Jump to content

Писмо еп. Кирила о дешавањима у Америци

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Панарет рече

Слажем се. Његово писмо је упућено овој тројици епископа, написано је у форми затвореног писма, а притом објављено. 

П.С Не би требало користити термин "Америка" када се мисли на САД, јер управо ту настаје конфузија. Америка је континентална целина Северне Америке (са Централном) и Јужне Америке, а САД држава у средишњем делу Северне Америке. Глупо је и када епископи то не разликују

Поштовани новоученије, континент Севрна Јамерика са Централном други континент Јужна Јамерика.

треба пратити ученија

Подели на овим сајтовима

• Одговори 145
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 33 минута, Bokisd рече

Sad, meni deluje to sve nekako 'nepouzdano' i pravo pitanje jeste da li je Sinod upoznat sa svim desavanjima i da li je stvarno sinod imao uvida taj Novi ustav i da li ga je razmatrao i dao svoje misljenje.

Посреди је хајдучија. Једно је сабор делегирао, друго су ови покушали да протуре. Сву тројицу бих одмах рашчинио, а како су наши спори и млитави, онда барем једног. Остали ће се уфуњати и чекати бољу прилику. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, feeble рече

Ko je objavio ovo pismo, postar? Ako nesto nije javno, zasto ga pustaju u javnost?

Кирило га пустио. То је манир Тасе. Имао је доброг учитеља. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, ana čarnojević рече

moramo se cuvati svi u svakom pogledu. 

Уопште не морамо да узмемо у обзир ту тумачење са блога. Довољни су текстови Давида и Кирила. Обојица кажу да Максим (и остали) одвајају епрахије СПЦ у САД од СПЦ.

Иако мислим да је прилично јасно које су намере намерно ћу се изражавати у кондиционалу:

Дакле, ако, је тачно оно што кажу Давид и Кирил, онда:

1) Максим је изманипулисао Амфилохија, Атанасија и још неке да му дају подршку на Сабору да га не пензионишу да би ово могао да уради (због скидања са факултета је вероватно пожурио јер је знао да ће на наредном Сабору бити још теже провући се). Јер да је тада пензионисан од овога не би било ништа (тешко да би Иринеј и Лонгин сами нешто петљали).

2) Амфилохије и Атанасије и остали су знали шта ће да се деси али су то крили.

Шта год да је од та два то је сасвим довољно лоше и без анонимног блога (који је послужио и као саблажњива илустрација шта све може да се закључи из овога што читамо од самих епископа).

Подели на овим сајтовима

Или Амфилохије и Атанасије раде за Фанар што би онда објаснило много штошта (између осталог то што се Атанасије не оглашава поводом Украјине и неки вид разлаза са Иринејем Бачким за кога сам исто мислио годинама да нагиње Грцима, екуменизму и самим тим Фанару), само што Максима гурају у први план да одрађује посао за њих.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, feeble рече

Или Амфилохије и Атанасије раде за Фанар што би онда објаснило много штошта (између осталог то што се Атанасије не оглашава поводом Украјине и неки вид разлаза са Иринејем Бачким за кога сам исто мислио годинама да нагиње Грцима, екуменизму и самим тим Фанару), само што Максима гурају у први план да одрађује посао за њих.

АА не раде из убеђења него да имају - као великаши из Његоша - део царства. Мали је пак доста лукав и он је тај који више користи маторе за своје циљеве. 

Подели на овим сајтовима

Амфилохију је требало објављивање овог писма из 2 разлога: 1) Да скине са себе оправдану сумњу да ради на расколу са Максимом; 2) Пројекат Јужне Америке ће му се угасити ако није у заједници са северноамрима. 

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Vladan :::. рече

Уопште не морамо да узмемо у обзир ту тумачење са блога. Довољни су текстови Давида и Кирила. Обојица кажу да Максим (и остали) одвајају епрахије СПЦ у САД од СПЦ.

Иако мислим да је прилично јасно које су намере намерно ћу се изражавати у кондиционалу:

Дакле, ако, је тачно оно што кажу Давид и Кирил, онда:

1) Максим је изманипулисао Амфилохија, Атанасија и још неке да му дају подршку на Сабору да га не пензионишу да би ово могао да уради (због скидања са факултета је вероватно пожурио јер је знао да ће на наредном Сабору бити још теже провући се). Јер да је тада пензионисан од овога не би било ништа (тешко да би Иринеј и Лонгин сами нешто петљали).

2) Амфилохије и Атанасије и остали су знали шта ће да се деси али су то крили.

Шта год да је од та два то је сасвим довољно лоше и без анонимног блога (који је послужио и као саблажњива илустрација шта све може да се закључи из овога што читамо од самих епископа).

какву  Ви машту имате за све похвале. све знате и шта Максим мисли и шта кује. Господ са нама!

потребни су аргументи а не наглабања ко би шта и ко би коме.

Боље би нам свима било на молитву за наше архијереје и нашу Цркву. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јефимија А рече

Боље би нам свима било на молитву за наше архијереје и нашу Цркву. 

Ја то хвала Богу и урадих јутрос на литургији.

(Остало што си написала о мојој поруци је троловање.)

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Zoran Đurović рече

Кирило га пустио. То је манир Тасе. Имао је доброг учитеља. 

Tasa mu nikada nije bio duhovnik a ni učitelj, makar koliko je meni poznato.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Prilazi mi neka novinarka sa diktafonom tražeći da ponovim sve što sam rekao. Kako ponoviti inspiraciju. Tu se muva i neki lunatik sa kamerom i kaže da snima neki video rad. Traži da se predstavim na šta ja odgovaram da se ne predstavljam, a onda me pita ko sam ja ustvari, kaže da mu ličim na nekog ali ga je udario adrenalin pa ne može da se seti. Dečko izgleda raspamećeno, hoće da me zagrli i da se slikamo zajedno, odbijam grljenje jer ludilo je prenosno.

Цане Партбрејкерси

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Zoran Đurović рече

Амфилохију је требало објављивање овог писма из 2 разлога: 1) Да скине са себе оправдану сумњу да ради на расколу са Максимом; 2) Пројекат Јужне Америке ће му се угасити ако није у заједници са северноамрима. 

Више бих гласао за 1) јер ми се чини да је он у ЈА радио без ових у САД свакако. Додуше нисам довољно упућен у детаље како је тај пројекат ишао (осим повремених вести и оне приче када је опет крстио римокатолике).

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Zoran Đurović рече

АА не раде из убеђења него да имају - као великаши из Његоша - део царства. Мали је пак доста лукав и он је тај који више користи маторе за своје циљеве. 

Ja isto mislim da se oni ne bore za prevlast jer su svjesni da ce biti nekog da ne kazem direktnog odvajanja ali ozbiljnog zahladjenja odnosa svakako. Najbolji nacin za to je u dijaspori, a s obzirom kako se ovi krajevi brzo prazne zauzeti dobre pozicije preko vl. Maksima  i vl Grigorija je za AA krucijalno. 

Подели на овим сајтовима

On 2.8.2019. at 12:25, Стаљиново унуче рече

Нисам ни близу теолошки образованог човека ...

пре 2 часа, Стаљиново унуче рече

Ништа у писму није конфзно,наприотив све је врло јасно и преццизно осим што епископ тражи разјашњење да ли иза оваквог понашања на томе скупу стоји  синод или је то солирање,а ни синод нема права на такве одлуке, што је спикоп одмах и обајснио у уводу да колико он зна САБОР СПЦ није донео такве одлуке.

.

Nisi teoloski obrazovan, a znas pravne mogucnosti Sinoda. Plus sve tvoje poruke su generisane na ovom forumu u poslednjih 48 sati. Treba biti slep da ovde nema angazovanosti. Takodje stil te odaje. 

Cudim se i ja administratorima. Svedoci smo tihog rata u SPC, koji polako eskalira, i mislim da je administracija na dobroj strani, ali koristiti bas svaku osobu ili nik, koji je samo naizgled na toj strani, a zapravo radi se o licnim animozitetima, je greska koja moze biti placena.

Jesu su ocigledne negativna delanja e.Maksima i nekih drugih u ovim vremenima, ali treba koristiti svetlo u razotkrivanju i dolaska do istine, a ne bilo koga i onih koje sire tamu. 

.

Подели на овим сајтовима

Тај блог је нека филијала Борбе за вечеру, једни друге преносе уредно.

Моја је грешка што сам пребацио пост у коме је наведен тај блог. Синоћ кад сам цепао тему јер је неко предложио да има посебна тема с овим писмом, грешком сам штиклирао и линк тог борбашког блога.

Извињавам се на грешци.

Него, то није тема. Тема је од куд ово писмо јавно на интернету? Ко га је пустио и с којим циљем? И на крају шта владика Кирило заправо поручује овим писмом.

Колико сам разумео из писма, Кирилу је као нешто криво што и њега нису позвали у тај совјет па се онда позива на авторитет Сабора и патријарха.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...