Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Bokisd рече

pozdrav svima koji citaju ..:mahmah:

А рукољуб? 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Ведран* рече

Разумем те, и то стоји. 

Али ја сам мислио у духовном смислу. Да преиспитујемо себе. И ту нема релативизације. Јер турског капетана не можемо изменити, а себе можемо. Уосталом и на тај начин што на његов зулум нећемо ћутати, правећи се Тоше. 

То и радимо.Овде су на тему убацивани провокатори што би се рекло из "земље и иностранства" који су нас вероватно идентификовали тако да смо се бар мало потрудили.Ти највише.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Ведран* рече

Само пар мисли.

Прво, Епископу Иринеју, дубок поклон и целив. Не само за овај одговор. Него зато што је од самог почетка говорио о овоме проблему у духу Цркве, одмерено, али ни по бабу ни по стричевима већ по правди Бога истинога. 

Хвала му и на томе што је један од ретких Епископа наше Цркве који јавно говори о овоме проблему. Ја не знам шта је у питању, али имамо чињеницу да су само можда три Епископа наше Цркве нешто јавно рекли на ову тему, а како видимо одлуке Синода и Сабора су биле једногласне. Чудно је то оци Архијереји, јако чудно. Да нашу браћу у Украјини, прогоне, пребијају, злостављају, они које патријарх са Фанара признаје као закониту Цркву, и да то Архијерејима Цркве не представља најургентније питање о којем треба са кровова да се говори. То је необјашњиво.

Не искључујем могућност да су неки Архијереји евентуално рекли нешто, у некој проповеди, у неком селу, негде под планином Нечујесе, пред три бабе и црквењаком, али, али, али...

Нису сви Архијереји ни чланкописци ни медијске звезде, ни коментатори свих догађаја под капом небеском, то је разумљиво, мада има и сличних појава. Али треба се запитати, како то да нико осим три (ту рачунам и в. Максима) нема шта да каже?

Јесте да је одлука Сабора можда једногласна, и да она изражава општи став, али да ли је то довољно. Да ли је то нама довољно? Не Украјинцима, не свету, него нама. Да ли смо ми задовољни само тиме што смо изрекли тај став, и сада можемо да наставимо, да сечемо колаче, и славимо славе, јубилеје итд.?

Зар нас не боле сузе украјинске браће? Зар нам не изазива гнев цркворушитељско понашање Фанара? Зар заиста ништа друго није потребно до званично саопштење? Зар не знамо да украјински народ, Црква, канонска, наша, уцвељена, рањена, прогоњена, у сузама гледа у нас као у своју Православну браћу, и да свака наша реч је њима значајнија од свих блага земаљских. Зар на крају не схватамо да су очи свих верних у свим помесним Црквама уперене у Архијереје јер стојимо пред огромном провалијом општег раздора, и гледамо на Владике и очекујемо реч. Реч поуке, реч утехе, реч вере и дело. Дело саборности, дело јединства, дело пастирства и дело правилног управљања речју истине Христове. 

А где су теолози? Где су и чиме се баве? Имамо број теолога мање од прста једне руке, који су нешто рекли. Баве се својим радовима, који су важни, мање или више. 

Скоро сви имају приватна мишљења о свему и још понечему, али коме то доноси корист, осим личној сујети? 

И зато овде имамо преко 450 страна. Зато што ће камење проговорити, драги моји у Господу. И ми смо камење које проговара. И јавно проговара и експонира се, и бива и попљувано, али знамо зашто. 

Владики Максиму, треба признати то што не ћути, јер ми се то чини мање опасним од апатије и 'гледања свога посла'. Иако се апсолутно не слажем ни са начином ни суштином онога што је рекао. Мада појединачно има и сјајних мисли.

И жалосна је чињеница да је боља и сасвим промашена реч од онога што тренутно имамо, а то је "без речи". 

Mali, dirnuo si u osinjak! :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Vladan :::. рече

О овоме сам размишљао прошле недеље на литургији и јутрос на пређеосвећеној и питао се... И надам се ако да Бог да могу да останем на дружењу након пређеосвећене у петак и да питам браћу свештенике зашто не помену мученике у Украјини на некој јектинији, великом входу, проповеди, било где само да се чује. Мени да неко отме и затвори цркву и истера ме напоље уз батине ја бих се више уздао у молитве целог православног света него у своје.

И прекјуче и јуче и данас и сутра и прекосутра поменућемо и тражићемо молитве светих мученика и исповедника вере, погледајмо у календар за ову недељу, а заборављамо савремене мученике у Урајини, на које су се обрушиле силе овога света како државне тако и "црквене" и који у нас гледају као на оне "који плачу са онима који плачу".

И добро је рекао Ђого у проповеди, ако се не отрезнимо од свакодневног замајавања црквеним обичајима, традицијама и прославама и нас ће то да сачека.

Znam dosta jeromonaha i svestenika koji pominju stradale u Ukrajini. Mozda se zadesilo da to ne rade kod tebe. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ovih dana su mi u pameti reci apostola Pavla: 1Cor 11:17 Ali ovo zapovedajući ne hvalim da se ne na bolje nego na gore sabirate.
1Cor 11:18 Prvo dakle kad se sabirate u crkvu, čujem da imaju raspre medju vama, i nešto verujem od ovog.
1Cor 11:19 Jer treba i jeresi da budu medju vama, da se pokažu pošteni koji su medju vama.
1Cor 11:20 A kad se skupite na jedno mesto, ne jede se večera Gospodnja.

Ovde do duse nije rec o jeresi nego o raskolu ali obicno to tako i pocinje sa raskolom pa preje u jeres. Moja poenta je da se ovakve stvari i desavaju da bi svaka zverka mogla da pokaze svoj trag. Iako u originalu ne stoji rec posteni vec prokusani meni se nekako svidja ovaj prevod posteni. Postenje se najbolje vidi u ovakvim situacijama kada treba cvrsto stajati na strani pravde i istine , bez obzira na cenu.  

Vladika Irinej u dosadasnjim objavama , po meni, zaista stoji na strani pravde i istine. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Надамо се и молимо да ово неће ићи до краја али има овде елемената папизма - цариградског нео папизма који би се лако могао карактерисати као јерес ако се ово лудило настави до краја . 

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, srb_Lo рече

А можда и нас овде Максим чита ??

Ја бих био најчитанији ауктор у СПЦ када би ме са толиком страшћу и пажњом сви читали као бишоп Максим.:sunce: Још сам почаствован па пише о Ави...   

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Zoran Đurović рече

Ја бих био најчитанији ауктор у СПЦ када би ме са толиком страшћу и пажњом сви читали као бишоп Максим.:sunce: Још сам почаствован па пише о Ави...   

Gde Maxim pise o tebI?

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Желим да се осврнем на још један детаљ из текста В. Иринеја.

пре 17 часа, Vladan :::. рече

У праву је био Преосвећени српски православни епископ западноамерички што је на молитвено сабрање на Недељу Православља позвао представнике свих канонских православних јурисдикција у САД, – укључујући, не знам зашто, и своју, СрпскуЦркву, – али је жалосна чињеница да се неће сви одазвати или, ако се случајно одазову, неће сви служити заједно, саборно. Можемо рећи да „свеправославно саслуживање” није друго до pia desideria (побожна жеља) владике Максима.

Владика Иринеј је и овде сасвим у праву.

Ово није ништа друго до побожна жеља Владике Максима, могли би рећи, његова молитва. Али молитва која се ове године није остварила, и ко зна када ће. А није потребан био пророчки дар да бисмо знали да ће, на жалост, тако бити. То јест, да ће све остати само на томе, на побожној жељи.

А и Владика Максим је то знао. Текст његовог саопштења је, додуше, срочен тако као да он позива свештенство и верне своје Епархије на саслуживање са свима. Али будући да је директан повод Недеља Православља, јасно је да никаквог свеправославног саслуживања неће бити. Између осталих, позвао је и на саслуживање са Цариградским Патријархатом и са Америчком Православном Црквом. А знамо добро да Цариград не признаје АПЦ. Позвао је и на саслуживање са РПЦ и Загранином Црквом. А знамо добро сви, да је њихово саслуживање са Цариградом немогуће.

И док ми још и можемо да саслужујемо са свима њима, појединачно, док јоште траје дан, никаквог свеправославног саслуживања већ сада нема и не може бити. А нема га зашто? По Владики Максиму зато што га је прекинула РПЦ! По мени, ово је гнусна оптужба на рачун РПЦ. Ничим заснована, и још мање заслужена. Јер општење прекида онај који "брата удари", а не брат који је изударан. Општење прекида онај који се удружи са непријатељима свога брата, а не онај који каже "брат се окренуо против мене". Или чисто канонски, у раскол улази онај који се присаједини расколницима. Или, коначно, Апостолски "ко се са блудницом свеже, једно је тело с њом". А знамо добро ко се свезао са Думенком и Денисенком и Малетичем. Ко се ухватио у коло с њима, и фигуративно, али скоро буквално, пљунуо на брата Митрополита Кијевског и све Украјине Онуфрија, и исплазио језик на сву своју осталу браћу Патријархе и предстојатеље Православних Цркава. И тачно знамо ко је на тај нелепи начин постао једно тело са овом тројицом и њиховом дружином.

И како је онда могуће кривити Москву за њихову кохабитацију? Како је Москва крива због тога што је Фанар постао једно тело са кијевским расколницима? Није их Москва, опет фигуративно, легла у исти кревет, па да неко може упирати прстом у Москву као у рушиоца, заједништва и братске љубави.

Ко је нарушио братску љубав, сасвим је јасно.

А један моменат који остаје неразјашњен, а који Владика Иринеј није поменуо у освом осврту на Саопштење Владике Максима јесте следећи подебљани део из Саопштења:

Цитат

Стога смо желели да охрабримо наше свештенство, монаштво и вернике да наставе са усрдним молитвама и молитвено-евхаристијским заједничарењем са свима Православнима у Америци, а конкретније, са представницима свих канонских јурисдикција: Васељенске патријаршије (и свих њених јерараха и подручних јој епархија у Америци), Антиохијске патријаршије, Московске Патријаршије (са аутономном Руском Заграничном Црквом), Српске Патријаршије, Румунске Патријаршије, Бугарске, Патријаршије, Грузијске Патријаршије и Америчке Православне Цркве (OCA).

Владика Максим када помиње помесне Цркве које имају своје присуство у Америци, кроз своје митрополије и епархије, ни за једну другу Цркву не помиње "све њене јерархе и подручне јој епархије". Зашто је то специфично истакнуто само у односу на Цариградску Патријаршију? Разлог није тај што ЦП има много подручних епархија и јерараха, јер то имају и друге патријаршије (на пример Московска). Али оно по чему је Цариградска Патријаршија ипак специфична јесте то што она има украјинске, како јерархе, тако и парохије широм Америчког контиента који су сада у расколничком јединству са њима. Питам се да ли то Владика Максим, кроз посебно истицање "свих јерараха" цариградског трона тиме позива свештенство и верни народ Српске Православне Цркве и њене Епархије за Западну Америку у евхаристијско јединство са двојицом егзараха које је Цариград послао у Кијев да припреме терен за Фанарско присаједињење Денисенку и Малетичу. Реч је о украјинцима Данилу памфилијском и Илариону едмонтонском. Али не само о њима, него и о више парохија које су биле под управом расколника Денисенка, а сада су и даље под управом расколника или прелазе под управу Цариграда, а које се налазе на америчком континенту. Дакле реч је о, најблаже речено, канонски дубиозним структурама или отвореним расколницима.

Да ли се тај позив Епископа Максима на јединство и "молитвено-евхаристијско заједничарење са свима" односи и на ове јерархе и свештенство и подручне Епархије Цариградске Патријаршије остаје сасвим нејасно? Али оно што је видљиво јесте да се по нечему Цариград издваја од свих осталих побројаних Цркава присутних у Америци.

Будући да се Владика Максим позвао на наводне дезинформације и конфузију који се наводно шире у вези са Саопштењем Св Архијерејског Синода СПЦ, питам се да ли ће ова конфузија и неодумица око тога да ли Владика Максим позива на евхаристијско општење са Денисенковим расколницима по Америци, које је Цариград сада пригрлио, бити разрешена у најскоријем року?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

Желим да се осврнем на још један детаљ из текста В. Иринеја.

Владика Иринеј је и овде сасвим у праву.

Ово није ништа друго до побожна жеља Владике Максима, могли би рећи, његова молитва. Али молитва која се ове године није остварила, и ко зна када ће. А није потребан био пророчки дар да бисмо знали да ће, на жалост, тако бити. То јест, да ће све остати само на томе, на побожној жељи.

А и Владика Максим је то знао. Текст његовог саопштења је, додуше, срочен тако као да он позива свештенство и верне своје Епархије на саслуживање са свима. Али будући да је директан повод Недеља Православља, јасно је да никаквог свеправославног саслуживања неће бити. Између осталих, позвао је и на саслуживање са Цариградским Патријархатом и са Америчком Православном Црквом. А знамо добро да Цариград не признаје АПЦ. Позвао је и на саслуживање са РПЦ и Загранином Црквом. А знамо добро сви, да је њихово саслуживање са Цариградом немогуће.

И док ми још и можемо да саслужујемо са свима њима, појединачно, док јоште траје дан, никаквог свеправославног саслуживања већ сада нема и не може бити. А нема га зашто? По владици Максиму зато што га је прекинула РПЦ! По мени, ово је гнусна оптужба на рачун РПЦ. Ничим заснована, и још мање заслужена. Јер општење прекида онај који "брата удари", а не брат који је изударан. Општење прекида онај који се удружи са непријатељима свога брата, а не онај који каже "брат се окренуо против мене". Или чисто канонски, у раскол улази онај који се присаједини расколницима. Или, коначно, Апостолски "ко се са блудницом свеже, једно је тело с њом". А знамо добро ко се свезао са Думенком и Денисенком и Малетичем. Ко се ухватио у коло с њима, и фигуративно, али скоро буквално, пљунуо на брата Митрополита Кијевског и све Украјине Онуфрија, и исплазио језик на сву своју осталу браћу Патријархе и предстојатеље Православних Цркава. И тачно знамо ко је на тај нелепи начин постао једно тело са овом тројицом и њиховом дружином.

И како је онда могуће кривити Москву за њихову кохабитацију? Како је Москва крива због тога што је Фанар постао једно тело са кијевским расколницима? Није их Москва, опет фигуративно, легла у исти кревет, па да неко може упирати прстом у Москву као у рушиоца, заједништва и братске љубави.

Ко је нарушио братску љубав, сасвим је јасно.

А један моменат који остаје неразјашњен, а који Владика Иринеј није поменуо у освом осврту на Саопштење Владике Максима јесте следећи подебљани део из Саопштења:

Владика Максим када помиње помесне Цркве које имају своје присуство у Америци, кроз своје митрополије и епархије, ни за једну другу Цркву не помиње "све њене јерарје и подручне јој епархије". Зашто је то специфично истакнуто само у односу на Цариградску Патријаршију? Разлог није тај што ЦП има много подручних епархија и јерараха, јер то имају и друге патријаршије (на пример Московска). Али оно по чему је Цариградска Патријаршија ипак специфична јесте то што она има украјинске, како јерархе, тако и парохије широм Америчког контиента који су сада у расколничком јединству са њима. Питам се да ли то Владика Максим, кроз посебно истицање "свих јерараха" цариградског трона тиме позива свештенство и верни народ Српске Православне Цркве и њене Епархије за Западну Америку у евхаристијско јединство са двојицом егзараха које је Цариград послао у Кијев да припреме терен за Фанарско присаједињење Денисенку и Малетичу. Реч је о Данилу памфилијском и Илариону едмонтонском. Али не само о њима, него и о више парохија које су биле под управом расколника Денисенка, а сада су и даље под управом расколника или прелазе под управу Цариграда, а које се налазе на америчком континенту. Дакле реч је о, најблаже речено, канонски дубиозним структурама или отвореним расколницима.

Да ли се тај позив Епископа Максима на јединство и "молитвено-евхаристијско зајеничарење са свима" односи и на ове јерархе и свештенство и подручне Епархије Цариградске Патријаршије остаје сасвим нејасно? Али оно што је видљиво јесте да се по нечему Цариград издваја од свих осталих побројаних Цркава присутних у Америци.

Будући да се Владика Максим позвао на наводне дезинформације и конфузију који се наводно шире у вези са Саопштењем Св Архијерејског Сабора СПЦ, питам се да ли ће ова конфузија и неодумица око тога да ли Владика Максим позива на евхаристијско општење са Денисенковим расколницима по Америци, које је Цариград сада пригрлио, бити разрешена у најскоријем року?

Neznam da li si zapazio da vladika poziva na sasluzenje sa SPC sto Irinej primecuje ali ne ulazi u svu problematicnu tezinu te Maximove recenice/ Naime ako poziva na sasuzivanje sa SPC znaci li to da on pripada nekoj drugoj crkvi. Pokusavam da se dosetim koja bi to bila

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Neznam da li si zapazio da vladika poziva na sasluzenje sa SPC sto Irinej primecuje ali ne ulazi u svu problematicnu tezinu te Maximove recenice/ Naime ako poziva na sasuzivanje sa SPC znaci li to da on pripada nekoj drugoj crkvi. Pokusavam da se dosetim koja bi to bila

Јесам. То је први овде Владан поменуо пре неколико дана.

В. Максим јасно позива свештенство и верни народ поверне му Епархије западноамеричке СПЦ. И обраћа се њима.

Могуће је да је негде на пола те реченице изгубљен фокус, и да је ово само грешка. Могуће да на пола прелази са писања директно упућеног чадима СПЦ, на писање упућено свом православљу америчког континента? Не знам. Али могуће је да је таква грешка у питању. Зато ја нисам инсистирао на томе делу.

Мене више интересује овај други моменат који сам навео. Зато што ту не постоји никаква дубиоза око тога да ли су или не по нечему истакнуте епархије цариградске патријаршије у Америци. Истакнуте су и посебне јер се тражи појединачно саслуживање СА СВИМ њеним деловима. Ја наслућујем да се то посебно истиче због овога што сам написао. Можда грешим? Да ли грешим?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Јесам. То је први овде Владан поменуо пре неколико дана.

В. Максим јасно позива свештенство и верни народ поверне му Епархије западноамеричке СПЦ. И обраћа се њима.

Могуће је да је негде на пола те реченице изгубљен фокус, и да је ово само грешка. Могуће да на пола прелази са писања директно упућеног чадима СПЦ, на писање упућено свом православљу америчког континента? Не знам. Али могуће је да је таква грешка у питању. Зато ја нисам инсистирао на томе делу.

Мене више интересује овај други моменат који сам навео. Зато што ту не постоји никаква дубиоза око тога да ли су или не по нечему истакнуте епархије цариградске патријаршије у Америци. Истакнуте су и посебне јер се тражи појединачно саслуживање СА СВИМ њеним деловима. Ја наслућујем да се то посебно истиче због овога што сам написао. Можда грешим? Да ли грешим?

Ne ne gresis. Primeti da se ne pominje Ukrainka crkva Moskovske patrijarsije. Da je neki drugi vladika u pitanju onda bih mogao i da prihvarim da je rec o gresci ali kada je Maxim to mi je malo teze da progutam

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Ne ne gresis. Primeti da se ne pominje Ukrainka crkva Moskovske patrijarsije. Da je neki drugi vladika u pitanju onda bih mogao i da prihvarim da je rec o gresci ali kada je Maxim to mi je malo teze da progutam

Добро, то непомињање канонске УПЦ могу да разумем. Колико знам УПЦ МП нема парохија у Америци.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Добро, то непомињање канонске УПЦ могу да разумем. Колико знам УПЦ МП нема парохија у Америци.

Nisam siguran

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

УПЦ нема парохије у дијаспори . Постоји МП и РЗЦ . Углавном су верници из целог бившег совјетског савеза такође свештенство то је да не би  дошло до административних проблема а верници другачије нису никада ни тражили . Још једна ствар како сад свештенство у западноамеричкој епархији да делује ? Епископ позива на саслуживање са свима а синод да се избегавају контакти са расколницима . Владика Максим ствара проблеме противно синоду и сабору и за то треба да да објашњење на мајском сабору 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...