Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 15 минута, Zayron рече

Reci to patrijarhu Vartolomeju da nema "kanonsku ovlast". Nažalost, bilo je vidjet i na Kritu da je mjera vaše anarhije postala neunosna i opasna i za vas same. Nadam se da ćete doći k nekom razumnom rješenju, jer ovakvim ponašanjem činite štetu i hrišćanstvu u cjelini pred nevjerujućim.

Pa, Crkva je saborna institucija i kroz zajednicko odlucivanje se dolazi do resenja koja se ticu prvenstveno vere i dogmata i naravno disciplinskih i drugih stvari.

Problemi su uvek moguci sto se tice raznih pitanja i mogu da budu i mnogi nesporazumi i nesuglasice i izmedju samih crkava zbog raznoraznih razloga ( zivot nije po kalupu ),.... ali je najbitnije u celoj prici da princip sabornosti treba da postoji ( kao na Apostolskom saboru u Jerusalimu )

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 минута, obi-wan рече

Jasno je kako to izgleda iz vaseg ugla, ali za Pravoslavne to glediste nema nikakvu tezinu. To sto carigradski sad pokusava je potpuno bezvredno kao pokusaj.

Pa što to patrijarhu carigradskom niste objasnili na vrijeme da on nema nad vama u SPC ili RPC nikakve ovlasti otkako vam je dao autokefaliju. On jadan sad misli da ih još ima. 

Подели на овим сајтовима

@Trifke 

Mnogo ti bre ovaj naslov teme ko iz ovih nekih dnevnopolitikan`skih smrdljaonica, vidi se da nisi skoro klecao na kukuruzu... :0120_angryy:

• Хахаха 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zayron рече

Pa što to patrijarhu carigradskom niste objasnili na vrijeme da on nema nad vama u SPC ili RPC nikakve ovlasti otkako vam je dao autonomiju. On jadan sad misli da ih još ima. 

Smesna recenica. Pricamo kao ljudi, ne vredjam ni ja tebe, ne bi trebalo ni ti nas da vredjas.
Kao prvo, ovaj sad nam nije dao bas nista. Kao drugo - onaj koji je dao je dao na osnovu kanonskog poretka, ne mimo njega, i nije sebe smatrao drugim papom.

Ovaj sad je kao licnost probio na masu, udarila ga vlast u glavu, i to je to. A nema veceg iskusenja od iskusenja vlasti.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

Pa što to patrijarhu carigradskom niste objasnili na vrijeme da on nema nad vama u SPC ili RPC nikakve ovlasti otkako vam je dao autokefaliju. On jadan sad misli da ih još ima. 

Дружио се превише с тобом па му се замутило. 12:smeha:

• Оплаках :)) 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zayron рече

Pa što to patrijarhu carigradskom niste objasnili na vrijeme da on nema nad vama u SPC ili RPC nikakve ovlasti otkako vam je dao autonomiju. On jadan sad misli da ih još ima. 

Видим и ти си се баш забринуо за нас. Немој толико.

Кад се десе овакве трзавице лепо је да се до коске испољи твоје и Копитарово мишљење, искрено. Као ви сте пријатељски насторјени према нама а оправдавате и радујете се овом злу и несрећи које нам се дешава.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, obi-wan рече

@Trifke 

Mnogo ti bre ovaj naslov teme ko iz ovih nekih dnevnopolitikan`skih smrdljaonica, vidi se da nisi skoro klecao na kukuruzu... :0120_angryy:

Moj greh , Moj greh, moj preveliki greh. ispovedam se vama braco.... 12:smeha:

• Хахаха 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, obi-wan рече

Smesna recenica. Pricamo kao ljudi, ne vredjam ni ja tebe, ne bi trebalo ni ti nas da vredjas.
Kao prvo, ovaj sad nam nije dao bas nista. Kao drugo - onaj koji je dao je dao na osnovu kanonskog poretka, ne mimo njega, i nije sebe smatrao drugim papom.

Ovaj sad je kao licnost probio na masu, udarila ga vlast u glavu, i to je to. A nema veceg iskusenja od iskusenja vlasti.

Šta je tu uvredljivo na vašoj konstantaciji (ako je to vjerovati vama) da patrijarh ne zna kakve ovlasti spram ostalih autokefalnih Crkvi ima ili nema, to tvrdite vi a ne ja. To nije smješno već tragično, isto kao kad bi papa zaboravio kakve ovlasti, prava, dužnosti i obaveze ima on pa rekao šta me briga za to, nek to uradi arcibiskup paragvajski.

http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bantonini.html

http://www.catholic-hierarchy.org/country/bpy.html

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zayron рече

isto kao kad bi papa zaboravio kakve ovlasti, prava, dužnosti i obaveze ima

па заборавио је када је Мкарика метнуо на важну функцију у САД-у иако га је Бенедикт послао на кајање и томе слично

Јел и то смешно, како велиш?

• Волим 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Šta je tu uvredljivo na konstantaciji (ako je vjerovati vama) da patrijarh ne zna kakve ovlasti spram ostalih autokefalnih Crkvi ima ili nema, to tvrdite vi a ne ja. To nije smješno već tragično, isto kao kad bi papa zaboravio kakve ovlasti, prava, dužnosti i obaveze ima on pa rekao šta me briga za to, nek to uradi arcibiskup paragvajski.

http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bantonini.html

Uvredljivo je to sto tako uopsteno govoris o PC kao o neznavenoj gomili kretena.

A to sto je on titularno patrijarh ne znaci nista, moze da gresi i pogresi kao i svaki drugi covek. Stavise, njegovo mesto je daleko podloznije duhovnim iskusenjima i udarima necastivog. Imalo je patrijaraha carigradskih koji su proizveli neke od najcrnjih jeresi, pa se niko tome nije cudio, nego su svrgnuti sa patrijaraskog mesta.

Mi kao Crkva upravo i pokazujemo znanje i u znanju razboritost time sto ni patrijarhu ne priznajemo nista vise nego bilo kom drugom obicnom Hriscaninu. Time svedocimo i projavljujemo svoju trezvenost i zivost kao Zajednice, tj. svedocimo da Duh istine i dalje vodi i nadahnjuje Crkvu kao sto je to radio vazda, vekovima unazad.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Trifke рече

Moj greh , Moj greh, moj preveliki greh. ispovedam se vama braco.... 12:smeha:

...

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zayron рече

isto kao kad bi papa zaboravio kakve ovlasti

Да буде епископ само града Рима за почетак.То је заборавио. Какве везе има папа са Делихјем и Загребом?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, obi-wan рече

Uvredljivo je to sto tako uopsteno govoris o PC kao o neznavenoj gomili kretena.

A to sto je on titularno patrijarh ne znaci nista, moze da gresi i pogresi kao i svaki drugi covek. Stavise, njegovo mesto je daleko podloznije duhovnim iskusenjima i udarima necastivog. Imalo je patrijaraha carigradskih koji su proizveli neke od najcrnjih jeresi, pa se niko tome nije cudio, nego su svrgnuti sa patrijaraskog mesta.

Mi kao Crkva upravo i pokazujemo znanje i u znanju razboritost time sto ni patrijarhu ne priznajemo nista vise nego bilo kom drugom obicnom Hriscaninu. Time svedocimo i projavljujemo svoju trezvenost i zivost kao Zajednice, tj. svedocimo da Duh istine i dalje vodi i nadahnjuje Crkvu kao sto je to radio vazda, vekovima unazad.

Mili Obi, ja ne govorim apsolutno ništa uopšteno već sve konkretno, najkonkretnije moguće, o položaju i mjestu carigradskog Patrijarhata respektivno carigradskog Patrijarha u crkvenoj hijerarhiji. To za vrijedjanje valjda misliš na te koji nazivaju patrijarha Vartolomeja dedom, NATO agentom itd. koji ne zna ni kakva su mu prava i ovlasti itd. I sam ga nazivaš "titularnim patrijarhom" i tvrdiš da to ne znači ništa, dakle vrijedjate se sami sebe. Meni je sve to samo vrlo čudno i neobično a zato vas samo pitam ovo - Zašto carigradski patrijarh do dana današnjeg:

1. Ne zna ništa od svega toga to što svi vi ostali znate?

2. Zašto misli da zna nešto o svojim ovlastima i pravima kad vi pouzdano znate da ne zna ništa?

3. Zašto misli da je u pravu kad vi tvrdite da ni u kojem slučaju nije ni ne može biti u pravu?

4. Zašto mu sve to do sada niko od vas objasnio nije da je sve to nekako drugačije?

5. Kad ćete ga inforrmisati konačno o svemu tome? Sutra može biti kasno!

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Вилер Текс рече

Да буде епископ само града Рима за почетак.То је заборавио. Какве везе има папа са Делихјем и Загребом?

Papi je povjerena na brigu čitava Crkva.

A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima."

Mt 16,13-19
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Papi je povjerena na brigu čitava Crkva.

A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima."

Mt 16,13-19

12:smeha:12:smeha:12:smeha::)):)):))

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...