Jump to content

Свештеник Зоран Ђуровић: Исповест

Оцени ову тему

Препоручена порука

73342925_2805056132872169_6224329432144805888_n.jpg

Исповест

Најкраће: Исповедали су се греси који су пречили причешће, и то су озбиљне ствари. И у раној Цркви си могао или ниједном или једанпут да направиш тај грех. И то нису били греси помисли.

Доласком визигота, лонгобарда и других, уводи се покајање за помисли. Оне почињу да се исповедају као греси. На Истоку чак и после 11 века постоји идеја испоедања помисли, али као духовни разговор, не као разрешење од греха, јер грех као такав не постоји - грех који би те одвојио од причешћа. Зато ми имамо велике духовнике који нису свештеници а руководе манастирима (нпр. св Бенедикт Нурсијски). Симеон Нови Богослов је имао лаика, Стефана, који га је исповедао. И то је све димензија духовног разговора и руковођења, корекције, која није сакраметална, јер нема опраштања грехова. Сада, помешало се то што је духовни разговор са тајном исповести у сакраменталном смислу, и добили смо праксу исповедања за глупости. Долази ти особа сваке недеље са истим "гресима". Нисам да се то искључи, и у малим и монашким заједницама треба да постоји, јер се ту контролишу особе у добром смислу те речи, па и сам то имам, али увек гледам да их подигнем и на већи ниво. Ту треба рада, ништа више. Не може преко колена.

Говорим о проблему где се особе причешћују без исповести, а традиционалнији их гледају испод ока и осуђују. Као што и ови "либерални" гледају на ове друге као приглупе. Добро је поразговарати са свештеником ако има искуства, али је лоше разговарати са неком будалом, а таквих има у нашим редовима колико хоћеш. И такав може само да упропасти особу. Зато треба расуђивање. Традиционални нека иду и исповедају традиционалне грехе, све ће уредно бити опроштено, напреднији нека иду другде, али да не мисле да су напреднији од других. Елитизам је секташтво.

Иди и исповедај се код неке монахиње. Не мора да буде игуманија. Или код цивила, али верног и опитног хришћанина. И добићеш и ти опроштај грехова. Јер ти греси су наше свакодневне муке, а разговор са неким ко се разуме у све то може да ти помогне. Зато се и молите једни за друге. И благосиљајте једни друге. Тиме се ствара веза љубави која треба да победи смрт.

?app=fbl

Подели на овим сајтовима

Како објашњавате грехе који спречавају причешће? Писам у смислу, зашто је битно причестити се редовно, шта то значи редовно? 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Аристарх рече

Како објашњавате грехе који спречавају причешће? Писам у смислу, зашто је битно причестити се редовно, шта то значи редовно? 

Нпр: Трговина робљем, проституција, убиство, раскопавање гробова, блуд итд. 

Редовно је на свакој литургији којој присуствујеш. У принципу би ваљало ићи сваке недеље у цркву, а и о већим празницима. Како ко може. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Нпр: Трговина робљем, проституција, убиство, раскопавање гробова, блуд итд. 

Редовно је на свакој литургији којој присуствујеш. У принципу би ваљало ићи сваке недеље у цркву, а и о већим празницима. Како ко може. 

Znači blud ( veza nevenčanih u crkvi ? ) je prepreka za pričešće. :unbelieveble:

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ekatarina_mala рече

Znači blud ( veza nevenčanih u crkvi ? ) je prepreka za pričešće. :unbelieveble:

Pa sad... Da li možemo seksualni odnos između dvoje ljudi koji se iskerno vole i koji imaju ozbiljne namere jedno sa drugim nazvati bludničenjem?

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Desiderius Erasmus рече

Pa sad... Da li možemo seksualni odnos između dvoje ljudi koji se iskerno vole i koji imaju ozbiljne namere jedno sa drugim nazvati bludničenjem?

Pa tako ga naziva "crkva".

Pričala mi je jedna žena da joj je sveštenik zabranio da se pričesti dok se ne venča u crkvi, dok je ona objasnila da je praktično razvedena i ostalo...jedva joj je bilo dopušteno da se pričesti. Da, izgleda da su to ozbiljne stvari.

Sad sam dovela čoveka u nezgodnu situaciju..

Подели на овим сајтовима

Ako banalizujemo pojam " blud " onda je tako, zna se sta je blud - protiv - prirodni odnosi, pedofilija, istopolni odnosi, sodomija, nekrofilija, preterivanje tj zavisnost od sexualnih odnosa, silovanje, sado - mazohizam itd

Подели на овим сајтовима

Kako ovo : kazu da licni grijesi ne uticu na sluzenje liturgije, tj. da i najgresniji svestenik/episkop kada sluzi, blagodat djeluje kao i kada sluzi sveti.  A znamo da takav ako sluzi on se i pricescuje. Zasto bi mogao da sluzi, a ne bi mogao da se pricesti? Kao da je liturgija jedno, a pricesce nesto sasvim drugo... ?

Подели на овим сајтовима

Треба све то неко да каже ал' нема ко....има али су ретки  такви..... Хвала нашем Ави Римском за текст и труд да људи прочитају, науче и знају....

Ево вам шта још један паметан чоек каже, једноставним-неакадмеским језиком:

....ти неуки људи саветују....

https://www.youtube.com/watch?v=8qQE2KTS4RY&feature=youtu.be&list=TLPQMjUxMTIwMTkWqEPcHLuSaA&t=3448

https://www.youtube.com/watch?v=8qQE2KTS4RY&feature=youtu.be&t=3741

Подели на овим сајтовима

@uomo del Ve.Te. cuo sam da kada je vjencavao, nekim parovima savjetovao da kupe sto uzi bracni krevet. Kaze, kada se posvadjate, ako je je sirok krevet, vi svaki na svoj kraj, izmedju vas metar razdaljine. Ovako, ako je uzi krevet, vi zbijeni jedno uz drugo, do ujutro pomireni ?

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Bonsenjo рече

Kako ovo : kazu da licni grijesi ne uticu na sluzenje liturgije, tj. da i najgresniji svestenik/episkop kada sluzi, blagodat djeluje kao i kada sluzi sveti.  

Ukratko samo - to se resava kroz rulopolozenje

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Bonsenjo рече

Kako ovo : kazu da licni grijesi ne uticu na sluzenje liturgije, tj. da i najgresniji svestenik/episkop kada sluzi, blagodat djeluje kao i kada sluzi sveti.  A znamo da takav ako sluzi on se i pricescuje. Zasto bi mogao da sluzi, a ne bi mogao da se pricesti? Kao da je liturgija jedno, a pricesce nesto sasvim drugo... ?

šta nas to briga

Подели на овим сајтовима

о. Јустин је све добро реко', једино неке ствари/детаље мислим да је требао мало опрезније да формулише/да се изрази, али људи који су имало читали Оце Ране Цркве разумеју га 100% шта је хтио да каже од почетка до краја...   треба неко то све дакаже....а неће нико... драга моја погибе народ, погибоше деца.... зар ја као монах треба да причам о тим стварима...-каже о. Јустин....

Кажем опет, у суштини све је рекао једноставним језиком да људи разумеју....

Поздрав народе да сте ми сви живи и здрави, и желим вам свима Богом благословен почетак предтојећег поста 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ekatarina_mala рече

То није блуд. Људи су у браку. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, The Godfather рече

Ukratko samo - to se resava kroz rulopolozenje

Nece biti. Cuo sam da Patrijarh Pavle nije rukopolagao nikoga ko je makar jednom prije crkvenog braka pao u blud. Ali, poslije rukopolozenja neki padnu u ovaj ili onaj grijeh. A to kazu uopste ne utice na sluzenje liturgije, tj svete tajne izvrsene od takvih su validne. Ako sluzi liturgiju, podrazumijeva se da se pricesti.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...