Jump to content

У сусрет 31. октобру: "Хелоуин" није "Ноћ вештица" већ "Вече Светаца"

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 16 минута, Grizzly Adams рече

СПЦ мора да направи једно ”велико чишћење”.

to ce biti nikad, barem ne za neseg zivota...mozda kad se obnove generacije, ako se do tada svi ne isele iz Srbije

Подели на овим сајтовима

• Одговори 127
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Пре сат времена, Grizzly Adams рече

Па ја капирам да је паганима требао неки ”прелазни период” за прву генерацију, ал то је било пре хиљаду година. Који ће нам сад стварно не знам.

Осим ако још нисмо завршили преображај. Што је вероватно случај... Недокрштено.

Не капираш ти ништа,ал то је већ правило.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Снежана рече

Dobro badnjak i mogu da shvatim, ali da li neko može da mi objasni krkanje na groblju za zadušnice i daće?

пре 50 минута, Вилер Текс рече

Е то не могу да схватим. Можда је остало од тога да се за душу покојника да милостиња, тј нахране гладни па се изитоперило у кркање.

Боље би било да после помена заиста нахране гладне уместо што кркају. Мада ја не знам ни једног црквеног човека који упражњава тако нешто.

пре 38 минута, Снежана рече

управо о томе желим да причам, улога Цркве у едукацији народа, дакле имамо 90% људи у Србији који се декларишу као верници, од тога 1% оних који знају нешто, чему црква ако не учи народ, држи га затуцаног и на нивоу "ваља се", када си чуо неког свештеника да народу прича о томе?

пре 33 минута, Родољуб Лазић рече

Отприлике тако. У многим крајевима на гробљима за задушнице људи одлазе до суседних гробова, или и даљих, гробова рођака и пријатеља и узму припремљену храну за покој душе покојника. То је првотни смисао тог послужења на гробљу. Али, нажалост, као и много тога код Срба, то се извитоперило и претворило у кркање и пијанчење. 

Ваља се је сасвим довољно. А и не смета.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Стаљиново унуче рече

Ваља се је сасвим довољно. А и не смета.

не знам да ли си гледао емисију о даћама у источној србији, не знам како се то зове, беле покладе или тако нешто, када се окупе на гробљу, и са поклонима у рукама играју/цупкају око гроба, ретко мучан призор, шта се ту ваља? шта је ту добро и јел због тога Христос васкрснуо?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Снежана рече

не знам да ли си гледао емисију о даћама у источној србији, не знам како се то зове, беле покладе или тако нешто, када се окупе на гробљу, и са поклонима у рукама играју/цупкају око гроба, ретко мучан призор, шта се ту ваља? шта је ту добро и јел због тога Христос васкрснуо?

присуствовао.

А што би ти неком ко је то од своје бабе видео морала да мењаш?Сви обичаји временом ишчезну,Па ће и тај.Мада стоји да међу Валсима то најспорије иде.,

Подели на овим сајтовима

"На­ве­че Бад­њег да­на, на Бад­ње ве­че, ло­жи се бад­њак. Ово мла­до др­во, обич­но хра­сто­во, сим­во­ли­ше Хри­ста и ње­гов ула­зак у свет. Ло­же­ње бад­ња­ка пред­ста­вља то­пли­ну Хри­сто­ве љу­ба­ви. За­тим, бад­њак је под­се­ћа­ње на др­во ко­је су па­стири до­не­ли у пе­ћи­ну и ко­је је пра­вед­ни Јо­сиф за­ло­жио ка­ко би се тек ро­ђе­ни Бо­го­мла­де­нац за­гре­јао у хлад­ној пе­ћи­ни. Бадњак je символ новог живота и надеИма још јед­но ту­ма­че­ње: бад­њак је на­го­ве­штај Хри­сто­вог стра­да­ња и Ње­го­вог Кр­ста. Име бадњак повезано је са речју "бдети" (стсл. бад) будући да се на тај дан бдело чекајући рођење Господа и Спаса Исуса Христа. Сла­ма ко­ја се уно­си у ку­ћу под­се­ћа­ње је на ону сла­му из ја­са­ла на ко­ју је Пре­све­та Бо­го­ро­ди­ца по­ло­жи­ла тек ро­ђе­ног Го­спо­да."

Ovo gore je sa zvanicnog sajta SPC. Teks Viler je postavio. 

Mene nervira sto se na ovaj nacin i dalje utvrdjuje taj paganski upliv i forsira se nabacivanje hriscanskog smisla svemu i svacemu. Te badnjak predsta lja Hrista, te vatra simbol topline Hristove ljubavi, te Josif lozio vatru u pecini a badnjak predstavlja i to. Mislim, u malo cemu se ne moze naci hriscanska simbolika. Crkva neguje ovo. 

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Broken рече

Crkva neguje ovo. 

Прича се да је један поп тео да укине бадњак па му оне намргођене бабе што свима досађују по цркви бациле неку клетву... Боље не дирати.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Е то не могу да схватим. Можда је остало од тога да се за душу покојника да милостиња, тј нахране гладни па се изитоперило у кркање.
Боље би било да после помена заиста нахране гладне уместо што кркају. Мада ја не знам ни једног црквеног човека који упражњава тако нешто.

Ја знам неке који кркају у цркви на задушнице, јербо су далеко од отаџбине па не могу на гробљу. За душу покојника који је волио печење донесе се печење у цркву, а ако је покојник био пушач запали се цигар, додуше ван цркве. Ваља се. Поп ћути јер ако се супростави наљуте се па не зову на ломљење колача, освећење водице итд.
Подели на овим сајтовима

Не мора нужно једење на гробљу да буде неко паганско наслеђе, но просто практичан потез, истина опет наслеђен из неких ранијих времена, попут славске милоште, како се милошта, термин задржао у Мачви, а вероватно се тако зове и где где по Србији. 

У данашње време се милошта напушта како из практично материјалних разлога, односно бољег стандарда са друге стране. 

Наиме, некада нарочито у пасивним крајевима, када је био оскудан превоз, на славу код домаћина је долазио као гост само један представник друге куће. А обично је у кући госта остајао стари дедо и баба или већ ко, који нису могли доћи на славу. 

И онда се том госту, када крене кући, спакује милошта да се у његовом дому са славски понудама почасте и они који нису могли да дођу на славу. 

Обично бут или плећка јагњећи или прасећи или неколико комада рибе, кутија колача и проче. 

Некада је то значило, из примера моје породице нпр. да најмање једна марва мора да се закоље само да би се подмирило паковање милоште. 

Но, како су почели аутомобили и свакако се може у великом броју случајева доћи у госте "сви са кућом", има туце и која година више да се постављало питање чему милошта када дођу у госте сви са кућом од унука до бабе и деде и угосте се и онда још спремаш храну да се понесе. 

Отуда је по договору између домаћина и гостију та пракса почела да се напушта. 

Е у сличном смислу, као наслеђе ранијих времена видим и храну на гробљу, када онај који даје помен, такође ради оних који долазе са стране, а нема нпр. услова да их угости све касније у дому. Дакле, спреми се нека храна да се сви имају послужити и окрепити након помена, а оно што остане се свакако раздели касније сиромасима којих, барем по селима увек има на гробљима када су помени. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Снежана рече

управо о томе желим да причам, улога Цркве у едукацији народа, дакле имамо 90% људи у Србији који се декларишу као верници, од тога 1% оних који знају нешто, чему црква ако не учи народ, држи га затуцаног и на нивоу "ваља се", када си чуо неког свештеника да народу прича о томе?

Чуо сам, али су у питању изузетци. Ово је питање за свештенике.

А може се и дестити да кад свештеници иду на парохију да зову народ на литургију, да проповедају али да су ови глуви. Вероватно има до свакога по нешто.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Broken рече

"На­ве­че Бад­њег да­на, на Бад­ње ве­че, ло­жи се бад­њак. Ово мла­до др­во, обич­но хра­сто­во, сим­во­ли­ше Хри­ста и ње­гов ула­зак у свет. Ло­же­ње бад­ња­ка пред­ста­вља то­пли­ну Хри­сто­ве љу­ба­ви. За­тим, бад­њак је под­се­ћа­ње на др­во ко­је су па­стири до­не­ли у пе­ћи­ну и ко­је је пра­вед­ни Јо­сиф за­ло­жио ка­ко би се тек ро­ђе­ни Бо­го­мла­де­нац за­гре­јао у хлад­ној пе­ћи­ни. Бадњак je символ новог живота и надеИма још јед­но ту­ма­че­ње: бад­њак је на­го­ве­штај Хри­сто­вог стра­да­ња и Ње­го­вог Кр­ста. Име бадњак повезано је са речју "бдети" (стсл. бад) будући да се на тај дан бдело чекајући рођење Господа и Спаса Исуса Христа. Сла­ма ко­ја се уно­си у ку­ћу под­се­ћа­ње је на ону сла­му из ја­са­ла на ко­ју је Пре­све­та Бо­го­ро­ди­ца по­ло­жи­ла тек ро­ђе­ног Го­спо­да."

Ovo gore je sa zvanicnog sajta SPC. Teks Viler je postavio. 

Mene nervira sto se na ovaj nacin i dalje utvrdjuje taj paganski upliv i forsira se nabacivanje hriscanskog smisla svemu i svacemu. Te badnjak predsta lja Hrista, te vatra simbol topline Hristove ljubavi, te Josif lozio vatru u pecini a badnjak predstavlja i to. Mislim, u malo cemu se ne moze naci hriscanska simbolika. Crkva neguje ovo. 

Црвка преображава ствари. Не одбацује ништа што није за одбацивање. Једино што је за одбацивање је зло и грех.

Подели на овим сајтовима

Много нам је широка вера. Разни православни народи имају разне народне обичаје који су преображени. Немојмо бити штребери ( да се не наљуте теолози али већни њих тако звучи- извините али ово вам је "фидбек" из народа јербо сам и ја неки народ а нисам једнини који тако мисли) и сужавати народе и људе у своје калупе.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вилер Текс рече

Много нам је широка вера. Разни православни народи имају разне народне обичаје који су преображени. Немојмо бити штребери ( да се не наљуте теолози али већни њих тако звучи тако- извините али ово вам је "фидбек" из народа јербо сам и ја неки народ а нисам једнини који тако мисли) и сужавати народе и људе у своје калупе.

Амин!

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Grizzly Adams рече

Прича се да је један поп тео да укине бадњак па му оне намргођене бабе што свима досађују по цркви бациле неку клетву... Боље не дирати.

О томе се ради. Да укине бадњак? Да укине преображено и јединствено у култури једног народа?

Заштo ми да укидамо бадњак? Зашто други православни да укидају јелку?

То може само да помисли неко ко је нашо па зашо.

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Стаљиново унуче рече

присуствовао.

А што би ти неком ко је то од своје бабе видео морала да мењаш?Сви обичаји временом ишчезну,Па ће и тај.Мада стоји да међу Валсима то најспорије иде.,

zašto? pa recimo zato što ta ista baba šalje decu kod sveštenika da im "saliva stra`" ili devojke da im se čita molitva da Đura ostavi Milevu i zaljubi se u nju, zato što to nema nikakve veze sa Pravoslavljem i predanjem.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...