Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Vladan :::. рече

@Orthophill Прочитај коментаре на чланак па види шта људи из АПЦ мисле о тој причи.

Где? Може да ми пошаљеш линк, на ромфеа нема коментаре.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, Orthophill рече

Где? Може да ми пошаљеш линк, на ромфеа нема коментаре.

Ти ниси ни прочитао пажљиво мој пост а критикујеш... ццц... ево: http://www.monomakhos.com/breaking-the-oca-to-go-under-ep/

Подели на овим сајтовима

Не постоји друга опција него да помесне Цркве признају продубљено првенство Цариграда, а да Цариград одустане од једностраних аката. Дијаспора свих цркава да буде под Цариградском патријаршијом. Искористи прилику да се током предстојеће посете нашој цркви делегацији ЦП предоче услови за прихватање македонске аутокефалије и по сваку цену избећи сукоб са првопрестолном црквом. Онако како је митрополит Амфилохије и рекао у писму м. Онуфрију - без Руске цркве не може се утврдити статус украјинске цркве. То је начин решавања спорова око аутокефалије свуда у Васељени, али нажалост колико и већини помесних цркава толико и ЦП ово решење (за сада) није прихватљиво. Мора се престати са апсолутизацијом и "Мајке свих цркава" али и сваке "кћерке" понаособ.

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

Ти ниси ни прочитао пажљиво моју пост а критикујеш... ццц... ево: http://www.monomakhos.com/breaking-the-oca-to-go-under-ep/

Прочитао сам чланак. Ништа страшно. Сеќате се да је и Митрополит Јона тражио да ОЦА преѓе под Васељенски омофор. Јер у то време је била пре распада. Одавно нисам истраживао стање у ОЦА, али ваљда није много боље.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Orthophill рече

Прочитао сам чланак. Ништа страшно.

Шта је с тобом? Коментаре сам ти рекао да прочиташ да видиш шта људи о томе мисле...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

Шта је с тобом? Коментаре сам ти рекао да прочиташ да видиш шта људи о томе мисле...

Јел сте Ви икада читале коментаре у Македонију на тему црквене јуриздикције? Колико Вам ти коментари утичу на Ваше мњење? Шта има ја да читам неке, који замишљају Васељенску Патријаршију као неко чудовиште? Плаше се да ќе да се у цркве служи на грчки или плашу се од Грке... Ето им РЗПЦ, док и та се не причисли у Васељенску Патријаршију. Само да остану православни, а да се не враќају у протестанте, као пци на бљувотине.

Подели на овим сајтовима

Koji su problemi u OCA koji ce se resiti ako pridju pod Bartovo okrilje? Inace, OCA je nastala uglavnom od Ruske crkve i misije - kako sad ovaj misli da moze sve da uzima sta mu volja? I opet, sigurno nema vecinu naroda koja to zeli.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, feeble рече

Koji su problemi u OCA koji ce se resiti ako pridju pod Bartovo okrilje? Inace, OCA je nastala uglavnom od Ruske crkve i misije - kako sad ovaj misli da moze sve da uzima sta mu volja? I opet, sigurno nema vecinu naroda koja to zeli.

Истражите проблеме. Ако вам их пишем речиќете да сам фанариот и клеветим ОСА.
Како биќе решени? Тако што ќе да им Васељенска Патријаршија уведе ред и поредак. Казниќе недостојних, а достојних ќе наградити.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Панарет рече

Не постоји друга опција него да помесне Цркве признају продубљено првенство Цариграда, а да Цариград одустане од једностраних аката. Дијаспора свих цркава да буде под Цариградском патријаршијом. Искористи прилику да се током предстојеће посете нашој цркви делегацији ЦП предоче услови за прихватање македонске аутокефалије и по сваку цену избећи сукоб са првопрестолном црквом. Онако како је митрополит Амфилохије и рекао у писму м. Онуфрију - без Руске цркве не може се утврдити статус украјинске цркве. То је начин решавања спорова око аутокефалије свуда у Васељени, али нажалост колико и већини помесних цркава толико и ЦП ово решење (за сада) није прихватљиво. Мора се престати са апсолутизацијом и "Мајке свих цркава" али и сваке "кћерке" понаособ.

Шта, мајке ти значи продубљено првенство Цариграда. Какво првенство ономе ко се служи као што сам кажеш једностраним актима. То није Црква а камоли првопрестолна (зашто првопрестолна). Ја у такву цркву не идем. Нека иду монтенегрини, северномакедонци, нациукрајинци и остали.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Рисбо рече

Шта, мајке ти значи продубљено првенство Цариграда. Какво првенство ономе ко се служи као што сам кажеш једностраним актима. То није Црква а камоли првопрестолна (зашто првопрестолна). Ја у такву цркву не идем. Нека иду монтенегрини, северномакедонци, нациукрајинци и остали.

Христос воли свеи страдао за све, па и монтенегрини, северномакедонци, нациукраинци итд. И Мајка Црква - Васеленска Патријаршија исто тако воли све! То што Ви мрзите различитих од Вас, то је Ваш проблем, то што Ви мислите да имате право на нешто (аутокефалија), које не дајете другима то ја Ваш проблем, а не проблем Цркве. Лепо је писао архимандрит Романос Анастисијадис, Мајка Црква није прва по власти, ни по части, него по ОДГОВОРНОСТИ! Христос је пострадао за све нас, а не само за етнофилетисте Србе и Русе, који сањате етнофилетистичке бајке!

Подели на овим сајтовима

Св.Јустин Ћелијски, Поводом сазива ,,Великог Сабора Православне Цркве'', 1977.г.

Црква се силом Божјом разрасла у низ Помесних Цркава Божјих. Отуда судбина Цркве више није и не може бити у рукама византијског цара или патријарха, или било ког моћника овога света, чак ни у рукама „Пентархије“ или уско схваћених „Аутокефалија“. Црква се силом Божјом разрасла у низ Помесних Цркава Божјих са милионском паством, од којих су многе у наше дане и крвљу запечатиле своје апостолско прејемство и своју верност Јагњету. На хоризонту се већ појавило и рађање нових живих „Помесних Цркава“, као на пример: Јапанске, Афричке, Американске, које никаква „суперцрква“ папског типа не може лишити њихове слободе у Господу (ср.8 канон Св. III Васељенског Сабора), јер би то био атак на саму суштину Цркве. Без свих њих је незамисливо решавање било ког озбиљног и од васељенског значаја црквеног проблема, а поготово питања која се тичу њих самих, тј. питања Дијаспоре. Вековна борба Православља против римског апсолутизма, била је борба за ту и такву слободу Помесне Цркве као католичанско-саборне, пуне, свецелосне. Зар данас да кренемо путем палог Рима, или неког „другог“ или „трећег“ њему сличног? Зар Цариград, који се у лицу својих светих и великих Јерарха, клира и народа кроз раније славне векове тако православно супростављао Римском Папском туторству и апсолутизму, жели сада да игнорише саборске традиције Православља, и да их замени неопапистичким сурогатима „другог“ или „трећег“ или било ког Рима?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vladan :::. рече

Kako šta je? Pa dečko ne zna da čita! :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Trifke рече

Kako šta je? Pa dečko ne zna da čita! :)

Која ти је потреба да пишеш ово? Зар мислиш да ќу да спаднем на личносну дискусију? Васпитан сам и неќу.
Написао сам да сам прочитао део коментара.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Orthophill рече

Која ти је потреба да пишеш ово? Зар мислиш да ќу да спаднем на личносну дискусију? Васпитан сам и неќу.
Написао сам да сам прочитао део коментара.

Potreba zato što može da se desi da ti i pročitaš ali kao i obično ispadne kao da nisi pročitao. To pokazuju tvoji komentari! :)))

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Панарет рече

To kad se budes ti pitao, a to ce biti nikad ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...