Jump to content

Одговор Епископа западноамеричког Г. Максима поводом текста Епископа бачког Господина Иринеја „Опасни портпароли“

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Одговори 212
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 10 часа, Tristatri рече

Kako je on došao u poziciju tog čina i to (tako) mlad?

Па ево да ти одговорим на најлакше питање. 

Није дошао до тог чина нешто посебно млад. Нити је он сада млад. 

Сигурно је да је младолик, али није млад. 

Gravatar mali

 
"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Протомајстор рече

Иако у овом спору стојим на позицији епископа Иринеја, једног од водећих српских интелектуалаца, треба подсетити (иако већина овде зна) да је епископ Максим био ментор нашем форумашу Милојкову приликом израде докторске дисертације, а тек предстоји одбрана. Стога, апелујем да будете блажи према Александру јер вероватно овде наступа "везаних руку", свесно и из сасвим часних побуда.

Нема то везе са његовим менторством и мојим докторатом. Напротив, ја и он смо доста дискутовали на тему Украине и по неким питањима имали различите ставове. Не би било нормално да то има везе са односом владике Максима према мојој дисертацији и њеној одбрани, нити ја страхујем да ће имати. Чак, могу да гарантујем да неће, јер владику Максима дуго познајем и дуго са њим у научној равни сарађујем. Зато знам да он није никакав "осветник" према другачијем мишљењу. Напротив, увек га растужи сваки гест који онемогућава да се дијалог води и да се другачије мишљење чује. Да не причам о самој дисертацији колико сам намучио и ја њега и он мене, јер и ту по неким питањима нисмо делили исто мишљење. 

На овој теми се ради о коментарисању његовог саопштења, које је имало за циљ да у оквиру његове епархије разреши недоумице око саслуживања са другим ПЦ, а што је изазвано недовољно јасним саопштењем САС. Нажалост, многи коментатори су ову тему раширили и проширили и кренули да нападају оно што сами инсинуирају владики Максиму, а о чему у самом његовом саопштењу, које је суштина ове теме, нема ни говора. Дакле, направљен је један класични straw man аргумент у дискусији.

Поштовање епископа, како Бачког тако и Западноамеричког, за мене није и не може бити спорно, нити може бити предмет дискусије. Овде је, нажалост, било "метафоричног" квалификовања једног од епископа као издајника, Јуде....сребрњаци, вешала и сл. То је оно што је тужно и што је за жаљење.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Александар Милојков рече

Не би било нормално да то има везе са односом владике Максима према мојој дисертацији и њеној одбрани, нити ја страхујем да ће имати. Чак, могу да гарантујем да неће, јер владику Максима дуго познајем и дуго са њим у научној равни сарађујем. Зато знам да он није никакав "осветник" према другачијем мишљењу.

Наравно да није, нисам на то ни мислио, већ управо на ваш пријатељски однос због кога и покушаваш да га оправдаш и где се можда и не слажете  у потпуности. Негде сам прочитао, ако се не варам, да ти је био ментор и на основним студијама...

Сматрам да си овде баш због тога жестоко нападнут ђутуре са владиком, а то може да се деси и од стране комисије на одбрани. Надајмо се да неће, јер не би било фер. 

Иначе, ако се добро сећам (можда сам нешто и помешао), епископ Максим је био међу протагонистима оног дарвинистичког скандала на ПБФ-у, али није претрпео последице као остале колеге - знамо и зашто. Можда је овде по среди "ако не платиш на мосту, платићеш на ћуприји" и "дошла маца на вратанца". Види се то и у овој дискусији, већина богословски поткованих форумаша покушава да га дискредитује као теолога, а посредно и тебе, ни кривог ни дужног.

Праштај, и не дај се. :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, farisejski.bukvojed рече

Nas, ucesnike na ovoj temi.

Ne razumes da ukrajinsko pitanje nije sitnica na kojoj ce se vracati stari dugovi, nego egzistencijalno pitanje pravoslavlja?

Наравно, слажем се. Управо сам и указивао да Владика Максим вероватно неће "преживети" свој погрешан одговор на то "егзистенцијално питање православља", јер га је сада и потврдио у најновијем одговору еп. Иринеју, уместо да "увуче рогове". А штета је, јер баш немамо владика за разбацивање.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мени је само катастрофално што је еп.Максим уверен да ће време показати да је п.Вартоломеј у праву. И шта сад ту има објашњавати шта Максим мисли и шта би хтео урадити.

Зато бих ја желео да се ствари открију до краја, а то се тиче саме теологије. Милојков је у емисији на Пинку рекао да не види да се Вартоломеј позвао на нешто што би било папизам, али Милојков није узео у обзир друге и конкретне изјаве Вартоломеја где је папизам очигледан, а на то је овде доста указивао брат Ведран.

Зато сам поставио питања Милојкову о теологији примата из тријадологије у еклисиологију коју примењује Фанар. Зашто нема дебате о томе? Јер то је потка свега екстремног што чини Фанар.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Протомајстор рече

Наравно да није, нисам на то ни мислио, већ управо на ваш пријатељски однос због кога и покушаваш да га оправдаш и где се можда и не слажете  у потпуности.

Ја и даље не знам шта је он страшно написао у свом саопштењу (ако не рачунамо на она лична "пецкања" - "портпароли", "видовити" и сл.)? Хејде, покажи ми ти, цитирај ми из његовог саопштења, шта је ту спорно? Дакле, ја не "браним" њега ни због каквог пријатељства, већ покушавам да дискутујем (покушавао сам, заправо, нећу више јер мислим да је бесмислено) - шта је то у његовом саопштењу спорно? Какав грех/грешку је учинио?

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Milan Nikolic рече

Зато сам поставио питања Милојкову о теологији примата из тријадологије у еклисиологију коју примењује Фанар.

Да је Фанару тријадологија парадигма у еклисиологији, до овога не би ни дошло.

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, farisejski.bukvojed рече

Neko se pravi blesav.

Sinod preporucuje da nema sasluzivanja sa onima koji su se sasluzivanjem prisajedinili raskolnicima.

Па јеси ли ти читао уопште појашњење владике Бачког о овоме? Ако јеси, онда се стварно правиш блесав.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

Не разумем, ако можеш прецизније.

Да је тријадологија парадигма у еклисиологији, Први би био незамислив без општења, без саборности. Одлука Првог био би саборни савет, а не наметање "првог по себи". Еклисиологија и треба да буде пројава тројичног начина постојања. Невоља настаје када се од тога одступа.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Протомајстор рече

Сматрам да си овде баш због тога жестоко нападнут ђутуре са владиком, а то може да се деси и од стране комисије на одбрани. Надајмо се да неће, јер не би било фер. 

Неће и не бојим се. :) Хвала ти на подршци.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Протомајстор рече

Можда је овде по среди "ако не платиш на мосту, платићеш на ћуприји" и "дошла маца на вратанца". Види се то и у овој дискусији, већина богословски поткованих форумаша покушава да га дискредитује као теолога, а посредно и тебе, ни кривог ни дужног.

Уопште се не слажем. Рекао бих да скоро ни један, ако баш не ни један једини, од учесника ове теме, не покушава да дискредитује в.Максима ни Милојкова као теологе. 

Оно што се напада јесу лоши аргументи из Саопштења и још гора апологија истих. Ако се неко поистоветио са својим аргументима, то је већ други проблем. 

 

Gravatar mali

 
"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...