Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, srb_Lo рече

претпоставио сам после оне прозивке за “потпарол”

То је било у множини, а будући да није мислио на нас који овде пискарамо, за очекивати је да се и ти други јаве и да дају одговоре у вези својих "чудноватих ставова" за које су прозвани.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ја мислим да је баш на њега мислио . А можда и нас овде Максим чита ?? Најдуже се на овој теми пише о расколу и највише информација смо овде доставили ко ће знати ?

Подели на овим сајтовима

Само пар мисли.

Прво, Епископу Иринеју, дубок поклон и целив. Не само за овај одговор. Него зато што је од самог почетка говорио о овоме проблему у духу Цркве, одмерено, али ни по бабу ни по стричевима већ по правди Бога истинога. 

Хвала му и на томе што је један од ретких Епископа наше Цркве који јавно говори о овоме проблему. Ја не знам шта је у питању, али имамо чињеницу да су само можда три Епископа наше Цркве нешто јавно рекли на ову тему, а како видимо одлуке Синода и Сабора су биле једногласне. Чудно је то оци Архијереји, јако чудно. Да нашу браћу у Украјини, прогоне, пребијају, злостављају, они које патријарх са Фанара признаје као закониту Цркву, и да то Архијерејима Цркве не представља најургентније питање о којем треба са кровова да се говори. То је необјашњиво.

Не искључујем могућност да су неки Архијереји евентуално рекли нешто, у некој проповеди, у неком селу, негде под планином Нечујесе, пред три бабе и црквењаком, али, али, али...

Нису сви Архијереји ни чланкописци ни медијске звезде, ни коментатори свих догађаја под капом небеском, то је разумљиво, мада има и сличних појава. Али треба се запитати, како то да нико осим три (ту рачунам и в. Максима) нема шта да каже?

Јесте да је одлука Сабора можда једногласна, и да она изражава општи став, али да ли је то довољно. Да ли је то нама довољно? Не Украјинцима, не свету, него нама. Да ли смо ми задовољни само тиме што смо изрекли тај став, и сада можемо да наставимо, да сечемо колаче, и славимо славе, јубилеје итд.?

Зар нас не боле сузе украјинске браће? Зар нам не изазива гнев цркворушитељско понашање Фанара? Зар заиста ништа друго није потребно до званично саопштење? Зар не знамо да украјински народ, Црква, канонска, наша, уцвељена, рањена, прогоњена, у сузама гледа у нас као у своју Православну браћу, и да свака наша реч је њима значајнија од свих блага земаљских. Зар на крају не схватамо да су очи свих верних у свим помесним Црквама уперене у Архијереје јер стојимо пред огромном провалијом општег раздора, и гледамо на Владике и очекујемо реч. Реч поуке, реч утехе, реч вере и дело. Дело саборности, дело јединства, дело пастирства и дело правилног управљања речју истине Христове. 

А где су теолози? Где су и чиме се баве? Имамо број теолога мање од прста једне руке, који су нешто рекли. Баве се својим радовима, који су важни, мање или више. 

Скоро сви имају приватна мишљења о свему и још понечему, али коме то доноси корист, осим личној сујети? 

И зато овде имамо преко 450 страна. Зато што ће камење проговорити, драги моји у Господу. И ми смо камење које проговара. И јавно проговара и експонира се, и бива и попљувано, али знамо зашто. 

Владики Максиму, треба признати то што не ћути, јер ми се то чини мање опасним од апатије и 'гледања свога посла'. Иако се апсолутно не слажем ни са начином ни суштином онога што је рекао. Мада појединачно има и сјајних мисли.

И жалосна је чињеница да је боља и сасвим промашена реч од онога што тренутно имамо, а то је "без речи". 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, srb_Lo рече

А можда и нас овде Максим чита ?? 

Сматраш? 

Ма хајде! :0205_whistling:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ведран* рече

Зар нас не боле сузе украјинске браће? Зар нам не изазива гнев цркворушитељско понашање Фанара? Зар заиста ништа друго није потребно до званично саопштење? Зар не знамо да украјински народ, Црква, канонска, наша, уцвељена, рањена, прогоњена, у сузама гледа у нас као у своју Православну браћу, и да свака наша реч је њима значајнија од свих блага земаљских.

О овоме сам размишљао прошле недеље на литургији и јутрос на пређеосвећеној и питао се... И надам се ако да Бог да могу да останем на дружењу након пређеосвећене у петак и да питам браћу свештенике зашто не помену мученике у Украјини на некој јектинији, великом входу, проповеди, било где само да се чује. Мени да неко отме и затвори цркву и истера ме напоље уз батине ја бих се више уздао у молитве целог православног света него у своје.

И прекјуче и јуче и данас и сутра и прекосутра поменућемо и тражићемо молитве светих мученика и исповедника вере, погледајмо у календар за ову недељу, а заборављамо савремене мученике у Урајини, на које су се обрушиле силе овога света како државне тако и "црквене" и који у нас гледају као на оне "који плачу са онима који плачу".

И добро је рекао Ђого у проповеди, ако се не отрезнимо од свакодневног замајавања црквеним обичајима, традицијама и прославама и нас ће то да сачека.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ведран* рече

Сматраш? 

Сасвим сигурно да Максим ово прати ако ништа друго може се закључити по томе што је у Сабору познат као "портпарол Стејт департмента" и мора да буде добро обавештен да би обављао своје задатке.

Подели на овим сајтовима

Нико нема оправдања да није знао шта се тамо дешава. Треба само прелистати ову тему и да се систематски види шта се дешава. 

Једино објашњење је да нас то савршено не интересује. А то је духовни проблем. Проблем који неће решити ни 1000 слава ни прослава.

Данас нас не интересује страдање брата у Украјини, сутра нас неће интересовати када буде страдао брат у суседној Цркви. А Црква ћемо бити с ким? Сами са собом?

А Ђого је у праву, апсолутно. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

И не треба да мислимо да смо ми нешто бољи од Барта само зато што се приватно не слажемо с њим, ако ништа не радимо. 

Он игра жмурке на страдање и прогон Цркве. А ми играмо дупле жмурке. На његове жмурке, и на то страдање. Дакле, гори смо. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Ведран* рече

Само пар мисли.

:ok: ..

И ако страда један уд, с њим страдају сви уди; а ако ли се један уд слави, с њим се радују сви уди.

А ви сте тело Христово, и уди међу собом.

" ... У односу на вашу цркву, ви сте тело Христово, као цела Црква. У односу на васељенску Саборну Цркву, која постоји по целом свету, чије тело чине помесне цркве и чија је глава Христос, ви сте удови, будући да сте њен део." (sv.Teofilakt Ohridski)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

И не треба да мислимо да смо ми нешто бољи од Барта само зато што се приватно не слажемо с њим, ако ништа не радимо

Он игра жмурке на страдање и прогон Цркве. А ми играмо дупле жмурке. На његове жмурке, и на то страдање. Дакле, гори смо. 

"И одговарајући Исус рече им: Мислите ли да су ти Галилејци били грјешнији од свију Галилејаца, кад су тако пострадали?

Нису, кажем вам, него ако се не покајете, сви ћете тако изгинути."

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Ведран* рече

Сматраш? 

... Vedrane, ti si za nas na temi kao nas potparol,... tamo se pominju razni potparoli, :buba:  ... tako da... :D

Подели на овим сајтовима

Верујем.. у једну, свету , саборну и апостолску Цркву . Ово понављају сви православни макар једном недељно на литургији а колико од овога видимо у целој ситуацији ? Нажалост мало и зато сваки глас звучи као вапијучега у пустињи .

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ведран* рече

И не треба да мислимо да смо ми нешто бољи од Барта само зато што се приватно не слажемо с њим, ако ништа не радимо. 

Не треба овако релативизовати ствари.Јер ако су сви криви онда нико није крив.Дотични турски капетан је особа са највећом одговорношћу у православљу а напаравио је највећи грех.Ко је гори или бољи зна само Бог.Али тешко је направити већи грех од турског капетана.

Подели на овим сајтовима

Ko bi rekao da ce tema ovoliko biti citana (skoro 220 hiljada citalaca i 500 strana.. 0703_read) tamo negde sredinom septembra kada je pokrenuta i da je i dan danas jos vrlo aktivna i zanimljiva i prepuna vrlo bitnih informacija i analiza....ali, i finog humora :1321_womens: (eto, i u Makedoniji je bila vrlo citana do skora, dok su pisali neka braca.... pa eto i poneki 'ubaceni element' koji je hteo da unese nemir i deziformacije u nase redove... ali je brzom akcijom sprecena diverzija... :smeh1:)

Tako da pozdrav svima koji citaju ... :mahmah:

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Августин рече

Не треба овако релативизовати ствари.Јер ако су сви криви онда нико није крив.Дотични турски капетан је особа са највећом одговорношћу у православљу а напаравио је највећи грех.Ко је гори или бољи зна само Бог.Али тешко је направити већи грех од турског капетана.

Разумем те, и то стоји. 

Али ја сам мислио у духовном смислу. Да преиспитујемо себе. И ту нема релативизације. Јер турског капетана не можемо изменити, а себе можемо. Уосталом и на тај начин што на његов зулум нећемо ћутати, правећи се Тоше. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...