Jump to content

Зоран Ђуровић: Ко о чему, Ава о молитви...

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 часа, Августин рече

То само жена је врло осетљиво.Једном је у СФРЈ у дечијем програму пуштена песма Мери Цетинић Ја сам жена нисам стина и избио је политички скандал да се блуд нуди нашој деци.Нема је ни сад на ЈУТЈУБУ избацили су заувек нисан стина.То је држава ради и путује кроз време

Imala ja tako svekra(pokoj mu duši)taj kad bi trebao izgovorit riječ "žena" prije toga bi rekao:"Da prostiš,žena!!":cmizdrenje:

Подели на овим сајтовима

On 8.12.2018. at 13:34, Vladan :::. рече

Ми можемо да се шалимо :) али будући да теме читају и почетници морам да напоменем да је ово јако јако јако опасно радити на молитви.

Мислим да нисам наишао на књигу о молитви, аскетизму и борби са помислима у којој се оваква пракса не забрањује јер замишљање слика и маштање током молитве носи велику опасност од разних мњења и прелести.

Može se otići u drugu krajnost...treba biti oprezan sa sobom jer je mašta dio nas, zašto bi je trebali doživljavati kao nešto loše.

Ako se moliš pred ikonom onda se zahvali nečijoj mašti bez koje je nebi ni bilo.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, kopitar рече

Može se otići u drugu krajnost...treba biti oprezan sa sobom jer je mašta dio nas, zašto bi je trebali doživljavati kao nešto loše.

Ako se moliš pred ikonom onda se zahvali nečijoj mašti bez koje je nebi ni bilo.

Да, али ја уопште нисам мислио на то него на нешто друго а магаре сам питао нешто сасвим треће...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Vladan :::. рече

Да, али ја уопште нисам мислио на то него на нешто друго а магаре сам питао нешто сасвим треће...

Ako misliš na molitvu , kako misliš čitati muku Gospodinovu iz Evanđelja a da isključiš maštu?

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, kopitar рече

Потпуно си у праву Игњатије Брјанчанинов је направио да се људи плаше молитве.И то је као догма.Насупрот њему св.Јован Кронштатски говори како се требамо потрудити да осетимо Бога и замишљамо резултате молитве,свети Теофан Затворник каже -чим замислимо неког свеца он је ту јер смо у Духу Светом заједно.Људи рециомо за догматске ствари пазе кад пишу,а у аскетским стварима чули су негде да је замишљање опасно и стоп.А шта су иконе.Не бих да дубље улазим у расправу али Игњатије је био по занимању ижињеријски официр и касно се замонашио и то његово учење о страху од молитве се код нас доста нажалост проширило.Зато икона и служи да имагинација буде правилна а не да се уништи.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, kopitar рече

Ako misliš na molitvu , kako misliš čitati muku Gospodinovu iz Evanđelja a da isključiš maštu?

On 8.12.2018. at 11:53, Vladan :::. рече

Како се то чита "Оче наш", молитва која је у множини, за једног јединог конкретног човека? Ништа не замерам него сам радознао како то игледа чисто технички или психолошки...

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, kopitar рече

Немој почињати те теме .Овде је нажалост аскетска теологија потпуно запостављена.Да су бар читали дневнике светог Јована Кронштатског од којих је од 20 томова 19 објављено видели би како се користи имагинација.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Августин рече

Немој почињати те теме .Овде је нажалост аскетска теологија потпуно запостављена.

Ja bi to nazvao nekakvim strahom..možda čak ima veze sa preziranjem tijela .

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Августин рече

Потпуно си у праву Игњатије Брјанчанинов је направио да се људи плаше молитве.

Далеко било да мислим да људи треба да се плаше молитве. А далеко од тога и да је реч само о Брјанчанинову, ставићу када нађем и део од Исака Сирина а остало не могу јер ми књиге нису овде нити се сећам у којој је шта од тога.

Углавном имају људи овде разна мишљења па нека се посаветују и са својим духовницима на крају крајева.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, kopitar рече

Ja bi to nazvao nekakvim strahom..možda čak ima veze sa preziranjem tijela .

Нема нема то је баш страх од молитве а у ствари лењост за молитву.Прва је овде изашла Књига тог Игњатија што је избор из дела и све о прелести(грчки плани) што је самообмана и онда су се примили на то.Рецимо ја читам дневнике св.Фаустине Ковалске(1903-1938) овде да то читају мислили би да је тотално луда или св.Терезу од дјетета Исуса малу свету Терезу.То је нажалост страшно.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vladan :::. рече

Управо сада, Vladan :::. рече

Далеко било да мислим да људи треба да се плаше молитве. А далеко од тога и да је реч само о Брјанчанинову, ставићу када нађем и део од Исака Сирина а остало не могу јер ми књиге нису овде нити се сећам у којој је шта од тога.

Углавном имају људи овде разна мишљења па нека се посаветују и са својим духовницима на крају крајева.

E pa nemogu si svi priuštiti duhovnika.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

Узми св.Јована Кронштатског.Па колико знам св.Исак није ни иконе признавао.Једино крст помиње.Сад сам читао књигу Илариона Алфејева о њему.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

E pa nemogu si svi priuštiti duhovnika.

Биће у Линди нека акција па ко стигне први решио проблем... :)) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Августин рече

Нема нема то је баш страх од молитве а у ствари лењост за молитву.Прва је овде изашла Књига тог Игњатија што је избор из дела и све о прелести(грчки плани) што је самообмана и онда су се примили на то.Рецимо ја читам дневнике св.Фаустине Ковалске(1903-1938) овде да то читају мислили би да је тотално луда или св.Терезу од дјетета Исуса малу свету Терезу.То је нажалост страшно.

Što ti misliš o tim objavama sv Faustine ja nisam to čitao. Nekako je čudan taj odnos sa Isusom , previše sentimentalan.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...