Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Вукашин рече

Tako je. Konstantinopolj, ili Carigrad. 

To "vaseljenska" je novijeg datuma.

Мислиш по њиховој форумулацији: Православна црква у Турској?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

МИТРОПОЛИТ ПЕРГАМСКИ ЈОВАН

ВАСЕЉЕНСКА ПАТРИЈАРШИЈА И ЊЕН ОДНОС СА ОСТАЛИМ ПРАВОСЛАВНИМ ЦРКВАМА

(Предавање одржано на Међународној конференцији о источном право-слављу у пост-комунистичком свету, Портокарас, Халкидик, 23-28. сеп-тембра 1993.)

https://teoloskipogledi.spc.rs/files/pdfs/1998/1-4/59-66.pdf

"Одлукама Другог (381) и Четвртог (451) васељенског сабора, Васељенска патријаршија је, са седиштем у “Новом Риму”, стекла позицију првенства које је до тог времена признавано само столици у Риму. То се обично описује као “првенство у Части” али такав опис може водити у заблуду пошто су они Ва- сељенски сабори који су Цариграду дали право првенства ук- ључили у исти “пакет” и прерогативе моћи сасвим конкретне природе као што је, рецимо, право да Васељенска патријарши- ја прима жалбе свештенства којег су њихове Цркве осудиле и да сходно својој процени доноси о тим пресудама коначну одлуку (9. и 17. Халкидонски канон). Овде заиста не може бити речи само о “првенству у Части”. Исти Халкидонски сабор дао је Цариградском престолу право да рукополаже епископе “еу тоц РарРосрисоц ” тј. на просторима ван Византијског царства и, сходно томе, ван јурисдикција других аутокефалних Цркава (28. канон). Ради се о праву које је оспорила Руска црква, а у блиској је вези са проблемом Православне дијаспоре.Првенство Цариградске столице је постало одлучујући ас- пект у односима између Васељенске патријаршије и осталих Православних цркава".

---

"С обзиром да јесте први Православни Престо, Цариград је призван да спасава јединство Православ- ља на поменути еклисиолошки начин. Међуправославни од- носи се морају ослободи психолошких комплекса етнофилетиз- ма из прошлости и засновати се на чврстим основама здраве еклисиологије".

---

Подели на овим сајтовима

АНГАЖОВАНА ТЕОЛОГИЈА ЦАРИГРАДСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ

прот. Радомир В. Поповић

https://svetosavlje.org/angazovana-teologija-carigradske-patrijarsije/

Тако је један чланак Високопреосвећеног митрополита Јована (Зизиулас) и у самом наслову претенциозан, Васељенска патријаршија и њен однос са осталим православним црквама, прев. П. Шеровић, Теолошки погледи 1-4 (1998) 59-66. Цео чланак или размишљање написано је у стилу тежњи које је православна Црква давно осуђивала и оспоравала. Аутор отворено указује на после-комунистичко време као на добру прилику за веће и шире ангажовање, или како он каже, улогу „васељенске“, односно Цариградске патријаршије унутар породице православних цркава. Он набраја 14 аутокефалних и аутономних цркава (стр. 60), а аутономне су углавном оне цркве чијег поглавара посвећује – хиротонише „пре свега Цариград“ (стр. 60). Међутим, ова и оваква ауторова тврдња, не одговара и ни издалека није на свом месту и чак је противна самим канонима на које се он позива. Сем тога, није у сагласности са дугом историјском праксом која постоји у Васељенској цркви Христовој, и стекла је чак и мимо канона снагу обичајног права у Цркви.

---

Али, с друге стране, није тешко приметити да нашег аутора забрињавају сви национализми сем грчког национализма и сви партикуларизми или црквена подвајања, сем грчког. Наравно, ова опаска није и замерка.
Даље, када говори о позицијама Цариградске патријаршије и самог патријарха, то нажалост чини на начин који су православни вековима уназад осуђивали и оспоравали римским епископима, односно папама. Не само да је споран епитет „васељенски“, него је споран начин како се тумачи добро познати канон 3 Другог васељенског сабора и, њему сличан, канон 28 Четвртог васељенског сабора. Ова два канона и професор В. Фидас и митрополит Ј. Зизиулас итекако доводе у везу са изузетним актуалним позицијама цариградског патријарха данас. Тешки проблем национализма хара аутономним и аутокефалним црквама. Тим проблемом, по њима није оптерећена једино патријаршија у Цариграду. Обадвојица превиђају да у време Другог и Четвртог сабора није постојала синтагма „васељенска патријаршија“. Према томе, патријарх у Цариграду није могао „стећи позиције првенства које је до тог времена признавано само столици Рима“ (Ј. Зизиулас, Исто, стр. 62). Ово је олако и у широким потезима тумачење и разумевање неких важних канона-правила васељенских Сабора и њихово пројектовање и објективизација у непримереним околностима и условима нашег доба. Овакво размишљање и писање подсећа на стари Рим, не само на првенство – преимућство части (презвиа тими) епископа у Цариграду, већ и о читавом „пакету“ прерогатива изузетне моћи и духовне власти сасвим конкретне природе, као што је, рецимо, право да патријарх из Цариграда прима жалбе свештенства (право призива или апелације) које је осуђено у својој Цркви, и да, сходно својој процени, цариградски патријарх доноси о томе коначну одлуку. При оваквој тврдњи, митрополит се позива на 5. и 17. канон Четвртога васељенског сабора. Овде је више него очигледан тенденциозан и ангажован приступ разумевању и 28. канона истог Сабора (451. год.), када аутор каже да је Халкидонски сабор дао некакво право престолу у Цариграду да рукополаже епископе међу варварима, односно на просторима изван, како он мисли, Византијског царства. Треба скренути пажњу да у време Халкидонског сабора не постоји Византијско царство, већ источно Римско царство. Али, ово је више историјско питање. Наиме, одељак поменутог канона на који се митрополит позива, гласи: „…сам митрополит понтијске (Понт у Малој Азији) и тракијске (Тракија) области, а исто тако и епископи варвара у реченим областима, биће рукополагани од реченог најсветијег престола цркве Константинопоља“. Важно је исто тако напоменути да су области Понт и Тракија географски гравитирали према Цариграду и било је, према томе, сасвим природно и у духу овог канона, да Цариграду припада у тим областима право духовне надлежности.

---

Наш аутор има увек на уму васељенске прерогативе Цариградске патријаршије, тога не може да се ослободи, тако да он даље говори о познатом начелу „један“ и „многи“, наводећи при том 34. правило Св. Апостола. По аутору, „један“ је Васељенски патријарх. То је за њега „златно правило“. Он Каже: „Православним црквама је потребан први. Оне (православне цркве) не смеју чинити ништа што се тиче Православне цркве у целини без његовог уплива“ (стр. 64). Патријарх у Цариграду је за њега „једини гласноговорник Православља када се оно као целина обраћа свету“ (Исто, стр. 64). При томе каже да се на тај начин спасава јединство Православља. Дакле, „гласноговорник“ и „спасавање јединства Православља“, и други епитети које Високопреосвећени митрополит приписује цариградском патријарху, нису нимало у духу канона и Предања. Како другачије треба разумети и митрополитове речи у једном другом, недавно објављеном чланку: „Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити“ (Чланак, Црква у освит трећег хиљадугодишта, прев. јерођакон Максим Васиљевић, Православље бр. 791, 1. март 2001. године).

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, MKD13 рече

A kako bi zvucalo za SPC obnovljena  Karlovacka Mitropolija? 

Не знам питај Барта, вас двојица сте изгледа експерти за пиши-бриши аутокефалије.

Подели на овим сајтовима

"Васељенска патријаршија је покушала да избегне дух национализма тако што се сама дистанцирала од циљева грчког национализма тог времена. Један од највећих грчких историчара модерног доба Константин Папаригопулос осудио је Васељенску патријаршију што није јелинизовала Бугаре иако је имала прилике то и да учини. И заиста, Васељенска патријаршија је, поштујући и продужујући традицију Византије, подржавала Словене у развитку свог сопственог језика и културе и тако сачувала свој надетнички карактер иако је сама била етнички грчка. Ова деликатна улога је толико значајна да ће Васељенска патријаршија престати да буде “васељенска” онда ако и када ту своју улогу једном напусти или, пак, измени. Зато ова Патријаршија никада не сме да се пресели у Грчку без обзира на то колико јој је опстанак тежак тамо где сада и јесте."

Маестрални Зизјулас

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

Не знам питај Барта, вас двојица сте изгледа експерти за пиши-бриши аутокефалије.

Pa nije kriv Bart kad vi sami zagovarate te podelbe. Ja da sam na vase mesto, ne bi ni najmanje obracao paznju na neku izjavu Maksima, vec bi pokrio sve to i drzao do jedinstva. A vi ste zbog jedne izjave (ma da Maksim zbori istinu), napravili ste gumbus i gotovo ste se posvagali do rascinjena i raskola. Kad nadovezemo na to i ovo zadnje sa Amfilohijem i podspudno sa njime klir na Kosovo... Vi sami, narocito vi sa Srbije, kao da vas placao Vartolomej a ne Moskva. Sve ste odigrali kako Bartu odgovara. Moj savet: drzite se jedinstva. Vi na recima o jedinstvo a radite na razedinjenjem i upravo u svojim redovima.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, MKD13 рече

A kako bi zvucalo za SPC obnovljena  Karlovacka Mitropolija? 

Од кад ти толико волиш Цариградску Патријаршију? Ономад кад си дошао на форум, ако не грешим, бејаху ти много одбојни?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Вилер Текс рече

Од кад ти толико волиш Цариградску Патријаршију? Ономад кад си дошао на форум, ако не грешим, бејаху ти много одбојни?

Ja bih i SPC zavoleo, kad bi ona pocela da reseva <raskole> a ne da ih zaleguje za vek i vekov. Mene je Vaselenska bas prijatno iznenadila , mislio sam da je mrtva, al evo odbleske i bleske slavne Vizantije. Bog da pozivi Vartolomeja:D

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, MKD13 рече

Ja bih i SPC zavoleo, kad bi ona pocela da reseva <raskole> a ne da ih zaleguje za vek i vekov. Mene je Vaselenska bas prijatno iznenadila , mislio sam da je mrtva, al evo odbleske i bleske slavne Vizantije. Bog da pozivi Vartolomeja:D

Ако се не сећаш да те подсетим. Нишки споразум. Сети се мало, ко је одустао... Не мораш да ми одговараш, пробај да се сетиш. Напрегни се.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Вилер Текс рече

Ако се не сећаш да те подсетим. Нишки споразум. Сети се мало, ко је одустао... Не мораш да ми одговараш, пробај да се сетиш. Напрегни се.

Niski sporazum je samo zacvrstivanje pozicije SPC u Makedoniji a ne resavanje raskola, vi dobijete a mi gubimo i autokefalnost i slobodu. Zasto nas ne otpustite kad mi nezelimo da smo potcinjeni vama, ceo narod i drzava? Zar ljubav ne daje slobodu?

A shta kad bi na neki nacin opet  srpska crkva potpala pod Carigrada, kako bi bilo vama, smirili bi ste? Pa shta pravite meteze, potcinite se i vi Carigradu? Shto se bunite protiv njih? Zasto se plasite da vam ne uskrate teritorije ili ukinu Arhiepiskopiju? Da ce vam Autonomiju...Jl vama Autonomija dovoljna?

E sad....od onog shto se vi bojite i necete da vam se desi...Kod nas se desilo i mi smo izgubili nasu autokefaliju.. i sad se borimo da sve to vostanovimo, prava koja pripadaju nase Ohridske Arhiepiskopije.

Zasto to shto nezelite za vas, zelite za nas.

Ako je Bozja Pravednost neka <Karma>, dobro razmislite

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, MKD13 рече

Шта ће добити МПЦ ако је призна једнострано ЦП, а већина других цркава, укључујући и највећу и даље не буде желела никакву молитвену заједницу са њом? 

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, MKD13 рече

Niski sporazum je samo zacvrstivanje pozicije SPC u Makedoniji a ne resavanje raskola, vi dobijete a mi gubimo i autokefalnost i slobodu. Zasto nas ne otpustite kad mi nezelimo da smo potcinjeni vama, ceo narod i drzava? Zar ljubav ne daje slobodu?

A shta kad bi na neki nacin opet  srpska crkva potpala pod Carigrada, kako bi bilo vama, smirili bi ste? Pa shta pravite meteze, potcinite se i vi Carigradu? Shto se bunite protiv njih? Zasto se plasite da vam ne uskrate teritorije ili ukinu Arhiepiskopiju? Da ce vam Autonomiju...Jl vama Autonomija dovoljna?

E sad....od onog shto se vi bojite i necete da vam se desi...Kod nas se desilo i mi smo izgubili nasu autokefaliju.. i sad se borimo da sve to vostanovimo, prava koja pripadaju nase Ohridske Arhiepiskopije.

Zasto to shto nezelite za vas, zelite za nas.

Ako je Bozja Pravednost neka <Karma>, dobro razmislite

Теби не вреди причати.

Да сте се смирили до сад би вероватно имали аутокефалну Цркву.

Српска Православна Црква је канонски добила аутокефалију јер је Свети Сава на канонски начин тражио од Цариградског Патријарха и цара Византијског аутокефалију и добио је.

Вама су дошли комунисти и рекли ви сте црква. Ви сте комунисте послушали и од тад сте у расколу. 

Разлике су као небо и земља и твоје паралеле су прилично непаралелне.

Али бојим се да једном пробугарском зборашу не вреди причати шта је Црква јер он зна само шта је то нација.

Ајде сада путуј назад на блок.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Панарет рече

Шта ће добити МПЦ ако је призна једнострано ЦП, а већина других цркава, укључујући и највећу и даље не буде желела никакву молитвену заједницу са њом? 

Sve ce to biti vremeno. Vecina uvek ce biti na stranu CP. 

Al prvo da vidimo shta ce da urade Manuil i Zisi i kako ce SPC da se povede, mozda da sve ispadne bezbolnije. Ako bude jednostrano onda SPC bi izgubila sve, kroz dijalog mozda bi SPC dobila nesto u korist POA, mada to za SPC nista i neznaci. 

Za SPC najvaznie je dostojanstveno i cistim obrazom da izage iz ove situacije. Al kako su krenule stvari...neznam. 

Vladika Irinej Backi bas se obrukao i izblamirao kod grka, autoritet mu tamo pao na nula zbog podrzke Moskve.  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...