Jump to content

Информативна служба СПЦ: Осврт на антицрквену харангу у појединим овдашњим медијима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Нажалост ово саопштење само потврђује колико су епископ-портпарол, Синод и остало дворско особље изоловани од верујућег народа који је, хвала Богу, у последњих година научио и нешто мало о теологији и учествује у светотајински живот цркве. Али у оваквим злонамерним и дефанзивним саопштењима не препознају ништа црквено. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 173
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Yorgos рече

верујућег народа који је

"У име народа проглашавам кривим портпарола СПЦ...", бре ово ми познато...је ли заседао ЦК?

Управо сада, Yorgos рече

који је, хвала Богу, у последњих година научио и нешто мало о теологији

Ма да сад нека народ почне да се бави теологијом и машала.Видим да Блиц и Данас са голих сиса и политике прелазе на теологију...то је стварно њихов домен....још да заинтересујемо конобарице, певаљке где би нам био крај. Па познају се мисионари по плодовима...

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Ćiriličar рече

Видим да Блиц и Данас са голих сиса и политике прелазе на теологију

С` тим што у Данасу, голих сиса никада није било :)

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Milan Nikolic рече

Чињенице, међутим, говоре друкчије: Патријарх и Синод – па чак и специјално „таргетирани” портпарол Српске Православне Цркве – поступају искључиво у складу са Уставом Српске Православне Цркве и мандатом добијеним од њеног Светог Архијерејског Сабора. Одлуке се доносе у најбољем интересу наше Цркве и изражавају ставове апсолутне већине наших архијереја.

Информативна служба Српске Православне Цркве

Izgleda da se "demanti" svodi na: jesmo sakrivali pozive od ostalih, ali po Ustavu i mandatu imamo pravo da ih sakrivamo ako odlučimo da je to u najboljem interesu Crkve i procenimo da bi apsolutna većina onih od kojih se sakriva isto odlučila.

Цитат

и скрива (!) од епископâ „крајње добру намеру“ цариградског Патријарха кад он, не једном него два пута, позива српске архијереје на прославу осамстогодишњице хиротоније Светога Саве у епископски чин, не помињући, наравно, аутокефалију, будући да данашња цариградска теорија гласи да Свети Сава није ни добио аутокефалију него да аутокефалија Цркве у Србији датира из 19. века, а аутокефалија уједињене Српске Цркве из 20. века.

Zar nije najbolje ovaj problem rešiti (i zlikovca razobličiti ili eventualno otkriti da je u pitanju nesporazum) tako što odgovoriš javno i zamoliš drugu stranu da ponovi poziv ali tako da se u istom navede i proslava autokefalnosti?

Ne znam kako skrivanje i ignorisanje takvog poziva rešava bilo šta...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Grizzly Adams рече
пре 11 часа, Bokisd рече

RPC moze kroz jedinstvo i harmoniju sa Putinom

Па то и треба да се запитамо што је РПЦ у ”јединству и хармонији” са таквим човеком уместо да га критикује.

РПЦ и СПЦ су одлепиле скроз, још таквим бандитима деле ордење...

Brate, da li smo svesni koji se rat na svakom polju vodi protiv Rusije na cijem je celu taj Putin, i kako onda RPC treba da bude protiv coveka koji brani interese svoje zemlje, pa to nema nikakvog smisla....ko da je to neki klikeraj u kraju i eto deca se igraju, Putin i crkva.... bre u pitanju je opstanak drzave i naroda, kako u Rusiji, tako i kod nas....... samo sto kod nas ovaj nas je daleko od nekog ko bas brani interese svoje zemlje i da je bas 100% zasluzio orden.... inace, mozda bi neki novi Jelcin bio verovatno bolji covek za Zapad i da ga onda RPC podrzava.... to su te analogije..

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Grizzly Adams рече

Ево један детаљ из текста који је можда читаоцима промакао:

Оће ли неко да ми објасни који су то ”раније државни органи” (па још ”законити”) које је неко ”прогласио ауторитарн(и)м ... криминализованом групом”?

Је л то хоће да каже оно што се мени чини или се варам?

Е сад, написао би још неке ствари, али да не обарају форум опет. ;)

И мени је запао за око овај део. Размишљао сам, не бих волео да верујем да се овде жели рећи да је СМ и његов режим био не-ауторитаран и не-криминализован. Рећи тако нешто не би било нити истинито, нити хришћански, будући да је белодано да је тај исти режим убијао новинаре, политичке противнике и успоставио пљачкашки систем.

Међутим, верујем и надам се да се овде хтело рећи нешто друго, да су Маркале и Рачак служили за кримилаизацију државних органа РС/СРБ, како би се оправдало покретање акције против самих држава РС/СРБ (иако су акције, наравно, представљане као усмерене "против режима", као у осталом и касније, од Авганистана, преко Ирака, Либије и Сирије) и касније изузимање КиМ из граница и власти државе Србије, чак и након што је режим промењен и нови "демократски" поздрављен од стране Запада. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Grizzly Adams рече

Нису Билдт и НАТО против Православља, него против Путина. Цивилизовани свет покушава да КГБ-овца на време спречи да направи нови СССР и поново завије пола Европе у црно наредних 50 или 100 година. То је главни сукоб овде.

На капирам ово баш најбоље. Како Путин може да направи нови СССР, а поготову како може да завије пола Европе у црно? Не мислиш ваљда да ће да пођу оклопне дивизије на Пољску и Балтик, такви ратови су одавно већ прошлост.

А што се тиче покушаја Руса да се инфилтрирају где могу и да спроводе своје интересе, они не раде ништа што већ не ради било која друга сила. САД, Британија, Француска, Кина...Мсм, то јесте лоше и гадно, али хбг свет тако функционише. Ми само треба да пазимо да се не нађемо на некој ветрометини опет и да не извучемо дебљи крај, као што нам се често дешавало у прошлости.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Bokisd рече

Putin i crkva

Pitanje svvih pitanja.

Kada se očisti skrama i bez rusoprdaljne onanije pristupi analizi

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, GeniusAtWork рече

Ми само треба да пазимо да се не нађемо на некој ветрометини опет и да не извучемо дебљи крај, као што нам се често дешавало у прошлости.

Srbija je sagradila kuću na drumu. J. Cvijić

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Bokisd рече

Brate, da li smo svesni koji se rat na svakom polju vodi protiv Rusije na cijem je celu taj Putin, i kako onda RPC treba da bude protiv coveka koji brani interese svoje zemlje, pa to nema nikakvog smisla....ko da je to neki klikeraj u kraju i eto deca se igraju, Putin i crkva.... bre u pitanju je opstanak drzave i naroda, kako u Rusiji, tako i kod nas....... samo sto kod nas ovaj nas je daleko od nekog ko bas brani interese svoje zemlje i da je bas 100% zasluzio orden.... inace, mozda bi neki novi Jelcin bio verovatno bolji covek za Zapad i da ga onda RPC podrzava.... to su te analogije..

Мени је ово доста компликовано питање. Проблем са болдованим у цитату је што Путин (кад кажем Путин, не мислим нужно само на њега лично, већ на тзв. режим) не само да брани интересе своје земље, већ те интересе дефинише и тумачи како он налази за сходно. Ти интереси дакле, не морају нужно и аутоматски да буду прави интереси Русије и руског народа. Без намере да повлачим икакве додатне паралале између те двојице, и Стаљин је бранио интересе своје земље, па је то на крају довело до смрти милиона Руса и других народа СССР-а. И Стаљин је своју политику представљао као борбу за опстанак против спољних и унутрашњих непријатеља. 

Не пратим довољно прилике у Русији да бих имао коначни став, али оно што чујем ни мало ми не личи на једно друштво које треба да служи за било какав пример. 

Са друге стране, за разлику можда од Гризлија, не верујем да је циљ САД и сателита само да "унормале" Русију. Не, њима је циљ да доминирају, политички, војно и економски и свако ко је самосталан им смета, без обзира да ли је најцрњи диктатор или најсветлији пример демократије и правичности.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Срђан Шијакињић рече

Међутим, верујем и надам се да се овде хтело рећи нешто друго, да су Маркале и Рачак служили за кримилаизацију државних органа РС/СРБ, како би се оправдало покретање акције против самих држава РС/СРБ (иако су акције, наравно, представљане као усмерене "против режима", као у осталом и касније, од Авганистана, преко Ирака, Либије и Сирије) и касније изузимање КиМ из граница и власти државе Србије, чак и након што је режим промењен и нови "демократски" поздрављен од стране Запада. 

Ne!

Ne želi se ni to reći.

Ako bi Međed Milvoški "dozvolio" da mu fiškal budem.

Ovaj veseli narod dozvolio jeste bio da mu lideri budu kojekava bitange i gamad.

U povijesti svima nama bliskoj.

I pomenuti se veoma neodgovorno ponašahu. Da li iz razloga što ne behu dorasli povijesnom trenutku ili pak po diktatu.

Te tako, da nije bilo neodgovornih pojedinih koji po Sarajevu orgijahu sa visova; slikaše se sa Limonovim i proče; a pre toga ispunihu stratešku zamisao okruženja grada bez ikakve greške. I sprovvodceći taktićku zamisao.

Dakle da se nije, da se tako izrazim "šenlučilo", pucalo iz obesti po zarobljenom gradu, ne bi niti bolesni um mogao "izmisliti" Markale.

Mučeni Rus oficir artiljerac je posle toga drvio i objašnjavao - džaba!

Da pred dešavanje Račka koji jeste svakako isfabrikovvan i namešten, beše i za promil bolje volje da se, ako nikako drugačije, a ono rat vodi po njegovim "običajima", ne bi mogao niti taj veseli peMzionisani Pijani Polkovnik Voker da napravvi Račak...

Da je, (ovo je zajebancija sada - moje neko mnenije);

dakle, da je naš Patrija Irinej, npr, u povodu - evo bliski smo sa danima kragujevačkog oktobra.

Da je npr., kao što rekoh Patrijarh Irinej u jednom trenutku "presekao", svo ono, čak i u takvim medijima nasleđeno o "popovima, lopovima, audijima i proče".

Znači, da je Patrija otišao 21. oktobra neke od proteklih godina u Kragujevac, služio Liturgiju; otišao do spomen parka i održao opelo; posle toga posetio Talijana u Fiatu i potpisao ugovor o isporučivanju 40 (ili koliko već vladika SPC ima); dakle 40 Fiata 500 (koji su i Svetom Ocu u poseti SŠA dovoljni i dobri, ne bi mogla Željka i Željke da pričaju o "audijima, džipovima i proče." Plus marketing-kupujmo domaće; ili barem proizvedeno u Srbiji.

Barem o tome, ako već za dečake nemamo opravdanje. 

Pa za početak zapušiš tu rupu.

Ne. Pustilo se sve niz vodu, što bi rekli kod mene u Mačvi, po modelu: "Piči snajka, dok je brat u vojsci!"

Efekte toga, u pojedinostima, gledamo i sada. Onako grubo rečeno.

I da se vratim na prvo, dok se borilo za RS i pravila i gradila RS, uopšte glede NATO stvari nisu bile crno-bele.

Toliko.

Hvala

Подели на овим сајтовима

Мислим да је ово, што добро каже Милан, питање свих питања, тј. питање односа Путина и Цркве, доста повезано са једном појавом, која се мени чини већинском у Цркви, тачније у највишим "званичним" црквеним круговима. Та појава је скептичност према демократији и људским правима и слободама. Можда делимично и зато што су ови појмови толико пута злоупотребљени, заборавља се да су они у сржи хришћански и праведни. Па тако се чини да РПЦ, у суштини, ни нема ништа против да се влада "чврстом руком", у име неких "традиционалних" вредности, које тешко да се могу изједначити са хришћанским вредностима, тек тако.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Милан Ракић рече

Te tako, da nije bilo neodgovornih pojedinih koji po Sarajevu orgijahu sa visova; slikaše se sa Limonovim i proče; a pre toga ispunihu stratešku zamisao okruženja grada bez ikakve greške. I sprovvodceći taktićku zamisao.

Dakle da se nije, da se tako izrazim "šenlučilo", pucalo iz obesti po zarobljenom gradu, ne bi niti bolesni um mogao "izmisliti" Markale.

Mučeni Rus oficir artiljerac je posle toga drvio i objašnjavao - džaba!

Da pred dešavanje Račka koji jeste svakako isfabrikovvan i namešten, beše i za promil bolje volje da se, ako nikako drugačije, a ono rat vodi po njegovim "običajima", ne bi mogao niti taj veseli peMzionisani Pijani Polkovnik Voker da napravvi Račak...

Ово јесте тачно, јесмо се, сами наместили, али су нас "они", на крају, подлачки дотукли. Не треба заборавити ни једно ни друго. Али верујем да се и сам слажеш са тим... Не знам, много је ту нијанси, много је компликовани и размишљати о томе, тек писати... Барем мени.

Са свим осталим се 101% слажем.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Милан Ракић рече

beše i za promil bolje volje da se, ako nikako drugačije, a ono rat vodi po njegovim "običajima"

A već sam nadugačko i naširoko pisao o prekretnici kada za američansku administraciju UČK bešđe teroristička bnada i momenat kada je postala "oslobodilačka vojska". Što je svakako bilo mnogo pre "šetača" američanskog palkovnika i vesele finske zubarke

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...