Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Ведран* рече

Па испаде да су ипак монаси напустили Ватопед. :stadaradim:

Северномакедонац је рекао да Ромфеа пише, а у свари је јасно да Ромфеа само преноси ватопедско саопштење. 

Тако да, бла трућ, на исто му дође. Седам монаха који су већ ДУГО боравили у Ватопеду је отишло из Ватопеда због ватопедског приклањања расколницима. 

Занимљиво је да у Филотеју нису пустили расколнике да уђу а у Ватопеду је био игуман старац Јосиф ученик Јосифа исихасте а у Филотеју старац Јефрем исто његов ученик. Наравно, ово су њихови ученици али им је старац Јосиф Исихаста духовни деда да тако кажем.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 33 минута, Milan Nikolic рече

Мени је ово јако занимљиво.

Ципрас и Вартоломеј другују:

Украо си ми реч из уста. :D

Јаааако занимљиво. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Язычники Украины. Как они воспользовались расколом православия

Язычники Украины. Как они воспользовались расколом православия Создание автокефальной Православной церкви Украины (ПЦУ), за которой 31 января своим решением Министерство юстиции Украины официально закрепило и название Украинской православной церкви (УПЦ), повлекло предположения о том, что ситуацией воспользуются в своих интересах греко-католики и неоязычники

Первое предположение («обратят ли православных Украины в унию») я ранее постарался подробно разобрать, но остается второе — «вернется ли Перун на холмы киевские».

Статистика украинского неоязычества

Прежде всего вспомним: что представляют из себя неоязычники (сами они предпочитают называть себя родноверами) на Украине? В опросы о религиозной принадлежности, которые проводит уже два десятилетия Центр Разумкова, включается и пункт «язычество», и с 2000 года почти всегда доля причисливших себя к язычникам составляла 0,0%, лишь трижды (в 2000-м, 2013-м и 2018-м) поднимаясь до 0,1%. Учитывая, что население Украины по официальным оценкам составляло от 49,1 млн чел. в 2000 году до 42,2 млн в 2018-м, логично предположить, что число неоязычников лежит в пределах примерно 40 тыс. чел., причем, скорее всего, оно заметно ниже, так как регулярно выпадает в опросе ниже 0,1%.

Язычники устроили драку на кладбище во Львове, пытаясь похоронить погибшего на Донбасе как викинга

© comments.ua

Действительно, по оценке, сделанной 7 июля 2013 года в газете «Сегодня» секретарем отделения религиоведения Института философии Национальной академии наук Украины Дмитрием Базиком, приблизительная численность родноверов составляла на тот момент по всей стране около 5—10 тыс. чел. Ранее, 14 февраля 2008 года, газета «Дело» оценивала численность адептов старейшей религиозной организации язычников "Родная украинская национальная вера" (РУН-вера) «до пятисот человек», а перехватившего к тому времени у нее лидерство неоязыческого объединения "Родовой огонь Родной православной веры" — «до полутора тысяч прихожан». Что же касается Объединения родноверов Украины (ОРУ), по данным «Дела», на начало 2008 года «численность членов этой организации достигает тысячи человек». Итого до 2,5 тыс. чел., и стоит учесть, что многие родноверческие общины Украины являются независимыми, а основная часть адептов современного неоязычества вообще не состоит ни в одной из общин.

По официальным данным Министерства культуры Украины, на 1 января 2018 года из 32 506 действующих зарегистрированных религиозных организаций 136 (0,42%) относились к новым религиозным организациям языческого направления (да, их свободно регистрируют в Незалежной). Из них 74 относились к РУН-вере, 22 — к "Родовому огню Родной православной веры" (с этой цифрой примерно совпадают и данные об общинах, размещенные на сайте этого религиозного объединения), 6 — к Церкви украинских язычников, 5 — к ОРУ, 33 — к прочим.

«Арийцы» и инглинги

Неоязычество на Украине, как и в России, раздроблено не только организационно, но и идеологически. Большинство родноверов интересуются воссозданием древнего культа славянских богов, предшествующего принятию христианства. Правда, у каждого получается своя версия неоязычества. Например, у "Родового огня Родной православной веры" она с сильным уклоном в развитие экстрасенсорных способностей, напоминает индийский ведизм (с которым многие родноверы прямо и сравнивают свою религию).

Неонацизм и язычество: что готовит Билецкий для Украины

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Августин рече

пробајте ако вам није тешко да уз чланак ставите реченицу две препричане суштине и ради нас који немамо времена и ради оних који не знају руски итд.

Подели на овим сајтовима

Samo da razjasnimo jednu stvar...

Srbi su u srednjem veku, pod Nemanjićima, neprestano ratovali protiv Vizantije, u savezu sa rimokatolicima?

Čitava srednjevekovna srpska država je izgrađena na teritoriji koja je osvojena od Vizantije.

Nemanjići su pustili Latine da razvale Carigrad i naprave "Latinsko carstvo".

Od toga se Vizantija nikada nije oporavila...

Stefan Prvovenčani je svoju krunu dobio od pape.

A da ne govorimo o praksi međusobnog ubijanja i oslepljivanja među vladarima, otac -sin, sin-otac, brat - brat itd.

Ropstvo pod Turcima je kazna od Boga bratijo moja.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Milan Nikolic рече

Да те питам, да ли ти стварно желиш добро своме народу и Цркви? Хајде размисли добро, преиспитај се пар минута, не жури, па лепо одговори.

Da. Moja ubegenja nisu povrsna vec izviru iz glubine mog uma i dushe. I to shto moja gledista su dijametralno sprotivna vasim nimalo ne moze da me pokoleba, osecam se ovde kao Shesel pred Haskim tribunalom:D

Ako lupam gluposti kao neki sto misle, onda nemate nikakve potrebe da se nervirate sa mnom, jednostavno se pomolite za moju dushu.

Ako pak ipak zborim istinu, razmislite o tome..."braneci crkvu" da ne postanete bogoborci.

Подели на овим сајтовима

Povodom videa o rodnovercima Ukrajine. Ima toga i kod nas.Recimo video sam na snimcima Acu Seltika iz Orthodox Celts,pa Svetlanu Stević etno pevačicu,pa Vesnu Pešić.Ja lično bih im bukvalno sve išutirao i popalio,pobacao,naravno ljudima ništa ne bih učinio,ali bih im toteme porušio kao i zastave rekvizite relikvije.Sve bih im spalio.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, MKD13 рече

Da. Moja ubegenja nisu povrsna vec izviru iz glubine mog uma i dushe. I to shto moja gledista su dijametralno sprotivna vasim nimalo ne moze da me pokoleba, osecam se ovde kao Shesel pred Haskim tribunalom:D

Ako lupam gluposti kao neki sto misle, onda nemate nikakve potrebe da se nervirate sa mnom, jednostavno se pomolite za moju dushu.

Ako pak ipak zborim istinu, razmislite o tome..."braneci crkvu" da ne postanete bogoborci.

Друшкане, проблем је у томе што ти твоју намеру спроводиш по шиптарски. Своје интересе усмераваш против Србије и СПЦ, против Русије и РПЦ.

Па, у чему је ту фора? Зар није то све по НАТО-вски? Какве сада ту има везе са Црквом? Какве везе са религијом или вером? Испада да је све то што чините само ради политичких интереса.

Зато сам ти већ рекао да је боље да постанеш муслиман, лакше ћеш проћи у будућности, јер ти је заиста само политика интерес.

Мани се хришћанства и лупетања о љубави, твоје намере су провидне, тако да твоје хришћанство и твоја љубав су нешто најбљутавије. Кажем ти, исти си као шиптар - србомрзац. Све ћеш дати само зарад твоје нације, а нема везе ништа друго, злоупотреби шта можеш, користи Цркву, баш те брига.

Али ти ћеш пропасти већ у овом веку. Твоје могућности на балканској шаховској табли су никакве. Запамти следеће, Срби више никада неће гинути зарад вас, сада Северномакедонаца, једино ћемо да гинемо за Србију. Тако да бирај. Ја ти препоручујем, такав какав си, да је боље да будеш муслиман, а најбоље шиптар. Шта ће ти уопште то македонство.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Milan Nikolic рече

Шта ће ти уопште то македонство.

Bart doesn't like this. :))

северномакедонство!!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Tumaralo. рече

Nemanjići su pustili Latine da razvale Carigrad i naprave "Latinsko carstvo".

Ако може појашњење?

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Тихон рече

Ако може појашњење?

Да! У уши смо се претворили. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Да! У уши смо се претворили. :))

А после ћемо у вашке! :)))

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Milan Nikolic рече

Друшкане, проблем је у томе што ти твоју намеру спроводиш по шиптарски. Своје интересе усмераваш против Србије и СПЦ, против Русије и РПЦ.

Па, у чему је ту фора? Зар није то све по НАТО-вски? Какве сада ту има везе са Црквом? Какве везе са религијом или вером? Испада да је све то што чините само ради политичких интереса.

Зато сам ти већ рекао да је боље да постанеш муслиман, лакше ћеш проћи у будућности, јер ти је заиста само политика интерес.

Мани се хришћанства и лупетања о љубави, твоје намере су провидне, тако да твоје хришћанство и твоја љубав су нешто најбљутавије. Кажем ти, исти си као шиптар - србомрзац. Све ћеш дати само зарад твоје нације, а нема везе ништа друго, злоупотреби шта можеш, користи Цркву, баш те брига.

Али ти ћеш пропасти већ у овом веку. Твоје могућности на балканској шаховској табли су никакве. Запамти следеће, Срби више никада неће гинути зарад вас, сада Северномакедонаца, једино ћемо да гинемо за Србију. Тако да бирај. Ја ти препоручујем, такав какав си, да је боље да будеш муслиман, а најбоље шиптар. Шта ће ти уопште то македонство.

Volim kad ste iskreni. Sve je licno megu nama, shiptari NATO Rusija su sporedna stvar. Kad bi voleli vi makedonce i kad bi vam bila ispred nacije vasa vera, ne bi zbog politike slale makedonce u "ad", jer izvan crkve spasenja nema.

Drugo, kolko shto volite vi bugare toliko i mi vas. 

I umesto da dajes savete tovarish, mozes ostati slobodno, crveni komunista pod hriscanskim plashtom, jer kad bi bio hriscanin bilo bi ti stidno da predlazes nekome da postane musliman. Odatle i tvoja ljubov ka Rusiji do jucerasni  SSSR....

Na balkanskoj shahovnici vi mozete samo da sanjete Makedoniju kao deo Srbije, bilo pa proslo...makedonci dovoljno su postradale od vas. Nikad se nepovtorilo!

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Тихон рече

Ако може појашњење?

Pa zar nije Stefan Nemanja pustio krstaše da prođu kroz pravoslavnu Srbiju i da razvale Carigrad?

I posle je njegov sin i naslednik, Stefan Prvovenčani, uzeo kraljevsku krunu od pape?

Stefan Prvovenčani se oženio Anom Dandolo, kako bi formalizovao savez sa katolicima.

Ana Dandolo je unuka dužda Mletačke republike, Enrika Dandola, koji je bio idejni tvorac pohoda na Carigrad nekih 15ak godina ranije.

Lukavi dužd je na prevaru izmanervisao krstašku vojsku i usmerio na Carigradu. ("ne veruj Latinima ni darove kada nose...")

Dok je Vizantija bila na kolenima, Srbija je jačala uz podršku katolika. I do samog kraja je jačala na račun slabljenja Vizantije. Dok nas na kraju Turci nisu sve počistili.

Подели на овим сајтовима

Северномакедонац, да ли ти стварно не видиш шта причаш?

пре 27 минута, MKD13 рече

Sve je licno megu nama, shiptari NATO Rusija su sporedna stvar.

Кад су споредни, што онда потежеш инсинуације о Кремаљским пропагандистима? Видиш колико је бесмислено да расправљаш с нама тврдећи да је питање наших личних односа, а да онда потежеш Кремаљ, док истовремено другима оспораваш право да помену Нато. Одлучи се!

пре 29 минута, MKD13 рече

kad bi vam bila ispred nacije vasa vera, ne bi zbog politike slale makedonce u "ad", jer izvan crkve spasenja nema.

Много смешан испадаш, да не кажем глуп, када ово кажеш. Немој то да радиш. Срамотиш се. Види. Кад си свестан да изван Цркве нема спасења, и говориш да вас ми "гурамо у ад". Па што онда човече отајеш изван Цркве!? Ало! Видиш ли уопште шта говориш? Само безуман човек може веровати да иде у ад и не хтети да се спасе. Шта је онда теби прече, нација или спасење.

пре 33 минута, MKD13 рече

Na balkanskoj shahovnici vi mozete samo da sanjete Makedoniju kao deo Srbije, bilo pa proslo...makedonci dovoljno su postradale od vas. Nikad se nepovtorilo!

Ало!! Пробуди се човече и помириши цвеће. Македоније више нема. Ћао! Пуј пике, не важи се. Нема! Појела маца. Била је некад нека Македонија у омраженој ти комунистичкој Југославији. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...