Jump to content

Да ли Бог игнорише зло?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Постављам тезу да Бог намерно игнорише зло и патњу ради “виших” интереса, т.ј. ради очувања личности оних (међу њима и мене самог ?) који их смишљају, узрокују и наносе. Да не би, интервенишући над њиховим злим поступцима, пре вечности легитимисао и везао зло за њихов индентитет, па да се тиме и сам не би показао као узрочник и ствараоц зла?

Подели на овим сајтовима

Имаш примере у Писму где је Бог кажњавао зло а имаш и где га је (условно речено) толерисао из разних разлога. Петљање у Божији ум је ризичан посао и не треба губити из вида да "шта је у Богу нико не зна осим Духа Божијега".

Подели на овим сајтовима

On 14. 4. 2019. at 8:16, Бездомник рече

Постављам тезу да Бог намерно игнорише зло и патњу ради “виших” интереса, т.ј. ради очувања личности оних (међу њима и мене самог ?) који их смишљају, узрокују и наносе. Да не би, интервенишући над њиховим злим поступцима, пре вечности легитимисао и везао зло за њихов индентитет, па да се тиме и сам не би показао као узрочник и ствараоц зла?

Expand  

Uf, , ... :0228_hot: :smeh1: ... koliko ja kontam stvarno teska tema, jer prvo trebamo da definisemo odakle je zlo u svetu i kako je nastalo i zbog cega opstaje i drugo, naravno, odnos Boga prema zlu u svetu, kako materijalnom, tako i duhovnom (svetu)

Mislim, verujem da Bog nije imun na zlo i sigurno je da  Bog ima neku reakciju na zlo, sigurno je da Bog da spasava ljude od zla na razne nacine i kroz razne situacije, sigurno je da ne ostavlja bilo koga coveka na cedili dok god postoji sansa da se covek izbavi od zla i nevolje i dok postoji u coveku bilo kakva volja da se izbavi od zla i na kraju krajeva Bog sve cini da covek spase sebe i svoju dusu.  U tu stvar licno duboko verujem.

Sad, kako Bog sve to dela' i cini, jeste glavna i sustinska stvar u celoj prici oko postojanja zla u svetu. E, :smeh1:... sa ovim stvarno ne bih bas da se nesto puno bavim jer, receno je gore,.... to je i pomalo rizican :!: posao i zamisao,  jer ne znamo kakav je promisao Boziji o svetu i ljudima i svakom coveku ponaosob jer... "шта је у Богу нико не зна осим Духа Божијега"...

Ili, recimo ove reci apostola Pavla takodje mogu da odslikavaju tezinu cele price :

33  О дубимо богатства и премудрости и разума Божијег! Како су неиспитиви Његови судови и неистраживи Његови путеви!

34  Јер ко позна мисао Господњу?

Najbolje i najtacnije poznanje misli Gospodnje su imali apostoli i svetitelji i oci  svi oni su nam i to ostavili kao ucenje crkve i tamo mozemo i pronaci sve odgovore na ovo pitanje.

Подели на овим сајтовима

On 14. 4. 2019. at 18:39, Бездомник рече

Рецимо, да ли Бог санкционише и зауставља само оно зло и патње које не можемо поднети, било као починиоци или као жртве истог?

Expand  

Trebalo bi, jer svako ima svoj krst tj. svako moze da podnese onolike nevolje, tugu, bolesti, zlo, nepravdu, muku, .... koliki mu je krst stavljen na pleca, onoliki krst, kakvim je (krst) stvoren od strane Boga i onda je ocekovano da Bog nece popustiti nevolje na coveka vise od onoga sto moze poneti i podneti. I, to moze biti velika uteha za coveka u teskim situacijama i nevoljama. 

Kao oni koji cine zlo, pocinioci (zla),  mislim da i tu Bog cini sve da nas spreci u zlu.

Подели на овим сајтовима

On 14. 4. 2019. at 18:47, Bokisd рече

Trebalo bi, jer svako ima svoj krst tj. svako moze da podnese onolike nevolje, tugu, bolesti, zlo, nepravdu, muku, .... koliki mu je krst stavljen na pleca, onoliki krst, kakvim je (krst) stvoren od strane Boga i onda je ocekovano da Bog nece popustiti nevolje na coveka vise od onoga sto moze poneti i podneti. I, to moze biti velika uteha za coveka u teskim situacijama i nevoljama. 

Kao oni koji cine zlo, pocinioci (zla),  mislim da i tu Bog cini sve da nas spreci u zlu.

Expand  

Bitno je da ne sudimo...

Подели на овим сајтовима

On 14. 4. 2019. at 8:16, Бездомник рече

Постављам тезу да Бог намерно игнорише зло и патњу ради “виших” интереса

Expand  

Ako sagledamo asketsko i bogoslovsko iskustvo Crkve, onda je jasno da Bog nista ne ignorise.

On promislja i domostroji imajuci u vidu pre svega nasu vecnu a onda i vremenu korist.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 14. 4. 2019. at 18:39, Бездомник рече

Рецимо, да ли Бог санкционише и зауставља само оно зло и патње које не можемо поднети, било као починиоци или као жртве истог?

Expand  

Бог зауставља свако зло. Али зауставља и неслободу. У синтези тих двеју ствари најлепше говори Бог.

Подели на овим сајтовима

Можда када се чини да Бог игнорише зло само оставља простор човеку да покаже да је човек,,можда не чини оно што људи могу. .

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

si.

Dobro i zlo su 'nešto' što je starije od čoveka. Postoje (mislim tako) i pre nego Bog stvori čoveka. Tj. reklo bi se da je čovek 'uveden u priču' sa već 'postavljenim pravilima' po tom pitanju. 'I (možda) tu ništa nije menjano radi čoveka'. … U 'međuvremenu' čovek 'sazna' o postojanju o ovo dvoje i potom, što se čoveka tiče, 'priča' ide sa izborom: 'poći jednim putem i pokušati živeti sa sobom' ili 'poći drugim i još šetati okolo … ali si tada mrtav neznajući to'.

.

Подели на овим сајтовима

Људима су дата два ока, која симболишу дуализам. Добро и зло. Добро је пандам злу јер да нема зла ми не би знали шта је добро а то су земаљске очи. 

Е сад када човек отвори једно око, духовно око а то се дешава кад прихвати Божију вољу, онда постоји једна истина у којој не постоји добро и зло већ је све што се дешава на корист човечанства, тада постоји само сила и благодат. Поента је отворити то духовно око онда су радост и рај у души.

Људи сами бирају којим ће очима гледати свет.

Моје неко скромно мишљење је да је Бог љубав и да за њега не постоји зло. 

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...