Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, farisejski.bukvojed рече

Потурица гори од Турчина, увек је било и биће.

Овим је објавио отворени рат Буловићу и Синоду. Надам се да ће га у мају пензионисати. Кад умировише веселог Јована скоро за ништа, њега ће послати у мировину да има времена да напише историјску студију како смо неканонски добили аутокефалију. Он као да није свестан да када ствари дођу до пуцања, Фанар ће одузети на папиру аутокефалију СПЦ. Али то може да има последице у дијаспори, зато што државе могу да уведу модел какав је нпр. у Аустрији, где митрополит Арсеније (васељенски) поставља вероучитеље из свих цркава. Тако може да поскида све српске вероучитеље и постави нпр. Румуне. Да не причам да могу покушати да придобију ингеренције и над нашим свештенством. То је тешко, али свашта може бити. 

Подели на овим сајтовима

S obzirom da  u Austriji veronauka ima status redovnog predmeta,zaista je interesantno ko u jednoj školi predaje veronauku,da li pravoslavnu veronauku može da predaje bilo koji veroučitelj,bez obzira da li je Srbin,Rumun,Grk....Čini mi se da je neko pominjao da tamo gde ima veći broj srpske dece predaje veroučitelj iz Srbije. Ne znam kakav je koncept verske nastave tamo,da li je akcenat na hrišćanskom identitetu ili se u verskoj nastavi podrazumeva i jedna nacionalno-kulturna dimenzija.

No,na konceptu verske nastave otkrivaju se i druge dimenzije.

Status verske nastave i kod nas je kompleksan,odnosno prisustvo verske nastave u državnim školama. Svako ko završi npr.neki fakultet,može da predaje u školi,kada je reč o veronauci očigledno nije dovoljno da završi PBF,nego se vrši i dodatna selekcija.Država ima svoje razloge za davanje prostora verskoj nastavi koji ne moraju uvek da se poklapaju sa razlozima Crkve,no čak i različiti interesi neretko nađu neku zajedničku platformu, ali u razlicitim istorijskim okvirima taj odnos se često menjao i kretao se od fascinacije do ignorancije.

Ovih dana sam pročitala sjajan tekst Rastka Jovića,možda se ne uklapa u postavljenu temu direktno,ali indirektno svakako, a u vezi je sa laičkom službom u Crkvi.Izgleda da je Crkva ranije mnogo više afirmisala laičku službu nego danas.

http://teologija.net/licnosti-ili-pokorni-objekti/

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

"Постоји чудновати ставови који долазе са разних страна чији портпароли негде тврде а негде сугеришу да Српска Црква тобож препоручује да се клонимо општења са онима са којима смо до сада били у општењу."

Ово подебљано је баш убадање прста у око. 

Сви знамо ко је "портпарол" којег циља.

Међутим, ја се надам да му ништа неће радити, осим што ће разговарати мало и разумети се. Односно волео бих да се то деси. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Овим је објавио отворени рат Буловићу и Синоду. Надам се да ће га у мају пензионисати. Кад умировише веселог Јована скоро за ништа, њега ће послати у мировину да има времена да напише историјску студију како смо неканонски добили аутокефалију. Он као да није свестан да када ствари дођу до пуцања, Фанар ће одузети на папиру аутокефалију СПЦ. Али то може да има последице у дијаспори, зато што државе могу да уведу модел какав је нпр. у Аустрији, где митрополит Арсеније (васељенски) поставља вероучитеље из свих цркава. Тако може да поскида све српске вероучитеље и постави нпр. Румуне. Да не причам да могу покушати да придобију ингеренције и над нашим свештенством. То је тешко, али свашта може бити. 

Била сам на неком предавању на ПБФ које је држао митрополит бечки Цариградске патријаршије  Арсеније Кармадакис,сећам се да је најинтересантнија тема била статус вероучитеља у Бечу,односно како се наметнути митрополиту бечком за место вероучитеља у Бечу,то су била и најчешћа питања студената :).Иначе,он је Крићанин. Колико сећам одговор није био баш обећавајући по студенте.

Статус веронауке и постављање вероучитеља отвара наравно  и друге теме везане за дијаспору.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, farisejski.bukvojed рече

Ако заиста то буде, ако заживи такав цариградско-источни папизам у дијаспори,  да ли је решење прогласити велики раскол? У том случају не могу имати утицај на живот наше и осталих канонских помесних православних Цркава, не?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ведран* рече

"Постоји чудновати ставови који долазе са разних страна чији портпароли негде тврде а негде сугеришу да Српска Црква тобож препоручује да се клонимо општења са онима са којима смо до сада били у општењу."

Ово подебљано је баш убадање прста у око. 

Сви знамо ко је "портпарол" којег циља.

То је и мени упало у очи али сам се мислио због множине... Али то је то.

Али има још нешто интересантно и чудно у изјави:

"Стога смо желели да охрабримо наше свештенство, монаштво и вернике да наставе са усрдним молитвама и молитвено-евхаристијским заједничарењем са свима Православнима у Америци, а конкретније, са представницима свих канонских јурисдикција: Васељенске патријаршије (и свих њених јерараха и подручних јој епархија у Америци), Антиохијске патријаршије, Московске Патријаршије (са аутономном Руском Заграничном Црквом), Српске Патријаршије, Румунске Патријаршије, Бугарске, Патријаршије, Грузијске Патријаршије и Америчке Православне Цркве (OCA)."

Зашто посебно напомиње Српску Патријаршију? Није ли то непотребно када је и сам њен део и подразумева се да верници епархије могу да заједничаре са СПЦ будући да су већ део СПЦ...

Подели на овим сајтовима

Иначе, у суштини, мени је саопштење е. Максима у линији са појашњењем које је написао е. Иринеј Буловић тј. да СПЦ не наређује никоме прекид општења него дозвољава акривију или икономију како ко већ расуди у својим околностима.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Vladan :::. рече

Зашто посебно напомиње Српску Патријаршију? Није ли то непотребно када је и сам њен део и подразумева се да верници епархије могу да заједничаре са СПЦ будући да су већ део СПЦ...

Можда се заборавио којој цркви припада...

пре 6 минута, Vladan :::. рече

Иначе, у суштини, мени је саопштење е. Максима у линији са појашњењем које је написао е. Иринеј Буловић тј. да СПЦ не наређује никоме прекид општења него дозвољава акривију или икономију како ко већ расуди у својим околностима

Ниђе везе. Наиван си ако овако повезујеш ствари. Разумем твоју добронамерност, али Максим сасвим јасно весла у смеру супротном СПЦ. 

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Vladan :::. рече

То је и мени упало у очи али сам се мислио због множине... Али то је то.

Али има још нешто интересантно и чудно у изјави:

"Стога смо желели да охрабримо наше свештенство, монаштво и вернике да наставе са усрдним молитвама и молитвено-евхаристијским заједничарењем са свима Православнима у Америци, а конкретније, са представницима свих канонских јурисдикција: Васељенске патријаршије (и свих њених јерараха и подручних јој епархија у Америци), Антиохијске патријаршије, Московске Патријаршије (са аутономном Руском Заграничном Црквом), Српске Патријаршије, Румунске Патријаршије, Бугарске, Патријаршије, Грузијске Патријаршије и Америчке Православне Цркве (OCA)."

А мени један други део овде упада у очо. Овај подвучени. 

Само код "васељенске патријаршије" се помињу "сви њени јерарси и подрчне јој епархије у Америци".

Зар вам то није чудно? Као да остале патријаршије немају "све јерархе и подручне јој епархије". Зашто је потребно то посебно истакнути управо на овај начин као неку посебност цариградског патријрхата? Када то није никаква посебност осим у само једном смислу.

Знате који су специфично подручни јерарси и епархије у саставу цариградског патријархата? Па украјински расколници које је Цариград преузео у склопу преузимања украјинске дијаспоре. Ту су и вајни егзарси са американског континента које је Вартоломеј послао да заврше посао у Украјини. 

Да ли то значи да је Епископ Максим ипак у директној опозицији ставу СПЦ по питању саслуживања са украјинским расколницима? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Zoran Đurović рече

Можда се заборавио којој цркви припада...

:dobro: :0205_whistling:

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Наиван си ако овако повезујеш ствари.

Далеко од тога јер када кажем да

пре 19 минута, Vladan :::. рече

је саопштење е. Максима у линији са појашњењем које је написао е. Иринеј Буловић

то значи да примећујем да

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

Максим сасвим јасно весла у смеру супротном СПЦ

али још увек негде између редова а не потпуно отворено (надам се). Али је очигледно да је порука послата.

И надам се само да одговор на поруку неће потрајати до прославе 800 јер ће ово вероватно кренути (ако већ није) и са осталима по другим дијаспорама. Јер то што матичне Цркве дају простор за акривију и икономију ради мира не значи да неки то неће (ис)користити ради нечега другог.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

Знате који су специфично подручни јерарси и епархије у саставу цариградског патријархата? Па украјински расколници које је Цариград преузео у склопу преузимања украјинске дијаспоре. Ту су и вајни егзарси са американског континента које је Вартоломеј послао да заврше посао у Украјини. 

Да ли то значи да је Епископ Максим ипак у директној опозицији ставу СПЦ по питању саслуживања са украјинским расколницима? 

Да, у праву си, ако је то тако то је најгоре у свему, горе и од "портпарола" и од истицања СПЦ... :( 

Подели на овим сајтовима

Максим као да је потпарол Бартоломеја. Спомиње како је најважније не прекидати евхаријстијско општење а ни једна реч о деловању Цариграда у Украјини , страдању тамошњих верника и проблема за цело православље у суштини . Као да су Руси из шале прекинули општење са Фанаром . 

Подели на овим сајтовима

Редовна, и једина  критика на рачун Руске Цркве у овоме спору која може да се чује јесте по питању прекида евхаристијског јединства. 

Чињеница да је то једна једина приближно разумна критика говори много. За разлику од мноштва разумних аргумената и оправданих критика на рачун Фанара. 

Међутим, да ли је та критика валидна? То што ту критику износе личности попут мирополита Калиста Вера, архиеп албанског Атанасија, или епископа Максима не чини је ни мање ни више валидном. 

Све што су ови епископи изнели о важности евхаристијске заједнице, о томе да је неопходно не потезати то као оружије у политичким или другим споровима и слично, је апсолутно тачно. Међутим, на ову конкретну ситуацију се не односи овај део о политичком спору. Нити је евхаристијско јединство употребљено као оружије. 

Руска Црква је јасно ставила до знања да ако Цариград упадом на њихову територију изврши легитимизацију раскола, и удари на део њене (руске) Цркве кроз потпуно негирање канонске Цркве Украјине, доћи ће до прекида евхаристијског заједништва. 

У суштини прекид је наступио поступцима Цариграда. Москва је само констатовала ту чињеницу.

Ламентације о прекиду и критике Москви су усмерене на погрешну адресу. Цариград је прекинуо општење. 

Оно за шта Москва може да се критикује јесте једино то што Москва ово није јасније изразила, него су и сами користили терминологију типа "ми прекидамо евхаристијску заједницу". Нису је они прекинули него Фанар насиљем над Црквом. Да тога насиља и самовоље није било не би дошло ни до каквог прекида. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Замислите ситуацију у којој се @Vladan :::. и ја нешто закачимо. 

И ја (Фанар) кажем Владану (Москви, то јест УПЦ МП) "ти за мене више не постојиш" а он (Москва) одговори мени (Фанару) са "ми више не причамо". 

1. Ко је с ким прекинуо заједништво?

2. Чак и да је прекид обостран, чији прекид је суровији?

Евидентно је да сам ја прекинуо општење са Владаном, а да је он само констатовао чињеницу да прекидамо. Као и то, да када би и једно и друго било прекид онда је мој начин прекида далеко суровији. 

Потпуно је супротно здравој логици и разуму онда кривити Москву за "прекид" јединства. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...