Jump to content

Патријарх Вартоломеј о Цркви у Црној Гори

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Панарет рече

Слажем се, али сам хтео предочити А. Милојкову да му премисе нису баш веродостојне.

Мислиш да је њега брига за то? Он ти је ад хоминем доктор, довољно је да се не слажеш са њим и он те стрпа у неку секту чистом логиком.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Александар Милојков рече

Добро, Ава се бави не класичном већ квантном теологијом, то је јасно :)))

....а у квантном свету не важи класична логика. ;)

Зашто не тагујеш @Zoran Đurović-a када га оговараш?

Подели на овим сајтовима

On 28.6.2019. at 0:51, Milan Nikolic рече

Боље да је Амфилохије презрео то писмо, а не да га истакне као вредност и да га хвале медији.

Па ово је Лохијево писмо. 

Подели на овим сајтовима

On 29.6.2019. at 10:03, Родољуб Лазић рече

Мене лично би много више занимало да чујем твоје мишљење о Ђуровићевом "наративу".

Па то можете и приватно. То теби барем није страно.:ani_biggrin: 

Подели на овим сајтовима

On 29.6.2019. at 15:18, Макрина рече

О томе се ради,ако не лажу.Свако писмо,поготово овакве природе мора да има печат и број под којим је заведено писмо у протоколу Патријаршије.Тек тада је писмо валидно.

Не, печат и титуалација иде другде. Формално гледано писмо је аутентично, иако написано на Цетињу и послато Вартоломеју на потписивање. Зато има и оне завијутке када улази у текст. Да писмо није аутентично (Лохи је одштампао своју копију), види се и из тога да је рађено на очајном штампачу. Ево скоро писмо Вартоломеја Зеленском. Ту можете да видите да не треба печат у самом телу писма, али и разлику у штампачу. 

29heK5N.jpg

mom6Xmp.png

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Штампар Макариjе рече

Шта велиш, писмо једног патријарха који пружа пуну подршку СПЦ и МПЦ као њеном саставном дијелу

Наведи где то каже. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Александар Милојков рече

Добро, Ава се бави не класичном већ квантном теологијом, то је јасно :)))

....а у квантном свету не важи класична логика. ;)

Теби, брате, као да су ставили митру на главу, а не доделили докторску титулу!... 

Подели на овим сајтовима

Нажалост, све сам више уверен да је о. Зоран у праву. Подла игра продаје не само Срба у Црној Гори већ и саме Цркве, а све под тобожњом борбом за Косово и имовину Митрополије. Жмири се на лудило Фанара да би се као он смирио и не би дирао СПЦ или да би некако утицало на западне центре моћи да не дирају Косово. Неко јефтино политичарење од стране црквених људи је бедно, а погубно у овом моменту. Па чак и да сва имовина остане нетакнута и СПЦ недирнута и Косово у саставу Србије, а да је цена признање антицрквеног деловање Фанара цена је превлика. Наравно ко тикву са ђаволом сади .... тако да Бог да нам је у помоћи. 

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Zoran Đurović рече

Не, печат и титуалација иде другде. Формално гледано писмо је аутентично, иако написано на Цетињу и послато Вартоломеју на потписивање. Зато има и оне завијутке када улази у текст. Да писмо није аутентично (Лохи је одштампао своју копију), види се и из тога да је рађено на очајном штампачу. Ево скоро писмо Вартоломеја Зеленском. Ту можете да видите да не треба печат у самом телу писма, али и разлику у штампачу. 

29heK5N.jpg

mom6Xmp.png

Изненађење ми је,оче.Никада нисмо примили ни један акт,писмо званично без штамбиља :)

Нема везе,да не досађујем даље.Ја сам човек " црно на бело" са све пропратним актима,дел.протоколима и још фотокопирања истог ради сигурности ?

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Фанарски послао писмо и одједном је све у реду. Украјинска расколничка црква више се не означава као расколничка, а само је Денисенко негативац. И одједном удар на Цркву је тамо нека локална ствар између Патријаршија. Бедно.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Макрина рече

Изненађење ми је,оче.Никада нисмо примили ни један акт,писмо званично без штамбиља :)

Нема везе,да не досађујем даље.Ја сам човек " црно на бело" са све пропратним актима,дел.протоколима и још фотокопирања истог ради сигурности

Не, као што рекох, ово је формално исправно. Но, Амфилохије је послао писмо а Вартоломеј га је потписао. Ни ја нисам знао за ову форму у Фанару, јер мени митрополит Генадије шаље писма са печатом и протоколарним бројем. Ја сам изнео аргументе зашто је ово писмо настало на Цетињу. Главни аргумент је што "Вартоломеј" користи српску латиницу, а не "ћелаву" па пише Мираш Дедеић. То нигде и никад није користио. Изнео сам и друге индикације, али планирам да напишем и цели текст о томе. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Вукашин рече

@Bokisd Ne mogu stvarno da citam ovoliko dugacak komentar. :D

Joj, dodji na temu o Vaznesenju da vidis sta su dugacke poruke,... ovo je maclji kasalj... 0703_read :D 

I, ne razumem pricu ako nesto Vartolomej kaze okey, a sto ide u korist mitropolije .... da to sad treba 'anatemisati' :D  .. postoji i ta crkvena politika i treba sve sto ide u korist mitropolije koristiti za odbranu... 0512_music

Подели на овим сајтовима

pod rizikom da ispadnem stvarno glup, ima jedno pitanje, dakle zaista ne znam ko je ovde u pravu i ko nije odnosno da li se mulja ili se ne mulja, ali da za trenutak ostavimo po strani i vartolomeja i vučića i sve sve sve.

dakle interesuje me samo jedno (ogoljeno, bazično) pitanje: da li ste protiv ukoliko bi CG trebala da se da autonomija/autokefalija pod okriljem Mitropolije sa Amfilohijem na čelu

ako da zašto da 

ako ne zašto ne

ovo pitam da bi sebi razjasnio jer zaista se pitam ako su sve trenutne autokefalne crkve negde u istoriji u nekom trenutku dobile autokefalnost (a sve smo sestrinske) zašto bi apriori to bilo izdajstvo SPC odnosno zašto je odgovor apriori "ne dam"? dal sve mora biti naše, odnosno šta ako se steknu objektivni uslovi da neko želi autonomiju/autokefaliju hoćemo i onda biti protiv? (naravno pitanjeje šta čini objektivne uslove, ali pretpostavimo da se steknu, jesmo apriori "ne dam"?)

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, dragisa рече

pod rizikom da ispadnem stvarno glup, ima jedno pitanje, dakle zaista ne znam ko je ovde u pravu i ko nije odnosno da li se mulja ili se ne mulja, ali da za trenutak ostavimo po strani i vartolomeja i vučića i sve sve sve.

dakle interesuje me samo jedno (ogoljeno, bazično) pitanje: da li ste protiv ukoliko bi CG trebala da se da autonomija/autokefalija pod okriljem Mitropolije sa Amfilohijem na čelu

ako da zašto da 

ako ne zašto ne

ovo pitam da bi sebi razjasnio jer zaista se pitam ako su sve trenutne autokefalne crkve negde u istoriji u nekom trenutku dobile autokefalnost (a sve smo sestrinske) zašto bi apriori to bilo izdajstvo SPC odnosno zašto je odgovor apriori "ne dam"? dal sve mora biti naše, odnosno šta ako se steknu objektivni uslovi da neko želi autonomiju/autokefaliju hoćemo i onda biti protiv? (naravno pitanjeje šta čini objektivne uslove, ali pretpostavimo da se steknu, jesmo apriori "ne dam"?)

Nema niko problem sa autokefalijom, ako je verni narod trazi. Ali ako je spolja neko zahteva i gura, onda imamo problem. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...