Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

HEAD OF UKRAINE’S NEW NATIONALIST CHURCH INTENDS TO EVENTUALLY SWITCH TO NEW CALENDAR

Photo: Radio Liberty

The head of the new nationalist church in Ukraine, “Metropolitan” Epiphany, intends to switch his church to the New Calendar, he said recently.

The move cannot be made immediately, as that would cause more divisions, but eventually, with enough education, the switch could be made, he explained in an interview with Radio Liberty on Sunday.

Asked, “Experts says that you have the opportunity to reform, to change the Church. What will your first steps be?” Epiphany responded that the new structure needs to first receive its tomos of autocephaly from Constantinople to complete and cement its unity.

Patriarch Bartholomew intends to give the tomos to Epiphany on January 6 in Istanbul.

“We will do it calmly, wisely, and carefully, because our work needs to unite, not separate,” the new primate explained.

Without being probed for an example, he then moved into discussing the calendar issue.

“Even if we speak about the celebration of the Nativity of Christ, about the calendar—if we change from January 7 to December 25, the Ukrainian people will not accept this,” Epiphany said, adding: “We need to explain and prove it. Once people realize that its’ not dogma, that it’s just a date, then it will be possible to put forth and make decisions.”

January 7, Old Calendar Christmas, has long been a national holiday in Ukraine, and December 25 was added as a national holiday as well in November of last year.

http://orthochristian.com/118068.html

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ovo se zove cirkus u reziji Fanara. Interesantna je tendencija da se menja kalendar itd. Iz toga se mogu izvesti svakojake predpostavke. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Патријарх Кирил: „Ујединитељски сабор“ доживео потпуни дебакл

Патријарх московски и целе Русије Кирил оценио је да је недавно одржани „ујединитељски сабор“ у Украјини доживео потпуни дебакл, као и да је тај догађај резултирао „незаконитом и антиканонском легализацијом расколника од стране цариградског патријарха Вартоломеја“.

„Ни до каквог уједињења није дошло, ујединили су се само расколници и дошло је до њихове незаконите и антиканонске легализације од стране патријарха Вартоломеја, чија се јурисдикција ни на који начин није могла односити на украјинску територију“, истакао је патријарх Кирил.

Према речима руског патријарха, Цариград је рачунао на то да ће, оног тренутка када се умеша у то питање, добити сву неопходну подршку свих епископа канонске Украјинске православне цркве, као и да ће се они одмах усредсредити на сабор.

„Вартоломеју је сервирана лажна информација о томе да је више од 10 епископа подржава ’ујединитељски сабор’. Међутим, на последњем заједничком састанку рекао сам му да је то лаж и да сабор подржавају свега два или три епископа. Испоставило се да су сабор подржала свега два епископа“, објаснио је патријарх Кирил.

Он је додао и да је понашање Цариградске патријаршије задивљујуће, пре свега из угла „здравог разума“.

Руски патријарх је такође оценио да је усвајање закона о преименовању Украјинске православне цркве потпуна лудост, као и да тај документ има за циљ да уништи канонску Цркву у Украјини.

Подсетио је и да све западне земље, чије примере прати Кијев, праве јасну разлику између цркве и државе, односно назив цркве се тиче искључиво религиозних организација, но званични Кијев чини сасвим супротну ствар, што представља кршење свих правила и закона прихваћених у једном цивилизованом друштву.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201812261118301516-kiril-ujediniteljski-sabor-doziveo-debakl-video/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Веома лепо излагање патријарха Кирила.Иако је говорио конкретно неколико пута је позвао на молитву за нашу Цркву  на Украјини.Поред тога рекао је и да Цркву чека страдање.Он то не би случајно рекао јер Руска црква нажалост зна шта је страдање.Није употребљавао грубе речи ни за кога ни за Вартоломеја за кога је рекао да је обманут када му је речено да ће 10 легалних епископа доћи на расколнички Сабор ни за расколнички Сабор.До никаквог раскола није ни дошло него до обједињавања расколника.

Да ли је неком јасно ако је Мелетић враћен у чин попа и његови су названи "самосвјатима" да ли су их ови назов егзарси онај Геџа и онај други у међувремену хиротонисали.

Подели на овим сајтовима

On 26.12.2018. at 6:45, Ромејац рече

Fr. Romanos also writes that His Eminence Metropolitan Hilarion (Alfeyev), the head of the Moscow Patriarchate’s Department for External Church Relations, is “a pernicious and satanic blasphemer and an agent of Putin’s totalitarianism and imperialism.”

Који кретен је овај Романос.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

On 26.12.2018. at 7:57, Ivan Marković рече

У овоме има неке симболике. Виница је током једног дела Другог светског рата била седиште главног Хитлеровог штаба за источни фронт. Она је ту била чак и кад су линије фронта биле много даље на истоку, на Кавказу и касније на Дону. Немци сигурно штаб не би смештали у непријатељско окружење, макар и да су га држали под чврстом окупацијом.

Ипак, само три парохије су пошле за одметником Симеоном. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Ипак, само три парохије су пошле за одметником Симеоном. 

Ако је тако, то је одлично.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Августин рече

Да ли је неком јасно ако је Мелетић враћен у чин попа и његови су названи "самосвјатима" да ли су их ови назов егзарси онај Геџа и онај други у међувремену хиротонисали.

Очигледно нису. Да јесу, сигурно би о томе било речи, о "регулисању" њиховог канонског статуса.

Овако, испада да је такво лудило захватило Фанар да ни хиротоније више нису важне, само декрет заснован на "што је баби мило..." и "пуф!" "то се и збило"

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Ако је тако, то је одлично.

јесте тако

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

јесте тако

Претпоставио сам. Зашто? Зато што се Порошенко после силних, громопуцатељних претњи нагло умудрио и "само" тражи од Цркве у Украјини тражи да се декларише као "руска". Да има више подршке у популацији, не би ну требао никакав закон нити оправдање за отимање храмова. Али, без шире подршке у народу мора да се служи оваквим триковима.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Ведран* рече
On 25.12.2018. at 21:45, Ромејац рече

Fr. Romanos also writes that His Eminence Metropolitan Hilarion (Alfeyev), the head of the Moscow Patriarchate’s Department for External Church Relations, is “a pernicious and satanic blasphemer and an agent of Putin’s totalitarianism and imperialism.”

Који кретен је овај Романос.

izgleda ne vredi, tolika je neka antipatija (da ne kazem mrznja) prema svemu sto dolazi iz Rusije, da je to' strasno...:blush:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

izgleda ne vredi, tolika je neka antipatija (da ne kazem mrznja) prema svemu sto dolazi iz Rusije, da je to' strasno...:blush:

Кажем, тешки кретен, ретард, како год.

Јер тај Иларион је његов брат у Христу. А он га назива сатанским богохулним агентом. 

Дакле тај поп је сумасшедши човек када за онога са ким је у заједници назива тако. Јер са лудаком какав је он можеш још и да се причешћујеш из исте Чаше, надајући се да ће Бог да га излечи од болести лудила. Али када кажеш да је неко сатански богохулник и агент онда си угасио. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Кажем, тешки кретен, ретард, како год.

Јер тај Иларион је његов брат у Христу. А он га назива сатанским богохулним агентом. 

Дакле тај поп је сумасшедши човек када за онога са ким је у заједници назива тако. Јер са лудаком какав је он можеш још и да се причешћујеш из исте Чаше, надајући се да ће Бог да га излечи од болести лудила. Али када кажеш да је неко сатански богохулник и агент онда си угасио. 

Данас у светском православљу митрополит Иларион Алфејев је најугледнији човек.Дуго у Цркви није било тако генијалног човека који компонује ораторијуме(који су са композитора сложени као опере јер једино немају кореграфију) докторирао је на старосиријским текстовима и још се бави дипломатијом.Само будала може нешто да приоча против њега јер су то очевидне ствари.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Августин рече

докторирао је на старосиријским текстовима и

Није. То је касније изучавао.

Докторирао је на Св Симеону Новом Богослову. А ментор му је био Калист Вер.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...