Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Može li neko da mi prevede ovo?

Фејбук је поставио лимит на објаве ове православне странице из непознатих разлога до петка. Вероватно их је неко пријавио или тако нешто. Преусмеравају читаоце на твитер, телеграм и ВК (за који не знам шта је).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ok a kad će naš Fibi da se uključi i ukloni ovog majmunolikog koji nam predlaže da izvršimo atentat na Barta?

Granica je sveta, te takve ne možemo ni pod šalu da vidimo ovde.

Ja sam poruku prijavio.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ево да кажем неке ствари пошто сам често на Светој Гори и познајем прилике прилично добро . Већина Монаха се противи многим одлукама Царирадске Патријаршије не само са Украјином ту су и неки старији проблеми али постоји и Светогорски протокол који се мора испоштовати а тако је било и данас где су морали да буду присутни сви Игумани и Антипросопи. Да је наш О. Стефан тренутни Прот С.Горе и он би морао Вартоломеја да дочека иако се не слаже са његовим одлукама . Света Гора је у већини случајева показала шта мисли о расколмицима и то се Фанару не свиђа али зна Фанар добро да они нису омиљени на Светој Гори и да су Светогорци тврд орах који се не да сломити . 

Подели на овим сајтовима

Ako zezne nas  severno makedonce, gde cu da se skrivam?)
Пријатељу, дуго читам, између осталих, и твоје објаве на форуму, и не могу никако да разлучим да ли ти намјерно провоцираш или искрено вјерујеш у ово што пишеш.

И у једном и у другом случају мислим да пуцаш у празно. А ево и зашто:

99,99% Срба прихвата Македонце као посебан народ, са својим језиком, својом државом. Велика већина Македонце сматра пријатељима Срба. Огроман проценат сигурно мисли да Македонци заслужују и своју самосталну цркву, као и већина свештенства, с тим да епископи инсистирају да то буде обављено у складу с канонима. Да је прихваћен Нишки споразум, досад би то била готова ствар, али је политика по ко зна који пут за вас изабрала друкчије... Наравно кривица стоји и на страни СПЦ, али и за свађу и за љубав потребне су двије стране, а ваша страна није ничим помогла да се раскол зацијели, напротив!

С друге стране, 99% Бугара сматра да су Македонци уствари Бугари, да је македонски језик варијанта бугарског, и да је целокупно културно и историјско наслијеђе Македонаца уствари бугарско. Видимо да ће вам фризирати и историју, како би бугарски злочини у Македонији били заборављени. Али, ако вама то не смета, што би сметало Србима?

100% Грка не само да сматра да не постојите као нација, него да се лажно представљате, да сте им узурпирали дио територије, историју, културу... Једини назив који ћете од њих чути за себе је Скопјани. Тек свештенство је било против икаквих уступака што се тиче имена државе Македоније, и није ми јасно како мислите да ће прихватити било шта македонско у имену у случају евентуалног признања самосталности цркве? Ако је то за вас прихватљиво, нека вам буде.

100% Албанаца грађана Македоније, мрзи своју земљу и своје суграђане Македонце. Сањају о прикључењу Великој Албанији, а по ономе што сам видио путујући кроз вашу прелијепу земљу и разговарајући са својим пријатељима Македонцима, ускоро ће у потпуности владати њоме, иако већ и сада добрано то чине.

Поред свега овога, теби је важно да овдје провоцираш Србе.

Зашто?

Послато са SM-G975F користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Tελώνης рече

Поред свега овога, теби је важно да овдје провоцираш Србе.

Зашто?

Па очигледно имамо неке заједничке особине... Оно - ко ће кога ако неће свој свога.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, srb_Lo рече

Светогорски протокол који се мора испоштовати а тако је било и данас где су морали да буду присутни сви Игумани и Антипросопи.

Па где су онда Руси и Бугари а и остали од Грка? А чак и да су сви остали били опет је важнија истина од неког тамо протокола. А истина је, што се тиче свих православних Цркава (и дела Грчке), да Епимафије није епископ.

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Srdjan61 рече

Која радост на лицима игумана. Стварно благодатно и пуно љубави нарочито ови на левој страни.

Да ми је неко рекао да ћу гледати расколу у очи не бих му веровао... Срамота ме на њихов ред.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vladan :::. рече

Па где су онда Руси и Бугари а и остали од Грка? А чак и да су сви остали били опет је важнија истина од неког тамо протокола. А истина је, што се тиче свих православних Цркава (и дела Грчке), да Епимафије није епископ.

Не причам за Литургију у Ксенофонту него за дочек у Кареји где су сви били . Ево ти пример Св.Јустин Поповић често се није слагао са Пат. Германом ипак га је признавао за српског Патријарха исто тако Светогорци испоштују Светогорски протокол дочекају Патријарха али се не слажу са његовим одлукама 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, srb_Lo рече

него за дочек у Кареји где су сви били

ОК, али кога брига за протокол дочека и послужење...  Видимо какав је дочек био графитима код Ивирона...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vladan :::. рече

Да ми је неко рекао да ћу гледати расколу у очи не бих му веровао... Срамота ме на њихов ред.

Ја имам неке Грке пријатеље који припадају неким  конзервативним крилом у њиховој Цркви ( нису Зилоти) који су ми пре 5,6 година говорили да ће се ово десити са политиком Фанара . Иначе број Грка који не воле екипу са Фанара није баш мали . Кад су они то говорили остали су их проглашавали за зилоте за лудаке итд али отприлике све што су говорили за Вартоломеја и његову екипу се тренутно дешава . Са овим расколничким понањем ће Фанар само појачати број Грка који ће прећи у старокалендарске групације 

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Tελώνης рече

Пријатељу, дуго читам, између осталих, и твоје објаве на форуму, и не могу никако да разлучим да ли ти намјерно провоцираш или искрено вјерујеш у ово што пишеш.

I jedno i drugo.

Nije sve tako kako pises, al nemam vole da se povtaram po ko zna koji put. Bugari su u pravo...

Mozda obicni srpski gragani smatraju tako kao ti shto pises. Dok crkovni ljudi smatraju da makedonci su srbi i Makedonija je izgubljena srpska zemlja. Raskol sa MPC 99% se neresava isklucivo radi toga. A moze da se resi za 5 minuta.

Drugo i sa albancima i sa bugarima i sa grcima moglo bi se sve resiti. Isto vazi i za vas i vashih problema. Samo kad bi se rukovodili zdravim razumom a ne strastima i necovecnosti. Umesto da zivimo u miru u priznavanju slobode jednih drugih i u pomaganjem u svemu, nas ubi nacionalizam i ne vidim dobre volje ni sa jedne strane...

Provociram jer imamo neresene probleme, al bez zlobe koje ovde mi pripisuju...a i mislim da u mnogome niste u pravo

Подели на овим сајтовима

Da li je sada jasno pojedincima da ce Fanar u dogledno vreme pokusati da stavi sapu i na Hramove na Kosovu i Metohiji? Mozda ce proci godine ali je izvesno da ce se desiti. Kako cemo se zastititi? Ova tema odavno nije sala, mada je mnogi tako percipiraju, menjaju teze itd

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...