Zoran Đurović Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 Одо да созерцавам у лежећем ставу... Велики поздрав свима! Vladan :::., Леон Професионалац and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 Благовесниче, Јеси ли осудио, "браћу своју" "осуђиваче", предлажући им молитву Св Јефрема? Ако јеси, зашто јеси? Ако ниси, како ниси? Ова молитва није прописана да је читаш другима него себи. Запази да је написана у једнини. Само кажем, не замерам ти, јер знам да се ви попови често занесете па проповедате и кад треба и кад не треба. Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аполоније Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 пре 11 минута, Ведран* рече Управо само у теорији постоји. Мада се интензивно ради да се и то измени. Али нисам мислио само на то што он држи конце него буквално, сабор се не састаје. То што је прошле год одржан и још евентуално неколико пута јесте аномалија, а не правило. "Правило" тамо је да сабора нема. Разумем, али институција Сабора свеједно постоји, без обзира што Вартоломеју то очигледно не одговара, па Сабор и не сазива. Како год, моја поента је била да је ово чему он тежи још горе од папизма, бар у његовој савремној форми. То да ли би крајњи исход била тиранија једног, или једног и његове помесне Цркве, не прави превелику разлику и не доводи у питање валидност моје основне тврдње. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 пре 3 минута, Zoran Đurović рече Па он ти је неки калуђер, разуме се у та питања ваљда. Ја сам поп. А како да ми одговори кад ми одавде не можемо прећи тамо где је он нити он може сићи к нама. (Cf прича о богаташу и Лазару) Vladan :::. and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 пре 3 минута, Ведран* рече А како да ми одговори кад ми одавде не можемо прећи тамо где је он нити он може сићи к нама. Још само да укапирамо да ли је провалија међу нама идентитетска, личносна или етичка... Талични Том, Предраг М, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 Управо сада, Vladan :::. рече Још само да укапирамо да ли је провалија међу нама идентитетска, личносна или етичка... Заборавио си онтолошку. Vladan :::., Талични Том, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 Мада је ипак све ствар ерминевтчке контекстуализације. Zoran Đurović and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 Молим да се вратите на тему. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 пре 5 минута, Ведран* рече Мада је ипак све ствар ерминевтчке контекстуализације. Не знам у ком си контексту то рекао, али иако сам стручњак за ерминевтику има овде стручнији од мене за ерминевтички контекст... Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 пре 2 часа, Ведран* рече Питалица. Које слово фали између "т" и "о"? а. Слово "р" б. Слово "к" А можда сам намерно алудирао на патологију? Шалим се, хтео сам да напишем патролог. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 пре 1 сат, Bokisd рече Ја, за разлику од њих, нисам служио војску, А ипак се оженио... Кад те оће - оће те Ведран* је реаговао/ла на ово 1 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 @Zoran Đurović Тежак је то грех некоме сасецати крила. Ту пре свега мислим и на вас, оно што сте испричали да су неки слали пашвила и лажне оптужбе против вас, покушавши да вам напакосте... Мени је то јако жао када чујем. Хвала Богу, успели сте да објасните, појасните својима, и Бог је био с вама. Али мишљења сам да се сада прелази у претеривање у вези критика Епископа Максима. Јер, овде неки почињу да га вређају и на личној основи (ту не мислим на вас уважени оче). Ипак је Часни пост... неумесно је сада осуђивати, оговарати, ловити у речи... шта је ко имао да каже, рекао је. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 1 hour ago, Zoran Đurović рече У праву си и ниси. Ниси зато што је Сава био рукоположени и са чином архимандрита, јер је могао да носи наруквице и надбедреник што је било назначење да ће га изабрати за епископа. Дакле, у овом контексту се знало шта значи арнимандрит, мада си у праву ако се све ово измести и у оно о чему сам говорио када сам помињао Бенедикта, тако да нису нужно били јеромонаси, као што си имао и архимандрице, како да их назовемо... Оне су биле игуманије над многобројним манастиром. У случају Саве је ствар била јасна, јер житија - у складу са жанром - говоре о тапеинос, скромности па као Сава предлаже неке друге за ту функцију, али ипак Константинопољци изабирају њега, скоро на силу. Све је ово спорадично, али је проблем у Максимовом сугерисању, како раде и неки други, да је Сава рукоположен у једном моменту за епископа, а тек у другом моменту да је дата аутокефалија. И тиме уводи причу о проблематичности аутокефалије, мада је то безумни резон, јер канонски нико не може да рукоположи туђег клирика. А Сава је, као и ја (), припадао Цариграду. Ерго, само рукоположење је било канонско, а како је Константинопољ био надлежан и над свом овом облашћу, могао је да да аутокефалију, без обзира на сва подметања клипова у точкове са стране Хоматијана (иако Максим и у овој беседи, као дете у пизми, понавља да је ова област била под Хоматијаном), који је у борби против Цариграда сам помазао анти-императора! Максимов проблем је што је повукао немисливе паралеле, па је Саву убацио у безаконике, па и отишао корак даље од Хоматијана, док сада имамо другачију ситуацију, а не аналогију како би хтео Васиљевић, јер је Константинопољ морао да поништи сопствени акт о јуриздикцији РПЦ над Украјином, да би ушли у "каноничност" своје одлуке. И то су поништили акт који је стар скоро 4 века, а уз то се правда да је одрицање и давање друге јуриздикције било привремено! Максим активно учествује у свој овој папазијанији, где се замагљују ствари. Цариград покушава да своје поступке оправда својом влашћу над Украјином, без да изађе са аргументом да су они Источни Папа, а Максим каже да они неканонски поступају јер је Вартоломеј Источни Папа! Ми можемо да се захвалимо Максиму што нам открива Цариградске позиције, а то је да они претендују да оснују папство, јер потезом пера могу да дају и укидају јуриздикције, као и да узму целу дијаспору под своје, као што Рим држи под својом капом цели католички свет. Вапим Сабору српске Цркве да пензионише овог владику јер је направио скоро непоправљиве штете. Ми морамо да помогнемо цариградској патријаршији да остане у животу, не да је подржавамо у самоубилачким претензијама (подсећам Вартоломеја да је Бог допустио да Константинопољ падне под Отомане), него да славна и Прва столица у православном свету остане таква у католичанству осталих цркава. Упозоравам неке који би се радовали расколу да је то лудило, јер је трагедија да изгубимо и део наших емоција које су уткане у Цариград, али да разумем Русе што су прибегли овом очајничком кораку о прекиду општења, јер они друго нису ни имали. Молим се Господу Христу да у овом часу, када је СПЦ заиста савест у православном свету, јер нам такав део западе, да нам да снаге да будемо у служби свих, и да, иако би се Максим вероватно смејао да ишта Срби значе, помогнемо и самом Господу. Јер ни Господ не може да чини чуда, како вели у Марка, ако нема вере. Тијесно нам је отсвјуду, како каже Његош, али смо то мало, обарач, и да не потценимо себе сада. И наш је одговор важнији у овом моменту за Цариград, него за Москву, јер ће Русија живети, али је драматична ситуација око Цариграда. Мојим цариграђанима постављам питање: Ако је Рим (по божанском праву, како би неко хтео) као први отпао, ко сада вама гарантује, као првима (по божанском праву, како би неко хтео), да нећете отпасти? Ово је питање са ваше позиције, а на њега немате одговор. Ја га имам, и сасвим другачије видим ове ствари, али нећу да вас тешим тиме што Господ отписује људима грехе што су им срца уска. Немамо права на то. Мислим да је рукоположен пре тог сазнања да ће бити епископ. Зато и наглашавам то. Колико се сећам, а исправи ме, архимандрита је добио у Солуну, у цркви Св. Софије? ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 пре 41 минута, Ведран* рече Дигресија... да ли се расофор који је рукоположен сматра јеромонахом? Не разумем питање. Да ли је тај расофор пострижен? Ведран* је реаговао/ла на ово 1 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Април 3, 2019 Пријави Подели Написано Април 3, 2019 пре 4 минута, Благовесник рече Јер, овде неки почињу да га вређају и на личној основи (ту не мислим на вас уважени оче). Ипак је Часни пост... неумесно је сада осуђивати, оговарати, ловити у речи... шта је ко имао да каже, рекао је. Нико га није вређао. Критиковање става није вређање. Талични Том, Предраг М, Леон Професионалац and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука