Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Zayron рече

Nije to nikakva "nova crkva", to je zakonita nasljednica starodavne i starostavne Kijevske Mitropolije koja je u kanonskom opštenju sa ekumenskim patrijarhatom carigradskim.  :) 

http://www.uaocamerica.org/our-history-statutes--polic/history-of-our-jurisdiction.html

Mi takvu kanonsku praksu nemamo, nemamo ni tomose ni takve raskolnike. Luther nije bio samo raskolnik već glavmo jeretik, (raskol je prirodna posljedica svake jeresi) koji ne bi ni 5 minuta opstao ni kod vas, tako da njega radije ni ne računajte. Istina imamo što Dejan reče takve "neznavene" koji nisu shvatili 2VK i liturgijsku reformu i koji potom imaju samo jednu mogucnost na rsapolaganju, da se pokaju i vrate. Mi im tu autokefaliju ne dajemo.

Ako Vedran nije uspeo da ti objasni necu ni ja. Molim te ne lupaj kao Maxim po diviziji. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 часа, Zayron рече

"neznavene" koji nisu shvatili 2VK i liturgijsku reformu i koji potom imaju samo jednu mogucnost na rsapolaganju, da se pokaju i vrate. Mi im tu autokefaliju ne dajemo.

Njih je "vreme zgazilo", a u životu nema ništa gore nego kad te "vreme gazi"!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

Архиепископ атински и целе Грчке Јероним, отказао је сусрет са патријархом Вартоломејом, који је био заказан за сутра. Иако није Архиепископ навео разлог, Romfea.gr  извештава да је то због слабљења односа.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Trifke рече

Ako je tacno ista od ovoga sto Zayron pise, onda imamo pred ocima nastanak ne samo raskola nego i necega sto je jako tesko opisati u do sada poznatim teoloskim teminima. Ljudi moji pa ovo je ludilo i to tesko. Pokupiti ljude izmedju kanonskog i raskolnickog svestenstva i ujediniti ih u novu "crkvu" je nesto sto do sada nije postojalo u Crkvi. U Rimokatolicizmu je postojalo i postoji svasta. Necu da kazem da ,ako ovo napravi VP, ima velike slicnosti sa RK praksom ali mi se nesto tesko namce i iskreno receno osecam neku muku u stomaku od svega toga. 

Strasno, ako je ovo tacno, ...ovo je gora situacija, od onoga sto smo pretpostavljali.

Nova crkva, na teritoriji gde vec postoji crkvena struktura. Kao neka politicka stvar, VP da bi zaobisao da stvara kanonsku crkvu sa deklarisanim raskolnicima, sad, kao stvara drugu i novu crkvenu strukturu. A, sta je sa starom Mitropolijom Kijevskom koja je u nasledje ostavljena Ruskoj Crkvi ?

Mislim, stvarno, vise nema smisla sve ovo. :0201wink:

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Milan Nikolic рече

Архиепископ атински и целе Грчке Јероним, отказао је сусрет са патријархом Вартоломејом, који је био заказан за сутра. Иако није Архиепископ навео разлог, Romfea.gr  извештава да је то због слабљења односа.

E sad, navodno je u pitanju jedan veliki hram sv. Djordja u skoro samom centru Atine, koji je vrhovni sud Grcke dodelio Vas. Patrijarsiji pre par dana. Nisam bas detaljno pratio ali spor je trajao vise godina sa puno pisanja po stampi, jer se radi i o nekoj zaovstavstini. Komplikovan slucaj, ali eto... predat Carigradu.

http://βραδυνη.gr/index.php/site/article/to-ste-dikaiwse-to-oikoymeniko-patriarxeio-gia-prompona

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Zayron рече

Nije to nikakva "nova crkva", to je zakonita nasljednica starodavne i starostavne Kijevske Mitropolije koja je u kanonskom opštenju sa ekumenskim patrijarhatom carigradskim.  :)

Gde je stara Kijev. Mitropolija, ....nije valjda , Zayrone, evo vec skoro 400.godina bila kao neki cardak na nebu,....pa, sad, VP se resio da ponovo uspostavlja neku novu Mitropoliju.

I, kako ,( bre ), Zayrone,.....VP tek treba da osnuje novu crkvu Kijevske Mitropolije,....a, ona je vec u opstenju sa Carigradom ? :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Bokisd рече

Strasno, ako je ovo tacno, ...ovo je gora situacija, od onoga sto smo pretpostavljali.

Nova crkva, na teritoriji gde vec postoji crkvena struktura. Kao neka politicka stvar, VP da bi zaobisao da stvara kanonsku crkvu sa deklarisanim raskolnicima, sad, kao stvara drugu i novu crkvenu strukturu. A, sta je sa starom Mitropolijom Kijevskom koja je u nasledje ostavljena Ruskoj Crkvi ?

Mislim, stvarno, vise nema smisla sve ovo. :0201wink:

Бокисде и @Trifke а што се ви овоме исћуђавате као да вам је то новост? ne_shvata

Мислим, стварно, да шта сте мислили да Вартоломеј тамо ради кад је ово 'гора варијанта'?

Не, разумем, коју сте ви то "бољу варијанту" замишљали?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, N.Petrovic рече

E sad, navodno je u pitanju jedan veliki hram sv. Djordja u skoro samom centru Atine, koji je vrhovni sud Grcke dodelio Vas. Patrijarsiji pre par dana. Nisam bas detaljno pratio ali spor je trajao vise godina sa puno pisanja po stampi, jer se radi i o nekoj zaovstavstini. Komplikovan slucaj, ali eto... predat Carigradu.

http://βραδυνη.gr/index.php/site/article/to-ste-dikaiwse-to-oikoymeniko-patriarxeio-gia-prompona

И у Атини је њихова митрополија. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Moskovska patrijaršija je - valjda - kanonski naslednik kijevske mitropolije.

Naime, kijevska mitropolija "za sve ruske zemlje" se 1299. godine seli u Vladimir, preteči Moskvi, a onda 1325. godine seli se u Moskvu.

Vladimir, preteča Moskve:

https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir,_Russia

• Свиђа ми се 1

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

Kijevska mitropolija, na koju se pozivaju ovi sad, ona nastaje 1437. godine. Tada su Rusi prekinuli opštenje sa Carigradom zbog unije sa Rimokatolicima, ili tako nekako, svakako nisu više pominjali vizantijskog cara na liturgiji, na šta Carigrad proglašava jednog kijevskog mitropolita za one teritorije koje nisu bile pod vlasti moskovske kneževine. Kasnije je bilo da je Moskva zadužena za Pravoslavne u moksovskoj kneževini odnosno carskoj Rusija a ova carigradsko-neo-kijevska za Pravoslavne u Poljskoj i Litvaniji. I ova nova, carigradsko-kijevska, ona se isto pounijatila, to su danas Grkokatolici.

• Свиђа ми се 1

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ведран* рече

Бокисде и @Trifke а што се ви овоме исћуђавате као да вам је то новост? ne_shvata

Мислим, стварно, да шта сте мислили да Вартоломеј тамо ради кад је ово 'гора варијанта'?

Не, разумем, коју сте ви то "бољу варијанту" замишљали?

Ne znam, mozda sam previse naivan ( stvarno )  i mislim da ce' se nekako sve resiti samo od sebe.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

Ne znam, mozda sam previse naivan ( stvarno )  i mislim da ce' se nekako sve resiti samo od sebe.

:D

Исто као што је започело 'само од себе'.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Свашта ли ћемо још чути! 

Furthermore, Patriarch Bartholomew reminded his audience that, “The responsibility of the Ecumenical Patriarchate is to put things in ecclesiastical and canonical order, for only it has the prerogative and the blessings of the Church as a whole through the Ecumenical Councils to fulfil this grand obligation as the loving Mother Church and first Church within Orthodoxy.”

Само Цариград! Ајде! Остале Цркве су шта, само филијале централне испоставе када оне немају благослов Цркве да ствари стављају у црквени и канонски поредак? Српска Црква није имала право да рашчини Артемија? Руска Филарета? Српска да зацели раскол са тзв. слободном СПЦ у дијаспори, и руска са РПЦЗ? 

Those without valid arguments resort to creating schisms

Тако је Свесвјатјејши! Немој зато да је изазовеш. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...