Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, kopitar рече

Ja samo želim da kad dođe do raskola,znadne te prepoznati pravu stranu.

Па шта те то брине, кад велиш да је свеједно. 

• Хахаха 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 26 минута, kopitar рече
пре 28 минута, Ivan Marković рече

Има император. Ал њега немамо. 

Već smo rekli da može papa kao i prvi vaseljenski.

Ali, brate, nije bitno ko' saziva sabor, nego kako se radi i deluje na saboru, zajednicki svi episkopi imaju istu vlast da ucestvuju i donose odluke na saboru,...pa, se na kraju sabora i svi episkopi potpisuju ispod zvanicnih dokumenata saboa.

Inace, 6.kanon kaze,.... Нека важе стари обичаји који постоје за Египат, Ливију и Пентапољ. Наиме, да епископ Александрије има власт над свим тим областима јер, сходно обичају, то има и епископ Рима. Исто тако, у Антиохији и другим епархијама, нека се чувају повластице цркви....

.... papa sasvao sabor, a , sam sabor mu vlast ogranicuje samo na njegovu teritoriju i oblast Rima,.... :D

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, kopitar рече

Njima je sasvim dovoljno da znaju koja nije ta prava, ostalo nije važno! Ko ni protestantima! :D 

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, kopitar рече

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Non possum credere quid dicis

у мојим крајевима нема другог посума осим овога. 

main-qimg-16e645bb5653a7f990c100cfa9ef5d

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zayron рече
пре 4 минута, kopitar рече

Njima je sasvim dovoljno da znaju koja nije prava, ostalo nije važno! Ko i protestantima! :D

To nije veroispovedni raskol, nego kanonski i administrativan ( ako se desi ) i nebitno je ko je na cijoj strani,( neko ovako, neko onako ),... jer i jedna i druga strana je u Crkvi.

( ja sam na strani Moskve povodom ovog spora )

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

Па шта те то брине, кад велиш да је свеједно. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zayron рече

Njima je sasvim dovoljno da znaju koja nije ta prava, ostalo nije važno! Ko ni protestantima! :D 

Nikakav to problem nije znati kad samo jedna strana nije prava - ta rimska, sve ostale su prave! :)  

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

To nije veroispovedni raskol, nego kanonski i administrativan ( ako se desi ) i nebitno je ko je na cijoj strani,( neko ovako, neko onako ),... jer i jedna i druga strana je u Crkvi.

( ja sam na strani Moskve povodom ovog spora )

Pa i taj 1054. je bio administrativen a disciplinski (s akcentom na to "disciplinski"). :D 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

pa, se na kraju sabora i svi episkopi potpisuju ispod zvanicnih dokumenata saboa.

То му дође нешто као оно када велики Барт на се на Сабору потпише "...in accordance with the prevailing canonical tradition (Canon 3 of the Quinisext Ecumenical Council), after ordination entrance into marriage is forbidden" а онда се након Сабора предомисли па каже потпис, допис, хоћу испис, Сабор-табор, бла, бла, бла, православље то сам Ја, и онда напише "свећеници могу да се жене" АМЕН.

Јел на то мислиш? :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Zayron рече

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...