Jump to content

Tελώνης

Члан
  • Број садржаја

    51
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Everything posted by Tελώνης

  1. Brat Darko hirurški precizno secira i ogoljava sav jad naše crkvene stvarnosti Daleko od toga da mi ponekad ne prija dijalektička uglađenost i prije svega učtivost u ophođenju prema sagovorniku u tekstovima na koje se poziva, ipak mi se više dopada ova Darkova otvorenost, čista i jasna misao koja siječe kao sablja, ali bez one brutalnosti ili podmuklog omalovažavanja koje sve češće slušamo i čitamo u dijalozima naših crkvenih otaca.
  2. O, Bože, kakva melanholija zavlada ođe. Još samo Nina Simone da nam zapoje pa da ugođaj bude potpun... Gdje nestadoše ljuti kerberi???
  3. Ma svi su divni, dok te ne zajašu. To ti je čudna psihologija. Kad je bilo ne tako davno u jednoj drugoj eparhiji, pa vladika uzjašio jednog popa - ostali se smijali, pa uzjašio drugog i trećeg - ostali se smijali, a kad je te koji su se smijali počeo jahati - onda više nije bilo smiješno.
  4. How yes no! Ma dajte ljudi, zar stvarno mislite da neko još vjeruje u te bajke. Ovaj vladika divan - onaj budibogsnami, ovaj sekretar anđeo - onaj đavo, ovdje cvjetaju ruže - tamo trnje i korov... Tu priču još uvijek može da pije samo mozak Sunđer Boba. Sve vladike da sabereš, pa da izvagaš - sve je to u 5 grama. Možda jedino dobri čovjek Dimitrije može da se izdvoji iz tog galimatijasa, ali se on ionako ništa ne pita u svojoj eparhiji. Ćao. I pozdravi muža On je sigurno dobar čovjek
  5. Neću mnogo da pišem, da ne bih ispao neobjektivan. Ako si kad pročitala nešto od ovoga što sam pisao, možeš reći da sam nepismen ili pristrasan, ali sigurno nisam neobaviješten. Dakle, tvoj muž je bio namjesnik u jednom manjem gradu, a kad se dokazao, dakle, kad je u potpunosti provjeren (da ne pišem na koji način), došao je u sam centar. Tada se nije bunio. Pobunio se tek kada je pomislio da je stekao povjerenje episkopa i da je u poziciji da sruši sekretara, koga stalno pominješ, te da možda dođe na njegovo mjesto - onda je dobio po nosu. Dakle, za mene je to bila borba za pozicije u kojoj je pobijedio mnogo jači igrač. Jesi li kad gledala onaj snimak kad psi laju jedan na drugoga kroz kapiju, a kad se kapija pomjeri, oni se pokunje i okrenu jedan od drugoga - e na to mi ovo sve liči. Kad bi se slučajno zahumsko-hercegovačka objedinila s bačkom, svi vi koji sad blebećete s bezbjedne udaljenosti bi prvi pokusali svoju bljuvotinu. To je to popovsko beskičmenjaštvo o kom je govorio @Željko Injac Kao da niko nije imao problem sa nekim episkopom - možda sam ja imao sa onim koji je vas primio u eparhiju, ali ne kukam okolo. Precrtaj i nastavi dalje.
  6. Mislim da sigurno nije sumanuta niti manična, već vrlo proračunata. Ne čuh da se nešto sažaljevala na druge, niti bunila zbog bačkog poretka, dok joj je muž bio na visokom položaju među tamošnjom jerarhijom.
  7. жене... дјеца... Циркус! Онда је њему оправдано, јер ваља издржавати породицу.
  8. Мислим да сте у праву што се Григоријевог избора тиче. Послије преноса моштију Св. Василија Острошког постао је својеврсна звијезда у владичанским круговима, тако да су и његови потоњи љути противници са одушевљењем дочекали предлог владике Атанасија. Других кандидата није ни било у Херцеговини (ако не рачунамо попа Слобу - доброг оца Симеона Биберџића).
  9. Зар није било могуће да има пребивалиште у манастиру?
  10. Да се сложимо да је за једног монаха епископа недопустиво да јури женске/мушке и да им прави дјецу (само жемскама :D) - за ово иде рашчињење, а не пемзија. Кад је у питању проневјера црквеног новца, онда можемо пола Сабора пемзионисати јер муљају, неки више, неки мање. Једино што мене мучи је: шта ће једном владик(ц)и паре, кад све има плаћено из епархијске касе?
  11. Ипак ћу бити слободан и вјеровати човјеку ког одлично познајем. За Хриза је све познато и још док је петровачки био. Али ме занима како ти смијеш да пишеш против њега, јер га страна коју заступаш управо покушава врбовати за своје интересе? Што више пишеш све више показујеш да немаш појма или да барем имаш погрешне информације. Баш ће Микрофон из Канаде, у коју се тек углавио, да потеже за Сарајево. Чиста глупост! Опет, како смијеш да пишеш против њега? Он је још један глас који је био у оптицају, само су се заебали са игрицама око Устава. Сад ћеш рећи да није истина ни то да је Григорије гњавио Лонгина, да он иде у Њемачку, а Григорије у САД на Треће језеро. Е, то би била добитна комбинација: Иринеј Добријевић + Григорије + Максим. Сад сам одједном духовник Не буди љубоморан, чоче, добићеш висок претисак. Таман сам мислио да је ова тема завршена, али си се морао јавити са глупавим коментарима.
  12. Није једини владика који има куће или станове. Шта ће, скромно, монашки... Значи, ако си владика, можеш жемске да јуриш колико хоћеш (ја бих додао да можеш и мушке, под условом да другом владици нису неки род), али ако си којим случајем око сребра мутио - пада глава.
  13. Не разумијем!? Григорије је хиротонисан 1999. године - 4 године послије рата. Имао је 32 године. Нећу да се упуштам у то ШББ-КББ, али није баш здраво за тог епископа да буде биран са 30 година. Једноставно, човјек није довољно зрео да носи такав терет - терет самоће, власти, управљања туђим животима. Кад је неко млад, па буде изабран за министра, он улази у већ разрађен систем и има војску савјетника који му говоре шта треба да ради. Наше владике се углавном окруже бескичмењацима и климоглавцима који им повлађују и тако настају наше мале папе, који не могу поднијети да неко има било какво своје мишљење, а камоли да је супротно њиховом. Послије 20 година рвања са свештеницима, властима, са својим демонима, тај човјек је потрошен (овдје не мислим нужно на Григорија), а треба да управља епархијом још најмање 25. Шта од таквог човјека=епископа очекивати? Један епископ, који је млад изабран, причао ми је како га то епископовање више не испуњава (тада је имао 44, а већ више од 10 година је био епископ) и како би он да се окуша и у нечему другом: књижевности, умјетности, другим наукама... Шта рећи ономе који није задовољан тиме што служи Богу и народу, а уз то му је све то добро плаћено и још никаквих трошкова нема?! Нема породицу коју би издржавао, нема трошкова за стан, храну, комуналије, аутомобил - све му је на извол'те, а он опет није задовољан.
  14. 100% познајем и тебе, али да не тролујемо више... Владика Григорије је изузетно интелигентан, мудар, образован, свестран и вјешт у комуникацији. Има све предиспозиције да буде добар епископ и можда патријарх. Само је требало да за епископа буде изабран са 50 година, а не са 32. Моје мишљење је да епископе не треба бирати прије него што напуне 50 година, а кад напуне 75 - лијепо у пензију. Патријарха не треба бирати прије 65-70. Значи, да је прошао онај предлог Григоријев и других млађих епископа о пензији, данас не бисмо имали ову гунгулу, јер би неки епископи по сили закона били у пензији (рецимо Артемије, па садашњи патријарх...), други млађи би дошли на њихова мјеста и однос снага у САСабору био би друкчији.
  15. Е, за то ти могу помоћи. Ипак сам ја знао и Гавру привиноглавског, попа Мићу из Чечаве... За разрешење поповске клетве рецепт ти је сљедећи: одеш код најближег умировљеног владике - ти значи код Георгија Ђокића - повучеш га за... (драмска пауза) браду и - све клетве су ти скинуте и живјећеш срећно и дуговјечно док не умреш од смрта
  16. Прво тврдиш да владику уопште не познајем и да сам слинавац и преварант, а онда га можда ипак познајем, али сам смотанко и лузер!? Дај, човјече, договори се сам са собом шта сам, па да причамо ко људи. Таман си ме скоро убиједио да не знам ни владику Григорија, ни Савку, ни оца Станислава, ни попадију Бранку, ни Стеву, ни Борку и још неку ближу и даљу владикину родбину, кад оно ипак га можда познајем. Цврц. Можда мислиш да ћеш увредама нешто постићи. Не знаш ли да увреде долазе као посљедњи аргумент кад потрошиш све доказе? Стога бих и ја могао тебе да назовем обичним бескичмењаком и владикином подгузном мувом, климоглавцем испранога мога, који ништа друго не зна него да заноси владичанска муда у кривину и чеше му уши похвалама. Али, нећу то да учиним, јер сам фин и пристојан форумаш, који слободно, како владика и проповиједа, исказује своје мишљење. А што се тиче избора за сарајевског митрополита пао сам од смијеха кад ми је то један епископ причао. Ево ти још један детаљ који се, по теби, није десио: Григорије је, као администратор сарајевски, покушао да предложи Максима за митрополита, али му патријарх то није дозволио. Тек послије тога се он сам кандидовао и изгубио за, колико ме памћење служи, 2 гласа Јест да ми је било смијешно, али истини за вољу, и Максим и Григорије би било гдје били боље рјешење од оне прзнице Хриза. И још нешто, дивна вам је била она комеморативна свечаност у Требињу (20-годишњица архијерејске службе вл. Григорија) и таман ми је дошло да одем до цркве и прислужим свијећу за покој душе, кад владика жив и здрав сједи у првом реду и слуша како га уздижу у небеса. Заиста, то је јединствен примјер у српској агиографији. Врло скромно, нема шта.
  17. Никакав проблем - ео трчим и бачам се на истраживање. За двије, најдаље три године очекуј фото
  18. Не дао ти Бог да ме сретнеш. Ја сам још љепши, паметнији и слаткорјечивији од владике Григорија - одмах би ме за патријарха васељенског предложио. Мирко Ђорђевић? Другосрбијански пророк, а другосрбијанци сад подржавају Григорија - значи ја исто подржавам Григорија. Ето видиш како је логика једна суптилна наука.
  19. Хоћеш и ти неки доказ? Писмени? Ја износим оно што знам из прве или друге руке, а ти можеш да вјерујеш, слажеш се или не. Нико те не тјера. Демократија или што би рекли: Од воље ти, ко Шокцу пост Онај ко напада Вучића и истовремено брани Додика је за мене лицемјер - ако је владика такав, онда сам га правилно окарактерисао. Ти си срећан што га познајеш само благог, насмијаног и милог. Можда га познајеш дуже, али не и боље (нешто због чега нисам нимало срећан), јер сам упознао и Dark side of the Moon. Ово око амбиција за патријарха сам слушао од његове сабраће (чак и од оних који су с њим на истој страни) - питај и ти па ће ти можда рећи, а имаш на нету и његово писмо из 2008. кад је хтио да смјењује Павла. Гласања за сарајевског митрополита је било, између два кандидата који су се сами пријавили: еп. зворничко-тузланског Хризостома и захумско-херцеговачког Григорија. На крају гласања, Григорије је збуњено изјавио: "Побиједи ме Хриз!?" Нормално је да народ владику Григорија највише воли, кад је медијски најекспониранији, млад, лијеп, паметан образован, а још прича народским језиком. Широке масе ни не могу вољети нпр. бачког кад немају појма шта прича, а ни не изгледа ко Клуни. Што ће рећи да је за наш народ најбитнија спољна манифестација одређене личности. На крају, опусти се, пријатељу, све су ти владике исте, у 5 грама: апсолутисти, свезналице... Највише ме је нарвирало оно "владика реко!", па није Бог ако је владика. Ја бих волио да Григорије није такав и надам се да ће се промијенити набоље. Можда Њемачка буде утицала. Најбоље ћемо то видјети кад постане патријарх, за неких 25 година, Боже здравља (иначе, ако га сад изаберу, а не буде ваљао, ко ће га трпјети 20-30 година). Жив ти мени био и весео. Праштај.
  20. Поштујем такав став, мада се не слажем с њим. Ја бих ипак, ако може и једно и друго. Садашња поларизација је најгоре могуће стање, а бојим се да се крај томе не назире. Све ово, одлуке Синода, изјаве, интервјуи, само продубљују раскол међу епископима. Кад падне Вучић, а једног дана ваљда хоће, чујем да ће неке владике голим рукама давити своје противнике у САСабору. Баш хришћански, нема шта. Толико о слободи и незаузимању страна.
  21. Боље и свијећу него нешто друго Ко је њих познавао ни пакао му неће тешко пасти
  22. Хе, хе... Шта треба да ти понудим као доказ? Ја кажем да се слажем са еп. Григоријем у свему што је рекао - ваљда је то тема - не слажем се што је ОН то изнио. Бољи би био Јоаникије, јер је Григорије у кампањи.
  23. Веома битно је ко говори, јер тек тада оно што је изговорено може имати неку тежину. Ми који еп. Григорија одлично познајемо, ја ево већ више од 20 година, за разлику од вас који га не познајете осим површно, знамо да су његови јавни наступи једна врста глуме. Та његова слика у јавности потпуно је различита од онога какав је он у свакодневном односу према пријатељима, политичарима, свештеницима, обичном народу... Нико не спори да је владика веома интелигентан, мудар итд, али мислим да га је амбиција да постане патријарх потпуно измијенила и због тога ми је много жао.
×
×
  • Креирај ново...