Jump to content

Препоручена порука

  • Константин Велики, Аурелијан, Грацијан, Јовијан, Клаудије 2., Констације 2.,Констације 3., Максимијан, Максимин Даја, Максимин Трачанин, Проб, Трајан Деције...римски цареви рођени у српским земљама.
  • Данас знамо да албанска анција вештачки стоврена.
  • Сведоци смо како су створене македонска, црногорска, бошњачка нација.
  • Знамо да (ће) се саремена историја учи(ти) по пресудама Хашког трибунала, дакле, очигледно је да је историја коју смо ми учили упитна, исто онако како нам сервирају лажну историју у којој смо сами учествовали.
  • Имамо пример да у Србију данас српску децу уче да је данак у крви привилегија.
  • Премијер Израела Натанјаху је у приству председника Србије рекао да су Јевреји и Срби већ 2000 година пријтељски народи. Шта то Натанјаху - премијер једне озбињне државе и припадник најстаријег народа на свету - зна а што су Аустро-Угарска, Ватикан и комунисти сакрили од нас?
  • Прича о Словенима варварима који су се доселили на ове просторе у 7. веку је смешна.

Јесу ли српски историчари недовољно образовани (=незналице), или је нешто друго посреди?

Па ко зна и воли нек' изволи.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 91
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1. Све су нације вештачки створене на овај или онај начин, само треба прецизно дефинисати како. Албанци су по својој етногенези једнако нација колико и Срби или Грци. О томе се може дебатовати на много начина, али постојање Албанаца, албанског језика и албанске националне свести међу Албанцима све три вере документовано у домаћој историци још од времена Доситеја и Вука. Штавише, Вук истиче управо Албанце као народ са јаком националном свешћу каква недостаје Србима, јер се упркос својим унутрашњим поделама чврсто држе као једна нација и солидарни су као једна нација, док међу Србима, они који нису православци неће и не желе да буду исти народ са православним Србима, нити се српским именом називају (са изузетком католика Боке и појединих средина по јужној Далмацији). Уз све стварне "вештачке" нације попут Бошњака или Македонаца, не знам откуд Албанци у тој причи јер су они једина објективна и природна нација на Балкану уз Јелине, Словене и Романо-влахе.

2. Прича о 2000-годишњем пријатељству Срба и Јевреја није никакво откривање неког тајног јеврејског знања. Срби као нација не постоје 2.000 година и не само то, него се и сама слика онога шта наш народ јесте и којим језиком говори само у протеклих 1.000 година променила неколико пута. То, наравно, није ништа чудно или неуобичајено, то важи и за скоро све остале европске народе, укључујући и оне најнапредније, најкултурније и најцивилизованије, од којих су Срби - а ово се мора споменути због домаћих нарцисиста - далеко иза. О самом пријатељству Срба и Јевреја не треба правити митове, оно је као идеја настало након Другог светског рата као последица сличне судбине, а у новије време кроз поштовање према Израелу који је успео да поврати власт над древном домовином након скоро 2.000 година и након што су у њој постали тешка мањина наспрам муслимана. Све до Другог светског рата сентимент према Јеврејима је међу Србима био јако лош, мешовити бракови нису постојали, а само јеврејско (тј. "чивутско") име било је нешто чиме су се чак и плашила деца. А и што се Израела тиче, симпатије Срба су до распада СФРЈ биле на страни Палестинаца. Нетанијаху је рекао нешто лепо и пристојно. Али ни ово не треба да нас чуди, Срби су и са Грцима били непријатељи и у мржњи све до средине 19. века, а такође говоримо о вековном пријатељству. Није ово ништа чудно, али тога треба само бити свестан.

3. Прича о Словенима варварима у 7. веку није смешна, него трагична, јер би човек очекивао да ће и они који су били варвари у 7. веку престати то да буду до 21. Људи губе из вида колико је 1.300 година огроман временски период, ваљда због тога што се на све стране говори о много већим бројевима, па нам тај број делује ситно, али то није тако. Само 200 година је огроман временски период, а камоли 1.300. У 7. веку нису само Словени били варвари, него су то били и Германи и Келти. И сви су се селили и досељавали на територије у којима данас живе. Колико су Словени били јак експанзионистички фактор говори да су нам једина брана били нама слични Германи на истоку, Римско царство у Европи и (тада) моћни турски народи по Азији, а који су опет током времена поклекли под Русима. Не знам зашто би теза да су Словени били варвари у 7. веку била смешна, када су управо то и били, исто као и Германи и Келти. Што се "досељавања" тиче, већ је раније било неке приче о томе и мислим да сам и сам писао о томе како је просто невероватно да је толиком броју људи остало у сећању да су у школи учили да су Словени одједном у 7. веку ускочили на Балкан као падобраном, а не да се радило о вишевековним миграцијама и ратничким освајањима од 5. па чак до 9. века у ком су осим Словена учествовали и поменути Германи, Келти и туркијски и други народи, конкретно Авари, и нешто касније Мађари, Кумани, Монголи. А и сами Словени нису дошли из једног правца нити у једном таласу, него из више. Срби су, конкретно, са подручја око Полабља, од стране Западних Словена.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ствар је у томе да нема досељавања...Ко каже другачије, или лаже, или није свестан да лаже, што не умањује лаж. Било је миграција, али на горе и назад. Никако одозго на овамо. Имате етимологију, историју, генетику, биологију итд... Испричано још одавно, тј. није испричано, него се зна. Ко тврди другачије и прича да нације не постоје, а требало би да зна разлику између нације и народа, је аутошовиниста и антисрбин, тј. велеиздајик и комуњара. Јер кад некоме даш доказ, а он каже да је то глупост, а де не жели да погледа истини у очи, тј. доказима, значи горе наведено и да је психолошко програмирање комплетно. Нација је Американац, а Србин је народ.

Све ми се чини да тема служи да се ,,пецају" аутохтонисти. Или ми се само чини? 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Поздрављам тему, 

но занима ме где се може прочитати нешто о тој, правој, историји Срба. Читам набацане тезе па бих волео да прочитам њихов извор. 

Хвала

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Константин Велики, Аурелијан, Грацијан, Јовијан, Клаудије 2., Констације 2.,Констације 3., Максимијан, Максимин Даја, Максимин Трачанин, Проб, Трајан Деције...римски цареви рођени у српским земљама.

Рођени су у вријеме када Срби нису живјели на овим просторима. 

Дакле - небитна чињеница.

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Данас знамо да албанска анција вештачки стоврена.

Ако ћемо том логиком ићи, да је вјештачки створено оно што су Велике силе у 19. и 20. вијеку одобравале, онда је и Србија вјештачки створена јер је аутономију и независност добијала уз пристанак Великих сила - поготово на Берлинском конгресу 1878. године.

Са друге стране, ако мислиш овим негирати аутентичност албанског идентитета, онда се бориш са вјетрењачама. Народ постоји ако одређена група се идентификује као народ и ако се разликује у нечему од својих сусједа ( па макар то био и само нагласак ).

Дакле - бесмислено.

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Сведоци смо како су створене македонска, црногорска, бошњачка нација.

Да - тако се нације и стварају. Оствариш ефективну контролу над једном територијом, направиш засебан идентитет на основу неке разлике у односу на друге и створиш ( или се сплетом околности сам од себе створи ) засебан национални идентитет. Ништа ново.

Мада, неоправдано је упоређивати са једне стране црногорску "нацију", а са друге бошњачку и македонску, јер су ове друге ипак настале нешто природнијим путем. Бошњаци су одувијек имали засебан идентитет на основу своје вјере, док су Македонци се профилисали као засебни због сталних превирања Срба и Бугара преко њихових леђа, а да ниједна страна их није ефективно асимиловала. То се и дешава са земљама између чекића и наковња - развију сопствени идентитет јер им буде доста да се други бију преко њихових леђа. Тако је и Украјина настала иначе.

Дакле - неспорно, али непрецизно.

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Знамо да (ће) се саремена историја учи(ти) по пресудама Хашког трибунала, дакле, очигледно је да је историја коју смо ми учили упитна, исто онако како нам сервирају лажну историју у којој смо сами учествовали.

Не знамо, јер вала у Србији се не учи о геноциду, него о злочину/масакру и сл. Уосталом, није ништа ново да се спорна питања ипак устале у једном тумачењу у историографији. Нпр, данас читав свијет о Америчком грађанском рату учи као о рату Југа за отцјепљење ради очувања робовласништва, али сами Јужњаци о том рату говоре као о "Рату Сјеверњачке агресије" којим је Југ само бранио "права савезних држава од федералне тираније" и до дан данас. До дан данас... 

А тек што Јапан о Другом свјетском рату говори као о "одбрамбено патриотском рату" а премијер Шинзо Абе се и дан данас поклања споменику војницима који су починили "силовање Нанкинга", један од најгнусијих ратних злочина у историји.

Дакле, историју ћемо очигледно учити по сопственом наративу, били ми у праву или не :dedica:

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Имамо пример да у Србију данас српску децу уче да је данак у крви привилегија.

Јопет са овим?

Од сељачета до великог везира - need I say more?

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Премијер Израела Натанјаху је у приству председника Србије рекао да су Јевреји и Срби већ 2000 година пријтељски народи. Шта то Натанјаху - премијер једне озбињне државе и припадник најстаријег народа на свету - зна а што су Аустро-Угарска, Ватикан и комунисти сакрили од нас?

Са једне стране израелски премијер нешто бубне, а са друге стране године и вијекови историографије засноване на археолошким и писаним историјским изворима и пажљивом анализом свих доказа са свих страна, а не само са западних и комунистичких извора...

Шта је јаче као доказ?

Очигледно Биби, јер Биби је јеврејски Путин.

пре 10 часа, Ćiriličar рече

Прича о Словенима варварима који су се доселили на ове просторе у 7. веку је смешна.

- Средњевјековни извори, лингивистички докази, историографија, толико научника који су се озбиљно бавили овом темом са својим угледом и каријером на линији и сви се слажу у макар најосновнијем, да смо дошли овдје у 7. вијеку као Срби.

- Мени се то не свиђа јер ја волим да мислим да смо ми најнајнајнај :starece:

Уосталом, шта је лоше што смо дошли као варвари? Цивилизирани Ромејци нам нијесу ништа могли па смо им узели добар дио земље и милина :smil443643319dc3d:

пре 2 часа, Тражитељ рече

Срби су, конкретно, са подручја око Полабља, од стране Западних Словена.

Mojyh serbskyh wotcow kraj 0511_music

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Немања Николић рече

Све ми се чини да тема служи да се ,,пецају" аутохтонисти. Или ми се само чини? 

Лоше ти се чини.

Овде су неки већ почели са својом аргументацијом...да појасним кратко. Нисам историчар и као некомпетентан за постављену проблематику слабоћу да "паметујем". Тему сам отворио да можда нешто научим, а овде има црквених  људи, па колико знам српска црквена историја и није нешто богата по овом питању. Са друге стране ми смо сведоци како се историја брутално и прекраја и пише у наше време. Дакле ако Џефри Најс/з или Мило Ђукановић и компанија сада пишу историју будућим генерацијама, логично је да закључимо да су империје попут Аустро-Угарске која је имала интересе овде, могле да нам потуре шта им је воља.

Многи историчари данас отварају ова питања. Што се тиче "варвара"...користио сам искривљен израз у смислу вандала, агресивци, крвожедника и сл., не баш како су Грци и после римљани то називали варваре.Мислим да Словени и док нису примили хришћанство нису били варвари у том модерном смислу...наравно да нису говорили грчки, нити имали римске школе, али да су били питом народ. Исто тако мислим да су били велик, огроман народ и простирали се по многим крајевима Европе, али баш због своје питомости нису постали нека империја сами за себе...а после су потпали под Рим/Византију, с тим да је један део остао ван.

Ми смо били, од пропасти српске средњовековне државе, под Турцима; после су дошли ратови: балкански, па Први и Други, па комуњаре...једноставно није било прилике да сам Срби истраже своју историју (не мислим наравно да ће то на овој теми урадити). И сада опет имамо клања, и свако на Балкану има своју причу. Дакле опши хаос....једно је сигурно, то да је фројд неки "лекар" је мит. То да је европска философија дала ишта добро (сем каталогизације јелиснке философије и њеног искривљењеа) осим геноцидних империјалистичких НАДварвара који себе сматрају цивилизацијским елитама - је мит! То да је историја какву смо учили о Словенима - убађен сам - је чисти мит. Позната историја је показала да су словенски народи питоми, а простиру се од Грчке на Југу до Балтика на северу и до Курила на Истоку...очигледно је да се ради о народу староседиоцу, са, назови, унутрашњим миграцијама.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Срндаћ рече

Од сељачета до великог везира - need I say more?

Па, осунети свог сина и дај га ЕрдоАну у неку гарду. Остало не бих коментарисао...хвала ти Клинтоне што си нас бомбардовао и просветлио...то је та прича демонска...Јелена Милић је "аристократкиња" на НАТО причи, а и многи су постали...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Још једна пошаст захватила је наш народ,а то је бесомучни ложење, на неку нову историју,знану као" Срби пре амеба"...знам људе који су болесно опседнути идејом о најстаријем народу од кога је све постало,језици,културе,уметност наука,,аријевска бела раса Срба...

Јутјуб је пун којекаквих кретена и квази исторочара,који па ја бих рекао буквално измишљају чињенице,са идиотском аргументацијом,а уствари све зарад своје личне промоције... 

Ко жели може наћи ову књигу,са ироничним насловом,не би ли мало изашао из тог лудила...

Резултат слика за срби пре адама и после њега

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Ćiriličar рече

Па, осунети свог сина и дај га ЕрдоАну у неку гарду. Остало не бих коментарисао...хвала ти Клинтоне што си нас бомбардовао и просветлио...то је та прича демонска...Јелена Милић је "аристократкиња" на НАТО причи, а и многи су постали...

 

Немамо аргументе, па умјесто о историји сада лупетамо неку кафанску причу о политици?

А да... теби су историја и политика исто...

Ништа онда.

Само ћу ти рећи једно, тамо далеко... односно Хатирла севгили:

"... када си драгане мој отиш'о у крвав бој..."

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Има још једна:

KLIO SE STIDI - Radivoj Radić

Али за професора Радића неки већ "знају" да је издајник.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Ćiriličar рече

Тему сам отворио да можда нешто научим

 

пре 50 минута, Ćiriličar рече

Па, осунети свог сина и дај га ЕрдоАну у неку гарду. Остало не бих коментарисао...хвала ти Клинтоне што си нас бомбардовао и просветлио...то је та прича демонска...Јелена Милић је "аристократкиња" на НАТО причи, а и многи су постали...

 

Да, овако се иначе понаша човјек када жели нешто да научи.

Лаку ноћ 0703_read

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Зосима рече

Још једна пошаст захватила је наш народ,а то је бесомучни ложење, на неку нову историју,знану као" Срби пре амеба"...знам људе који су болесно опседнути идејом....

Ја знам разне људе, али то није тема и не ради се ни о кавим пошастима. Не шупљи и не изврћи ни моје речи нити копирај овде којекаве ликове. Шта мене брига кога ти знаш, или кажи непто на тему или сиктер, да си пет пута Зосима и да си мецена Поукама. Знам и ја милонере па нисма милионер. Знам лепотан. Знам свете људе па сам грепник велики...прти свог Радивоја и сиктер, или се уљуди.

Управо сада, Срндаћ рече

Немамо аргументе, па умјесто о историји сада лупетамо неку кафанску причу о политици?

А да... теби су историја и политика исто...

Срндаћ, лепо на српском: немој да какиш овде. Управо си похулио и на српске Мученике, сматрајући да је  боље бити турски везир него сељаче - онда је било боље свим косовским Мученицима да се потурче. Које аргументе? На твоје болештине типа:

 

Управо сада, Срндаћ рече

Од сељачета до великог везира - need I say more?

Јаке аргументе ти изнео, све са анализма ДНК; археолошким ископинама, јадник набио жуљеве од будака копајући, и са пожутелоим докторатом са Оксофорда.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Срндаћ рече

Да, овако се иначе понаша човјек када жели нешто да научи.

Па учи се од начених  не од неуких провокатора! Шта да учим од тебе? Како се добро турчити?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Pontifex Emeritus рече

За некаквом “скривеном” повешћу трагају само они којима стварна повест није по вољи. Јер стварна повест каже да су нас на светло позорнице европске културе извели Света браћа Ћирило и Методије, Апостоли Словена.

И пре Оваплоћења Христа су живели људи на земљи, исто тако и пре крштења 7. векова после Оваплоћења. Словени су прихватили Христа преко Кирила и Методија, али су живели и пре, о томе ПРЕ се овде говори. Хвалоспеве Светој Браћи - слава им - остави за друге теме. Духовне дијагнозе мене лично такође...ја ти нисам парохијан нити си ти мој поп! Ако си умислио да си духовник, па тренираш на форуму, отвори себи неку тему, па у две смене тамо "исповведај" и "разрешуј" и "саветуј".

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...