Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Порошенко: Стварање украјинске цркве — катастрофа за Русију

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је у интервјуу за грчки лист „Та Неа“ да је стварање нове црквене структуре, Православне цркве Украјине (ПЦУ), постало геополитичка катастрофа за Русију.

„Када руски председник говори да је СССР за Русију био главна геополитичка катастрофа 20. века, онда би независна украјинска црква била друга“, истакао је Порошенко.

Према његовим речима, Кремљ не крије да Руску православну цркву сматра једним од кључних инструмената утицаја на Украјину.

„Стварање независне Православне цркве Украјине их лишава ових могућности или их озбиљно ограничава“, објаснио је председник Украјине.

https://rs.sputniknews.com/evropa/201901061118408839-porosenko-crkva-rusija-katastrofa/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

:whackado:girl_smiley:navijanje:

пре 7 минута, Milan Nikolic рече

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је у интервјуу за грчки лист „Та Неа“ да је стварање нове црквене структуре, Православне цркве Украјине (ПЦУ), постало геополитичка катастрофа за Русију.

„Када руски председник говори да је СССР за Русију био главна геополитичка катастрофа 20. века, онда би независна украјинска црква била друга“, истакао је Порошенко.

Према његовим речима, Кремљ не крије да Руску православну цркву сматра једним од кључних инструмената утицаја на Украјину.

„Стварање независне Православне цркве Украјине их лишава ових могућности или их озбиљно ограничава“, објаснио је председник Украјине.

https://rs.sputniknews.com/evropa/201901061118408839-porosenko-crkva-rusija-katastrofa/

НИје катастрофа за Русију него катастрофа уопште.Али какав је то идиот који каже да је стварање Цркве зашто се залагао катастрофа.Ужас. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Августин рече

:whackado:girl_smiley:navijanje:

НИје катастрофа за Русију него катастрофа уопште.Али какав је то идиот који каже да је стварање Цркве зашто се залагао катастрофа.Ужас. 

Samo mi nije jasno zasto bre, i v.Vartolomej ucestvuje u tome... za boga miloga zbog cega covece ...:(

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Samo mi nije jasno zasto bre, i v.Vartolomej ucestvuje u tome... za boga miloga zbog cega covece ...:(

Дао завет послушности а помешао кога треба да слуша.:navijanje:

Подели на овим сајтовима

Цариград ради то због власти коју је себи сам дао. У заблуди је да убира плодове своје теологије примата.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Bokisd рече

Meni jedna stvar ovdje nije jasna. Najprije jasno mi je da je ovaj potez čisto političke prirode. I ovo je najbolji dokaz da su se veliki raskoli u prošlosti dešavali na političkoj osnovi, a svađe oko dogmata i svega ostalog su bili samo povod. Kada se dogodila 1054g, tada je bilo malo drugačije. Vizantija je bila carstvo, jest u padu, ali koliko toliko carstvo. Rim je bio na svoj način moćan, i obe strane su mogle da se zakrve kao dva jarca u onoj basni na deblu. 

Ovde pak, Carigrad je niko i ništa....nemaju carstvo iza sebe, da li se stvarno nadaju da će ovim potezom ostati kao prvi po časti i da će zadržati nekakav ugled? Kad bi teoretski sve Crkve osim Ruske, stale uz Carigrad situacija bi bila oko 120 miliona vjernika njima i ostatak 150 kod Rusa...nije loše za neki ugled, ali opet nemaju jaku državu iza sebe, okruženi su Turcima..šta udružiće se zapadnim državama, svi zajedno protiv Rusije?

Ionako vjerovatno većina neće stati uz Carigrad, i postoji mogućnost da ostanu sami, sa svojim Ukrajincima i Estoncima...ne znam šta će im sve to. Ali ajde što reče jednom p.Irinej, što visi neka otpadne. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Meni jedna stvar ovdje nije jasna. Najprije jasno mi je da je ovaj potez čisto političke prirode. I ovo je najbolji dokaz da su se veliki raskoli u prošlosti dešavali na političkoj osnovi, a svađe oko dogmata i svega ostalog su bili samo povod. Kada se dogodila 1054g, tada je bilo malo drugačije. Vizantija je bila carstvo, jest u padu, ali koliko toliko carstvo. Rim je bio na svoj način moćan, i obe strane su mogle da se zakrve kao dva jarca u onoj basni na deblu. 

Ovde pak, Carigrad je niko i ništa....nemaju carstvo iza sebe, da li se stvarno nadaju da će ovim potezom ostati kao prvi po časti i da će zadržati nekakav ugled? Kad bi teoretski sve Crkve osim Ruske, stale uz Carigrad situacija bi bila oko 120 miliona vjernika njima i ostatak 150 kod Rusa...nije loše za neki ugled, ali opet nemaju jaku državu iza sebe, okruženi su Turcima..šta udružiće se zapadnim državama, svi zajedno protiv Rusije?

Ionako vjerovatno većina neće stati uz Carigrad, i postoji mogućnost da ostanu sami, sa svojim Ukrajincima i Estoncima...ne znam šta će im sve to. Ali ajde što reče jednom p.Irinej, što visi neka otpadne. 

Они раде као криминалци вероватно враћају неке дугове.Услуга за услугу.Морају а и нису схватили да је Византија пала.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Milan Nikolic рече

Уз клицање „Слава Украјини

Да ли је сада тешко замислити доделу "аутономије" или "аутокфалије", усташкој творевини ХПЦ у Истанбулу уз повике "За дом спремни"?

Е кукавни угашени Фењере!

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Да ли је сада тешко замислити доделу "аутономије" или "аутокфалије", усташкој творевини ХПЦ у Истанбулу уз повике "За дом спремни"?

Е кукавни угашени Фењере!

Па то је то мислим да си до сада најбоље дефинисао ово што је фанар урадуио са укронацистима.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Milan Nikolic рече

Тешки поремећај. Њему је главно у свему да је нешто против Русије, па чак и Црква. Цео идентитет Украјинског народа жели да изгради на антирусизму, а то је све један исти народ историјске Рус. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Bokisd рече

Послао ти је поп Мирољуб сличицу са одговором. :D

• Свиђа ми се 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Justin Waters рече

Najprije jasno mi je da je ovaj potez čisto političke prirode. I ovo je najbolji dokaz da su se veliki raskoli u prošlosti dešavali na političkoj osnovi, a svađe oko dogmata i svega ostalog su bili samo povod.

Па зависи како гледаш. Јер могло би се рећи и да су разлике у учењу у сржи проблема, а политичка неслагања су повод за сукоб. Или просто прилика где се те дубље разлике манифестују.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Тешки поремећај. Њему је главно у свему да је нешто против Русије, па чак и Црква. Цео идентитет Украјинског народа жели да изгради на антирусизму, а то је све један исти народ историјске Рус. 

Политички аналитичар Радомир Анђелковић је баш пре неки дан објашњавао политику грађења идентитета на антиидентитету.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Кад се човек замисли чиме са бави Фанар просто да не поверује.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Ведран* рече

Па зависи како гледаш. Јер могло би се рећи и да су разлике у учењу у сржи проблема, а политичка неслагања су повод за сукоб. Или просто прилика где се те дубље разлике манифестују.

Definitivno. Samo mislim da kad dve strane imaju fundamentalni kredo isti, da se određene razlike u učenju svakako mogu tolerisati dugo i da ne moraju biti povod za raskol. U tim slučajevima politika svakako odigra ulogu hepo kocke koja potpali stvari i onda sve ostalo bukne. Za slučajeve poput Arijanstva i sl. svakako nema priče da se treba odmah sasjeći u korijenu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...