Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 минута, o. Miroljub рече

Личи на титуларног митрополита пергамског. 

Није то он.

Мени је познат однекуд, али није Зизи, а не знам ко је.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Ведран* рече

Хтедох јутрос да  напишем још један текстић о овоме расколу, али изгубих вољу.

И ја осећам страшну мучнину. После предивних Царских Часова синоћ (петак) и  Литургије јутрос, једва сам после прочитаних вести одслужио Свеноћну вечерас. Даће Бог да сутрашњу  и литургију на Рождество служим бодријег духа. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, o. Miroljub рече

И ја осећам страшну мучнину. После предивних Царских Часова синоћ (петак) и  Литургије јутрос, једва сам после прочитаних вести одслужио Свеноћну вечерас. Даће Бог да сутрашњу  и литургију на Рождество служим бодријег духа. 

Нисам ја много потрешен са овим. Некако је очекивано. Барем нисам превише.

Него више имам утисак да никакве користи нема од неког писања и окупирале су ме друге ствари, па сам изгубио вољу. Имао бих толико тога да радим, али не може се све. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Ведран* рече

Да ли сте прочитали текст Томоса?

Имате ли коментара? 

Ако нисте, ево га овде на руском:

Нисам још. Ако Бог да, сутра ћу. Одох на починак. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

Није то он.

Кад мало боље погледам, може бити да ово јесте Зизи. Мало му је нос испао повећи и обрве црње, али можда јесте он. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, o. Miroljub рече

А ко ово беше испод Потрошенкове десне подлактице?

76EAF57E-9477-4970-AE23-1041C497F51D.jpeg

Zizi top? 

Djeluje zamisljeno, tuzno...

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Justin Waters рече

Vidi Potrošenka na tronu...bilo da su mu klirici iz Patrijaršije u Turskoj to rekli ili se sam popeo svejedno je tragikomično joooj

na samom početku se vidi da su mu rekli da tu stane :) 

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

ne bih rekao da je Zizjulas, evo jasnog snimka pa procenite sami

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, w.a.mozart рече

na samom početku se vidi da su mu rekli da tu stane :) 

умало не паде :))

П.С. Она у белом је Потрошенка јел? Доста млада изгледа.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Уз клицање „Слава Украјини“: Вартоломеј предао Украјини томос о аутокефалности цркве

Васељенски патријарх Вартоломеј предао је Украјини документ о независности нове црквене структуре.

Након јутарње молитве у патријаршијском Храму Светог Ђорђа у Истанбулу, Вартоломеј је уручио поглавару „нове украјинске цркве“ Епифанију Думенку документ о независности црквене структуре.

Церемонији су присуствовали председник Украјине Петро Порошенко са супругом Марином, председник Врховне раде Андреј Парубиј и министар за економски развој Степан Кубив.

Неко од чланова делегације је у самом Храму узвикнуо: „Слава Украјини!“, на шта је неколико људи одговорило: „Херојима слава“.

Васељенски патријарх Вартоломеј јуче је у Истанбулу потписао „томос“ о аутокефалности православне цркве у Украјини.

Порошенко је тада изјавио да ће верницима свих конфесија бити гарантоване верске слободе и захвалио се онима који су се молили за настанак нове цркве.

Подсетимо, слоган „Слава Украјини! Херојима слава!“ је настао у периоду Другог светског рата, као лозинка поздрав чланова „Организације украјинских националиста“ и „Украјинске устаничке војске“, чији лидер је био Степан Бандера, који је сарађивао и са нацистима.

https://rs.sputniknews.com/evropa/201901061118403788-Vartolomej-tomos/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Једна чињеница све говори: Новом „митрополиту“ још нико није честитао

Још нико од поглавара помесних православних цркава није честитао „митрополиту“ Епифанију на избору за поглавара „нове цркве“ у Украјини, што је врло индикативно, сматра шеф Одељења Синода РПЦ за сарадњу са друштвом и медијима Владимир Легојда.

„Многи питају зашто се друге (цркве) нису изјасниле. Други нису подржали Цариград. То није неважна чињеница. Да је постојала подршка, изразили би је. Навешћу једноставан пример. Том новоизабраном епископу такозване ’украјинске јединствене цркве‘ Епифанију нико од поглавара помесних цркава није честитао. Црквени протокол двонедељног ћутања није предвиђен“, рекао је Легојда за телевизију „Русија 24“.

Он је подсетио да су митрополиту кијевском Онуфрију сви честитали дан након што је 2014. године изабран за поглавара Украјинске православне цркве.

„То показује све“, закључио је руски митрополит. 

Архијереј Украјинске православне цркве Московске патријаршије Климент је саопштио да УПЦ неће вршити службу заједно са новом црквом.

„Нова црквена организација је неканонска верска организација. Као православна црква она би требало да има овлашћења да врши свете тајне, а она то нема. Зато ми немамо никакве могућности да служимо са верским представницима те цркве“, закључио је Климент.

https://rs.sputniknews.com/evropa/201901061118404251-Ukrajina-mitropolit/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Ведран* рече

Није то он.

Личи на Зизиуласа али је много много мрачан и има велики нос.Можда се изобличио а можда их и клонирају.Човек изгледа као да ће да добије инфаркт.Можда је ипак Зизиулас у некој избезумљености и сходно томе изобличености.И главу је погнуо уместо да поносно дигне главу и каже Слава Украјини-Зиг Хајл.

Подели на овим сајтовима

Да се не зачудимо ако се у новој "цркви" ускоро зачује појање:

Славите Украјину јер је добра, Алилуја!

Јер је до вјека милост на Украјини, Алилуја!

Мада би им ова највише пристајала:

С нами Вартоломеј разумјејте јазици и покарјајте сја!

Јако с нами Вартоломеј!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...