Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Ведран* рече

А мој предлог му је да ништа не чита. 

Мој предлог му је да се покаје. 

Тек после тога може и да чита.

Nishta je tu ne  mogu, pokajanje je dar svishe:)

A i imam druge rane koje me pece...za koj bar mislim da treba da se kajem

Necu valjda da budem osugen samo zato shto ne pripadam grupaciji Arhiepiskopa Jovana, koji sam ima apostolsko prijemstvo od MPC?!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 36 минута, MKD13 рече

RPC nije na pravoslavnih pozicija, jer je prekinula opstenje sa pravoslavnom crkvom koja nije se ogresila o dogmatima vere. To je put k raskolu a nikako ne "pravoslavne pozicije".

Ilarion jos tvrdi i daje izjave da je CP i sama pala u raskol jer je priznala raskolnike i usla u opstenje sa nima?! Shta je ovo, ako ne zlonamerna krajnost, i izjave u koje neveruje ni jedna pomesna crkva, pa ni SPC.:)

Ah, ah, MKD,... ali, samo ubacis u tvoju pricu da prakticno sve ostale PC i vecina pravoslavnog sveta smatraju da su ovi novi UPC i dalje raskolnici .... mislim da bi onda ostalo trebalo samo da ti se kaze' ... :D

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, MKD13 рече

Nishta je tu ne  mogu, pokajanje je dar svishe:)

A i imam druge rane koje me pece...za koj bar mislim da treba da se kajem

Necu valjda da budem osugen samo zato shto ne pripadam grupaciji Arhiepiskopa Jovana, koji sam ima apostolsko prijemstvo od MPC?!

Mozes li da objasnis recenicu koju sam podebljao? 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Ah, ah, MKD,... ali, samo ubacis u tvoju pricu da prakticno sve ostale PC i vecina pravoslavnog sveta smatraju da su ovi novi UPC i dalje raskolnici .... mislim da bi onda ostalo trebalo samo da ti se kaze' ... :D

Nije vazno ko shta smatra, realnost je da su stavovi podeljeni, al je najvaznije shto Epifanije sluzi i pricescuje se sa Vartolomejom. JL Duh Sveti na takvu liturgiju prebiva i osveshtavo svojim darovima to sabranje ili ne? Ja mislim Da. A vi?

Ili mozda samo po ikonomiji ?ili na njihovu osudu?

Ili kad je sasluzivanje zajednicko onda ima Tainstva a kad Epifanije sluzi na Ukrajini onda nema?

Zaklucak: treba svi da se pomire. Autokefalna Ukrainska Crkva, zajedno Epifanije i Unufrije, Kiril i Vartolomej. i nista ne fali...

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Trifke рече

Mozes li da objasnis recenicu koju sam podebljao? 

Arhiepiskop Jovan ima rukopolozhenje od MPC. Nije  prerukopolozen shto znaci da SPC priznaje rukopolozenja MPC. Ako se priznavaju rukopolozenja onda i sve druge tajne su validne. Ne vidim smisao da neko prelazi iz MPC kod Jovana a ovaj da ima svestenstvo bas od njih.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, MKD13 рече

al je najvaznije shto Epifanije sluzi i pricescuje se sa Vartolomejom. JL Duh Sveti na takvu liturgiju prebiva i osveshtavo svojim darovima to sabranje ili ne? Ja mislim Da. A vi?

А када би ти лично служио са Бартом, шта мислиш?

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, MKD13 рече

Nije vazno ko shta smatra, realnost je da su stavovi podeljeni, al je najvaznije shto Epifanije sluzi i pricescuje se sa Vartolomejom. JL Duh Sveti na takvu liturgiju prebiva i osveshtavo svojim darovima to sabranje ili ne? Ja mislim Da. A vi?

Ili mozda samo po ikonomiji ?ili na njihovu osudu?

Ili kad je sasluzivanje zajednicko onda ima Tainstva a kad Epifanije sluzi na Ukrajini onda nema?

Zaklucak: treba svi da se pomire. Autokefalna Ukrainska Crkva, zajedno Epifanije i Unufrije, Kiril i Vartolomej. i nista ne fali...

Pa, vazni su stavovi i realnost je na terenu da Epifanije ipak nije za vecinu pravoslavnih kanonski episkop i da je i dalje po kanonima raskolnik i u raskolu sa PC.

To je jedno, druga je stvar da Epifanije sluzi sa p.Vartolomejom kao kanonskim episkopom. Ako nesto nije ucinjeno po kanonima i po pravdi ne moze mu pomoci ni sasluzivanje sa bilo kojom PC, ne moze da mu sasluzivanje sa nekim nadoknadi ono sto mu drugi po kanonima i po pravdi ne priznaju.

Ja znam da p.Vartolomeju na liturgiji prebiva Duh Sveti, ali ne znam da li Epifaniju moze da bude na korist (kao sto je na korist Vartolomeju ) mislim da bi mu bilo bolje da slusa glas kanona i savesti na koje mu ukazuju PC nego da ga Vartolomej i VP zavaravaju da je na dobrom putu i da je u okviru kanona, jer kada dodje kuci u Ukrajinu bice sam sa sobom bez zajednice sa PC. Ja da sam na njegovom mestu zapitao bih se da li je bas to u redu i da li sam na pravom putu.

Nemoj zaboraviti da je raskol i razbijanje zajednice crkve veliko zlo i da kako kazu svetitelji ni mucenistvo ne moze da zaceli raskol i da nam daruje Boziju milost i blagodat.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, farisejski.bukvojed рече
пре 13 минута, Bokisd рече

...

Ja znam da p.Vartolomeju na liturgiji prebiva Duh Sveti, ...

Prebivao je do lze-Tomosa lze-Crkve u Ukrajini.

Posle toga ne znam, nisam siguran....

Pa, sigurno je krenuo na vrlo opasan put, ali zasad je po svemu sudeci ovo kanonska stvar i problem... ako bude i dalje radio ovako videcemo sta ce biti i kako ce pravoslavna sabornost i svest i percepcija odreagovati...

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, MKD13 рече

Mene pricescuju i tamo i  ovamo:). Naravno bez razglasavanja da pripadam MPC da se ne bi sablaznavali neka "slabija braca u vjeri"))));)

Не прави се час паметан час глуп, не питам те где се причешћујеш него те питам: шта ти мислиш да ли би се освештало причешће када би ти лично служио са Бартом?

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Bokisd рече

Pa, vazni su stavovi i realnost je na terenu da Epifanije ipak nije za vecinu pravoslavnih kanonski episkop i da je i dalje po kanonima raskolnik i u raskolu sa PC.

To je jedno, druga je stvar da Epifanije sluzi sa p.Vartolomejom kao kanonskim episkopom. Ako nesto nije ucinjeno po kanonima i po pravdi ne moze mu pomoci ni sasluzivanje sa bilo kojom PC, ne moze da mu sasluzivanje sa nekim nadoknadi ono sto mu drugi po kanonima i po pravdi ne priznaju.

Ja znam da p.Vartolomeju na liturgiji prebiva Duh Sveti, ali ne znam da li Epifaniju moze da bude na korist (kao sto je na korist Vartolomeju ) mislim da bi mu bilo bolje da slusa glas kanona i savesti na koje mu ukazuju PC nego da ga Vartolomej i VP zavaravaju da je na dobrom putu i da je u okviru kanona, jer kada dodje kuci u Ukrajinu bice sam sa sobom bez zajednice sa PC. Ja da sam na njegovom mestu zapitao bih se da li je bas to u redu i da li sam na pravom putu.

Nemoj zaboraviti da je raskol i razbijanje zajednice crkve veliko zlo i da kako kazu svetitelji ni mucenistvo ne moze da zaceli raskol i da nam daruje Boziju milost i blagodat.

пре 15 минута, Bokisd рече

Pa Vartolemej neradi nisto drugo do isceljivanja raskola koji postoji. RPC nije mnogo marila, bila je zadovoljna sa stanjem koje je vladalo na Ukraini, ko oce oce sa Unufrijem, ko nece nek prebiva u raskolu. Kako kaze Vartolomej mnogo puta je trebalo zajednicki da rade na resavanje problema a RPC je uvjek izbjegavala...  Tek sad kad je Vartolomej preuzeo sve u svoje ruke RPC trazi da se problem resi zajednicki. Na kraju tako i ce da se resi,....al shto nam je trebalo sve ovo.

Jos Vartolomej je zvao UPC MP na sabor da zajedniski rese problem, nisu htjeli...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vladan :::. рече

Не прави се час паметан час глуп, не питам те где се причешћујеш него те питам: шта ти мислиш да ли би се освештало причешће када би ти лично служио са Бартом?

Pa nisam ja pop)

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, MKD13 рече

Pa nisam ja pop)

Па није ни Епимафије исто као што ниси ни ти.

Јер када га је Денисенко ставио за попа и владику тада је већ он сам био рашчињен и проклет. И није могао никога да стави за попа или владику и Барт је то признавао. Е сада се Барт предомислио, али то тако у Цркви не иде, и то и он зна, али тера своје јер би да буде православни папа. То међутим неће моћи.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, MKD13 рече

Arhiepiskop Jovan ima rukopolozhenje od MPC. Nije  prerukopolozen shto znaci da SPC priznaje rukopolozenja MPC. Ako se priznavaju rukopolozenja onda i sve druge tajne su validne. Ne vidim smisao da neko prelazi iz MPC kod Jovana a ovaj da ima svestenstvo bas od njih.

Vec sam ti dao dobru preporuku sta da uradis da nebi ovako lupao ali izgleda da je Vedran bio u pravu. Tebi sinko treba prvo pokajanja pa onda da citas. Da si lepo poslusao onosto smo  ti Vedran i ja  preporucili znao bi da je jos na I Vaseljenskom saboru uspostavljen jedan zanimljiv princip. Npr postoji kanon po kome se nekim jereticima (arijancima) dozvoljava da se vrate u Crkvu sa cinom u kojem su bili u Arijanstvu.  Eto cisto onako za pocetak da te poucim. Ostatak ces morati sam da izucavas jer nemam volje da ti drzim predavanja iz kanonskog prava i crkvene istorije. Kao sto rekoh zloba se ne isplati. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Vladan :::. рече

Па није ни Епимафије исто као што ниси ни ти.

Јер када га је Денисенко ставио за попа и владику тада је већ он сам био рашчињен и проклет. И није могао никога да стави за попа или владику и Барт је то признавао. Е сада се Барт предомислио, али то тако у Цркви не иде, и то и он зна, али тера своје јер би да буде православни папа. То међутим неће моћи.

Pa nije sve tako crno belo. Sv.Meletije je imao rukopolozenje od poluarijana, u hirotoniji sv.Fotija Carigradskog mislim da je ucestvovao jedan episkop koji je bio rascinjen pre toga od sv.Ignatija, Crkva je mnogo puta imala slicna iskustva... Dobro je shto je Vartolomej izdejstvovao da nije umesto Epifanija Denisenko, a jos bi bolje bilo kad bi bio neko iz UPC MP... Vazno je da se isceli raskol, a hirotonije, samim time shto su usli u zajednistvo i nisu tako bitne...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...