Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Августин рече

Да у праву си само наизглед се поједностављују, и то можда и фанар сматра али у ствари се компликују јер ће расколници ићи у раскол и од фанара.

Да поживи Бог Денисенка.

12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 3.12.2018. at 2:26, Ведран* рече

Хаха!

Па Мелетичу се не зна шта су признали. Ја мислим да ни они сами не знају шта су му признали. По Саопштењу су га вратили у оно што је био пре раскола, то јест, обични поп. Мелетич нема ни апостолско прејемство, а камол и валидну хиротонију. Луда кућа. 

Да нису сада у тајности вршили или допуњавали хротоније она двојица Фанараца? Или вршили неки циркус. Ко ће знати.

А Фанар је признао Денисенка и његове следбенике, али шта то значи? Ко су следбеници? Шта је са његовим "епископима"?

Мираш је сигурно сад следбеник Денисенка.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Августин рече

Мираш је сигурно сад следбеник Денисенка.

Барт је ово одлучио збрсади нас. :))

Ми рекли да нећемо да помињемо Денисенка, а он онда шта ће, морао овако да одлучи. 

Сад ће нам касти, па не морате ви њега да помињете, ни Мираша, само мене поменте и све је ок. 

:))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Пре пар дана сам поставио текст са насловом 

- Можда „аутокефална“, а сигурно зависна „црква“

Аутокефална под наводницима јер сам очекивао управо овакав исход. На имену аутокефална, а у суштини и практично цариградска епископија. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Пре пар дана сам поставио текст са насловом 

- Можда „аутокефална“, а сигурно зависна „црква“

Аутокефална под наводницима јер сам очекивао управо овакав исход. На имену аутокефална, а у суштини и практично цариградска епископија. 

Мислим да ће се ствари веома закомликовати и да ово неће прихватити скоро нико.Па шта је сад Денисенко-ништа,а ако је био митрополит и у легалној цркви а ови му вратили чин да не буде ништа.Неће то уопште проћи.Не треба заборавити да се ради о болесно амбициозним и сујетним људима који неће тек тако ово прихватити.Поред тога морамо свакако признати да су наша браћа из УПЦ МП на челу са митрополитом Онуфријем стварно и под претњама показали да су права црква.А мишеви нека се сада међусобно свађају.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Августин рече

Поред тога морамо свакако признати да су наша браћа из УПЦ МП на челу са митрополитом Онуфријем стварно и под претњама показали да су права црква.

:dobro:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ево још пар занимљивих детаља.

Наравно, ове информације "цуре" тако да није могуће са сигурношћу знати да ли су 100% тачне.

Цариград је одлучио да ће се све украјинске цркве у Дијаспори директно потчињавати Фанару, преко Цариградског архијереја надлежног за ту област, а не преко новоформиране "Украјинске Цркве". Другим речима, Украјинци неће имати Дијаспору у црквеном смислу. Она ће припасти Цариграду у потпуности.

За наш однос са Цариградом је значајан став Цариграда према коме нова твз "Украјинска Црква" јесте НЕРАЗДВОЈНИ део Цариградског Патријархата па се њено општење са другим аутокефалним Црквама одвија искључиво преко Цариграда. Другим речима, хтели ми да општимо са Денисенком или не, његово општење са осталима (па и нама) одвијаће се преко Цариграда. Зато што ће Украјинци постати де факто део ЦП упркос (зло)употреби термина аутокефалија.

Саопштење нашег Сабора срочено је тако да се спомиње немогућност општења са Денисенком и Малетичем. Међутим, уколико они не буду вође, ако буду склоњени, да ли то мења наш став, и да ли нас оставља рањивим на разне манипулације? Плашим се да ћемо убрзо морати да појашњавамо нашу позицију у односу на Цариград, у односу на њихову одлуку, и у односу на ту структуру у Кијеву коју Цариград сада оснива.  

Ово сам већ помињао. Цариград редефинише значење речи аутокефалија. Аутокефалија као административно независна и самоуправљајућа Црква, по Цариграду, не постоји. Они аутокефалном сада зову ПОТПУНО, али ПОТПУНО, зависну Цркву. У административном и сваком другом смислу зависну. И ово је нешто што је кључно питање за сваки будући свеправославни Сабор. Око овога ће копља да се ломе. А имамо пример, не треба копати по историји, какав је однос Цариграда према онима који су, у мањој или већој мери, самоуправљајући, а улазе, на један или други начин, у састав Цариградског Патријархата. Имамо случај са руском Архиепископијом за Западну Европу Цариградског Патријархата, коју је Цариградски Патријарх управо укинуо. И то је учинио, лично он, Патријарх Цариградски, без Сабора и без Синода, и без да је било шта о томе знао Архијереј који управља том Архиепископијом. Синоду је само предочено. Дакле, Цариградски Патријарх је то урадио самовласно, својом личном одлуком. Цариград, стога, гледа на сваку помесну Цркву, која има аутокефалију, као на испоставу Цариграда коју може да укине када год то лично пожели Цариградски Патријарх. Можемо и карикирати. Рецимо да се Патријарх, народски речено, пробуди на леву ногу, једног дана, он може да укине аутокефалију СПЦ. А ако се сутрадан пробуди на десну ногу, он може да ту аутокефалију и врати.

Без Синода, без Сабора, без знања и упозорења другог Патријарха, правјашчег Архијереја, и верног народа, он то може да уради било коме, као што је урадио руској Архиепископији у Западној Европи. 

Као што сам рекао више пута раније, Цариград изгледа да има неку нову еклисиологију. И није кључ проблема овога спора у питањима првенства, канона, јурисдикција, итд. Овај проблем је у сржи еклисиолошки проблем са којим ћемо морати да се суочимо пре или касније. Боље пре него касније.

Надам се да ћемо се ми као Црква знати снаћи у овом жалосном хаосу, и да ћемо увек благовремено и јасно износити свој став, ни по бабу ни по стричевима већ по правди Бога истинога.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Zayron рече

No, to bi sve rimske pape pozelenjele i zagrcnule se od zavisti! Njima je sasvim dosta i dovoljno da neko proglasi kako se nalazi u jedinstvu, zajedništvu tj. u liturgijskom opštenju sa Rimom tj. sa Svetom Apostolskom Stolicom. Nikad se Rim tj. Vatikan ni Sveta Stolica nisu proglašavali "Crkvorodicom", istočnikom i svjetlom Crkvama a ni nečim sličnim. Npr. Maronitská katolická církev je katolickou církví v jednotě s Římem, původem z Libanonu. Rimska ili latinska Crkva je samo jedna od mnogih (23 pomjesne crkve) a sve su si medjusobno jednake. I episkopi su si svi medjusobno jednaki, samo je episkop Rima, tj. rimski papa "jednakiji" od drugih episkopa ("najjednakiji medju jednakima")! :D 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Katolická_církev

Crkvorodica je samo Gospa, Bogorodica!

За да буде неко Црквородица, треба да роди Цркву. Ваша римокатоличка црква није родила ниједну помесну цркву, за разлику од Цариградске Патријаршије која је родила: 
- Трновску Архиепископију (укинута са царску повељу)
- Пеќку Архиепископију (укинута са царску повељу)
- Московску Митрополију (Патријаршију)
- Атинску Архиепископију
- Румунску Патријаршију
- Српску Патријаршију
- Бугарску Патријаршију
- Грузијску Архиепископију
- Албанску Архиепископију
- Чешко-словачку Митрополију
- Пољску Митрополију

Александриска, Антиохијска и Јерусалимска су древне патријаршије, Кипарска Архиепископија је добила аутокефалност на Васеленски сабор. Синајска и Охридска Архиепископија су царске Цркве.

Када се види реална ситуација, заиста само Константинопољска Патријаршија је Црквородица зато што је родила. Српска Црква је у стање да роди и да постане Црквородица, али неќе. Исто и Руска Црква. 

Римска црква биќе црквородица када сазда цркву која биќе на исто рамниште као и она. 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Orthophill рече

Српска Црква је у стање да роди и да постане Црквородица, али неќе. Исто и Руска Црква. 

Вама се нуди већа самосталност од стране СПЦ него што ће је Кијев добити од Цариграда, али се ви брецате. 

Вама ће Барт дати више? 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Orthophill рече

За да буде неко Црквородица, треба да роди Цркву. Ваша римокатоличка црква није родила ниједну помесну цркву, за разлику од Цариградске Патријаршије која је родила: 
- Трновску Архиепископију (укинута са царску повељу)
- Пеќку Архиепископију (укинута са царску повељу)
- Московску Митрополију (Патријаршију)
- Атинску Архиепископију
- Румунску Патријаршију
- Српску Патријаршију
- Бугарску Патријаршију
- Грузијску Архиепископију
- Албанску Архиепископију
- Чешко-словачку Митрополију
- Пољску Митрополију

Александриска, Антиохијска и Јерусалимска су древне патријаршије, Кипарска Архиепископија је добила аутокефалност на Васеленски сабор. Синајска и Охридска Архиепископија су царске Цркве.

Када се види реална ситуација, заиста само Константинопољска Патријаршија је Црквородица зато што је родила. Српска Црква је у стање да роди и да постане Црквородица, али неќе. Исто и Руска Црква. 

Римска црква биќе црквородица када сазда цркву која биќе на исто рамниште као и она. 

Rimska crkva za razliku od carigradske nikada nikom nije razdavala nikakve tomose ako to podrazumijevaš pod "crkvoroditeljstvom". Makedonski arhijereji od 70-tih godina su hodali nekoliko puta u Rim/Vatikan sa molbom da ih papa prizna a tamo im uvijek bilo objašnjeno da kod nas u KC nikakvih autokefalija ni priznanja u tom smislu nema, možete samo biti u zajedništvu sa Svetom Stolicom isto kao sve ostale pomjesne katoličke crkve a po kanonskom pravu KC je pomjesna crkva svaka dijeceza, biskupija, episkopija. Ništa drugo ne postoji kod nas!

Подели на овим сајтовима

Порошенко рекао да ће објединитељски сабор почети 15. децембра.

https://strana.ua/news/174933-poroshenko-nazval-datu-sobora-po-sozdaniju-avtokefalnoj-tserkvi.html

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

Rimska crkva za razliku od carigradsjke nikom nikada nije razdavala nikakve tomose ako to podrazumijevaš pod "crkvoroditeljstvom". Makedonski arhijereji od 70-godina su hodali nekoliko puta u Rim/Vatikan sa molbom da ih papa prizna a tamo im uvijek bilo objašnjeno da kod nas u KC nikakvih autokefalija ni priznanja u tom smislu nema, možete samo biti u zajedništvu sa Svetom Stolicom kao sve ostale pomjesne katoličke crkve a po kanonskom pravu KC je pomjesna crkva svaka dijeceza, biskupija, episkopija. Ništa drugo ne postoji!

Македонски архиејереји сваку годину одлазе у Рим да служе молебан испред свете моште светог Кирила Солунског. Ус пут црквено-државна делегација има пријем код римског папу. У црквену делегацију увек има: бар један митрополити неколико других клирика, претставник власти (и то најчесто један од три главних лидера земље - претседник, премијер или претседник скупштине) и претставници римокатоличке бискупије у Македонији. Главно ради се о протоколарен сусрет и размена поклона.

Ако некада смо тражили аутокефалију од Ватикана, молим те приложи доказ. Ако не, извини се!

А колико је “добронамерна“ римска црква према Македонској, доказ су активности које римокатоличка унијатска епархија врши по струмичких села. Ето пре неки дан био је на унапреѓење егзархата у епархији... Можда “наш“ бискуп Киро Стојанов постане и метрополит. 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Orthophill рече

Македонски архиејереји сваку годину одлазе у Рим да служе молебан испред свете моште светог Кирила Солунског. Ус пут црквено-државна делегација има пријем код римског папу. У црквену делегацију увек има: бар један митрополити неколико других клирика, претставник власти (и то најчесто један од три главних лидера земље - претседник, премијер или претседник скупштине) и претставници римокатоличке бискупије у Македонији. Главно ради се о протоколарен сусрет и размена поклона.

Ако некада смо тражили аутокефалију од Ватикана, молим те приложи доказ. Ако не, извини се!

А колико је “добронамерна“ римска црква према Македонској, доказ су активности које римокатоличка унијатска епархија врши по струмичких села. Ето пре неки дан био је на унапреѓење егзархата у епархији... Можда “наш“ бискуп Киро Стојанов постане и метрополит. 

Niste nikada tražili autokefaliju od Vatikana, to nisam ni rekao ni napisao. Tražili ste od Vatikana (od pape Jovana Pavla II konkretno) da vas crkveno-diplomatski prizna kao samostalnu crkvu a tim vas dakle podupre, da vam da potporu u stjecanju autokefalnosti slično kao što je i mitropolit Alfejev tražio od pape Franciska da neće priznati Ukrajinsku Autokefalnu Crkvu. Naravno da i m. Alfejev zna da pape nikakve pravoslavne autokefalne crkve ne mogu priznati ili nepriznati i kad bi to htjeli (tim mislio na tu Porošenkovu, Denisenkovu i Maletičevu koja nije UPC MP). Tim bilo mišljeno to da se Rim neće mješati diplomatski što mu je papa obećao i obećati mogao (u crkveno-diplomatskom smislu). Ali priznavanje novih autokefalnih crkvi je nešto drugo, KC ni pape s tim nikakve veze nemaju niti šta u tom smislu mogu obećati pa i da se radi samo u crkveno-diplomatskom smislu. Znao sam koji je to makedonski arhijerej bio po imenu ali sad mi se ta imena mješaju, još iz vremena patrijarha Germana, kad bih vidio spisak tih arhijereja sjetio bih se. Da, bio je to arhiepiskop Angelarij u Rimu s tom delagacijom.

https://mk.wikipedia.org/wiki/Архиепископ_Охридски_и_Македонски_г.г._Ангелариј

Подели на овим сајтовима

Константинопољ одлучио да одузме храм од РПЦ у Северној Кореји

Цариградска патријаршија прогласила је цркву Свете Тројице у Пјонгјангу својом. Ово се наводи у календару, који је издао корејски митрополит Цариградске патријаршије поводом посете Патријарха Вартоломеја Сеулу, према подацима руске амбасаде у Северној Кореји на Фајсбуку.

Званичници амбасаде наводе да екуменска патријаршија нема никакве везе са пројектом храма Свете Тројице и да неће дати храм патријарху Вартоломеју ни под којим околностима.

https://strana.ua/news/174961-konstantinopol-zakhotel-otnjat-khram-rpts-v-kndr-prikhozhane-protiv.html

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...