Jump to content

Зоран Ђуровић: Ко о чему, Ава о молитви...

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Августин рече

Upravo tako od imaginacije u bilo kom obliku ne možeš pobeći.

Pa, telesni smo i postoji i neka prirodna i normalna imaginacija, samo je mozda fora, da pazimo da ne prekoracimo granice te' prirodne i normalne imaginacije i da ne postane mastarenje, koje nema veze sa stvarnoscu i realnoscu  (sto je opasna stvar, mislim da je o tome i pisao sv.Ignjatije Brjancaninov u tom nekom smislu)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Не терам ја ту ништа. Ако пише, "бићу бељи од снега" наравно да долази на ум слика снега. Али су то пролазне слике. Не узимам да созерцавам сад тај снег и да умишљам нешто у његовој белини, хладноћи....

Исто као што и не скачем као опарен када ми на ум дође слика снега. 

Тако и при читању Писма не користим машту да бих ишао с њом даље од текста Писма. Ако пише запева петао, не змишљам, док је ветар лелујао лишћем, и кишица ромињала, и Петра обузе језа и ужас... јер то ништа не пише. Мало карикирам, али у суштини је то. 

Čitao sam da su neki sveci padali u zanos na sve što bi ih podsjetilo na Boga...djetelina sa tri lista ili nekakav zvuk , miris i sl.

Velika je različitost kod njih.

Kažu da se sv. Benedikt nije nikad smijao

A sv. Filip Neri je stalno zbijao šale i bio dosta "neozbiljan...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, kopitar рече

Čitao sam da su neki sveci padali u zanos na sve što bi ih podsjetilo na Boga...djetelina sa tri lista ili nekakav zvuk , miris i sl.

Velika je različitost kod njih.

Kažu da se sv. Benedikt nije nikad smijao

To bi ti sad rekli neki geniji da je to zato jer je sveti Benedikt bio pravoslavan a Filip Neri je bio kad ste otpali od Crkve pa se opustio.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, kopitar рече

Е тај је мој тип светитеља, само ми кажи шта он каже о маштању док смишљаш шале... је ли пожељно или води у нестворену светлост?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Августин рече

Pa ne može čovek da pobegne od imaginacije svaki životni stav donosi neku imaginaciju.

То је сасвим ок. То разумем. Није то исто што и маштање.

Маштање би било ово што сам горе написао. Учитавање садржаја у текст. У истом смислу, је у молитви то опасно јер то учитавање представља наш input а циљ молитве је "да буде воља Твоја" што значи Божији input. 

Јер такво "учитавање" може човека да изведе из оквира реалности, у негативном смислу. Да се изгуби. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

То је сасвим ок. То разумем. Није то исто што и маштање.

Маштање би било ово што сам горе написао. Учитавање садржаја у текст. У истом смислу, је у молитви то опасно јер то учитавање представља наш input а циљ молитве је "да буде воља Твоја" што значи Божији input. 

Јер такво "учитавање" може човека да изведе из оквира реалности, у негативном смислу. Да се изгуби. 

Слажемо се 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, kopitar рече

Који је тај?

Мене овде неку (потајно) оптужују да сам неозбиљан и да се церекам. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vladan :::. рече

Е тај је мој тип светитеља, само ми кажи шта он каже о маштању док смишљаш шале... је ли пожељно или води у нестворену светлост?

1.  Blaženi vi, mladići, što imate vremena činiti dobro.
  2.  Nije vrijeme spavanja, jer nebo nije za lijenčine.
  3.  Sinci, budite veseli; glavno je da ne griješite.

Itd...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Мене овде неку (потајно) оптужују да сам неозбиљан и да се церекам. :))

Ускоро ћеш бити  смехомандрит  а после одмах на епархију... кажем ти ја... :sunce:

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, kopitar рече
  1.  Blaženi vi, mladići, što imate vremena činiti dobro.
  2.  Nije vrijeme spavanja, jer nebo nije za lijenčine.
  3.  Sinci, budite veseli; glavno je da ne griješite.

Itd...

Дај још о томе Филипу

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Августин рече

Нема нема то је баш страх од молитве а у ствари лењост за молитву.Прва је овде изашла Књига тог Игњатија што је избор из дела и све о прелести(грчки плани) што је самообмана и онда су се примили на то.Рецимо ја читам дневнике св.Фаустине Ковалске(1903-1938) овде да то читају мислили би да је тотално луда или св.Терезу од дјетета Исуса малу свету Терезу.То је нажалост страшно.

Aleluja,drago mi je da je netko spomenuo sv.Faustinu..ja htjela al' reko neću..premda bi voljela čuti mišljenje vlč.Zorana o njoj.Inače sveta mala Terezija je moja omiljena svetica..:sunce:

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Августин рече

Нема нема то је баш страх од молитве а у ствари лењост за молитву.Прва је овде изашла Књига тог Игњатија што је избор из дела и све о прелести(грчки плани) што је самообмана и онда су се примили на то.Рецимо ја читам дневнике св.Фаустине Ковалске(1903-1938) овде да то читају мислили би да је тотално луда или св.Терезу од дјетета Исуса малу свету Терезу.То је нажалост страшно.

Код нас не читају ни Симеона Новог Богослова, а камоли кармелићанке и остале.

Има много добрих ствари од тих ликуша католичких светица и опатица и бегина, ово сам скоро читао код св. Леле (Анђеле) из Фолиња (записи њених откривења, итд.), ма читао сам то место 100 пута на дан:

И казала је да је најпре љубила Христове груди. И гледала како лежи затворених очију, као што је лежао мртав. Затим је љубила његова уста. Говорила је како је из тих устију осећала диван и неизрецив миомирис, које се из њих ширио. И то је трајало неко време. Онда је рекла да је положила своје лице на лице Христово, а Христос је своју руку ставио на њен друг образ и примакао је себи. И умах је чула ове речи: Пре него што лежах мртав у гробу, држао сам те овако стегнуту уз мене... А њу је испунила неизрециво велика радост.

И тако, нема ништа узбудљивије од записа светица.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...