Jump to content

Епископ бачки Иринеј: Врлина истинољубивости

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Жика рече

За време Светог Фотија смо били у јединству са Западном Црквом тако да мислим да није умесно њега спомињати у овом контексту.

Да ли уопште знате на шта се коментар односи? 

И те како га је умесно спомињати, јер он у то време заједништва, давне 867, запажа јеретичка учења на западу.

Узгред, није добро Цркву из времена заједништва делити на "источну" и "западну", јер то замагљује ствари. Узмимо пример Filioque: 810. године папа Лав III се јасно противи измени Символа вере, и Рим прихвата ту новотарију тек 1014. године, под притиском германског цара. Југ Италије прихвата ту новотарију тек на самом крају 11. века, а у неким другим пределима, до промене је дошло тек у 13 веку!

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, kopitar рече

Sad se izvlačiš ali dobro opraštam ti jer sam jako ponizan i dobar .molimoli

Слушајте, не понашајте се као ђубре. Ја ћу и Вама и сваком другом рећи све што имам да кажем - и то у лице. 

У очима Цркве, Ваша организација је јеретичка и расколничка. Шта то значи за Вас и остале њене чланове, закључите сами. Није на мени да судим било ком појединцу, и то је једини разлог зашто не желим да Вас или било кога другом означим као јеретика. А да сте то у очима Цркве, под условом да у целини исповедате папску веру, познато је свима.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Хаеул рече

Да ли уопште знате на шта се коментар односи? 

И те како га је умесно спомињати, јер он у то време заједништва, давне 867, запажа јеретичка учења на западу.

Узгред, није добро Цркву из времена заједништва делити на "источну" и "западну", јер то замагљује ствари. Узмимо пример Filioque: 810. године папа Лав III се јасно противи измени Символа вере, и Рим прихвата ту новотарију тек 1014. године, под притиском германског цара. Југ Италије прихвата ту новотарију тек на самом крају 11. века, а у неким другим пределима, до промене је дошло тек у 13 веку!

Знам на шта се односи. Али без обзира на то били смо у јединству тако да није умесно њега наводити у овом контексту. Неке касније светитеље би било умесније наводити.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Жика рече

Знам на шта се односи. Али без обзира на то били смо у јединству тако да није умесно њега наводити у овом контексту. Неке касније светитеље би било умесније наводити.

Јесте га умесно наводити, јер чињеница да је проблем постојао чак и у оно време - мада није у целини и у истим размерама захватао цели запад - додатно илуструје његову озбиљност. 

Завршимо о овој бесмисленој дискусији о томе кога (не) треба наводити. Навео сам оно што је у мојим очима било релевантно.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Хаеул рече

Суд о јеретичном карактеру ваше организације донели су далеко компетентнији од мене - неки од њих, попут Светог Фотија Великог, и пре самог њеног настанка. 

Исправка: Свети Фотије Велики је, разуме се, дао суд о учењу а не организацији, што значи да је критика @Жикабила на месту.

Извињавам се.

Подели на овим сајтовима

On 6.5.2019. at 15:28, Хаеул рече

Сви који нису део Цркве су по дефиници расколници, јеретици, или и једно и друго - или, пак, нешто још горе.

Није тачно. Стање на терену је компликованије.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 6.5.2019. at 15:56, Хаеул рече

У очима Цркве, Ваша организација је јеретичка и расколничка.

Није тачно. Не постоји васељенски сабор који је прогласио католике јеретицима. На крају, анатеме 2 заинтересоване патријаршије (Рим и Константинопољ) су повучене.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, farisejski.bukvojed рече

Nisu. Carigrad nije saborno digao anatemu, vec je to ucinio sam Atinagora. Anatemisan je i Lav Ohridski, a Ohrid je 1965 bio deo SPC. SPC nije saborno digla anatemu.

A ja Antigona je to učinio samo u svoje ime isto ko i onaj prvi što ju je bacio....mislim da previše jedeš bukve.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, farisejski.bukvojed рече

Onaj prvi nije sam "bacio", nego je lepo sazvao sabor, na kome su bili i on i Lav Ohridski (kao ahriepiskop autonomne Ohridske Arhiepiskopije), i jerarhija iz cele Patrijarsije (ukljucujuci i Ohridsku Arhiepiskopiju), pa je Sabor onda bacio anatemu.

Kod nas Patrijarh (ili bilo koji drugi predstojatelj), ne moze ni sam "bacati", ni sam "dizati".

Mozda ste vi podigli anatemu, bacenu na nas jer "kastriramo svoje goste i hirotonisemo ih za vladike", ali mi onu nasu na Humberta nismo.

Anatema je 'samo' posledica, uzrok je u drugoj stvari i znamo sta je problem i koje su razlike izmedju RC i PC. Kada se uklone i nivelisu razlike onda mozemo biti ponovo zajedno, mislim da nema tu' neke velike filozofije.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Bokisd рече

Anatema je 'samo' posledica, uzrok je u drugoj stvari i znamo sta je problem i koje su razlike izmedju RC i PC. Kada se uklone i nivelisu razlike onda mozemo biti ponovo zajedno, mislim da nema tu' neke velike filozofije.

Razlike su normalna stvar kad se radi o Pojavi što ga ni nebo ni zemlja ne može obuhvatiti i u tim razlikama se upravu i vidi svo bogatstvo kršćanstva a opet u bitnom smo u jedinstvu.

Ako misliš na filiokve tu nema mogućnosti utvrditi potpunu istinu pa stoga nije pogrešno ni jedna ni druga verzija.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, kopitar рече

Razlike su normalna stvar kad se radi o Pojavi što ga ni nebo ni zemlja ne može obuhvatiti i u tim razlikama se upravu i vidi svo bogatstvo kršćanstva a opet u bitnom smo u jedinstvu.

Ako misliš na filiokve tu nema mogućnosti utvrditi potpunu istinu pa stoga nije pogrešno ni jedna ni druga verzija.

Pa, razlike dogmatske i predanjske postoje (slabije ili jace) i zbog tih razlika nismo vise zajedno, videcemo kako ce teci dalje ekumenizam i pregovori.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Zoran Đurović рече

Није тачно. Не постоји васељенски сабор који је прогласио католике јеретицима. На крају, анатеме 2 заинтересоване патријаршије (Рим и Константинопољ) су повучене.

Ма шта ми кажете? Па онда раскола и нема. Последњих 1000 година је заправо само неспоразум проистекао из личног сукоба двојице патријараха. 

Бесмислене тврдње на које не вреди трошити речи. То што бисте Ви хтели да нешто буде тако, не значи да јесте.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Хаеул рече

Ма шта ми кажете? Па онда раскола и нема. Последњих 1000 година је заправо само неспоразум проистекао из личног сукоба двојице патријараха. 

Бесмислене тврдње на које не вреди трошити речи. То што бисте Ви хтели да нешто буде тако, не значи да јесте.

Да ми не бисте извртали речи у мом одсуству, познато ми је да није било одлуке васељенског сабора - толико ваљда знају сви којима је познато када је одржан последњи васељенски сабор - али то не мења чињеницу да између Цркве и папиних следбеника нема богослужбеног општења већ хиљаду година, и то из врло оправданих разлога.

Дакле, став Цркве је јасан. То што бисмо сви ми волели да до Великог раскола није дошло, и да се та рана зацели - а тешко ће се зацелити - овде не игра никакву улогу.  

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Аполоније рече

Да ми не бисте извртали речи у мом одсуству, познато ми је да није било одлуке васељенског сабора - толико ваљда знају сви којима је познато када је одржан последњи васељенски сабор - али то не мења чињеницу да између Цркве и папиних следбеника нема богослужбеног општења већ хиљаду година, и то из врло оправданих разлога.

Дакле, став Цркве је јасан. То што бисмо сви ми волели да до Великог раскола није дошло, и да се та рана зацели - а тешко ће се зацелити - овде не игра никакву улогу.  

То што си ти идиот нама не прави задовољство. И ти немаш никакве везе са Црквом и њеним ставом. 

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Аполоније рече

И сад и Вама треба поновити да никад нисмо поставили епископа Рима (нити једна помесна црква), да им Православна Црква признаје свете тајне, да су папу многи светитељи после раскола називали светим оцем, да су Хрвати из НДХ (и неки данас) само делић католика са којима у Папа има проблеме, да су и православни одговорни за Раскол...

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...