Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Screenshot_20190511-105824_Pocket.thumb.jpg.2e1833ac3d6539d59fabc7cb0b69fe43.jpg

Tweet амбасадора САД-а у Грчкој. 

Иначе, подсећања ради, он је био амбасадор у Украјини за време мајдана, па је прешао у Грчку негде у време око критског сабора. (!) Па је затим имао разговоре у Ватопеду у априлу прошле године (2018) са игуманом ватопедским Јосифом који је био изасланик патријарха Вартоломеја на устоличењу Думенка за лажемитрополита кијевског почетком ове године. (!) Мада је иг завршио у болници па лично није присуствовао. А на томе састанку у априлу 2018. био је и мит. Јеротеј Влахос, који је пре извесног времена, сећате се, дао неку изјаву, мишљење, којим у добром делу заступа тезу о исправности Вартоломејевих поступака. (!) 

И тако. Све је супер.

А лик који је у посети архиепископу грчком Јерониму, са госпон амбасадором, већ је био и код патријаха Неофита бугарског, и треба да обиђе и Данила румунског. 

Јен, два три...

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 часа, Ведран* рече

Screenshot_20190511-105824_Pocket.thumb.jpg.2e1833ac3d6539d59fabc7cb0b69fe43.jpg

Tweet амбасадора САД-а у Грчкој. 

Иначе, подсећања ради, он је био амбасадор у Украјини за време мајдана, па је прешао у Грчку негде у време око критског сабора. (!) Па је затим имао разговоре у Ватопеду у априлу прошле године (2018) са игуманом ватопедским Јосифом који је био изасланик патријарха Вартоломеја на устоличењу Думенка за лажемитрополита кијевског почетком ове године. (!) Мада је иг завршио у болници па лично није присуствовао. А на томе састанку у априлу 2018. био је и мит. Јеротеј Влахос, који је пре извесног времена, сећате се, дао неку изјаву, мишљење, којим у добром делу заступа тезу о исправности Вартоломејевих поступака. (!) 

И тако. Све је супер.

А лик који је у посети архиепископу грчком Јерониму, са госпон амбасадором, већ је био и код патријаха Неофита бугарског, и треба да обиђе и Данила румунског. 

Јен, два три...

Давно сам писао о њему а сад ћемо видети хоће ли ове посете променити ситуацију али више је него очигледно да се је Стејт Деоартмент организатор целе ситуације 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, srb_Lo рече

Стејт Деоартмент организатор целе ситуације 

И све то под паролом "религиозних слобода и толеранције"... какво, Боже ми опрости, демонско лицемерје...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, farisejski.bukvojed рече

primus sine paribus

„првим без једнаких“ (primus sine paribus)... evo, ovde ima njegov clanak :

https://www.patriarchate.org/theological-and-other-studies/-/asset_publisher/GovONi6kIiut/content/primus-sine-paribus-hapantesis-eis-to-peri-proteiou-keimenon-tou-patriarcheiou-moschas-tou-sebasmiotatou-metropolitou-prouses-k-elpidophorou?inheritRedirect=false&redirect=https%3A%2F%2Fwww.patriarchate.org%2Ftheological-and-other-studies%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_GovONi6kIiut%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-1%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D2

Nisam stigao da procitam, ali, bas bi me zanimala jedan mala aniliza od Vedrana ovog clanka, ... sigurno bi bilo very interesantno ... 0703_read :D. Ovde je nesto pricao m.Ilarion :

https://pravoslavie.ru/68295.html

– Како коментаришете закључак Митрополита Елпидофора у истом чланку, да први међу Предстојатељима помесних Цркава има искључиву моћ која га чини „првим без једнаких“ (primus sine paribus), да се Црква увек „ипостазира у личности“ и да првојерарх своје првенство не добија од неког, већ се сам јавља његовим извориштем?

– Овај став, по мом мишљењу, представља одступање од многовековне православне традиције, јер пренебрегава резултате готово хиљадугодишње полемике с латинским Западом и максимално се приближава папском еклисиолошком моделу.

Без помињања великих проблема који могу довести до сличних закључака у међуправославним односима, истакао бих да такве изјаве стварају озбиљне препреке за даљи развој православно-римокатоличког дијалога: јер на тај начин изнети став православне стране Митрополита пруског, ствара утисак као да међу православним и римокатоличким учењем готово и нема разлике. Надам се да је ово само лично мишљење Преосвећеног Елпидофора, а не општи став свештеноначалништва Цариградске Цркве.

Подели на овим сајтовима

Неко је раније на овој теми а данас и @Александар Милојков на фејсу ставио фотографије из вести о сусрету м. Онуфрија и Епимафија. Каже др Ад Хоминем да је то целив љубави уз алузије да је реч о некаквом помирењу или чему већ и уз погрдне коментаре о овдашњим форумашима (наравно, без таговања истих):

60223656_287759825445978_8509960320968556544_n.thumb.jpg.6324d4168f497111bccd3ece8bd84e59.jpg

59868342_2349490332042993_8816337140104298496_n.thumb.jpg.38f91c62a8873b52af62df2faf40efde.jpg

У оригиналној вести се међутим говори о нечему другом.

https://www.romfea.gr/diafora/29029-mia-aprosmeni-sunantisi

https://www.romfea.news/meeting-of-metropolitans-epiphanius-and-onufriy-in-kiev/

Током церемоније у част сећања на погинуле у Другом светском рату (на којој учествују све важне личности у целом друштву)

DSC_3188.thumb.jpg.5c423190515cf08841c87fbe39b934df.jpg

десило се да су се случајно срели м. Онуфрије и Епимафије и, како се каже у вести на грчком (али не и на енглеском [sic]), на изненађење присутних дошло је до непријатне ситуације у којој су обојица ипак задржали свој став и формално и куртоазнo разменили поздрав и честитке.

Дакле, реч је о дану који је важан за све грађане Украјине укључујући, рецимо, и вође исламске заједнице:

1609276658_DSC_3289(1).thumb.jpg.b101521ca1ba1d4bc839ebd095de6937.jpg

a није реч ни о каквом (планираном, договореном, помиритељском) сусрету са м. Онуфријем него о случајности током поздрављања Епимафија са многим другим личностима на скупу:
DSC_3148.thumb.jpg.551e168ba5dba66abb1b28997365765e.jpg

Дакле, инсинуације др Ад Хоминема о целиву мира су пуста маштања и спиновање чињеница.

Довољно о томе, када се боље загледа, мислим да говори кисео осмех затеченог м. Онуфрија приликом случајног сусрета са Епимафијем :) 

DSC_3141b.jpg.8ad3f2e2703966409143ac42ae73d482.jpg

Подели на овим сајтовима

Поред овог спиновања од стране др Ад Хоминема има још један његов бисер. Види се да одједном зна ко је Епимафије а до јуче се правио Тоша на његов помен ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

Поред овог спиновања од стране др Ад Хоминема има још један његов бисер. Види се да одједном зна ко је Епимафије а до јуче се правио Тоша на његов помен ;) 

never mind, ... idemo dalje... :POPOcorn1:

Подели на овим сајтовима

И трећа ствар из целе приче је то да је агенција Ромфеа вест на енглеском изменила и дорадила у складу са пропагандом фанариота и расколника, баш као и е. Максим своја саопштења, тако да се на енглеском пре него на грчком може помислити да је реч о сусрету мира јер су избачене речи: случајно, изненађење, непријатно.

Ради подсећања, недавно је овде @Ведран* ставио твит америчког дипломате након састанка са уредништвом Ромфее. Наравно, твит каже да ће они уз помоћ САД радити на "религијским слободама и толеранцији"... 

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Vladan :::. рече

инсинуације др Ад Хоминема о целиву

Доктор мисли да сви људи размишљају о "парохијама и катедрама" када нешто раде у Цркви. Зато нас прозива. Јер му се другачије не уклапамо у концепт. 

А друго, доктор као да је неки фундамнталиста не по разуму, када се ишчуђава на куртоазни сусрет. И то му се не уклапа у концепт. 

Дакле, "психоанализом Онуфријеве подсвести" налазимо да је тамо све ок. Чак и код Думенка је ок.

Код доктора, као што видимо, постоје одређене потешкоће, гледе "концепта".

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Vladan :::. рече

И трећа ствар из целе приче је то да је агенција Ромфеа вест на енглеском изменила и дорадила у складу са пропагандом фанариота и расколника, баш као и е. Максим своја саопштења, тако да се на енглеском пре него на грчком може помислити да је реч о сусрету мира јер су избачене речи: случајно, изненађење, непријатно.

Ради подсећања, недавно је овде @Ведран* ставио твит америчког дипломате након састанка са уредништвом Ромфее. Наравно, твит каже да ће они уз помоћ САД радити на "религијским слободама и толеранцији"... 

Не треба заборавити да је одмах након сусрета Ромфеа објавила лажну вест да Св Гора подржава томос. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Bokisd рече

Mislim da uskoro treba da ocekujemo informativni i medijski rat, jer je fanarska prica skroz razotkrivena,1324_womens narocito na ovoj i povezanim temama ...0512_music

Ускоро?

:))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Приликом предавања одржаног на Богословском Факултету Часног Крста у Америци (види часопис Цариградске Патријаршије ”Επίσκεψεις”, бр. 698 од 31-3-2009), навео је, (eпископ пруски Елпидофор) између осталог и следеће:

„Одбијање да се у Православној Цркви некоме призна Примат, Примат који је могуће једино да се оваплоти у неком Првом – тј. неком Епископу, који има привилегију да буде први међу браћом Епископима – јесте јерес.

Неприхватљиво је оно што се често истиче – да се јединство међу Православнима осигурава било заједничком Вером и богослужењем, било институцијом Васељенског Сабора.

Оба ова чиниоца су безлична, док је у нашој православној теологији начело нашег јединства увек једна личност.

И заиста, као што на нивоу Свете Тројице начело јединства није божанска суштина, него личност Оца („монархија“ Оца), тако и на еклисиолошком нивоу, у помесној Цркви, знак јединства нису свештеници или заједничко богослужење Хришћана, него личност Епископа.

Дакле, на међуправославном нивоу начело јединства није могуће заснивати на некој идеји или институцији, него то треба да буде нека личност, уколико заиста желимо да будемо доследни нашем богословљу“.

Ovo gore o monarhiji Oca koja se preslikava na eklisioloski nivo, ... je prava poslastica za Milana.. :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...