Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Milan ne bi bio ostrasceno onomad protiv mene da nije bio pricjepljen ziz virusom (Bog ne zna buducnost!). Nikad nijedan od Otaca nije tako nesto zastupao

Пергамски је био нејасан, али ја сам свој став појаснио. Нисам рекао да Бог не зна будућност, зна будућност, али зна је као све могућности избора који нам је дао, а коначне догађаје даје у ходу са нашом слободом.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Еп.Атанасије Јевтић је по мом мишљењу против Фанара екстремније него остали наши епископи, али не износи то директно, неће директан сукоб са Фанаром. Мислим да би он желео да се сукоби, али да је свестан одређених тешкоћа. Јер није реч само о канонима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Пише Митрополит из УПЦ МП и Митрополит из ГПЦ(Атинска Архиепископија) . А РПЦ није прекинула општење са грчком Црквом.Проблем је сад што Крит, нека Острва и цео север Грчке(,,Нове Земље”)који је ослобођен после првог Балканског рата припада Грцкој Цркви али се ту Васељенска Патријаршија није тога скроз одрекла територија ( исто један феномен у Православљу који само у Грчкој постоји) . Сад то је проблем за Русе да ли да служе само са половином Грчке Цркве

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, srb_Lo рече

Пише Митрополит из УПЦ МП и Митрополит из ГПЦ(Атинска Архиепископија) . А РПЦ није прекинула општење са грчком Црквом.Проблем је сад што Крит, нека Острва и цео север Грчке(,,Нове Земље”)који је ослобођен после првог Балканског рата припада Грцкој Цркви али се ту Васељенска Патријаршија није тога скроз одрекла територија ( исто један феномен у Православљу који само у Грчкој постоји) . Сад то је проблем за Русе да ли да служе само са половином Грчке Цркве

Pa i sveta gora se nalazi u Grckoj al na liturgiji pominju Vartolomeja. Glavno da na liturgiji su pominjani kako Vartolomej tako i Kiril i to u prisustvo ukrainskog episkopata;)

Подели на овим сајтовима

@MKD13 Да и Скопје није у Србији него у Северној Македонији па би опет требали да помињете Пат.Иринеја на литургији . Не Вартоломеја не Неофита не такозваног “Стефана” него ИРИНЕЈ

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, srb_Lo рече

@MKD13 Да и Скопје није у Србији него у Северној Македонији па би опет требали да помињете Пат.Иринеја на литургији . Не Вартоломеја не Неофита не такозваног “Стефана” него ИРИНЕЈ

Ko je taj IRINEJ?:D 

Shta ima sad to veze sa liturgijom u Bugarskoj?

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, srb_Lo рече

Иринеј се помиње у ставропигијалног манастира у Низеполи. :)

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Ведран* рече

Одустао сам од тога да се нашалим, да не повредим вас свештенике. Неки су врло осетљиви! Али пошто о Александар рече ово ипак ћу, па шта буде :D

Да је "среће" :)) да је о. Мирољуб водоосвећивач у некој доброј парохији у Србији, не би радио од 6 ујутро до 11 увече, а нарочито не би морао да ради сваки дан. 

:smeh1:

Срећан празник,

Јуче и данас распоред је био мало другачији. Синоћ сам изашао из канцеларије у 17:30 па правац црква. Затим, од 18:00 до 22:00, вечерњa са паримијама и артокласијом, цело шестопсалмије, потом нескраћена јутрења са каноном, разуме се, и као што следује, 1. час.  Ови моји на клиросу певају и читају, како се својевремено говорило, и црно и црвено. Јутрос 3. и 6. час и Литургија од 6:00 до 9:30. Натраг на универзитет.

Америка - чемерика!

Толико је истине у овоме што Ведран запажа.

Има тамо код св. Романа Слаткопојца један стих састављен од  неколико редака који се у византијској метричкој поезији наводи као пример из хомеотелеутике. Овде га представљам из другог разлога:

Неожењен у чами једе се,

А ожењен радом сатире се;

Овај без деце мучен је тугом,

Онај с моного деце поједен је бригом;

Који су у браку мира се лишавају,

А они без деце много тугују...

Вечите дилеме којима је мучена човечја душа непрестано опхрвана. Зато ваља прибегавати лековитим и мелемотворним стиховима Ирмоса из Канона св. Андреја критског:

“На непоколебивом, Христе, камену заповести Твојих, утврди моје помисли... и поколебано срце моје, јер си једини Свет и Господ!”

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Zoran Đurović рече

Мирољуба је моја ташта Славка ископала!:))  

Поздрави госпа Славку пуно од мене. Иако ми није предавала у гимназији (учио сам француски а она је предавала енглески), имала је репутацију одличне професорке, и као зналац свог предмета и као предавач-педагог.

Подели на овим сајтовима

Без икакве намере да спамујем ову тему, ово је последњи коментар на кадеш који сам прекјуче навео.

Обратите пажњу на Божје Име, ха-Маком. Не користе Ил, Елоф, Елои (свакако не Јахве код Јевреја) итд., већ Маком, тј. топономастичко функцијски атрибут који у буквалном преводу значи Место.

Тако הַמָּקוֹם יְנַחֵם אֶתְכֶם בְּתוֹך שְׁאַר אֲבֵלֵי צִיּוֹן וִירוּשָלַיִם можемо превести:

“Нека те Место (Бог) утеши међу ожалошћенима у Сиону и Јерусалиму”.

Име Божје као Место помиње се у Јестири 4:14, “од другдје (од/из другог места) биће помоћ и заштита Јудејцима”.

Важно је, па рекох да поменем. Иначе, више о Имену Божјем у Старом Завету имате овде:

https://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=11473

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, o. Miroljub рече

Америка - чемерика!

Толико је истине у овоме што Ведран запажа

Да, да, нешто видео, нешто осетио, нешто контемплирао, па истину говорим. :0212_rolleyes:

пре 2 часа, o. Miroljub рече

Неожењен у чами једе се,

А ожењен радом сатире се;

Овај без деце мучен је тугом,

Онај с моного деце поједен је бригом;

Који су у браку мира се лишавају,

А они без деце много тугују...

И ово је истина. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, MKD13 рече

Pa i sveta gora se nalazi u Grckoj al na liturgiji pominju Vartolomeja. Glavno da na liturgiji su pominjani kako Vartolomej tako i Kiril i to u prisustvo ukrainskog episkopata;)

Ај олади!

И Думенко помиње Кирила, па шта, није зато мањи расколник. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

ПОЛИТИКА

Лукашенко объяснил, могут ли Россия и Белоруссия объединитьсяГазета.Ru 18:56

Президент Белоруссии Александр Лукашенко заявил, что суверенитет Белоруссии и России - "это святое, это икона". Однако выразил готовность идти в объединении настолько далеко, насколько готовы народы обеих стран.

Оценить
473
Александр Лукашенко
Зачем нам поднимать вопросы суверенитета России и Беларуси? Это икона, это святое. Мы готовы настолько идти далеко в единении, объединении наших усилий, государств и народов, насколько вы готовы.
Подели на овим сајтовима

Уведено ванредно стање у Америци,Трамп каже због ситуације на јужној граници и дроге.Мало чудно

Трамп ввел режим чрезвычайного положения в СШАРИА Новости 17:51

"Президент подписывает декларацию о национальном режиме ЧП в связи с угрозой безопасности государства и гуманитарным кризисом на южной границе", — написала Сандерс.

Оценить
199
Сара Сандерс
Президент подпишет бюджет о финансировании правительства, а также, как он заявлял ранее, примет другие меры в области исполнительной власти, включая объявление о введении чрезвычайного положения в стране для прекращения кризиса в области национальной безопасности и гуманитарного кризиса на границе.
— Сара Сандерс, американский политикИнтерфакс 01:46
С чего всё началось
Представитель Белого дома опубликовала в Twitter

фото, на котором президент США подписывает документ «для решения проблемы национальной безопасности и гуманитарного кризиса на южной границе».
Московский Комсомолец17:53

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...