Jump to content

Никодим (Богосављевић) у свом најновијем тексту "Позив на покајање" прозива сајт Поуке

Оцени ову тему


Препоручена порука

Да га не бисмо препричавали, погледајте сами, текст са његовог сајта преносимо у целости уз линк

%D0%90%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%

ПОЗИВ НА ПОКАЈАЊЕ

На моју мејл адресу стигло је 05. 10. 2018. из Епархије ваљевске писмо следеће садржине:

 

ЕПИСКОП

ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕ

 

——–

 

Еп. Бр. 681

Датум: 05. 10. 2018. г.

 

Оче Архимандрите,

 

Вашом објавом од 09. јула 2018. године, у којој јавно прекидате канонско општење са Патријархом српским и са надлежном епископом, и Вашим самовољним напуштањем манастира у коме сте боравили, прекршили сте низ канонских прописа наше Свете Православне Цркве.

Овом приликом, позивамо Вас на покајање и да са монашким смирењем и послушношћу доставите писани одговор у року од четрнаест дана, од дана објављивања на званичном сајту Епархије ваљевске.

Подсећамо Вас да је одлуком Ебр. 617 од 13. 09. 2018. године, против Вас покренут црквено-судски поступак и да сте под забраном свештенодејства до окончања овог поступка.

Предње Вам се доставља на знање и даљи сходни поступак.

С Божијим благословом,

ЕПИСКОП ВАЉЕВСКИ

+ Милутин

 

АРХИМАНДРИТУ НИКОДИМУ

 

 

 

Писмо је стигло у пдф-у, а епархијски секретар је пропратно написао: „Оче Никодиме, у прилогу Вам достављамо допис Епископа ваљевског Г. Милутина. Молимо Вас да потврдите пријем. С поштовањем…“ Исто је објављено на сајту Епархије ваљевске.

Пошто не могу да одговорим писмом Епископу Г. Милутину, нити да потврдим пријем његовог писма, јер бих тиме прекинуо објављени прекид општења и помињања, о писму говорим (не одговарам на њега) јавним путем.

У поменутој Објави прекида помињања и општења, позивајући се на 15. правило Двократног сабора у Цариграду, оптужио сам владику Милутина за јереси екуменизма, сергијанства и необновљенства, и назвао га, сагласно изразу у овом правилу, „лажним епископом и лажним учитељем“, а овим путем желим да га разобличим као фарисеја и лицемера, тј. као лажног пастира, као најамника, чак као вука у овчијој кожи.

 

Пре свега, писмо Еп. Милутина је правно неважеће.

 

  1. У њему недостаје име особе коме је оно упућено. Иако сам ја једини Архимандрит Никодим у Епархији ваљевској, моје пуно име је Архимандрит Никодим (Богосављевић), као што стоји у свим актима мени упућеним, које је издавала иста Епархија. Дакле, особа којој је писмо упућено – АРХИМАНДРИТ НИКОДИМ – правно не постоји у Епархији ваљевској, односно у СПЦ.

 

  1. У писму се не наводи које сам „канонске прописе наше Свете Православне Цркве“ прекршио, који би требало да буду основа за моје покајање. Како могу да се покајем ако не знам које сам каноне прекршио, односно за шта ме оптужују и покајању приводе канонски прописи Православне Цркве? Како може да ме гане на скрушење и покајање нешто чији ми је садржај непознат? Или је вл. Милутин сматрао да се подразумева на које је канонске прописе мислио, или је сматрао да му могу веровати на реч у вези подразумеваних канонских прописа?! Ово друго је нарочито апсурдно, ако имам на уму његову уплетеност у јереси. На другој страни, ненавођење канонских прописа које сам прекршио слаже се са ненавођењем канона на који сам се ја позвао у својој Објави – 15. правило Двократног цариградског сабора. Пре свега, то говори о немарном, аљкавом односу вл. Милутина о основама канонског поретка и живота у Православној Цркви, и затим, посредно, говори о оправданости ненавођења одговарајућих канона од стране владике, јер су они суштински неважни и немоћни у светлу важности и моћи наведеног 15. правила.

У сваком случају, оба наведена разлога чине писмо вл. Милутина канонско-правно невалидним.

 

Поред ових суштинских правних недостатка, писмо има и материјалних и формалних грешака. Владика наводи да сам самовољно напустио манастир, не наводећи име манастира. То је учинио јер и није могао навести име непостојећег манастира. Наиме, нисам боравио и нисам напустио манастир, већ конак при парохијској цркви Св. Георгија у Голупцу. Формална грешка је начин обраћања владике мени. Он ми се обраћа са „Оче Архимандрите“, уместо уобичајеног „Високопреподноби оче Никодиме“. Наравно, није реч о случајном пропусту, већ говори о духу односа владике према мени. Мање је важно што ме лишава части која припада, не мени, већ чину који сам од њега добио. Много је, међутим, важније што у опхођењу изоставља моје име (сагласно изостављању мога презимена у адреси). Тиме он показује да сам постао за њега безимен, тј. безличан, и показује његов бирократски, најамничко-непастирски однос према овци, која је, по њему, заблудела, а која припада стаду словесних оваца које му је Христос, чија је он икона, поверио на напасање.

 

Да би ово последње поткрепио, дужан сам да наведем да је вл. Милутин почео да се свети мојим духовним чадима, што говори о његовој повређеној сујети, немоћи, злопамћењу и осветољубивости. У разговору са особом, чије име, разумљиво, нећу наводити, еп. Милутин се служио и лажима. Рекао је том приликом да је разлог за мој поступак то што сам ја од њега неколико пута тражио да ме предложи за владику, а што он није урадио. То је ноторна лаж, гнусна клевета, слична клеветама којима ме клевећу маскирани доколичари, „теолози“, опадачи и пљувачи, на највећем неправославном форуму Поуке.орг (међу којима, под лажним именом, и хиландарски јеромонах), лажући да сам из Митрополије црногорско-приморске отишао, јер ми је Митр. Амфилохије обећао, а затим није испунио обећање у вези избора за владику. (Свако ко иоле мало познаје митр. Амфилохија, зна да је таква врста преговора-договора с њим немогућа.)

Ђаво, на грчком диаволос, буквално значи клеветник, опадач. Својим лажима и клеветама вл. Милутин показује да је он директни слуга и сарадник лаже, оца лажи и клеветника – сатане, тј. ђавола. Страшно! Шта је дочекала јадна наша Мајка, Православна Црква, да православни епископи лажу! Међутим, горе и страшније од коришћења лажи од стране вл. Милутина је то што је он њима желео да погуби душу Божијег човека, мога духовног сина. „Ако неко разори храм Божји, разориће њега Бог, јер је храм Божији свет, а то сте ви“ (1. Кор. 3, 17). „Лажни епископ“ Милутин показује не само да није пастир, нити најамник, већ вук у овчијој кожи који погубљује душе словесних оваца, за које је Христос-Пастир пролио своју богочовечанску крв! Поставља се питање да ли он уопште верује у Бога, да ли верује да постоји Страшни суд, на који ће и он, као и читав људски род, изаћи! Намеће се још и питање на који начин је овај човек постао епископ? Очито духовном симонијом, јер осим материјалне, новчане симоније, за коју не верујем да је користио, постоји и ова друга, духовна, када се епископи духовно поткупљују од лажног кандидата – његовим лажним смирењем, сервилношћу и лажном послушношћу – да би били изабрани за епископа.

Зато је ово писмо, уместо одговора на позив на моје покајање, после разобличавања вл. Милутина као лажног епископа и лажног пастира, као лошег и немарног најамника и као – авај! – душегубног вука у овчијој кожи, позив истог на покајање:

Нека се покаје лажни епископ и лажни пастир, вук у овчијој кожи, док је још времена!

Нека се покаје јавно за јавна своја сагрешења о Бога, Цркву, истину, правду, о поверено му стадо!

Нека се покаје и јавно се одрекне и осуди јереси екуменизма, сергијанства и неообновљенства!

Нека се покаје и разапни своје самољубље, себичност, кукавичлук и страшљивост!

Нека се не плаши људи, већ да се људи стиди, а Бога да се плаши и Његовог Страшног суда!

Нека се не плаши лажног патријарха Иринеја, лажног митрополита Амфилохија, лажног епископа Иринеја, лажног епископа Атанасија! Неће му они судити на Страшном суду, већ праведни, непоткупљиви и свезнајући Судија!

Нека сиђе са Христовог трона на који је недостојан и узурпаторски засео!

Нека сиђе са трона и повуче се, не у своју луксузну вилу на видиковцу изнад Ман. Пустиња, већ у келију три са два, обуче се у врећу и кострет, поспе пепелом, клекне на колена и завапи Господу за опроштај, док још времена има!

А времена је све мање!

Амин!

 

Архимандрит др Никодим (Богосављевић)

http://nikodimbogosavljevic.com/poziv-na-pokajanje

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Kad se jednom omaknes i krenes subotarskom strminom, vrlo tesko se zaustavljas, a pad moze da bude grozno uzasan.

Bog da ga urazumi i otrezni dok je jos vremena...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, obi-wan рече

Kad se jednom omaknes i krenes subotarskom strminom, vrlo tesko se zaustavljas, a pad moze da bude grozno uzasan.

Bog da ga urazumi i otrezni dok je jos vremena...

Оби, тебра, има неких ствари које ни Бог не може да уради... Свакако је деловао на њега, али се то прозлило, као што је на Фараона деловао благодаћу, али је то произвело супротни ефекат, како тумачи Ориген у Принципима. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Човек је давно прс'о. Писах овде јавно, али сам послао и протоколарна писма неким епископима у вези дотичног. Да лудује за свој грош у некој келији, била би једна ствар, али је друго кад јавно трује. 

Никодиме, Дух Равне Земље са тобом! 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Поуке.орг инфо рече

Он ми се обраћа са „Оче Архимандрите“, уместо уобичајеног „Високопреподноби оче Никодиме

Каква скромност.. машала

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пуко човек ко лицна. Нека му је Бог у помоћи.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Оби, тебра, има неких ствари које ни Бог не може да уради... Свакако је деловао на њега, али се то прозлило, као што је на Фараона деловао благодаћу, али је то произвело супротни ефекат, како тумачи Ориген у Принципима. 

Nema covek drugo nego da se nada kad je nesto ovako u pitanju. Prosto je neverovatno kako covek moze da se unakazi...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 19.10.2018. at 23:10, Поуке.орг инфо рече

на највећем неправославном форуму Поуке.орг

Ово је за нови лого Поука: Поуке - највећи неправославни форум!:))

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Цитат

Пошто не могу да одговорим писмом Епископу Г. Милутину, нити да потврдим пријем његовог писма, јер бих тиме прекинуо објављени прекид општења и помињања, о писму говорим (не одговарам на њега) јавним путем.

Ово се изјављује када човек изгуби и оно мало памети што је имао.

:bu:

Gravatar mali

 
"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

И? Шта ће сада бити? 

Зваће га опет? Трећи пут. 

Он можда опет "проговори, али не одговори". 

И онда?

Gravatar mali

 
"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Ведран* рече

Ово се изјављује када човек изгуби и оно мало памети што је имао.

:bu:

Па прекинуо је неопћење чим му је писао!:)) То је билмез који је писао да Папа Франциско коље малу децу, приноси их сатани и пије им крв!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Zoran Đurović рече

Па прекинуо је неопћење чим му је писао!:)) То је билмез који је писао да Папа Франциско коље малу децу, приноси их сатани и пије им крв!

Ава више брани папу него Барта. :))

А ово опћење по некој мађији се дешава? Зато се Доктор боји? Да дотакне "загађено" писмо па да му с Милутина пређе нека од јереси за које га терети. На пример, јерес непомињања архимандритовог високопреподобства. Она је осуђена 666-им каноном Трећег ватиканског Сабора на равној плочи, поврх базилике будућег цара-патријарха самодержца васељене.

Јесмо ли ми сад приопћени Никодиму кад о њему пишемо? Или, не дај Боже, некоме од горих расколника? :))

Gravatar mali

 
"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Па прекинуо је неопћење чим му је писао!:)) То је билмез који је писао да Папа Франциско коље малу децу, приноси их сатани и пије им крв!

Kamo sreće da mu je neko na vreme isekao internet.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ja sam pre 15 godina govorio da njega nije trebalo ni monasiti a kamoli rukopolagati. No sta da se radi?! 

 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...