Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 8 минута, N.Petrovic рече

Pogledajte spisak pomesnih Crkava na zvanicnom sajtu Ukrajinskog `` Patrijarhata``. Vec proglasavaju Crnogorsku i Skopljansku za pomesne!

http://www.romfea.gr/images/article-images/2018/10/denksi.pdf

Још један у дугом низу примера болесне нецрквености тих људи... Са једне стране болно је што ЦП и ови украјински несрећници ни не покушавају да прикрију своје не-црквене мотиве и што свесно срљају из греха у грех, али са друге овде је све толико јасно као дан да се буди нада да ова свињарија нема шанси да успе и да ће се Црква лако ујединити да их раскринка...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Срђан Шијакињић рече

Још један у дугом низу примера болесне нецрквености тих људи... Са једне стране болно је што ЦП и ови украјински несрећници ни не покушавају да прикрију своје не-црквене мотиве и што свесно срљају из греха у грех, али са друге овде је све толико јасно као дан да се буди нада да ова свињарија нема шанси да успе и да ће се Црква лако ујединити да их раскринка...

1992. se stajalo u redu za države, dijelili ih zainteresovanima EU i Brisel,

2018. se opet stoji u redu za crkve, dijeli ih sad EP i Fanar. Takva vremena!

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

1992. se stajalo u redu za države, dijelili ih zainteresovanima EU i Brisel,

2018. se opet stoji u redu za crkve, dijeli ih sad EP i Fanar. Takva vremena!

Само дај Боже да од 2018. до 2021. не буде као од '92. до '95. Надам се да неће.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Срђан Шијакињић рече

Само дај Боже да од 2018. до 2021. не буде као од '92. до '95. Надам се да неће.

I ja se nadam da neće iako do opšteslovenskog absurdistana spada i poučak o tome da je sasvim svejedno šta i kako se riješi, do rata i čurbesa će opet doći sasvim nezavisno na tome šta god se uradi i odluči. Davanje autokefalije je jednako dobar razlog za pravljenje čurbesa kao i nedavanje, radi obojeg se može isto dobro zaratiti. Samo za ponadat se da se Ukrajinci s tim smire a Rusi ne budu previše nagnjevani. To je bilo i za očekivati, dobili su države i sad hoće i crkve, šta je tu toliko neočekivanog? Trebalo se to rješavati 20-30 godina i ne riješiti opet nikako i ništa ni za tih 30 ni za sljedećih 90 godina - po vama? To pravo vrijeme za rješavanje takvih stvari bi onda prema vama došlo kada? Kad svi mi koji danas o tome pričamo budemo 100 godina pod travom? Njima se neće čekat, to je išlo nekada, čekaj po stotine godine na oslobodjenje od Turaka i slične stvari, danas je i deset godina predugo! Ako im se može dati za 10-20 godina što onda ne odmah sada, šta će to tih 10-20 godina čekanja na tom svemu toliko važnog promjeniti? Za 10-20 godina neće biti pouno svetiji ili dostojniji autokefalije nego što su to danas, ako je nisu uspjeli zaslužiti za više od 1000 tih minulih, proteklih godina neće im pomoći u tome onda ni tih nekih 10-20.

Подели на овим сајтовима

@Zayron Али Зајроне, па врло добро знате да није довољно да неко "добије државу" да би добио и Цркву и да није довољно да неко "хоће Цркву" да би је и добио. Проблем је ваљда што се све време вртимо око тога да ли ЦП има право да тек тако, по својој вољи, одлучује мимо већинског става ПЦ. Допустите ипак да то можда ето и није тако, будући да наши епископи, сам м. УПЦ МП (који изгледа није никакав "руски кадар"), па и на крају толики потковани форумаши, знају боље како стоје ствари у Православљу... Ако ће се давати аутокефалија (што само по себи није ништа лоше) било коме, тако што ће се то чинити преко људи као што је Денисенко, Порошенко и на начин који бахато крши сваке братске обзире, онда је боље да нико више никад не добије никакву аутокефалију. Уосталом, благодати сигурно има у зависним Црквама, али у оним које благосиљају разни дедејићи и денисенци извесмо нема. Како је могуће да се око тога не слажемо... 

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Срђан Шијакињић рече

@Zayron Али Зајроне, па врло добро знате да није довољно да неко "добије државу" да би добио и Цркву и да није довољно да неко "хоће Цркву" да би је и добио. Проблем је ваљда што се све време вртимо око тога да ли ЦП има право да тек тако, по својој вољи, одлучује мимо већинског става ПЦ. Допустите ипак да то можда ето и није тако, будући да наши епископи, сам м. УПЦ МП (који изгледа није никакав "руски кадар"), па и на крају толики потковани форумаши, знају боље како стоје ствари у Православљу... Ако ће се давати аутокефалија (што само по себи није ништа лоше) било коме, тако што ће се то чинити преко људи као што је Денисенко, Порошенко и на начин који бахато крши сваке братске обзире, онда је боље да нико више никад не добије никакву аутокефалију. Уосталом, благодати сигурно има у зависним Црквама, али у оним које благосиљају разни дедејићи и денисенци извесмо нема. Како је могуће да се око тога не слажемо... 

Možda je to i problem što CP prosadjuje svoj minoritni nazor naprotiv većine pomjesnih Crkvi ili njihovih sinoda i predstavnika protiv vaše volje, no, to je vaša sistemska krivica. Niste u stanju ni artikulisati taj svoj većinski stav i zajednički nazor a kamo li Fanaru reći STOP. A oni to odlično znaju da sve dok je takva situacija nećete se biti u stanju dogovoriti ni na tome ko ima pravo sazvati taj Sabor na kojem namjeravate Fanaru "ukazati njegove granice" a kamo li na datumu, tačkama zasjedanja i svemu ostalom a da to ne dopadne isto kao na Kritu ili čak mnogo gore. Morate prvo riješiti te sistemske "rupe" a dok ih ne rješite moćete samo bespomoćno vrtjeti palčevima a Fanar će raditi "svoj posao" tj. sve ono što misli da na to pravo ima. Prosto, sistemska greška. Imate nedoradjen pravilnik. Pravnik si, znaš odlično na šta mislim. Isto kao kad bih u krivičnom zakonu imao jedan paragraf koji mi omogućava označiti nekog za počinitelja odredjenog krivičnog dijela a podmah potom drugi koji mi direkno zabranjuje učiniti bilo šta više i bilo koji korak dalje od tog, onemogućava mi dovesti ga na sud radi toga tj. dići tužbu protiv njega. Prvo treba riješiti te stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Ево молим вас шта је рекао овде на 1:45 о Степану Бандери?

Каже да је творац државности и херој. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

On 13.10.2018. at 16:06, Zoran Đurović рече

Предухитрили артемити Ивана Инквизитора Марковића: 

https://www.facebook.com/zoran.djurovic.921/grid?lst=100001034309037%3A100001034309037%3A1539439266&subkey=manage

image.thumb.png.6ac30920bd84c6511890df3afd123ed8.png

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Zayron рече

Najstariji ruski
letopisi ovu drzavu i njen "NAROD" nazivaju imenom Rus.

Јасно. Не називају именом "Украјинац":ani_biggrin:

пре 22 часа, Zayron рече

U
XII veku Kijevska drzava se raspada na preko deset zasebnih knezevina.

Укључујући и Владимир и Суздаљ...

пре 23 часа, Zayron рече

Ja sam govorio o tome da su PRETCI sadašnjih Ukrajinaca bili ti koji su osnovali Kijevsko-Pečersku Lavru, dakle istočni istočni Sloveni  a pretci sadašnjih Rusa oni koji su osnovali Suzdal, Vladimir i Moskviu, dakle sjeverni istočni Sloveni a pretcui današnjih Bjelorusa su osnovali Polocku kneževuine,

Преци деанашњих Руса, Украјинаца и Белоруса били су исти народ, иста етнија која је говорила исти језик и живела на простору удеоних кнежевина. Нема никакаве разлике између становника Кијева, Суздаља, Владимира или Москве. Никакве у то време....

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Благовесник рече

Да ли је Путин владар који ће сазвати Осми Васељенски сабор?

Десети. Осми и девети су већ били...

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Јанко рече

(биће да тамо Мираш само што не мироточи, так'о му и име, није случајно... само што се то у српском каже Воњаш, а не Мираш...)

:))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...