Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Расколници заузели пет храмова Украјинске Православне Цркве

313484.p.jpg

Чланови расколничке „Православне Цркве Украјине“ заузели су насилно 9. и 10. марта 2019. храмове у Виницкој, Волинској, Черниговској и Черновичко-буковинској епархији УПЦ.

Цркву Светог Јована Богослова у селу Бохиники Виницке области расколници су заузели 9. марта. Старешина цркве прота Олег Мелњик обавестио је полицију о препаду. Свештенику је забрањено да по затварању цркве изнесе свете дарове и антиминс. Када је увече у то село хтео ући архиепископ виницки и барски Варсонуфије са свештенством, расколници нису дозволили архијереју приступ, блокиравши пут.

Храм Светог Илије у селу Клепачеву Волинске области такође је заузет и храм је запечаћен.

Храм светог Николе у селу Скобелски Волинске области такође је заузет после изјашњавања парохијана да припадају УПЦ. Измењене су браве на вратима, као што расколници увек раде, и ушли у посед туђе имовине.

У Черниговској области у селу Ковпити одузет је храм Покрова Пресвете Богородице; овај дрски чин су обавили чланови Десног сектора предвођени свештеником „Кијевске Патријаршије“. Припадници расколничке ПЦУ касније су обавили своје „богослужење“.

Храм Светог Архангела Михаила у селу Бережници Черновичке области постао је жртва терориста 10. марта, управо за време прашчалног вечерња. Иначе, храм је био под претњама, па су верници, да би заштитили храм, непрестано читали молитве у њему. Али, 10. марта ујутру припадници ПЦУ нису дозволили свештенику Константину да обави Божанску Литургију.

http://www.spc.rs/sr/raskolnici_zauzeli_pet_hramova_ukrajinske_pravoslavne_crkve

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 14 минута, Vladan :::. рече

1.  Српска Православна Црква не признаје неканонско улажење Његове Светости Патријарха цариградског у канонски простор најсветије Руске Цркве

2.  Српска Православна Црква, исто тако, не признаје вештачку „конфедерацију” украјинских расколничких групација

3.  Српска Православна Црква не признаје ни кијевски — тобоже „ујединитељски” — сабор

4.  Српска Православна Црква не признаје расколничку јерархију за православну јерархију ни расколнички клир за православни клир

Мислим да би било добро да је једна од тачака била и не признавање Томоса пуног "православног" нео-папизма, али изгледа да то нису ставили због овога:

пре 18 минута, Milan Nikolic рече

"... не дао Бог, и у доктринарне, еклисиолошке несугласице и спорове. Када раскол прате догматске међусобице, онда се оне временом само заоштравају, а раскол продубљује, тако да, уколико раскол потраје, само Дух Свети може уклонити раздоре међу Црквама."

али се бојим да је за избегавање еклисиолошких спорова већ (одавно) касно... :( 

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Milan Nikolic рече

Епископ бачки Иринеј: Лични став уз „Став Српске Православне Цркве о црквеној кризи у Украјини”

http://www.spc.rs/sr/lichni_stav_uz_stav_srpske_pravoslavne_crkve_o_crkvenoj_krizi_u_ukrajini

Ово је појашњење питања које сам ја поставио. Ведран је прилично добро одговорио, иако недовољно, док овде имамо из прве руке тумачење. За разлику од Ведрана Иринеј отвара могућност акривије и икономије. Такође да коначна одлука спада Сабору. Но, јасно је да ако не буде корака назад од Цариграда, доћи ће до прекида општења. 

Такође се види оно што си ти назрео, а провлачи се нон-стоп, да се ова диспута можда неће зауставити на канонском проблему, него и догматском, што свакако Цариград гледа да избегне. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Zayron рече

Poroshenko promises to Phanar “property items” in return of Tomos

Како оно рече Барт? 

...Ма ништа ми нисмо добили...:))

Чиста филантропска брига за украјински народ. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

Заблагодаримо Господу! 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Свако словце Аминујем. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vladan :::. рече

али се бојим да је за избегавање еклисиолошких спорова већ (одавно) касно... :( 

Да. Невољно се тај аспект проблема помиње. И ја разумем зашто. Ако се то покрене, свашта ће доћи на ред, а то може да зацементира ствари не само у нашим односима, него и у односима са римокатолицима. 

Ја мислим да ће бити неизбежна расправа по свим отвореним догматским и еклисиолошким питањима. Не знам само, колико дуго времена ће за то бити потребно, ни који ће крајњи исход бити у смислу с које стране истине ће се ко наћи. Јер ствари се временом мењају, и мислим да ове ствари превазилазе животни век свих нас, а камоли не главних актера проблема.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Ведран* рече

Ја мислим да ће бити неизбежна расправа по свим отвореним догматским и еклисиолошким питањима.

Рецимо чак да је Барт (у одговору Албанцима) у праву за ово што каже о (данашњим) аутокефалијама:

"Новейшие и так называемые «автокефалии» были даны и даются от общей врачевательницы  Православных Константинопольской Церкви, посредством в каждом месте лучшей и более устроенной внутренней организации каждой Церкви, а не для того, чтобы менять святое устроение Церкви, это развернули от долгой священноканонической традиции Вселенских Соборов, в сторону ошибочного мнения самодостаточных местных церквей и раздробления единого и неделимого Тела Одной Кафолической и Апостольской Христовой Церкви. Автокефалия изолированная и более чем нужно подчеркиваемая становится проблематичной, так как не служит той цели, ради которой было принято решение, что она будет полезна."

тј. да прете да разделе Једну Цркву и да промашују циљ због којег су настале. Али ако се погледа насиље, агонија, пљачка, гоњења и лудило које се дешава у Украјини види се да начин на који он то ("мисли" да) решава нема ама баш никакве везе са овим:

"...в духе разума и со страхом Божиим ... всегда в рамках канонически неизменного института Пентархии Древнейших престолов, посредством братолюбивого, как подобает, взаимообщения "в одном содыхании и сродстве духовном обьединенные, во св.Духе любовию друг друга воспринимая" "

јер је Барт потпуно игнорисао и погазио и каноне и молбе и апеле свих Цркава и агонију Украјинаца и своје сопствене изјаве у документима чиме је нарушио и саборност и братску љубав у одлучивању о овако тешком проблему.

Додуше, будући да сматра да Фанар тј. он има безграничну надлежност у Цркви за решавање локалних проблема то није ни чудо:

"Богоносные отцы, которые посредством божественных и священных канонов возложили на престол Константина известную всем всесвященную и страшную его безграничную отвественность, не в виде привелегий, но жертвы, ведомые духом Святым, провидев нужду окончательного урегулирования возникающих в поместных Церквях проблем, не могущих быть разрешенными ими самими."

Нигде у писму Албанцима се није ни речју осврнуо на насиље и хаос у Украјини једино се бавио својим "правом" га да направи и све то кроз љубав његове Велике Христове Цркве. Ужас.

Подели на овим сајтовима

Из неких личних разговора знам да се у ЦП говори исључиво о томе "он има право". 

Не. Нема право.

Никакав канон њему не даје за право да ратује против страдалне украјинске Цркве (канонске - московског Патријархата). То му не даје ни један канон ни јеванђеље Христово. А управо то он ради. 

Наравно да до сада није рекао ни једну реч на прогоне украјинске Цркве јер би тиме признао погубност своје политике. А он то не жели. Драже му је његово "у праву" од којег му поглед не могу одвојити чак ни крв и сузе украјинског народа.

Такође, ни један канон му не даје универзалну јурисдикцију над целим светом иако су то умислили. Слично као и наш бивши Артемије. 

Такође, ни један канон не каже да је цариградски Патријархат извор (!) светлост (!) и живот (!) Црквама. Па он то свеједно тврди. 

Ни један канон му не даје право да РАСКОЛНИЦИМА дарује аутокефалију, а да притом они остају у своме расколу. Аутокефални расколници су новост у Цркви, односно ван Цркве. Јер то што је он сад смислио у историји никад није било нити је могло бити. 

Ни један канон му не даје за право да упада у канонску територију чак ни друге епархије, а да не кажемо и друге помесне Цркве. Па он то чини и тврди да има право зарад "виших интереса". 

Тако, да ништа од тога он нема право. А себи даје за право. А пошто му то право нико није ни дао, нико и не треба да му га призна. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Ово је појашњење питања које сам ја поставио. Ведран је прилично добро одговорио, иако недовољно, док овде имамо из прве руке тумачење. За разлику од Ведрана Иринеј отвара могућност акривије и икономије.

Тако је. Ја сам нагињао на страну икономије. Не због актера, него због потчињених њима. И тако сам разумео став СПЦ.

А нисам писао хипотетички, о могућностима јер су оне најразличитије. Став СПЦ је оставио простора за интерпетације и добро је што је В. Иринеј дао 'лично' мишљење и појашњење. В. Иринеј је дао и поглед у две алтернативне будућности "кроз кристалну куглу" које се разликују у зависности од будућих поступака актера. 

Моја претпоставка је да ћемо од стране помесних у односу на Украјинце и Цариград имати и акривију и икономију и отворена признања, и прекиде општења. Другим речима - хаос. 

Једини начин који видим да се хаос предупреди је сазивање прво саветовања предстојатеља, а онда евентуално и Сабора. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

@Ведран*  баш тако сабор је једини начин да се спречи хаос у који смо већ упали . Ко ће сад сазвати сабор и дал то Вартоломеј одбија је не битно остале  помесне цркве га једноставно морају да натерају на сабор . Пошто имамо већ велики проблем који прети да се шири само нек објасне после како у 21 веку није било сабора ако до њега не дође . 

Подели на овим сајтовима

Из писма Албанаца Барту:

"Всесвятейший и Божественнейший архиепископ Константинополя – Нового Рима и Вселенский патриарх ... , во Христе премного возлюбленный и прелюбимый брат и сослужитель нашего смирения, кир Варфоломей! Приветствуя во Господе Ваше Божественное Всесвятейшество, наисладчайшим образом обращаемся к Вам!
...  участии Вселенского Патриархата и Вашего Божественного Всесвятейшества.
"

Иначе, занимљиво, у последњем саопштењу нашег Синода и појашњењу в. Иринеја нема нигде ових свесветости божанствености ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ведран* рече

Како оно рече Барт? 

...Ма ништа ми нисмо добили...:))

Чиста филантропска брига за украјински народ. :))

А "канонски" није сметало Фанару да узме за ставропигију цркву (Андрејевску) коју је саградила руска Царица у склопу своје летње резиденције. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

А "канонски" није сметало Фанару да узме за ставропигију цркву (Андрејевску) коју је саградила руска Царица у склопу своје летње резиденције. 

Па и руска Царица је њи'ова, све је њихово, они су безгранични... као црна рупа :smeh1:

Подели на овим сајтовима

На Антарктику постоји украјинска капела. Расколници желе да је подведу под јурисдикцију своје расколничке "аутокефалне цркве". :))

А Фанарци су им рекли у Томосу да дијаспори могу да кажу само ћао, здраво.

:))

Али ко с ђаволом тикве сади.....

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...