Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Андрей рече

Овде, колико из приложеног видим, једино се (за сада и у последње време) једино ја држим (за)дате теме,

која се зове и презива "Raskol se zahuktava" и објављујем све догађаје везане за раскол.

Ti se držiš zadatog zadatka a ne zadate teme.Ti nisi JA ti si ONO.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Андрей рече

Овде, колико из приложеног видим, једино се (за сада и у последње време) једино ја држим (за)дате теме,

која се зове и презива "Raskol se zahuktava" и објављујем све догађаје везане за раскол.

a, bre, Andrej kakve veze ima otvaranje crkve u nekom parkicu u Moskvi sa temom :POPOcorn1: ...i, sve su ti vesti nabijene negativnom konotacijom u odnosu na RPC i samu drzavu Rusiju,....:0201wink:

Подели на овим сајтовима

Хвала Богу наша СПЦ се полако позиционира, само да сачекамо конкретно саопштење.

,,Амфилохије је рекао да је властољубље најопакија болест у свим заједницама и да је оно у Римокатоличкој цркви било догма кроз вјекове, а у Православној искушење.

-Тако је до наших дана. То се види данас и по понашању Цариградског патријарха у односу на Украјину. Властољубље његово довело је до велике невоље у Украјини, до подјела које су катастрофалне за будућност не само Украјине и свих словенских народа него у исто вријеме и свеукупног православља, - казао је Митрополит Амфилохије.''

http://mitropolija.com/2018/12/22/mitropolit-amfilohije-vlastoljublje-carigradskog-patrijarha-je-katastrofalno-za-buducnost-pravoslavlja/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Андрей рече

Не знам заиста, Чапљин је експерт за дату тему, вероватно се данас покајао што је он исти био против тог народа док је обављао улогу Кирилове скутоноше... али, ето, времена се мењају па морамо споменути ону народну: "У добру се не понеси, у злу се не понизи !" 

Ah, ispada da je samo Capljin za narod, dok p.Kiril nije za narod,....i, sve si to zakjlucio iz price oko gradnje crkve u parkicu... 

Capljin je sad anti - ekumenista (i ja sam protiv ekumenizma,....i to zadrti tradicionalista :ljut: ) ali, opet nemam sumnje da je RPC u pravu oko ove autokefalije.

Подели на овим сајтовима

Порошенко потписао закон који обавезује УПЦ да измени назив

24. Децембар 2018

Председник Украјине Петар Порошенко потписао је закон који обавезује Украјинску Православну Цркву (Московске Патријаршије) да у своме називу истакне да припада Руској Православној Цркви, јавља Интерфакс позивајући се на званични сајт председника државе.

У саопштењу се истиче да је реч о закону који је усвојио Парламент Украјине 20. децембра 2018. „О уношењу измена у закон Украјине“, а на основу закону „О слободи савести и религијских организација“. Закон се тиче назива религијских организација које по својој организацији имају управни центар ван земље, „у држави која је законом означена да је учествовала у војној агресији против Украјине и/или једно време окупирала један део територије Украјине“.

„Људи имају уставно право на слободни избор вероисповедања“, казао је председник. Он сматра да се на овај начин може јасно одредити који верник којој православној јурисдикцији припада.

„Он може припадати како новосазданој Аутокефалној Православној Цркви Украјине или оној Цркви која и даље чува своје везе и зависност од РПЦ“, напоменуо је председник потписујући закон. Он је додао да је овај избор лакше направити ако се ствари назову правим именима и да провођење закона даје грађанима сву пунину информација. Према Порошенковим речима, свима религијама и вероисповестима дају се уставно иста права.

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)

http://www.spc.rs/sr/poroshenko_potpisao_zakon_koji_obavezuje_upc_da_izmeni_naziv

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Само три парохије у Виницкој епархији прешле у раскол

24. Децембар 2018

307266.p.jpg

У Виницкој епархији православни су остали верни канонској Цркви у оквиру своје епархијске јединице. Тако се, према неким незваничним информацијама,  од 300 парохија само њих три присајединило тзв. „Православној Цркви Украјине“. Овде се напомиње да је претходни надлежни архијереј ове Епархије Симеон учествовао на расколничком Сабору претпостављајући да ће бити изабран за предстојатеља те Цркве. У међувремену је постављен нови епархијски архијереј, Варсонуфрије, који је окупио свештенство у сабор првог дана боравка у Виници, 18. децембра 2018, њих 300 свештенослужитеља. Разматрана су питања устројства епархијског живота након ступања у раскол претходног владике, митрополита Симеона и још неколико клирика.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

http://www.spc.rs/sr/samo_tri_parohije_u_vinickoj_eparhiji_preshle_u_raskol

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Андрей рече

Што се тиче ове аутокефалности

ево креће све из почетка што је овде дискутовано на десетинама страница уназад...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

„Људи имају уставно право на слободни избор вероисповедања“, казао је председник. Он сматра да се на овај начин може јасно одредити који верник којој православној јурисдикцији припада.

који лицемер, као да људи у украјини свих ових година немају појма која је која црква па сад он мора кроз овај закон да им то "објасни"...

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Андрей рече

Ма Чаплин је вероватно даљи рођак комичара Чарли Чаплина због њиховог јеврејског порекла, а сада је наводни традиционалиста, док раније није био... али добро, људи се мењају, ја сам чак и у личном контакту (повременом) са њим.

Што се тиче ове аутокефалности, сада Москва није у праву. Украјину су тотално изгубили и то захваљујући неодговорним потезима последњих година, како од руског руководства, тако и из РП Цркве. Јер, када је отпочео конфликт међу православном браћом, место да Руска црква мири браћу, они су још доливали "уље на ватру". Чак су тамошње храмове претворили у својеврсне оружане магацине. Свештеници Московске Патријаршије отворено подржавали тај (не)свети рат. И сада, након што је изгунуло на десетине људи, и то праволсавних хришћана и са једне и друге стране, морао се потражити некакав модус вивенди изаћи из тог стања. Коцка је пала на аутокефалност. И то је сада неповратно. Свакодневно парохије прелазе у ПЦУ (данас су рецимо три прошле, јуче две). И лицемерно је да неко попут Амфилохија баца на Вартоломеја кривицу да је наводно он узрочник тешког стања у Украјини. Ако бих себи дозволио бити саркастичан ја бих се "сложио" за Амфијем, па бих рекао: тачно, Вартоломеј је крив за тренутну ситуацију у Украјини, јер је ОН анексирао полуоствро Крим, започео рат на Донбасу, на украјинској територији, и изазвао мржњу међу до скора најблиским народима и браћом која се неће залечити у наредниx cто година! Али, нећу бити саркастичан, рећи ћу да је Вартоломеј позван да дадне аутокефалију Украјинској Цркви коју су Руcи у 17 веку нелегално дрпили од Константинопоља. Сем тога, још почетком деветесетих су година Украјински епископи тражили од Москве аутокефалију, потписали апел, између осталих епископа и актуелни поглавар МП у Украјини Онуфрије (који је између осталог пореклом Румун). Тада је Москва, односно РПЦ могла "ладно" Украјини доделити аутокефалност, и сада би имала за свог најближег сарадника ову огромну верску организацију. Јер без Украјине, не само Руска држава, већ и Руска су црква тако рећи много, много ослабљени. Русија заиста има 144 милиона становнка, али они нису сви - православни верници. Има доста атеиста, других вероисповести, секти и свега. А практични су верници били махом у Украјини, па се њима Руска црква поносила... Сада нек им је Господ на помоћи, али су сами криви. Након овог рата Украјинци не желе више бити у заједници са Русима, тим боље што сматрају да су они ти од којих је кренуло Православље широм Русе. И сада када кажеш православни Русијани то је у реду, али није исто што и Русско православље, чији је заштитни знак Москва. Како кажу: када је Свети Владимир, велики кнез Кијевски крстио Русију 988 године, тада је на тлу данашње Москве још била непрегледна тундра. 

Mozda ima smisla za humor kao Carli... girl_smiley

Uf, geopolitika i istorija crkve i verski problemi na jednom mestu, ko ce to rasplesti i staviti na svoje mesto,...... na osnovu tvojih stavova deluje da si, kako se kaze, malo prozapadno orjentisan u ovoj prici oko Ukrajine.

Sve sto si napisao vec smo presli na temi, nesto nemam volju da ponovo objasnjavam svoj stav. 

Подели на овим сајтовима

Раскол - документарни филм (руски језик)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Две упечатљиве занимљивости из горњег документарца:

1. Када је Атинагора преузео цариградски престо (дошавши из САД-а на Трумановом авиону), након што је свргнут патријарх Максим, једно од питања које се решавало јесте и питање обнове монаштва у руском манастиру на Светој Гори. 1957 г. руски патријарх Алексеј тражи од цариградског патријарха Атинагоре да одобри досељавање 10ак руских младих монаха. Атинагора предаје писмо молбу руског патријарха конзулу САД овај тражи савет из стејт департмента и добија одговор да попуњавање руског манастира са руским монасима не одговара интересима САДа. Атинагора је, наравно, одбио захтев руског патријарха. (око 36ог. минута у филму)

2. Негде око 19. мин документарног филма видимо како на неки састанак у институту за мир у САДу ЗАЈЕДНО долазе два човека. Иако их документарац не идентификује знамо добро ко су. Један је тзв "архиепископ" Евстатије Зора, један од најближих сарадника Денисенка, којег смо имали прилике да гледамо протеклих месеци уз Денисенка на скоро свим његовим јавним наступима. Други човек (у цивилном оделу) који с њим долази је архимандрит канонске Украинске Православне Цркве (МП) Кирил Говорун. Интервју са овим архимандритом, као једну од првих објава по питању украјинске кризе, а ако изузмемо неколико текстова оца Ђога, онда први текст о украјинској кризи, објављен је на нашем српском сајту Теологија.нет. Реч је преводу интервјуа. Текст се појавио15 септембра. Критички је према Москви и РПЦ.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, farisejski.bukvojed рече

Uopste ne vidim da je kritika Moskovske Patrijarsije relevantna za ukrajinsku krizu.

Па зависи, како за кога. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Цитат

"Иако ме Руска црква оптужује да сам узео новац за ту аутокефалију, могу рећи да новац нисам узео, али имам пуно слаткиша и чоколаде, и то слаткиша из Порошенкове фабрике..."  - рекао је деци која су дошла да честитају Патријарху Вартоломеју наступајући празник Христовог Рођења.

Поклон за Барта пригодом великог благдана Божића. :D

Тегла за слаткише:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...