Jump to content

Зоран Ђуровић: Контроверзна писма митрополиту Амфилохију

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 13. 7. 2019. at 19:11, Леон Професионалац рече

Нема сукоба без две стране. А мало ми је чудно да у подгоричком храму на зиду насликаше Мила ка' ктитора а нама представљају да су као на ратној нози.

Expand  

Ja sve nesto mislim da je Amfilohije "pao" kad je dobio pare od vlade CG za izgradnju hrama u Podgorici.

On 13. 7. 2019. at 19:11, Леон Професионалац рече

Не може национална црква Влаха а не може ни постојање румунске јурисдикције на нашој територији.

Expand  

Pa zar nema hramova Rumunske Pravoslavne Crkve po Srbiji (Vojvodini)?

https://vojvodina.travel/hram-svetog-georgija-rumunska-pravoslavna-crkva-uzdin/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 706
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 13. 7. 2019. at 19:19, Kajzer Soze рече

Твој владика Буловић се ових дана тајно састаје и преговара са Македонцима како ће им дати Томос о аутокефилији. Сам и без ичијег знања и благослова. Патријарха не шљиви 5%. И ко сад жели белу пану, он или Митрополит?

Expand  

Дај нам доказе за тајна састајања Буловића или ћеш бити банован. 

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2019. at 19:21, feeble рече

Ja sve nesto mislim da je Amfilohije "pao" kad je dobio pare od vlade CG za izgradnju hrama u Podgorici.

Expand  

Добили су паре и за цркву Св. Јована Владимира у Бару. У каквим су односима не бих знао али јесте Мило дао паре.

On 13. 7. 2019. at 19:21, feeble рече

Pa zar nema crkava Rumunske Pravoslavne Crkve po Srbiji (Vojvodini)?

Expand  

Има. То је раније договорено. Има и наших у Темишвару као што нас има и у Сентандреји. Само, ми смо њима дозволили јурисдикцију тако где их има колико оћеш а они нама тамо где нас једва има. Јер ми не размишљамо дугорочно. Темишвар је био наш а Вршац није био румунски. Ту су нас превели жедне преко воде. Сад покушавају да то раде по браничевској и тимочкој иако ту нема договора. 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2019. at 19:18, Леон Професионалац рече

Свакако по територијама. И једно и друго су територије. Дати аутокефалију где има смисла није проблем.

Многе се не подударају, а многе се и подударају, зато кажем што да не ако је на корист Цркви. Највећи је проблем тако где постоје две, три и пет јурисдикција, као што је у Њујорку или у Бечу. 

Expand  

Мислим да ти ово не разумеш. Будуће решење је да се прихвати канонски ситуација на терену. И тако ће бити. Стари канони су из старог света. Ако подржаваш 1 владика у 1 граду, ти браниш фанарску идеју да је цео свет њихов. Освести се. 

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2019. at 19:19, Kajzer Soze рече

Милане Николићу,

Твој владика Буловић се ових дана тајно састаје и преговара са Македонцима како ће им дати Томос о аутокефилији. Сам и без ичијег знања и благослова. Патријарха не шљиви 5%. И ко сад жели белу пану, он или Митрополит?

Патријарх ће да свисне кад за ово сазна  а за Амфилохија се ти не брини.Све је јавно и транспарентно код њега.:pop:

Expand  

Ако је тачно то што кажете онда је то страшно. Црква и црквени људи треба да све раде на светлости дана, а не тајно. Зато и ове реакције. Да митрополит Амфилохије отворено ради све што ради било би здравије мислим да каже хоћемо аутономију, залужујемо је, народ и свештенстово су већински за то итд итд. Исто мислим и за било ког у црквеној хијерархији, али за Иринеја нема оволико доказа као за Амфилохија и као што рече један брат има званична одлука да се ступи у неки дијалог са Македонцима.

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2019. at 19:19, Рисбо рече

Данас имамо независне државе БиХ као и Словенију и Хрватску, а у њима делује канонски СПЦ-а. Да ли би за СПЦ можда био бољи назив Београдска Патријаршија Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније и Словеније итд. Питање није само локално, али по овоме што читам овде на форуму сваку причу о аутокефалијама и стопира Фанар.

Expand  

Најбоље је да титула гласи Патријарх београдски и свих српских земаља или Патријарх београдски и свесрпски, мада ово друго опет није у духу Цркве јер не може бити патријарх Срба у Грчкој. 

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2019. at 19:27, Рисбо рече

Да митрополит Амфилохије отворено ради све што ради било би здравије мислим да каже хоћемо аутономију, залужујемо је, народ и свештенстово су већински за то итд итд.

Expand  

Zato sto Srbi to nece i ne traze. Isto kao sto su usli u NATO bez referenduma. A ovako ce se dovesti pred svrsen cin i gotovo. Sta ce onda biti, ko zna kako ce reagovati Srbi u CG.

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2019. at 17:29, Kajzer Soze рече

Оче Зоране,

Пусти ти Вибер и писање порука о.Обрену. Узми пријатељу и окрени Митрополита на његов број и попричајте као људи.

о.Обрену је вероватно било непријатно да све преноси Ђеду.

Expand  

Потпуно сте у праву. Само нема храбрости вероватно или га савест помало опомиње...Јер овде пише свакојаке полуистине и опет понављам ПОЛУИСТИНЕ јер се тиме најбоље манипулише. Због чега, то дотична особа само зна. И онда смо ми неки "пуштени са ланца" од стране Митрополије итд...

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2019. at 19:15, Леон Професионалац рече

Себе да гледамо а не Русију

Expand  

Ne gledamo mi u Rusiju sto volimo, vec zato sto je to pitanje golog opstanka. Snaga pravoslavlja je u Bogu i u velicini Rusije. Izbacite Rusiju iz igre i svi smo pali, od naseg pravoslavlja ce za 20god ( a i to je optimisticna prognoza ) ostati samo mrtvo slovo na papiru, pseudo - crkve, toboze anacionalne koje ce se utopiti u nesto sto ce se samo nominalno zvati crkva.

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2019. at 19:26, Zoran Đurović рече

Мислим да ти ово не разумеш. Будуће решење је да се прихвати канонски ситуација на терену. И тако ће бити. Стари канони су из старог света. Ако подржаваш 1 владика у 1 граду, ти браниш фанарску идеју да је цео свет њихов. Освести се. 

Expand  

Освешћен сам. Наравно да не подржавам фанарску идеју. Не морам безусловно бити фанариот ако говорим о канонском поретку.

Нас у нпр. Бечу има колико и у Србији - не може Беч да буде њихов. Или Чикаго. То је јасно. Као што је јасно да ту претендују искључиво због пара. 

Те Метаксакисове форе да су све варварски територије фанарска прћија нису у реду. То је Св. Николај Српски писао у представци СА Сабору СПЦ. С друге стране и ми смо тамо имали мисију без њих. А Ромеји су слали свету браћу да проповедају по нашим територијама па смо сад аутокефални. 

Ситуација са више епископа није канонски исправна и то је јасно. Можда идеја да се сачува постојеће стање, како предлажете, и јесте најбоље решење али објашњавам човеку да 5 епископа у једном граду није добро решење јер у том фазону Румуни роваре по нашој територији. 

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2019. at 19:22, Zoran Đurović рече

Дај нам доказе за тајна састајања Буловића или ћеш бити банован. 

Expand  

Лупа глупости. Напада бачког да би одржао равнотежу јер ти нападаш црногорског. 

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2019. at 19:36, Леон Професионалац рече

Ситуација са више епископа није канонски исправна и то је јасно. Можда идеја да се сачува постојеће стање, како предлажете, и јесте најбоље решење али објашњавам човеку да 5 епископа у једном граду није добро решење јер у том фазону Румуни роваре по нашој територији. 

Expand  

То су ствари које се решавају од случаја до случаја. Ако се слепо прихвати 1 еп 1 гр то је бацање у раље Фанару. Зато треба да смо разумни. 

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2019. at 19:33, Kajzer Soze рече

Не би то ваљало. То је о.Џомић већ написао у предлогу новог Устава СПЦ који је процурио у јавност и који је жестоко искритикован од стручних људи типа академика Косте Чавошког и др.

Expand  

За шта је Коста стручан? 

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2019. at 19:07, Tristatri рече

.

Ti si samo dokaz da zao covek ne moze biti dobar ni u sojoj struci.

.

Expand  

Нажалост је тако, иако не мислим да је падре толико лош, али да је фанатик, као што написа, јесте, и што је најбоље, мисли да је то добро и да он неког гони до "престола Божијег". То је проблем Сујееетеее.Ништа друго. А идолатрија није добра, ту се са њим слажем, само не приметих током овог времена то за шта оптужује Митрополита. Могу се приметити обичне људске слабости, то да, као и код свих нас, могу се приметити грешке људске и то да, али недобронамерност и покушај одвајања од Цркве , еее то је већ озбиљна оптужба за коју би он требало да се замисли о престолу Божијем. Уосталом Митрополит је највећи противник Артемијеве секте и највећи критичар. Зашто би учинио исто што и он? 

Подели на овим сајтовима

On 13. 7. 2019. at 19:36, Kajzer Soze рече

Немам материјалне доказе али имам дојаве од више људи из његовог најближег окружења. Полако вероватно ће и то испливати наредних дана.:citac:

Expand  

Не созај...

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...