Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 15 минута, Ведран* рече

Лако ти је бити такав револуционар, међу народом. Али ајде ти буди револуционар поповима. Који имају влас!

Pa i popovima sam bio. Mislis li ti da su oni u miru to posmatrali ali nisu smeli ni da pisnu jer je iza mene stajao o Zoran.(profesor na bogosloviji i fakultetu). 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 39 минута, Zoran Đurović рече

Морам сад да сликам икону. 17 новембра нам долази у Венецију Патријарх Бартоломео, имендан је нашег Митрополита Генадија. Моја луда жена ме тера да му насликам икону св. Серафима Саровског!:)) Анатемисао би ме Генадије на истој литурђији!

Napravis mu ikonu Sv Nestorija! :0205_whistling:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Napravis mu ikonu Sv Nestroija! :0205_whistling:

А неку екологију можда да му наслика? Он то воли. 

Можда ону живуљку што сам срео пре неки дан?

Још му лпо каже да је живуљка из комшилука његовог остарелог брата Стилианоса, и да га он поздравља.....

Ух, можда не то да га он поздравља! Нека га не спомиње. Можда би прошао горе него да му иконопише Св. Серафима. 

Не знам. :)))

Можда неке украјинске ливаде?

• Хахаха 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Из одговора П. Вартоломеја, П. Алексију  1992. г. поводом рашчињења Филарета Денисенка:

"Наша Света Велика Христова Црква, признајући по овом питању, пуноћу искључиве надлежности Ваше Свете Руске Цркве, прима Синодско решење о горе указаном."

Шта? Ма није могуће! Руска Црква има надлежност да разреши и рашчини кијевског митрополита. А аргумент "Кијев припада нама"? Где је то било 1992 године? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Ведран* рече

А неку екологију можда да му наслика? Он то воли. 

Можда ону живуљку што сам срео пре неки дан?

Још му лпо каже да је живуљка из комшилука његовог остарелог брата Стилианоса, и да га он поздравља.....

Ух, можда не то да га он поздравља! Нека га не спомиње. Можда би прошао горе него да му иконопише Св. Серафима. 

Не знам. :)))

Можда неке украјинске ливаде?

A kakvu si to zivuljku video? 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

A kakvu si to zivuljku video? 

Кад не пратиш шта се дешава!

IMG-acbea99e6032fa27b2e06a296ddd2279-V.thumb.jpg.04107c682517b4b39746c1064c138656.jpg

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Кад не пратиш шта се дешава!

IMG-acbea99e6032fa27b2e06a296ddd2279-V.thumb.jpg.04107c682517b4b39746c1064c138656.jpg

Jao sto je sladak! :)))

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, farisejski.bukvojed рече

Mi i Jerusalim bili smo u opstenju sa Ruskom Zagranicnom kada su oni prekinuli opstenje sa svima ostalima, pa nismo bili u raskolu. Za pocetak, do Svepravoslavnog Sabora, bice dovoljno da zvanican stav bude da "ne priznajemo" odluke Fanara i da je Denisenko (i njegovi) za nas i dalje raskolnik.

Ситуација је прилично различита, тиме што је Денисенко сада клирик ЦП. Можда га изаберу у синод ЦП, ко зна. Ако буде таква одлука, онда значи да смо у делимичном расколу, тј. да смо у расколу са делом ЦП. Тј. у расколу смо са једном митропилијом ЦП.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ђорђе Р рече

Ситуација је прилично различита, тиме што је Денисенко сада клирик ЦП. Можда га изаберу у синод ЦП, ко зна. Ако буде таква одлука, онда значи да смо у делимичном расколу, тј. да смо у расколу са делом ЦП. Тј. у расколу смо са једном митропилијом ЦП.

Денисенко није део ЦП. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Денисенко није део ЦП. 

Ава рече да јесте. Па шта онда значи одлука Синода ЦП, и зашто је МП онда прекинула односе са ЦП?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, farisejski.bukvojed рече

Ja ne vidim da je to "prilicno razlicito". Ruska zagranicna nije za sebe tvrdila da je autokefalna.

Mislim da je u ovom trenutku prekid evharistijskog opstenja sa Fanarom preuranjen, vec da bi trebalo da SPC trazi nastavak Sabora. U medjuvremenu, fakticki ne mora da bude sasluzivanja.

Не знам шта је тврдила РЗЦ, али ни једна друга помесна црква није тврдила да је РЗЦ њен део, под њеном јуридикцијом.

Сада је УПЦ КП под јуридикцијом ЦП.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ђорђе Р рече

Ава рече да јесте. Па шта онда значи одлука Синода ЦП, и зашто је МП онда прекинула односе са ЦП?

Чини ми се да је Ава мислио нешто друго. 

Денисенко је за ЦП тренутно епископ фриленцер у Украјини :)), а ако питаш самог Денисенка, он је патријарх, а ако питаш Москву, он је проклети господин Денисенко. 

Москва је прекинула односе због одлуке Цариграда од 11. октобра, због 4 од пет тачака из Саопштења (пета је позив на мир).

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ђорђе Р рече

Сада је УПЦ КП под јуридикцијом ЦП.

Није.

Јер УПЦ КП ни за Цариград још не постоји.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Морам сад да сликам икону. 17 новембра нам долази у Венецију Патријарх Бартоломео, имендан је нашег Митрополита Генадија. Моја луда жена ме тера да му насликам икону св. Серафима Саровског!:)) Анатемисао би ме Генадије на истој литурђији!

Ah, ma, teraj do kraja, dodaj i ikonu sv. Nikolaja cara ( posebno za p.Vartolomeja ) ,..... kad je bal, nek' je bal.... :D.. ( :)) )

Подели на овим сајтовима

Ruska Crkva objavila dokument kojim se Vas. Patrijarsija saglasavala sa rascinjavanjem Denisenka!!!

Dokument je poslao p.Vartolomej ruskom p.Alekseju i u jemu se tvrdi da se vas. Patr. u potpunosti slaze sa odlukom Sinoda sestrinske Ruske Crkve u vezi rascinjavanja m.Denisenka.

http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/24406-apokleistiko-otan-o-oikoumenikos-patriarxis-anagnorize-tin-kathairesi-tou-filaretou

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...