Jump to content

Зоран Ђуровић: НОТА О МОЛИТВИ

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Broken рече

О жено маловерна !

Broken se baca pod noge Hristu i vapije: Pomiluj me Sine Bozji...Hristos ga nezno podize...pogleda..i rece..parfemi tvoji spasce te..12:smeha:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 56
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Sofija_ рече

Broken se baca pod noge Hristu i vapije: Pomiluj me Sine Bozji...Hristos ga nezno podize...pogleda..i rece..parfemi tvoji spasce te..12:smeha:

"Нек се поврате у сметњи својој који ми говоре: ха! ха! " (Пс 40,15)

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Zoran Đurović рече

Нисам баш из ове приче. Ја ствари гледам позитивно, не да се борим против нечега. Гледам да чиним добро, а не да се борим против зла. Зло могу да региструјем, али не и да се борим против њега. 

Ствар је као и са хулним помислима. Против њих се не боримо, иначе смо пропали. Свакакве бестијалне ствари могу пасти човеку на памет, али су то ствари које демон пусти, а ми са њима не треба ни у какав дијалог да улазимо. Нису наше. Ко се закачи и почне да се бори са њима, а ту су перверзије до неба, пашће у очајање. Кад се игнорише, и пусти да прође, има се мир. Демон има богато искуство, а и ми имамо у текстовима отаца. Ту да се учимо. Ја много волим монашку литературу, јер ту имамо све, али имамо и лажне учитеље који нам пласирају свашта око исте. Демон увек гледа да отрује извор. И онда наиђеш на кретене који апсолутно погрешно интерпретирају ове текстове и гледају да од људи направе психопате. А сами текстови су лековити. Међутим, како рече св. Григорије Синаит: Не постоји тако савршена или света ствар коју би Бог створио, а да је човек својом перверзном маштом не би могао упропастити

Demon gleda šta te uznemirava , pa oko toga pravi haos...

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, milos50 рече

Како да неко зна да ли је Илија или Иродијада?

Ти то свакако никад нећеш знати. Да си читао Силуана, или покушао у праксу да ставиш барем 1 дан то духовно искуство, онда би знао одговор на ово питање. Није Силуан имао тај твој осмех Мона Лизе. Верујем да ти се скинуо са лица. Видесмо ти беседу у Немачкој. 

Све сам јеванђелски са тобом урадио: покарао те насамо, онда пред неколико сведока, а на крају пред Црквом. Молих се за тебе више пута, али видех да ти само ужарено угљевље на главу стављам. Ти си непокајив. Не знам шта да ти кажем да би се отрезнио. Чак и ако те рашчине или пензионишу, то није крај него покушај да ти се помогне. Ако се ни тада не преумиш, онда не био у твојој кожи кад изађеш пред Христа. Тада ти неће помоћи знаци навода, лагарије да си мењао своју титулу у актима Крита. 

Још пре неколико година написах јавно да сам као млад студент видео себе како сам поставио катедру ван БФ и у оној пријатној ладовини у Краља Петра држао предавања студентима. Гле, то се прорштво остварило! Коликим генерацијама држах, као бесребреник, предавања? Колике учих како се мисли? Колике ослободих јереси и коликима се нађох на помоћи? Не може се то, друже, виша сакрити. Не певају ми залуд тропаре и састављају стихире... Десило ми се једном да 3 дана ми се нико није јавио да заблагодари. Питам ја Господа, шта се дешава, а знам да су се сигурно десила знамења. И позове ме одмах једна особа и исприча за 3 чуда... 

Ја у чуда, пријатељу, не верујем. Мени је то свакодневница. Могу све то овде да причам, јер велики део поукаша су били протагонисти. И без обзира на то што те праведно каштигам, чуда се настављају. Овде су сведоци. 

А сад мало објективности: Како то да си ти прогнан, кад су те наградили владичанством, када неправедно предајеш на БФ материју о којој немаш појма и бестидно узимаш плату за то? Ко ти плаћа авион да дођеш до Београда и одржиш толико назиђујућа предавања? О каквом прогону, мучена душо, говориш? Узео си да дарвинизам подигнеш на ниво догме, завео неколицину професора, који су сви пострадали, осим Светог Перишића, да лупеташ како је Свети Сава безаконик и поредиш га са украјинским расколницима! Бестидно лажеш како су ти расколници већина украјинског народа, не заплака ниједном на прогоне тамошњег православног народа, отимања и спаљивање цркава, пребијање народа и свештенства! Можеш замислити колико сте застранили да је ОУН у свом извештају осудио томос и ту акцију означили као узрок свих ових невоља! Ти треба да идеш на кревет, а нужни су и лекови уз то. 

На другој страни имамо мој случај, некога ко је целог живота студирао и специјализовао се у патристичким наукама, што ви немате, и кога сте онемогућили да то предаје на БФ. У мантији сам од 1992, и имао сам уплаћено пензионио и здравствено само за 6 година док сам био код Игњатија. Радим и овде као свештеник, немам већ 17 година ни плату ни доприносе. И сада, ако имаш трунку резона, кажи ко је од нас двојице прогоњен? На кога се односи блаженство? Деси ли се теби да ходаш у пробушеним ципелама зими? Да немаш грејање? Довео бих те у јануар код мене да будеш 7 дана овде. Па да видиш шта је лагодан живот. И поред тога нисам потрчао да јурим за парама, него свесно водим овакав живот, јер знам да ће се Господ постарати. Зато је јако неукусно ово твоје ругање. Ускоро нећеш имати прилике да изврћеш тезе... 

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Zoran Đurović рече

Нисам баш из ове приче. Ја ствари гледам позитивно, не да се борим против нечега. Гледам да чиним добро, а не да се борим против зла. Зло могу да региструјем, али не и да се борим против њега. 

Ствар је као и са хулним помислима. Против њих се не боримо, иначе смо пропали. Свакакве бестијалне ствари могу пасти човеку на памет, али су то ствари које демон пусти, а ми са њима не треба ни у какав дијалог да улазимо. Нису наше. Ко се закачи и почне да се бори са њима, а ту су перверзије до неба, пашће у очајање. Кад се игнорише, и пусти да прође, има се мир. Демон има богато искуство, а и ми имамо у текстовима отаца. Ту да се учимо. Ја много волим монашку литературу, јер ту имамо све, али имамо и лажне учитеље који нам пласирају свашта око исте. Демон увек гледа да отрује извор. И онда наиђеш на кретене који апсолутно погрешно интерпретирају ове текстове и гледају да од људи направе психопате. А сами текстови су лековити. Међутим, како рече св. Григорије Синаит: Не постоји тако савршена или света ствар коју би Бог створио, а да је човек својом перверзном маштом не би могао упропастити

Sad ste ovdje nešto napisali što ja nikad nisam čula..

Znači odkad znam za sebe čujem samo "moramo se boriti protiv zla"..Bome ću "porazmišljat" o ovome i to dobro..

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Радим и овде као свештеник, немам већ 17 година ни плату ни доприносе. 

Da li biste se vratili u Srbiju, i ako da, pod kojim uslovima? 

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Лазар Нешић рече

Ево да и ја кажем коју на ову тему.

Пошто сам сасвим ван црквене приче, кланова, екипа, парохија, веронаука, теолошких кружоока, владика, мецена, лове, послова, шема, укратко свега што је везано за СПЦ, осим што сам обичан хришћанин и верник, могу мирна срца да кажем две ствари:

1. О. Зоран је један од само тројице теолога код нас који - према мом скромном мишљењу - уопште заслужују да се назову теолозима; друга двојица су Петар Јевремовић и Никола Ђоловић.

2. Људе - из које год приче, с које год стране (а ја их све поименице и лично знам, али ћу прећутати јер нисам борба.за.вечеру.орг) - који су на било који начин учествовали или учествују у фарсама против о. Зорана треба да буде срамота. За мене то нису хришћани.

Толико.

У праву си. Ја бих додао још неколико имена. Сећам се да си пре хвалио Јелисавчића као великог теолога и оца Петра Крачуна у неким светлим тренуцима.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Sofija_ рече

Da li biste se vratili u Srbiju, i ako da, pod kojim uslovima? 

Ја сам хтео да се вратим, али су то ови спречили. Имам могућности да се вратим, јер има битних владика који ме цене, али је можда потребније да овде останем и организујем цркву при СПЦ. Но, то зависи од других, а не од мене. Немам неке услове, него само да могу да се бавим научним радом (имам већ тону материјала па ће бити питање, ако то икад изађе, да ли је Таса више написао или Ава!:))). Почео сам да радим на пројекту превођења свих дела св. Августина. То је 15.000 страница у ворду. Али сам разрадио један систем за превођење, и после коригујем ствари на основу оригинала. Велика је ово помоћ, јер се пешке никад не би могло стићи. Урадио сам прву руку и свих дела Григорија Чудотворца, као и псеудо-Григорија. Жао ми је што губим енергију са овим ликовима, али не могу да себи допустим луксуз да у миру се бавим науком док ови комадају Цркву.  

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Жика рече

У праву си. Ја бих додао још неколико имена. Сећам се да си пре хвалио Јелисавчића као великог теолога и оца Петра Крачуна у неким светлим тренуцима.

Наравно. Код нас има великих специјалиста за теологију, учених људи који знају много ствари, паметних и мислећих људи који одлично баратају теолошким стварима, људи искусних у црквеном животу, гностика који су посвећени у истинске духовне ствари,  који воде Цркву како треба, правих хришћана, стубова вере, итд.

Ипак, теолога као теолога - дакле теолога у смислу људи који саму ствар теологије проносе даље и који дају ново и који домишљају недомишљено и који изговарају неизречено, који (што би рекао Хелдерлин) спуштају нама смртницима божанско у свет - мислим да у СПЦ има само међу овом поменутом тројицом. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Zoran Đurović рече

Имам могућности да се вратим, јер има битних владика који ме цене, али је можда потребније да овде останем и организујем цркву при СПЦ

Ja mislim da ste ipak potrebniji Srbiji :skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Sofija_ рече

Ja mislim da ste ipak potrebniji Srbiji :skidamkapu:

Да питамо Максима владику?:))12:smeha::)) Он у свом извештају о мојој апликацији на конкурс написа како нема доказе да сам завршио основну школу! Дао сам му сада ОШ по туру!:))) 

Ти ликови су тако добро спровели кампању против мене, па су се артемити примили и почели да тврде како немам ОШ. Миодраг Петровић јавно то писао! Ови још додали и како сам разведен! Владика бивши нишки, Јован, се примио на ту причу! Више: 

Ево, владико @milos50, да видиш и сертификат о ОШ! :mahmah: 

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Лазар Нешић рече

Наравно. Код нас има великих специјалиста за теологију, учених људи који знају много ствари, паметних и мислећих људи који одлично баратају теолошким стварима, људи искусних у црквеном животу, гностика који су посвећени у истинске духовне ствари,  који воде Цркву како треба, правих хришћана, стубова вере, итд.

Ипак, теолога као теолога - дакле теолога у смислу људи који саму ствар теологије проносе даље и који дају ново и који домишљају недомишљено и који изговарају неизречено, који (што би рекао Хелдерлин) спуштају нама смртницима божанско у свет - мислим да у СПЦ има само међу овом поменутом тројицом. 

Знам на шта си мислио. Само кажем да си тада писао да има доста специјалиста али је једини прави Јелисавчић и Крачун у неким светлим тренуцима. Редовно читам Ђуровића и Ђоловића а Јевремовића сам слабије читао и баш сам пре неки дан помислио како су ми они омиљени теолози. Ја бих додао епископа Атанасија Јевтића, Растка Јовића и тебе.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Жика рече

Ја бих додао епископа Атанасија Јевтића, Растка Јовића и тебе.

Лаза је скроман, али не скроман као Преосвећени Максим.:D 

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Жика рече

Крачун у неким светлим тренуцима

П. Крачун је с оне стране добра и зла - он је категорија за себе, београдски Симеон Јуродиви :smeh1:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Почео сам да радим на пројекту превођења свих дела св. Августина. То је 15.000 страница у ворду. Али сам разрадио један систем за превођење, и после коригујем ствари на основу оригинала. Велика је ово помоћ, јер се пешке никад не би могло стићи.

:cheesy3: :citac:

Moram da kazem, neki moj utisak je da svi oni u crkvi koji znaju dobro jezike, steta je.... mislim,  trebalo bi da se trude (koliko je moguce) da prevode neka 'kljucna' dela svetitelja, toliko toga ima neprevedeno od otaca da je bas velika 'steta' da nemamo sve te' prevode njihovih dela,  jer mislim da postoje mnogo onih koji zele i interesuje ih da procitaju reci svetih o Bogu i veri i crkvi.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...