Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Светосавље није етнофилетизам ! Видиш ти причаш о многим споредним стварима површно и не разумеш изгледа суштину . Кажеш да подржаваш Цариград а причаш да је СПЦ скренула са пута ? Кажеш код Грка је тако и тако и онда испада да ниси био никада на Литургији у Грчкој Цркви ?? јел  причаш напамет или си то читао по интернету ? И да ти кажем у 95% грчких Цркава у немачкој није литургија двојезична и то не причам напамет него сам био без број пута у истим .Ево ти једна анегдота за крај : Не тако давно у Хиландару на Светој Гори била су тројица монаха , један Хрват један Немац и један Мађар ето њима није сметала СПЦ и они су део СПЦ . То је то од мене желим ти да брзо пронађеш пут према Господу и спасу нашем . 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@DerTorx Брате немој молим те више да спамујеш ову тему.

Ево овде можеш да отвориш своју тему па на широко да распредаш зашто СПЦ и православље не ваљају или ваљају за тебе:

https://pouke.org/forum/index.php?/forum/80-православље-за-почетнике/

Подели на овим сајтовима

Uvek postoji bar u Mannheimu u grčkoj crkvi i ruskoj takodje, mislim i SPC na njemačkom, prosto jer nisu dosli svi pre desetak godina ovde zive i Grci , Srbi i Rusi koji su pravoslavni a njihovi preci dosli su posle još onog rata mladi ne znaju svi naš jezik i jedini dodir sa srpstvom im je crkva. Nastava na srpskom cuo sam da ima ali je jako loša. Drugo ima i Nijemaca koji idu u PC pa i zbog njih.

Inace 12 monahinja od kojih većina etničke Nijemice, zatim Ruskinje i Gruzijke nisam siguran ali mozda ima i nasih skoro su dobile od KC manastir nedaleko odavdem Kloster Arnstein, iz kojeg su se povukli katolički redovnici . Na žalost Rusi su se povukli iz Episkopske konferencije Pravoslavne crkve u Njemačkoj čiji je član i SPC, sve zbog raskola i u crkvi u dijaspori nastao je krš i lom i to taman kada je Pravoslavlje na zapadu živnulo, ali Moskva samozvani 4. Rim ne miruje u pravljenju pometnje i nesloge.

Vladane....pa zar još nisi odustao od svog poznatog jednoumlja i isključivosti ehhhh.....

Подели на овим сајтовима

Замолио те је човек да не спамујеш тему, то значи да не причаш о нечему што није у вези теме. Ти си супер и већ си у Царству Божијем ако је толики капацитет твог расуђивања.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, DerTorx рече

Uvek postoji bar u Mannheimu u grčkoj crkvi i ruskoj takodje, mislim i SPC na njemačkom, prosto jer nisu dosli svi pre desetak godina ovde zive i Grci , Srbi i Rusi koji su pravoslavni a njihovi preci dosli su posle još onog rata mladi ne znaju svi naš jezik i jedini dodir sa srpstvom im je crkva. Nastava na srpskom cuo sam da ima ali je jako loša. Drugo ima i Nijemaca koji idu u PC pa i zbog njih.

Inace 12 monahinja od kojih većina etničke Nijemice, zatim Ruskinje i Gruzijke nisam siguran ali mozda ima i nasih skoro su dobile od KC manastir nedaleko odavdem Kloster Arnstein, iz kojeg su se povukli katolički redovnici . Na žalost Rusi su se povukli iz Episkopske konferencije Pravoslavne crkve u Njemačkoj čiji je član i SPC, sve zbog raskola i u crkvi u dijaspori nastao je krš i lom i to taman kada je Pravoslavlje na zapadu živnulo, ali Moskva samozvani 4. Rim ne miruje u pravljenju pometnje i nesloge.

Vladane....pa zar još nisi odustao od svog poznatog jednoumlja i isključivosti ehhhh.....

Одговорићу ти овде на нешто али само зато што је у теми . Благо речено ти шириш дезинформације да не кажем да лажеш ! У Цркви у дијаспори( о немачкој овде говориш) није настао никакав крш и лом зато што су се Руси повукли . Живео сам преко 25 година у Немачкој   , имам пријатеље у свим помесним Црквама у Немачкој , био сам Чтеч више пута на Архијерејским Литургијама Немачке Епископске Конференције и генерални секретар је мој добар пријатељ . Осим што Руси и Грци не служе више заједно ништа се није променило .

Подели на овим сајтовима

Mitropolit Kalistos Ver:

Though I am a metropolitan of the Ecumenical Patriarchate, I am not at all happy about the position taken by Patriarch Bartholomew. With all due respect to my Patriarch, I am bound to say that I agree with the view expressed by the Patriarchate of Moscow that Ukraine belongs to the Russian Church. After all, the Metropolia of Kiev by an agreement of 1676 [1686—OC] was transferred from the omophorion of the Ecumenical Patriarchate to that of the Patriarchate of Moscow. So, for 330 years Ukraine has been part of the Russian Church.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, DerTorx рече

Primitivan si lazov.

Пошто на неки начин имаш статус оглашеног и не знаш ништа, било би нормално да се смираваш и да постављаш питања и то бих поштовао, него ти ништа не знаш па још другима солиш памет, е то је духовна болест и лош почетак си поставио.

Светосавље нема никакве везе са етнофилетизмом, тај ко ти је то рекао те је дебело слагао. Тај да кажемо истинити мит нас је одржао у најтежа времена и никакве катарзе неће бити већ се ми многи рањени атеизмом враћамо светосављу и св. Сави као божанском проводнику и чувару православља српског стила. Св. Сава је васељенски светитељ па тек онда српски, због врлина познат и поштован у целој Цркви. А код нас посебно познат као онај који нас је на сабору у Жичи оградио од папске јереси и утврдио нас у поштовању васељенских сабора и православног символа вере. Сигурно је да Св. Сава не би подржао расколничку политику са Фанара. Фанарска Вас. Црква јесте мајка многим Црквама али то је само историјски чин и ми из поштовања кажемо за њу да је мајка Црква. Али све помесне Цркве су данас канонски сестринске Цркве повезане св. литургијским евхаристијским богослужењем (осим оних који су у расколу) и то је оно што ти као латинствујушчи очигледно не разумеш.

Подели на овим сајтовима

Мени се чини да си ти брате одлучио да се крстиш у КЦ али ти савест мало не да мира па си дошао на форум да покушаш да нас убедиш

како је Православна Црква скренула са пута и покушаш себе да убедиш да ћеш ипак направити прави избор.

Како не кренеш да изучаваш Св.Серафима, Св.Пајсија, Св.Николаја,Св.Јустина Ћелијског ... Дођеш у Србију, обиђи манастире, попричај са неким.. . Да видиш лепоту наше вере а не да твоје Православље

креће од некаквих дневно-политичких заврзлама.

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...