Jump to content

Патријарх Вартоломеј о Цркви у Црној Гори

Оцени ову тему

Препоручена порука

Некима овде очигледно није по вољи ово писмо Цариградског. Очито би да га дискредитују, јер им писмо руши темеље њихових теорија о "издајству" митрополита Амфилохија. На њихову велику жалост, писмо јесте аутентично. И нека се сада запитају одакле то да писмо иритира две групе људи: њих, овдашње нападаче на митрополира Амфилохија и милогорску секту? Хајде да мало анализирамо те премисе и покушамо да дођемо до закључка:

1. Писмо патријарха Вартоломеја иритира милогорску секту

2. Милогорск секта би да сруши митрополита Амфилохија као посрбицу и издајника (Ристу сотону, како га зову)

3. Форумске критичаре и "аналитичаре" иритира писмо матријарха Вартоломеја и покушавају да га прогласе за фаслификат

3. Форумски критичари и "аналитичари" желе да представе митрополита Амфилохија као милогорца и издајника

Као што видимо, наступ и циљеви у премисама су одентични: доказати да је писмо фалсификат и сриђити митрополита Амфилохија. Дакле, следи:

ЗАКЉУЧАК: Форумски критичари и "аналитичари" раде за исту ствар и исте циљеве као и милогорци.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Александар Милојков рече

Ристу сотону

ТМ by Пера Луковић ex E-novine,

Једини лист у Србији који је те ноћи, за разлику од СВИХ осталих медија у Србији објавио да се хеликоптер срушио.

Ко је и какав је Петар Луковић, аутор чувене "ЋОРАВЕ КУТИЈЕ" у листу "Време" која је изалзила у наставцима 90-их; и изузетан познавалац популарне културе као аутор и уредник подлистка "Времена" званог "XZabava", заправо нисам начисто.

Са једне стране, тко је "пратио" лист "Време" тада и Перине "ћораве кутије" и "ексзабаве", односно касније "е-новине", а да је верник-свакако има "проблем" са Периним ангажманом гледе Цркве, нарочито кроз ово потоње. И чувени "надимак" за Митрополита ЦПСЗБ.

Са друге стране, имамо сведочанства да је исти тај Петар Луковић, не баш "литургијски" кршћанин, али да су људи који редовно иду у Цркву, виђали га пар пута годишње како се причешћује.

Да ли је онда Пера Луковић, антиципирао кроз "надимак" Метрополите стање сада?

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Александар Милојков рече

Некима овде очигледно није по вољи ово писмо Цариградског. Очито би да га дискредитују, јер им писмо руши темеље њихових теорија о "издајству" митрополита Амфилохија. На њихову велику жалост, писмо јесте аутентично. И нека се сада запитају одакле то да писмо иритира две групе људи: њих, овдашње нападаче на митрополира Амфилохија и милогорску секту? Хајде да мало анализирамо те премисе и покушамо да дођемо до закључка:

2. Милогорск секта би да сруши митрополита Амфилохија као посрбицу и издајника (Ристу сотону, како га зову)

3. Форумске критичаре и "аналитичаре" иритира писмо матријарха Вартоломеја и покушавају да га прогласе за фаслификат

3. Форумски критичари и "аналитичари" желе да представе митрополита Амфилохија као милогорца и издајника

Као што видимо, наступ и циљеви у премисама су одентични: доказати да је писмо фалсификат и сриђити митрополита Амфилохија. Дакле, следи:

ЗАКЉУЧАК: Форумски критичари и "аналитичари" раде за исту ствар и исте циљеве као и милогорци.

Нису сви који су скептични у вези Амфилохија, улазили у конструкције какве чини Ђуровић и неки други. Мене у писму Вартоломеја је изазвало само то што своју патријаршију назива "Мајком" Црквом, што употребљава излизане термине попут "новог Рима", о чему је Јустин Поповић кокнкретно говорио као о стремљењу новог папизма. Данас многи отворено говоре о тој Фанарској иницијативи, која је на пољу Цркве већ направила подоста катастрофичних ствари.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@Александар Милојков 

U ovom pismu buni to sto Vartolomej prekraja titulu crnogorsko-primorski u "Amfilohije of Montenegro' i kaze da je jedini kanonski episkop na teritoriji CG 'brat Amfilohije".

Saznacemo ubrzo da li je slucajno, ili na ovakav nacin baca udicu Amfilohiju? 

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Вукашин рече

@Александар Милојков 

U ovom pismu buni to sto Vartolomej prekraja titulu crnogorsko-primorski u "Amfilohije of Montenegro' i kaze da je jedini kanonski episkop na teritoriji CG 'brat Amfilohije".

Не видим чему сад измишљање некаквих удица које баца Вартоломеј кад исто ради и Волоколамски који не наводи пуну титулу већ за Амфилохија каже:"канонски митрополит Црне Горе Амфилохије".  Увјери се и сам: 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Милан Ракић рече

ТМ by Пера Луковић ex E-novine,

Једини лист у Србији који је те ноћи, за разлику од СВИХ осталих медија у Србији објавио да се хеликоптер срушио.

Ко је и какав је Петар Луковић, аутор чувене "ЋОРАВЕ КУТИЈЕ" у листу "Време" која је изалзила у наставцима 90-их; и изузетан познавалац популарне културе као аутор и уредник подлистка "Времена" званог "XZabava", заправо нисам начисто.

Ne znam da li je on autor i kovanice "Republika Šumska" (= Republika Srpska) ali znam da ju je koristio. Meni dovoljno da dobijem sud o njemu.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Вукашин рече

@Александар Милојков 

Brate Vukasine, ja ne znam, ali da li citamo isto pismo jer evo gledam ovako pise u pismu :

https://stanjestvari.com/2019/06/28/vartolomej-djukanovicu/

"Ово би значило да Ваша држава одузима право својине над црквама и имовином Свештеној Митрополији црногорској, као и осталим трима епархијама Православне Цркве Српске."

Ovde se pominju i tri eparhije PCS.....  u smislu oduzimanja imovine koje su eparhije PCS, sta vise moze od toga da znaci nego da se osim m.Amfilohija pominju i ostali episkopi te tri eparhije (ne mora bas po imenima, pismo je kratko ali vrlo sadrzajno).

"Ваша Екселенцијо, овим писмом Вам јасно и потпуно отворено саопштавамо да Васељенска Патријаршија, заједно са свим другим Православним Црквама "

Nije samo VP nego se pominju i sve druge PC, .... sta vise moze od toga da znaci,... nije samo VP....

"као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје ону под надлежношћу Високопреосвећеног Митрополита црногорског Амфилохија, јерарха Најсветије Цркве Српске. Црква Црногорска никад није била аутокефална, а садашња такозвана Православна Црква Црногорска под Мирашем Дедеићем не припада Православној Цркви. Господин Дедеић није Епископ Православне Цркве, него особа рашчињена од Васељенске Патријаршије. Једини тамошњи канонски Јерарх је наш брат Митрополит Амфилохије, свеправославно признате Патријаршије Српске."

I, na kraju ovo, .... kanonska jurisdikcija u CG pod nadleznoscu m.Amfilohija koji jeste kao mitropolit nadlezan nad celom mitropolijom i episkopima (mitropolit po kanonima ima neka odredjena prava u upravljanju mitropolijom) i jos se kaze da je m.Amfilohije jerarh Najsvetije Crkve Srpske.... direktno povezivanja pravoslavne jurisdikcije u CG sa najsvetijom Crkvom Srpskom.... sta vise da se napise od ovoga.

Crkva Crnogorska (ovo se podrazumeva kao istorijsko ime koje su mnogi u proslosti koristili za Mitropoliju) nikad nije bila autokefalna i jedini tamosnji kanonski jerarh je m.Amfilohije (nema potrebe da se dodaju i ostali episkopi jer se podrazumeva da su deo mitropolije sto je i pomenuto u predhodnim recenicama) ... i opet na kraju da nema nikakve sumnje,.... pominje se da je .... taj kanoski jerarh pripada svepravoslavno priznatoj Patrijarsiji Srpskoj,  .... znaci kao kanonski jerarh pripada Patrijarsiji Srpskoj,  uopste se ne pominje da je kanonski jerarh Mitropolije u GC, nego Patrijarsije Srpske .... i to ne priznatoj samo od VP, ... nego svepravoslavno priznatoj....

Sta vise moze da se napise od toga, ovo uopste i ne ostavlja nikakvu mogucnost da VP deluje u CG.... onaj ko je pisao ovo pismo je bas odradio posao,:ok: .... (majke mi .. :D)... ostaje da vidimo da li ce se drzati toga sto pise u pismu (bilo ko da je pisao i potpisao i kako je potpisao).

Ja mislim da bi prava taktika bila da se sto vise promovisu one stvari i tekstovi koje mogu pomoci i doprineti na pozitivan nacin da se ocuva Mitropolija kao deo SPC i da se odbrani od teznji Mila i ekipe da joj oduzmu imovinu, ako bi m.Amfilohije imao podrsku cele crkve u odbrani Mitropolije kao kanonskog dela SPC, onda bi svi jasno znali kako stoje stvari... i sam m.Amfilohije i eventualno ne bi mogao da 'vrda' (ako i ima takve planove) i Milo bi znao da ima jaku iedinstvenu snagu protiv sebe i na kraju i sam p.Vartolomej ne bi imao nikakve sanse za neku eventualnu intervenciju (jer od njega nikad na znas sta moze da se ocekuje...:D)

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Александар Милојков рече

А у коју ћеш мене групу сврстати,професоре,будући да волим Митрополита Амфилохија и гнушам се секте милогораца? :)

Мој коментар и примедба је искључиво административне природе јер ако сам нешто научила за ових 20 година додира са цркв.администрацијом то је да свако писмо,извештај своју пуноту има само и искључиво печатирано и заведено.

То је професоре мој,у најмању руку,ствар педантности и васпитања :)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

On 27.6.2019. at 19:53, Milan Nikolic рече

Чудно је што Митрополија сама назива васељенским патријарха Вартоломеја. То више нема ни смисла ни упоришта. Само су на делу некакви теолошки акробацизми.

Него како ће га називати? Како га назива СПЦ? 

Подели на овим сајтовима

@Bokisd Ne mogu stvarno da citam ovoliko dugacak komentar. :D

@Штампар Макариjе 

Nista ne izmisljam, niti tvrdim. Pratim sta svi pisete i pamtim. U ovom slucaju mi je cudno da ga oslovljava sa "Amfilohije of Montenegro' u zvanicnom dokumentu. To mu nije titula. 

Vise za sebe glasno razmisljam...

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Штампар Макариjе рече

@Макрина, ево ни овде нема печата ни броја под којим је заведено. 

писмо1.jpg

писмо2.jpg

Зар Вам није логично да се протоколи административни поштују због саме историјске архиве и због немогућности преиначења исте?

Стварно не разумем....

Сматрам да ми је примедба на месту и добронамерна сам.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

On 28.6.2019. at 0:51, Milan Nikolic рече

Боље да је Амфилохије презрео то писмо, а не да га истакне као вредност и да га хвале медији. Каква црна ,,Мајка Црква", какав Рим и каква васељена. Шта се то збило, Боже благи, са Амфилохијем. Зар од свега што је говорио да нема ништа. Зар ништа што је св.Јустин излагао да не уроди плодом.

Шта велиш, писмо једног патријарха који пружа пуну подршку СПЦ и МПЦ као њеном саставном дијелу треба да гурне под тепих, да неће твоје писаније можда да публикује? 

А ти си баш компетентан да (не)видиш шта је говорио ава Јустин и шта је од тога уродило плодом, причаш исто као артемијевци. 

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, feeble рече

Ne znam da li je on autor i kovanice "Republika Šumska" (= Republika Srpska) ali znam da ju je koristio. Meni dovoljno da dobijem sud o njemu.

Nznm. da li je on konkretno, ali termin "Šumska" se prvo počeo rabiti na "E-novinama" 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Штампар Макариjе рече

Него како ће га називати? Како га назива СПЦ? 

Онако како га је називала у последњим саопштењима. И њега и његову патријаршију. Сада, да ли ви следите СПЦ или сте у излету, виђет ћемо.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...