Jump to content

Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ

Проповедник (Кохелет) писа како се предавао страстима и другоме и себе гледао са стране. Да би видео да ли то функционише. Шта је тај живот? Куда води? Поробљава ли човека...

Племенита госпођа срца мога, ових дана, пошто ме је видела да жестоко каштигам неке људе, рече да ће се помолити за мене да ми Бог опрости грех, јер никад није видела да овако бескрупулозно разобличавам особе. Зна да никад нисам радио против неког. И то је тачно. За мене грех није апстрактна категорија, него конкретна: када другога оштетиш, повредиш. Перверзни људи мисле да је грех у самим помислима и у себи. Јесте ако је против тебе самога. Грех је лагати, али лажеш другу особу. Само у тешким облицима патологије можеш да лажеш самог себе.

Можда сам опсесиван, а можда и заиста молитвена особа (то ћу знати кад изађем Му пред лице), јер Господу досађујем дан-ноћ, док седим, док ходам, док једем, док спавам...

Сада сам дошао у ситуацију да некима скинем главу и немам милости. Буквално као када је на Кисону Илија поклао Валове жреце. Имамо то осликано и на православним фрескама. Свети краљ Милутин, на чији дан сам се родио, држао је одсечену главу свог непријатеља. У цетињском манастиру нађоше лобању Махмут Паше Бушатлије. Имао је св. Петар.

Никакву мржњу не осећам према овим особама, али их одстрањујем као рак. Иако их помињем у молитвама. Молитва ме није напустила. Све се редовно одвија, људи се исцељују (мада има она категорија за коју велим да их испратим молитвама у други живот, истинити и вечни, јер им Господ беше одредио границе, као и свима нама), радимо на добробит свих. Сведочим да је могуће волети и поступати „немилосрдно“. Једнако ми гори љубав у срцу, али ме то не спречава да каштигам оне који раде против интереса Цркве, односно свих нас. Нама је дато да одсечемо злотворе, а Бог ће после судити.

Хришћанство није хипи покрет. Има ли или нема апокатастазе, ја то не знам, али знам да Бог жели да се сви људи спасу, и зато се молим за све. Нико нема изговора да не воли непријатеља. Тек са практиковањем ове заповести, ми и заиста спознајемо шта је Божија љубав. Нема никаквог али...

Не написах никакав „побожан“ текст, а они који воле непријатеље, ће знати о чему говорим. Бог је љубав и ко воли, спознао је Бога. Не можеш рећи да волиш Бога, кога не видиш, а не волиш ближњег кога видиш. Јако је једноставно ово Апостолово. Али треба да се практикује па да се види да то функционише, ради... Но, истовремено, морамо да разликујемо духове и особе. Да се одстрани зло. Мора да сапостоји: мудри као змије, безазлени као голубови. Као Кохелет могу да посведочим да ово ради...    

fzlyNwO.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 56
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Молитва ме није напустила. Све се редовно одвија, људи се исцељују 

Ako je tako, pomolite se i za mene gresnu i nedostojnu :skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Sofija_ рече

Ako je tako, pomolite se i za mene gresnu i nedostojnu :skidamkapu:

Јесте тако, а остаће хард диск као сведок. Нема потребе да ми неко пише житије!:))12:smeha::))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Јесте тако, а остаће хард диск као сведок. Нема потребе да ми неко пише житије!:))12:smeha::))

Nepravedno ste proterani, ali  ste zato pravednik pred Gospodom.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Zoran Đurović рече

ја сам за то да се ипак запише на папиру, мастилом. ако не буде струје џаба хард диск... :babuska:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Sofija_ рече

Та блаженства певамо на свакој литургији. Ја сам, веруј ми, сасвим миран око тога. Јер бих се забринуо колико сам Господњи, а да сам у благодетима овога света. Све сам свесно одабрао. Није ми пало као неки усуд. Проблем ових религиозних душа је што траће живот. Изгоне Господа од себе. Господ је поистовећен са малима. То су задње особе, не малолетна деца, како би неко могао помислити. И, видиш, он вели да је таквих Царство Небеско, говори у презенту, а не да ће бити. Зато ми сада можемо да имамо ову луду љубав Божију и радост, која се не може одузети, јер живимо у њему. Дух Свети је дух радости, а не таме и конфузије. Слагао бих када бих рекао да не живим у светлости и радости. Без обзира на све и слабости и недаће које ме сналазе, а то трпе и моји најближи. Али се упркос томе радујем Господу који свакодневно делује и то делује са особама које су ми блиске. И свака је прича за себе. Не постоји дан у коме не видим неку причу. И увек чудесну. - Напомињем, ја сам рационална особа, доктор наука, и ту нема импровизација или некаквих заношења. Тамо је све подложно демонстрацији или оповргавању. А духовни живот је нешто друго, приватно, субјективно, али никада и некомпатибилно са научним радом.      

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Sofija_ рече

Screenshot_20190209-201747.png

Нисам баш из ове приче. Ја ствари гледам позитивно, не да се борим против нечега. Гледам да чиним добро, а не да се борим против зла. Зло могу да региструјем, али не и да се борим против њега. 

Ствар је као и са хулним помислима. Против њих се не боримо, иначе смо пропали. Свакакве бестијалне ствари могу пасти човеку на памет, али су то ствари које демон пусти, а ми са њима не треба ни у какав дијалог да улазимо. Нису наше. Ко се закачи и почне да се бори са њима, а ту су перверзије до неба, пашће у очајање. Кад се игнорише, и пусти да прође, има се мир. Демон има богато искуство, а и ми имамо у текстовима отаца. Ту да се учимо. Ја много волим монашку литературу, јер ту имамо све, али имамо и лажне учитеље који нам пласирају свашта око исте. Демон увек гледа да отрује извор. И онда наиђеш на кретене који апсолутно погрешно интерпретирају ове текстове и гледају да од људи направе психопате. А сами текстови су лековити. Међутим, како рече св. Григорије Синаит: Не постоји тако савршена или света ствар коју би Бог створио, а да је човек својом перверзном маштом не би могао упропастити

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Sofija_ рече

Ево да и ја кажем коју на ову тему.

Пошто сам сасвим ван црквене приче, кланова, екипа, парохија, веронаука, теолошких кружоока, владика, мецена, лове, послова, шема, укратко свега што је везано за СПЦ, осим што сам обичан хришћанин и верник, могу мирна срца да кажем две ствари:

1. О. Зоран је један од само тројице теолога код нас који - према мом скромном мишљењу - уопште заслужују да се назову теолозима; друга двојица су Петар Јевремовић и Никола Ђоловић.

2. Људе - из које год приче, с које год стране (а ја их све поименице и лично знам, али ћу прећутати јер нисам борба.за.вечеру.орг) - који су на било који начин учествовали или учествују у фарсама против о. Зорана треба да буде срамота. За мене то нису хришћани.

Толико.

Подели на овим сајтовима

Како оно рече старац Пајсије:" Помисли су авиони, пролазе те пролазе, проблем кад им у нашим главама направимо аеродром!"

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Лазар Нешић рече

Ево да и ја кажем коју на ову тему.

Како га срочи, моћи ће ово као стихире да ми певају једног дана!:sunce: А битно је ко каже. Љуби племениту Госпу своју! 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Једнако ми гори љубав у срцу, али ме то не спречава да каштигам оне који раде против интереса Цркве, односно свих нас. Нама је дато да одсечемо злотворе, а Бог ће после судити.

Како да неко зна да ли је Илија или Иродијада? Шта уопште значи бити новозаветни Илија? Који је прави интерес Цркве? Чак и Јевреји, када су разапели Исуса, они су мислили да то раде за добро свог народа, своје заједнице и свог Бога. Обично када у нашој љубави међусобној нема љубави Божије онда та наша љубав често зна да пређе у оно друго. А то тако зна да овлада човеком да човеку измени и његов разум, и да човек и када чини зло, мисли да чини добро. Баш као што рече и Јеванђеље: "доћи ће време када ће вас убијати мислећи да Богу службу приносе" (Јн 16,2).

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Zoran Đurović рече

Како га срочи, моћи ће ово као стихире да ми певају једног дана!:sunce: А битно је ко каже. Љуби племениту Госпу своју! 

Видим ја да се на све стране пишу стихире, тропари и кондаци авви у част, биће ускоро цела служба  :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Лазар Нешић рече

Пошто сам сасвим ван црквене приче, кланова, екипа, парохија, веронаука, теолошких кружоока, владика, мецена, лове, послова, шема,

Да ти човек позавиди на оволиком степену слободе. :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...