Jump to content

Зоран Ђуровић: О причешћу

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Зашто би морао да је прочиташ? Кратос и поп критикују ствари које нису читали и у које се не разумеју, па никоме ништа... живи здрави, дебели и прави!:))

Ma jok bre,ja samo čitam loše prevode :))

Подели на овим сајтовима

• Одговори 358
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Неда вам Путин да фезбучите!:)) Ниједан од руских шпијуна које познајем нема фб...

Попе, лајковаћу Снупија будеш ли чачкао. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

IГодине проведене  у Цркви, упућују да је главни разлог непричешћивања верних, другачији став ауторитета из Цркве.
Ту мислим пре свега на живе, пре свега, верујућима познате духовнике из клира, било епископа, било презвитера, са којима верујући имају (какву такву) комуникацију.
И на ту чињеницу отпада преко 70 % оних који се не причешћују. Од тих људи, велики проценат чине они који би се причешћивали али их управо тај став ауторитета из цркве, спречава у томе. 
Постављајући проблем о коме говоримо на овај начин, рекло би се да смо много ближе истини а самим тим и решењу проблема.

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Volela bih da kažete koju o pojavi ne ljubljenja posle pričešča. To kod nas pojedine tete praktikuju.

Ne daj Bože da joj neko čestita nešto posle pričešča, ima da se provede ko bos po trnju. 

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Сања Т. рече

Volela bih da kažete koju o pojavi ne ljubljenja posle pričešča.

dobro pitanje...:dobro:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Сања Т. рече

Volela bih da kažete koju o pojavi ne ljubljenja posle pričešča. To kod nas pojedine tete praktikuju.

Ne daj Bože da joj neko čestita nešto posle pričešča, ima da se provede ko bos po trnju. 

@Zoran Đurović ће ти одговорити стручно а ја ћу пробати народски ;)

дакле, има две верзије, али је то свеједно:

- немој да ме љубиш = ти си нечиста јер се ниси причестила и има да ме испрљаш а таман сам се очистила

- нећу да те љубим = ти си грешна и ако те пољубим изгубићу благодат а таман сам је једва добила

а оба хоће да кажу: у мени је сада христово тело и ја сам светија од тебе и ако се пољубимо све ми пропаде што сам се намучила

једино решење је да се љубе само они који се нису причестили или који се јесу причестили

е сад ако много волиш да се честиташ после литургије а ниси се причестила прилично сигуран избор су ти црквењаци јер међу њима има оних који се јако ретко или скоро никад не причешћују а не смета им ни честитање, а ако се јеси причестила онда нишани попа који је служио, јер се он сигурно причестио, и ту нема да оманеш :) 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Сања Т. рече

Pa nemoj da joj cestitas, sta ti to treba u zivotu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 30.1.2019. at 19:37, Zoran Đurović рече

Шта да радимо са конкубинатом који је била нормална и прихваћена ствар у хришћанству. Да је овај мрзитељ људског рода читао Августинове Исповести, видео би шта је конкубинат. О томе сам и ја говорио.

Ех да си барем разумео то што си читао. Да си разумео никада не би рекао да је конкубинат била нормална и прихваћена ствар у хришћанству. Да је блуд нормална ствар. Боже сачувај. Ништа ти не вреди што си читао Исповести Блаженог Августина када си основни део пропустио или ниси разумео:

ОБРАЋАЊЕ У ПРАВОСЛАВЉЕ

Његово коначно обраћање у Православље се одиграло на један чудесан начин. Сам чин је Августин описао у осмој књизи својих Исповести: Плакао сам у највећој скрушености свога срца. И гле, чух глас из суседне куће, не знам да ли је глас неког дечака или девојчице, како певајући понавља: Толле леге! Толле леге, тј. узми и читај! Одједном се моје лице изменило и почех најупорније да мислим, да ли деца у некој игри певају тако нешто, и не могах се сетити да сам то негде чуо. Тако зауставивши бујицу својих суза, устао сам, протумачивши то као ништа друго до заповест Божију да отворим књигу и читам прву главу коју нађем (…) Узео сам (Нови завет), отворио и у тишини прочитао одељак на који се прво спустио мој поглед: Да ходимо поштено као по дану: не у пировању и пијанству, НЕ У РАЗВРАТУ И БЕСТИДНОСТИ, не у свађи и зависти. Него се обуците у Господа Исуса Христа; и старање за тело не претварајте у похоте (Рим 13, 13). Даље нисам хтео да читам, нити ми је било потребно: јер истог тренутка на крају реченице, светлошћу, и јасноћом уливеном у моје срце, сва тама сумње је ишчезла.“ Након овог догађаја Августин се потпуно обратио у хришћанство.

https://radiosvetigora.wordpress.com/2010/06/28/блажени-августин-хипонски/

Он се каје због развратног живота, каје се, а ти овде када говориш о причешћу пишеш, цитирам питање форумаша упућено теби: ''Да ли је блуд ако пар има сексуалне односе а нема финансија за брак или још студирају''? а цитирам и твој одговор: ''Није блуд, ако имају намере да буду у браку''. Ти си апсолутно контрадикторан ономе што Свети Августин људе учи кроз своје Исповести.

Ко издржи до 28-30 година без секса, тај је прегорео као лицна па и не треба више да се жени или удаје. 

Ти као свештеник би требао да знаш да Божја благодат може и мирјанима да помогне у намери да очувају своје девство за брак. Ко си ти да судиш да ће они који се дуго чувају од блуда да ће ти исти да прегоре као лицна. Највећи Светитељи су се рађали у позним годинама својих родитеља, а ти ћеш овде људе да учиш да не треба да се жене или удају ни у каснијим годинама, јер, како кажеш: ''и не треба више да се жени или удаје''. Бог је некоме дао да у брачни живот уђе раније, некоме касније, некоме и није дато, али, ко је теби дао за право да судиш да ли треба или не треба.

Небесник, ако се до сада није оженио, нека вреба неку испред основне школе, мада их је и ту мало невиних. Само да се чува, јер би могао бити ухапшен.    

Откуд теби право да дајеш неку овакву констатацију, да су наше девојчице, деца, блуднице, тј да кажеш: ''мада их је и ту мало невиних''. Када тако говориш о деци која иде у основну школу, шта онда мислиш о старијим женским особама. Боже сачувај.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vladan :::. рече

@Zoran Đurović ће ти одговорити стручно а ја ћу пробати народски ;)

дакле, има две верзије, али је то свеједно:

- немој да ме љубиш = ти си нечиста јер се ниси причестила и има да ме испрљаш а таман сам се очистила

- нећу да те љубим = ти си грешна и ако те пољубим изгубићу благодат а таман сам је једва добила

а оба хоће да кажу: у мени је сада христово тело и ја сам светија од тебе и ако се пољубимо све ми пропаде што сам се намучила

једино решење је да се љубе само они који се нису причестили или који се јесу причестили

е сад ако много волиш да се честиташ после литургије а ниси се причестила прилично сигуран избор су ти црквењаци јер међу њима има оних који се јако ретко или скоро никад не причешћују а не смета им ни честитање, а ако се јеси причестила онда нишани попа који је служио, јер се он сигурно причестио, и ту нема да оманеш :) 

Obe pričeščene. Al izgleda nekom Hristos siđe u srce, a nekome ostane na ustima ;)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Сања Т. рече

Ma da... Kome još treba zagrljaj i poljubac :0205_whistling::smeh1:

Ma sta ce to tetkama...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Сања Т. рече

Obe pričeščene. Al izgleda nekom Hristos siđe u srce, a nekome ostane na ustima ;)

вероватно је тежа од тебе па мисли да има више облагодаћених килограма и зато је светија од тебе...

нема друге мораш да кренеш да кркаш чварке да је стигнеш у благодати... :) 

Подели на овим сајтовима

Хвала, аво, на оним речима везано за исповест. Буквално си описао како се осећам, расплака ме. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Сања Т. рече

Једнако је проблематичан обичај честитања Причешћа. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Сања Т. рече

Nisam skapirala ovo u vezi ljubljenja i cestitanja..

Ako nekom cestitas pricest, a nisu ti deca ili bas bliski prijatelji...sto ih ljubis?? ne_shvata

A ako nekome cestitas neki radostan dogadjaj, srela si ih u crkvi pa koristis priliku da cestitas a nisi bas nesto bliska sa tim ljudima...opet sto se ljubiis??? 

A ako si bliska sa nekim...sto im smeta da ih poljubis bilo nakon bilo pre pricesca...? 

Prvi put cujem za tu pojavu...meni ne smeta da me poljubi neko meni blizak ili da mi neko nesto cestita pa da me poljubi...gde god i kad god se sreli...

Ali bi mi smetalo da oce da me ljubi neka " tetka " sa kojom nisam bliska ili tetak...sve jedno...:)))mislim ne bih zamerila, ali se ne bih ni odusevila da me balavi neko koga ne poznajem...

Ja jedino mojoj deci i bliskim prijateljima " cestitam" pricest...to jest pozelim im da im je na zdravlje i spasenje...decu poljubim...prijatelje nesto ne...ljubim ih kad se vidimo ne da bih im cestitala pricest...gde ja zivim??!ne_shvata

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...