него историја. А слично је и код нас, само у далеко мањој мери. У вези са оним "варвари": у том смислу у ком говориш, стоји све што си рекао, али у историјском смислу период варварства просто означава период непостојања цивилизације у оном смислу у ком је постојала код Грка и Римљана или кроз средњи век до данас, са државним уређењем, културом, градовима, организацијом итд. Варварство није пуко дивљаштво, оно код Словена и Германа и Келта подразумева технологију обраде метала, организоване пољопривреде, сталних насеобина, војно организовање, обраду злата, дресуру животиња за рад, лов и ратовање, постојање религијских система, постојање структура људи од робова и слуга до ратника, трговаца, занатлија и свештенства итд. То су све Словени били и нису били ни по чему дивљији или питомији од онога како такво друштво изгледа- Византијци су се обично пријатно изненађивали њима јер су очекивали управо то, неке крвожедне дивљаке, а наилазили су на људе. Али да смо просто били питоми, нисмо. Словени су били војно јаки и способни и ширили су се на све стране као сложена структура. Не као ратари-мигранти, нити као ратници који опустоше па се повуку, већ просто као народи са војском, свештенством, трговцима и радним народом, само све то у племенском смислу. И не само Словени, исто то су у то време били и Германи и Келти у Европи. Ни ја не покушавам да паметујем, само кажем да су те ствари веома сложене, а просечан Србин о прошлости, нарочито далекој, зна веома мало. Већину то уопште и не занима, али је трагично то што и они које то занима такође знају мало и не желе да то знање прошире, него да постојеће, утврђено знање сруше и уместо тога поставе оно што њима делује логично. Акценат је на стицању знања, бављење историјом није меморисање података, него укључивање мозга и упознавање са тиме како се уопште закључило да су се неке ствари догодиле а неке не. Опет без зле намере, али само да илуструјем примером: након пропасти српске средњовековне државе, Срби нису пали под Турке већ су самостално опстајали још скоро 100 година кроз мање државице, а ни тада нису пали само под Турке, него и под Аустрију и Млетке, а неки су остали непокорени све време. Читав корпус српског народа на подручју данашње Војводине и Славоније био је у својеврсној унији са Угарском, из пријатељских времена деспота Стефана, а српски деспоти су настављали да се нижу као поданици угарског краља све док и Угарска није пала под Турке. Дакле, те претпоставке да се нисмо бавили историјом јер смо били под Турцима су нетачне, јер док један део народа заиста јесте био под Турцима, у другом делу су се рађали племићи, војсковође, трговци и школовани људи. Решење је да и кад је у питању наука попримимо хришћанску скрушеност, прихватимо да нешто не знамо, јер једино тако можемо отворити свој ум за стицање знања. Ако мислимо да нисмо сиромашни знањем, као што је сада, долазимо до оваквог стања да се прича о неким историјским "школама" и да људи више верују смутљивцима и сензационалистичким издавачима него својим професорима. Avocado, Ćiriličar and Рисбо је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Децембар 22, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 22, 2019 @Немања Николић Време Словена долази... Словени су со свету... Vecana and Немања Николић је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 22, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2019 пре 7 минута, Немања Николић рече @Ćiriličar Пуно материјала има, можеш постављати до бесвести и књиге и филмове. Само ће те ставити на стуб срама. Као и мене и многе друге. Неће они то да читају, за њих то не постоји. За њих је Стојан Новаковић историчар, алфа и омега, а није завршио никакву школу историографије, док су други који су завршили светске факултете, ,,шарлатани"! Ево ти један,покој му души,докторирао на Сорбони,ако ти је довољно "светски" факултет... Rašo је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Николић Написано Децембар 22, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2019 @Ćiriličar У смислу заједништва, да. Али не бих то називао Словенством. Јесте, у прави си, тврдња ти је на месту и назив у садашњем контексту. Али једноставно знамо шта је старије, и то треба да поштујемо. Нека објасни господа ћирилицу пре Светих Ћирила и Методија, па онда можемо да разговарамо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Николић Написано Децембар 22, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2019 @Зосима Није ствар у светском. Већ да Стојан Новаковић и Иларион Руварац нису завршили историју, а Панта Срећковић и Милош Милојевић, јесу. Јер они спочитавају њима да су шарлатани и некомпетентни. Апсурд. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Николић Написано Децембар 22, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2019 То је исто као да кажете да су Срби сами себе клали у Јасеновцу и играли фудбал. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Децембар 22, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 22, 2019 @Тражитељ Хвала на труду... Сад молба, кад имаш времена да нам изнесеш своје сазнање о Словенима. Кад смо дошли? Одакле смо дошли? Кога смо затекли? Какав смо однос успоставили са староседиоцима? Укратко, пресек од тамо некад до Спсовдана 1221. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Децембар 22, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 22, 2019 @Немања Николић Не могу мене исмејати, јер ја само износим сумње. Ја нисам дебилчина (намерно) у том смислу (у другим веровватно јесам) да икакво знање себи приписујем, камоли са ове тематике јер нисам историчар. То горди дебили кад се нагорњавају. Озбиљни историчари када и врше неке "реконструкције" (како рече горе брат) ако се и не слажу, требало би, ако су нормални, да им та колизија знања/закључака буде подстрек за дијалог и да дођу до истине - историчарска страст за њом. Бојати се да је историарска страст за нечим другим... Узгред, да подвучем овде, а понављаћу чешже...ономад после рата у Кнеу су све декице београдске носиле најк чарапе чак...то је био знак аритократије...тако је данас докторат....жали Боже људи који нешто знају, не оних коју су бубали...вечина је набубала своје докторате поштено, али појма нема...жали Боже умних људи...е, данас је докторат ко крокодил намајици, или Најк на чарапама пре 20 година. Немања Николић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zavisa81 Написано Децембар 22, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2019 Svako ko veruje u zvanicnu istoriju moze da shvati kolika je to prevara sa citanjem knjige Kraljevstvo slovena - Mavro Orbini . I iskreno slusajuci jako dobrog istoricara gospodina Goran Sarica pogledao sam puno njegovih naucnih radova i predavanja i odusevio sam se pre. Pocetka istrazivanja bio sam jako skeptican u sve ovo ali posle sam samo shvatio , da nas non stop lazu ceo zivot ucimo izvrnutu istoriju koja nam je nametnuta . Ćiriličar and Немања Николић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Николић Написано Децембар 23, 2019 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2019 @Ćiriličar Разумем те брате. Ја сад имам проблема са издавањем једне књиге. Наиме, један владика треба да ми да благослов за одређену књигу. Полако се сазнало да сам ја био код њега и однео му књигу. Настала је читава хајка на мене и на њега. Редовно му одлазе такозвани професори и стручњаци да га убеђују како је та књига глупа, нема везе с мозгом итд. А ја, знајући да он зна све те податке, јер смо о тим стварима претходно причали, њему тада однесем књигу. Он, прочитавши књигу, мени каже да је застарела, јер је то 19. век. Застарела у смислу да се то већ све зна, а ја управо хоћу да је издам поново ради људи, да виде шта ту пише, јер не зна свако што зна владика и евентуално још понеко. Њему просто није јасно зашто га сад ови нападају, кад је то нешто, тј. те информације су одавно познате и знане, доказане археолошки. И сад се догађа то да он мора њих барем да саслуша, а да ли ће ми дати благослов и да ли ће уважити њихов предлог због тренутне политике да сам ја њему однео смеће, видећемо. Ја се у ничији посао не мешам. Тако можемо сви ми кад нам се нешто не допада да нападамо и пљујемо. Замислите да ја одем у Завод за заштиту споменика и да им кажем да нека црква није из 12. него из 3. века. Мене би јавно исмејали и прогласили за лудака. А кад то они чине мени, онда је све у реду. Ćiriličar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Децембар 23, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2019 Лужички Срби Немања Николић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Децембар 23, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2019 Значи, само 100тињак година од доласка одднекуд - нико не зна одакле - основана је Великоморавска кнежевина (на страну Словени на другим просторима, јер знамо да их је било у Солуну у време Ћирилиа и Методија. Сад се поставља питање: Ко је живе пре ту? Јесу ли Словени поробили или побили староседиоце и онда почели да стварају своје државице? Bokisd and Благовесник је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука