Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Pontifex Emeritus рече

Брате, ваша помесна Црква се зове МПЦ, и ми је признајемо и прихватамо као такву (македонску, а не српску). Не желимо да се мешамо у ваше црквене ствари, да одлучујемо уместо вас, нити да вам се намећемо као врховна судска или било каква друга власт. Прихватамо вас као потпуно самосталне, и у свему самосталне. И вама је то мало. У реду, ако сматрате да ће вам Грци дати више, идите код Грка. 

Kada napišeš ovo sve, misliš zapravo POA i njen sadašnji status? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Pontifex Emeritus рече

Апсолутно се не слажем. Ни по једном питању, ни по једној реченици коју си написао. 

Ok, ali sta ti ja mogu jedno su tvoje zelje a sasvim drugo je politika koja je cesto bila presudna i kod autokefalija i kod odnosa drzava prema Crkvama iz drugih zemalja. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ronald рече

Jedan od razloga sto mislim da bi SPC trebala da im da autokefaliju je trenutna situacija i iskljucivanje Vaseljenske iz Makedonije preko SPC. Oni ce svakako pokusati preko Vaseljenske koja ce preko njih onda da rovari ovde. SPC bi mogla tu da preduhitri patr. Vartolomeja i zauzme bolji poziciju u odnosu sa MPC. Ovako ce SPC izgubiti sve a autokefalija bi prije svega znacila hriscanima koji dolaze u Crkvu, dok sa druge strane bi iskljucila Vaseljensku jer MPC onda oni ne bi trebali. Naravno i SPC bi mogla to da trazi jer ko zna kako ce Vaseljenska nastaviti sa svojom pricom. U jednom periodu su se cak i Rusi preko Kurajeva motali u Makedoniji dolje ali su ipak odustali.

Makedonija je svakako izgubljena, mislim MPC za SPC, oni imaju svoj jezik, kulturu i obicaje, tradiciju, istoriju i dosta su zreli za autokefaliju i steta bi bilo ako ih vec SPC u potpunosti gubi, da ne iskoristi i bolje se pozicionira. Ne vidim sta drugo preostaje. Da se ne lazemo, nasa Crkva mora malo politiku da popravi u svim drzavama su prepustili sve bez ikakve kontrole.

Се мотаа и патријархот Кирил, кога беше митрополит, и митрополитот Иларион Алфеев, и епископот Тихон. Дури беше на власт ВМРО-ДПМНЕ, РПЦ (и Русија) ја поддржуваа МПЦ. Имаме и наши ученици во академиите на РПЦ.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Kada napišeš ovo sve, misliš zapravo POA i njen sadašnji status? 

Da i mene to znanima, jer ja nisam vidio da oni prihvataju MPC.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Orthophill рече

Се мотаа и патријархот Кирил, кога беше митрополит, и митрополитот Иларион Алфеев, и епископот Тихон. Дури беше на власт ВМРО-ДПМНЕ, РПЦ (и Русија) ја поддржуваа МПЦ. Имаме и наши ученици во академиите на РПЦ.

Ma naravno, svi rade u svom interesu jedino iz SPC su politicki mutavi, to vidim uzivo na terenu godinama. Ne vjerujem da se kao Ponti zanose nekom vrstom hriscanskog romantizma, ali su totalno neaktivni.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Pontifex Emeritus рече

Мислим на ове који су у расколу. 

Pa kako mislis da ih priznaju pod tim nazivom. Daj konkretan dokument ili navedi nekoga iz nase Crkve ko je to potvrdio. 

Подели на овим сајтовима

Пази, твоје тезе су следеће:

1. расколничка Црква у Македонији је фактички аутокефална, и ми то стање треба да канонски признамо. Зашто? Зато што ћемо тиме добити.. нешто. А шта? Па ништа. 
2. треба да се бринемо за спасење православног народа у Македонији више него што се за њега брину његови архипастири. И да им будемо већи пријатељи него што су они сами себи. Укратко да будемо већи католици од папе. И то је као мудрост. Како да не. 

1. Mi svakako necemo dobiti nista, ali davanjem autokefalije bi nesto mogli.

2. SPC ne priznaje MPC izvan POA, tako da bi autokefalija pomogla i vratila ih iz raskolnistva.

Подели на овим сајтовима

Наша Црква им је Нишким споразумом признала име Македонска Православна Црква. 

Ako im je priznala ime, onda im priznaje i autokefaliju? Daj mi dokument Niskog sporazuma da vidim sta im konkretno priznaje i kakav je dogovor sklopljen i je li uopste sklopljen?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Pontifex Emeritus рече

:))

Дакле, ми не бисмо добили ништа, чак ни неки сићушни и симболички чин или гест. Ништа. И то ништа, ти представљаш као велики успех. Могао би да се учланиш у СНС, имао би блиставу каријеру. 

Mogli bi politicki da dobijemo davanjem autokefalije.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Pontifex Emeritus рече

Мислим на ове који су у расколу. 

Ispravi me ako griješim: 

U Makedonij ima POA, autonomna Arhiepiskopija priznata od SPC i mali broj vjernika oko 100.000

I MPC nepreznata jerarhija kojoj pripadaju ostali koji se izjašanjavaju kao pravoslavni, a nisu u POA. 

E sad ti kažeš SPC sve priznaje MPC....ali kako ako pripadnike MPC smatra raskolnicima? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Pontifex Emeritus рече

Autonomija, veca autonomija, biranje episkopa, arhiepiskop i mitropolit itd.  Sto bi ovo prihvatili, pa nisu naivni da im se opet konacni potezi vuku iz Beograda iako to ne izgleda tako. Sigurno to nece prihvatiti, niti to prihvata vecina naroda u Makedoniji, tako da od tvojih zelja nema nista, a to vidimo i prakticcno vec godinama.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Justin Waters рече

Ispravi me ako griješim: 

U Makedonij ima POA, autonomna Arhiepiskopija priznata od SPC i mali broj vjernika oko 100.000

I MPC nepreznata jerarhija kojoj pripadaju ostali koji se izjašanjavaju kao pravoslavni, a nisu u POA. 

E sad ti kažeš SPC sve priznaje MPC....ali kako ako pripadnike MPC smatra raskolnicima? 

Каде го најде бројов од 100.000 верници? Во најдобар случај има 1000, а реалниот е околу 200-300.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече

Ма немој?! Црква није политичка странка, па да тргује тренутним политичким поенима и интересима.

Постоји једно правило у преговорима- ако не постоји могућност да у преговорима добијеш нешто, макар и најмањи уступак, онда немој да преговараш, јер то нису преговори. То је капитулација. А капутулира онај ко је у проблему, а не онај који није у проблему. А проблем има расколничка Црква у Македонији, а не ми. 

Ok, ali cesto su tokom istorije vise djelovale kao politicke partije. Mi smo vec tu kapitulirali i tesko da ce oni prihvatiti ovo, a ne vidim ni jedan racionalan razlog zasto im ne bi dali autokefalnost i uspostavili dobre odnose. Ovo ispod nece nikad prihvatiti:

"Visok stepen samostalnosti je postignut na osnovu opštepravoslavnog kanonskog ustrojstva. U Skoplju bi samostalno izabrani poglavar bio potvrđen od strane Beograda, a patrijarh srpski bi ga ustoličio. Autonomna crkva bi sama birala episkope. Poglavar bi nosio titulu arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog. Dopušta se učestvovanje na međupravoslavnim susretima i konferencijama".

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Pontifex Emeritus рече

Из чега произилази да им се “коначни потези вуку из Београда”?

Valjda zato sto bi im nas patrijarh ustolicio poglavara, odnosno Ohridskog arhiepiskopa i skopskog mitropolita. 

Подели на овим сајтовима

То је класичан спин. Ми у овој ствари уопште нисмо капитулирали. Уствари, ти тражиш да капитулирамо. И још тврдиш да је то мудро јер доноси неке користи. Да, доноси користи, али Македонцима. А ми нисмо ту да бринемо за туђе користи. 

A sta cemo dobiti ovako cekanjem i totalno zahladnjelim odnosima. Nije valjda da ocekujes da ce oni prihvatiti one tacke iz Niskog spirazuma?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...