Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, MKD13 рече

Ti treba da proucis bolje...Filaret pod pritiskom sabora RPC je dao tu izjavu, i ne samo on vec i mnogi ukrainski episkopi su se povukli, megu nima i Onufrie. Pre toga oni (episkipat UPC) su imali sabor gde su svi edinoglasno resili da traze autokefaliju, shto i su uradili...

Већ ти је објашњавано. 

Но, repetitio est mater studiorum. Повукли потписе, јер су их дали под притиском Филарета. А Онуфрије је тада био нови архијереј. И храбро се понео. И онда САБОР тражио да се Филарет повуче, и он обећао, заклео се пред Јеванђељем и Сабором, и онда преварио. 

И то је то. 

Али теби очигледно није јасно шта значи заклетва, јевађеље и сабор. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 часа, Ведран* рече

Већ ти је објашњавано. 

имам утисак да овај трол само оде пар стотина страница уназад и одатле ископира нешто што је већ писао и што му је већ разјашњено...

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Августин рече

Шта ви јужнрбијанци,источношиптари.северномакедонци и ко зна шта све не хоћете од нас Срба кад вам неваљамо.Ево нек вам мајка црква буде ШПЦ Шиптарска православна Црква са другом Јанулатосом на челу имали би сте и јужномакедонца на челу ваше цркве па се уједињујте у Велику Шипнију, а нас више оставитае на миру. 

Услиши Господи пророчества сего раба Твојего, молитвами свјатих Методија и Кирила, Климента и Наума, Горазда, Ангеларија и Сави, Марини и Јована Владимира!

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Orthophill рече

Услиши Господи пророчества сего раба Твојего, молитвами свјатих Методија и Кирила, Климента и Наума, Горазда, Ангеларија и Сави, Марини и Јована Владимира!

Хтео си да се наругаш Августиновој поруци, да вероватно и не видиш шта си рекао.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Хтео си да се наругаш Августиновој поруци, да вероватно и не видиш шта си рекао.

Ако знате историју Охридске Архиепископије, знали би да њене главне митрополије увек били: Костурска, Пелагонијска, Корчанска, Преспанска и Белградска (Бератска). Тако да обедињење МПЦ и АПЦ у једну Охридску Архиепископију било би нешто историјски оправдано и на радост свих.
А за велику Албанију... То је само прича. Македонија је део и УН, а сада и НАТО. Тако да то мало теже. Али и да се догоди, ништа страшно. Ми и сада живимо заједно, а живели смо и пре.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Orthophill рече

Ако знате историју Охридске Архиепископије, знали би да њене главне митрополије увек били: Костурска, Пелагонијска, Корчанска, Преспанска и Белградска (Бератска). Тако да обедињење МПЦ и АПЦ у једну Охридску Архиепископију било би нешто историјски оправдано и на радост свих.
А за велику Албанију... То је само прича. Македонија је део и УН, а сада и НАТО. Тако да то мало теже. Али и да се догоди, ништа страшно. Ми и сада живимо заједно, а живели смо и пре.

Дакле, да видим да ли сам схватио.

Молиш се светима да услиши речи Августина који говори о "шиптарској цркви", у великој шиптарији. А ти онда кажеш, да је то супер да се сви уједине у Охридску Архиеп (коју нико није помињао!), па онда кажеш ни да шиптарија није могућа јер вас чува НАТО и чланство у УН. 

Видим да си ниси много украшен мудрошћу.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Њима све одговара и да буду део БПЦ који им оспоравају национални идентитет и мању аутономију под Цариградом који им оспоравају име па чак и хепотетичку Шиптарску цркву само да нису део СПЦ . Да није жалосно било би смешно

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ведран* рече

Дакле, да видим да ли сам схватио.

Молиш се светима да услиши речи Августина који говори о "шиптарској цркви", у великој шиптарији. А ти онда кажеш, да је то супер да се сви уједине у Охридску Архиеп (коју нико није помињао!), па онда кажеш ни да шиптарија није могућа јер вас чува НАТО и чланство у УН.  

Видим да си ниси много украшен мудрошћу.

Благо вама свемудри, од толико што сте мудри, свуда само непријатељства склапате и мржњу сејете!

У Албанску Цркву, која не болује од никакав етнофилетизам, македонска мањина ужива сва права. Чак македонске парохије (у склопу Корчанске свете митрополије) користе јулијански календар, а попови се школују у македонску богословију. Најнормално богослужи се и на црквенословенски и македонски језик. Овако ради и Српска Црква са Румуне? Албанска Црква је успела да обнови цркве, богословију, сиропиталишта и болнице, за разлику од једну другу Цркву која је успешна само у заташкивања случаје педофилије и одбрану земне територије по цену крви и људских живота. Од архиепископа Анастасија, који достојно носи своје име, сви ми треба да учимо, нек му Бог подари здравље и долгоденствије.

И доста нас плашите са Албанце. (Северна) Македонија је мала, али има довољно простора и за Македонце и Албанце и за сви они који хоќе да живе овде. Видите, ми смо успели да направимо какав-такав суживот и ходимо напред.

Лепо је причао блаженоупокојени архиепископ наш Ангеларије: „Није Балкан тесан, тесни су наши срца!“ и још: „Све имамо, само нам љубав недостаје!“

Подели на овим сајтовима

Ima dokumentarac o harmonicnom zivotu Albanaca i Severnomakedonaca u Skoplju

https://video.vice.com/rs/video/divided-cities-skopje-full-length/58ac1a394e18198116c72593

Mozda su samo probrali onu trojicu likova u kafani i situacija nije realno prikazana.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, feeble рече

Ima dokumentarac o harmonicnom zivotu Albanaca i Severnomakedonaca u Skoplju

https://video.vice.com/rs/video/divided-cities-skopje-full-length/58ac1a394e18198116c72593

Mozda su samo probrali onu trojicu likova u kafani i situacija nije realno prikazana. 

7 година живим у албанско насеље, тако да ја боље знам од тебе. До сада сам немао ниједан проблем.

И како хоќете да хоќемо да будемо са вама, када ви хоќете да нас вреѓате! Нисмо мазохисти! Према Преспанског Уговора, не постоје термине “Северномакедонец“ и “северномакедонски“, него само “Македонец“ и “македонски“. Када научите да нас поштујете, можда хоќемо да будемо и са вама, али док користите ове простачке речи и фрази то не очекујте. Ја ипак мислим да је научна фантастика да Србин поштова нешто што није српско или руско.

Подели на овим сајтовима

Jasno, zato sam i rekao - ne znam koliko film realno prikazuje stanje na terenu. Ipak je to Vice a ne neka ozbiljna kuca.

Nego, ko hoce da bude sa vama, sta to znaci uopste? I zasto je uvreda Severnomakedonac? Nije tema, nego sam samo hteo da priupitam to oko odnosa sa Albancima. Sad znam da je sve u redu. Da ne ide dalje u offtopic, izvinjavam se.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Orthophill рече

Ја ипак мислим да је научна фантастика да Србин поштова нешто што није српско или руско.

Ау брате, пун си предрасуда...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ИгорМ рече

Ау брате, пун си предрасуда...

Нисам! Бог ми је сведок, пре десетак година ја сам пуно волео и дивио сам се Србима. Али када сам схватио да просечан Србин, или Србин који се сам назива интелектуалац вреѓа све што није српско, а особено оно што мисли да треба да буде српско дошао сам до овог закључка.

Десет година сам члан овог форума, десет добрих речи нисам прочитао ни о нас Македонце (наравно нас зовете Јужносрбијанци, Чолаклији, Фиромци, сада и Северномакедонци) , ни о Црногорце, ни о Бошњаке, ни о Хрвате, ни о Бугаре, ни о Албанце, ни о Румуне... Све само омаложивања и вреѓање! И то уз подршку администратора.

Жао ми је што нисам срео неки Србин, а да је човек који не пати од комплекс више вредности.

Подели на овим сајтовима

kad samo pomislim kako je vladika Nikolaj postovao i vileo ovaj narod... i kolike srece je bilo u zajednici.. prosto ne mogu da shvatim gde je to nestalo.

pa kad su nas i crnogorci otkacili... zavadi pa vladaj... to je to.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...