Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 минута, Zayron рече

Zato je dana meni pa sam te okačio kod sebe na grupu

Немој да си ме случајно окачио негде близу Денисенка. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Zayron рече

Kumbaya ekumenisti :D 

https://tinyurl.com/yagd3n4m

А смислио сам још један разлог зашто неће да ме објаве. Ти си ми дао идеју. :D

Можда ипак није јадни Ава крив. :w9k3k6:

Нисам се школовао у Фочи!

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, невски рече

Ја ни у једном тренутку нисам рекао да је његова позиција лака. Са друге стране уз сво поштовање такав приступ ништа добро није донео. Да су резултати такве политике добри, не би ни постојала ова тема. Сваку помирљивост је непријатељ схватио као слабост и наставља даље и наставиће, неће се зауставити.

Уз то као резултат такве политике се губи поверење пастве, а ја мислим да је за сваку Цркву то опасно, јер ипак су верници Црква, нема Цркве без верника? Исправи ме ако грешим ?

( gresis... :stadaradim:....salim se... )

Ali, m.Onufrije ima verne i u ostalim delovima Ukrajine, sta cemo sa Kijevom, pa Kijevo Pecerska lavra i slicno ?

Sta da radi, da se otvoreno suprostavlja drzavi i ukro fasistima koji imaju vlast i moc da rade sta hoce i da im daje' povoda da jos jace i brutalnije napadaju i da imaju jos i opravdanje za svoje postupke ( ako m.Onufrije otvoreno udje u konflikt sa njima )

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Ведран* рече

Ја ти на администраторско острво не залазим. :))

Па нисам ја Св Патрикне бих ја могао да преживим тамо. 

1- Св Патрик је растерао змије са острва. 

No, dovol! Ti onda ni ne znaš gdje su prave kobre, mambe i zmije, to kod mene su samo sljepići, gušteri, šišmiši i slična bezopsana havět!. Idi onda pogledaj ovdje, moderator te grupe je katolički Srbin, papista, filioquista i azymita http://papistfilioquistazymite.blogspot.com

https://www.facebook.com/groups/1213105875486362/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

( gresis... :stadaradim:....salim se... )

Ali, m.Onufrije ima verne i u ostalim delovima Ukrajine, sta cemo sa Kijevom, pa Kijevo Pecerska lavra i slicno ?

Sta da radi, da se otvoreno suprostavlja drzavi i ukro fasistima koji imaju vlast i moc da rade sta hoce i da im daje' povoda da jos jace i brutalnije napadaju i da imaju jos i opravdanje za svoje postupke ( ako m.Onufrije otvoreno udje u konflikt sa njima )

Ја управо тврдим да његова позиција није лака, али без обзира на све независно шта урадио позиције УПЦ МП су још горе.

База верника УПЦ МП је југо-исток.У центру су нажалост већински верници расколничке цркве, јер је политика државе да је УПЦ МП продужена рука Кремља-агресора.Да не причам о западу Украјине где је утицај УКП МП јако мали.

Разумем да је покушај да се некако спаси све, и разумем такође да без снажне подршке РПЦ и руске државе колика год буде жеља тешко да било шта може да се учини.

Они ће највероватније изабрати тактику као и до сада - кувања жабе у хладној води. За последњих 5 година је УПЦ МП отето 50 цркава. Све се ради постепено.

Као што је један од украјинских идеолога рекао (Филатов): "Обећајте им шта год, а вешаћемо , вешаћемо касније".

Моје мишљење је да супротстављао се или не, резултат ће доћи на исто. Једино што може да спаси ситуацију је одлучна Русија. Зато ћу помно пратити резултате Синода РПЦ у Минску.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, невски рече

База верника УПЦ МП је југо-исток.У центру су нажалост већински верници расколничке цркве, јер је политика државе да је УПЦ МП продужена рука Кремља-агресора.Да не причам о западу Украјине где је утицај УКП МП јако мали.

Da, nazivaju ih kremlinskom petom kolonom, agentima FSB/GRU u mantijama,

evo jedan link sa češkog pravoslavnog foruma:

https://www.facebook.com/groups/115114158832579/permalink/746156435728345/

https://tinyurl.com/y84ztym9

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Da, nazivaju ih kremlinskom petom kolonom, evo jedan link sa češkog pravoslavnog foruma:

https://www.facebook.com/groups/115114158832579/permalink/746156435728345/

Управо, моја поента је да шта год радили, шта год чинили док год буде МП у називу те цркве, независно од дела, а дела су таква да су апсолутно покорне слуге украјинске државе и патриоте упркос већинском мишљењу пастве (сам си о томе писао и постављао линкове) неће бити остављени на миру. То је факат. Не знам шта још могу да ураде од овога што су до сада претходних 5 година радили?

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, невски рече

Управо, моја поента је да шта год радили, шта год чинили док год буде МП у називу те цркве, независно од дела, а дела су таква да су апсолутно покорне слуге украјинске државе и патриоте упркос већинском мишљењу пастве (сам си о томе писао и постављао линкове) неће бити остављени на миру. То је факат. Не знам шта још могу да ураде од овога што су до сада претходних 5 година радили?

Da, mitropolit Onufrije je u škripcu, neće to izdržati još dugo, negdje će to puknut. S jedne strane su ga uvrstili  na sajtu "Mirotvorac" u neprijatelje ukrajinskog naroda i države, dali ga tamo na crnu listu (možda i za odstrel, slobodan lov) jer se protivi autokefaliji UPC i izjasnio se protiv ukrajinskog kao liturgijskog jezika u crkvama a sa druge strane su te njegove eskapade sa ATO "humanitarnim činostima" i zbog tog prvi na crnim listama u Rusiji. Zbog tog svog neprestanog lavirovanja izmedju RUS/UKR je kamen u želucu i jednima i drugima, na obe strane.

Подели на овим сајтовима

@невски Ниси ме разумео. Ја ти кажем да верујем да ће свештеснство УПЦ МП  бити свештенство без обзира на којој страни и у којој униформи била паства. И то је једини исправан пут.

Подели на овим сајтовима

УПЦ је мањинска црква једино у Галицији (а то су 3 области Украјине). У осталим дјеловима Украјине она има неупоредиво више парохија. Митрополит Онуфрије је човјек јаког духа. Исто гоњење цркве је било и у вријеме патријарха Тихона и црква је однијела побједу. Не треба се плашити ни сада.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вилер Текс рече

@невски Ниси ме разумео. Ја ти кажем да верујем да ће свештеснство УПЦ МП  бити свештенство без обзира на којој страни и у којој униформи била паства. И то је једини исправан пут.

Верници УКП МП су у великој преовлађујућој већини опозиција власти нису уопште заинтересовани за служење у украјинској војсци.

Највећи број војника украјинске војске не признаје - маскаљске попове (како зову свештенике УПЦ МП). Њима апсолутно не треба никакав благослов тих попова агресора, како их називају, они признају само Филарета.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ивановић рече

УПЦ је мањинска црква једино у Галицији (а то су 3 области Украјине). У осталим дјеловима Украјине она има неупоредиво више парохија. Митрополит Онуфрије је човјек јаког духа. Исто гоњење цркве је било и у вријеме патријарха Тихона и црква је однијела побједу. Не треба се плашити ни сада.

Једно је број парохија,а друго је број верника који посећује литругије, много су посећеније литургије УПЦ КП, него УПЦ МП. На папиру много већи број парохија, али по броју прихожана на литургијама је у свим деловима осим југо-истока, ако изузмемо Кијев све на страни УПЦ КП. Још уколико узмемо да си аутоматски присуством на литургији УПЦ МП означен као потенцијални агент агресора.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, невски рече

Верници УКП МП су у великој преовлађујућој већини опозиција власти нису уопште заинтересовани за служење у украјинској војсци.

Највећи број војника украјинске војске не признаје - маскаљске попове (како зову свештенике УПЦ МП). Њима апсолутно не треба никакав благослов тих попова агресора, како их називају, они признају само Филарета.

Ја ти говорим о односу свештентва према пастви. Верника УПЦ МП има у свим слојевима друштва. Као да никада нимо чули да је био рат међу православнима...учимо из тога како је Црква третирала своја чеда која носе различите униформе.

Подели на овим сајтовима

https://www.religion.in.ua/news/vazhlivo/29277-bolshinstvo-zhitelej-ukrainy-otnosyat-sebya-k-upc-kp-i-prosto-pravoslavnym.html

Ево конкретних података из 2015. године. Сада је ситуација можда и гора по УПЦ МП.

74% је православно

8% су унијати 

1432719465_4.png

По овластима колико верника има УПЦ КП.

38% УКП КП

20% УКП МП

Остатак 42 % сматрају себе просто православнима без припадности некој од цркава.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...