Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Пропао референдум о промени имена у Македонији. Излазност недовољна. 

https://rs.sputniknews.com/regioni/201809301117347842-makedonija-referendum/ 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

@Ведран*

Каква шамарчина Заеву и Ципрасу. Е бре кад би само ови властодржсци мало прекинули да пију крв народима и Цркви и уплићу своје прљаве прсте свуда.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Вилер Текс рече

@Ведран*

Каква шамарчина Заеву и Ципрасу. Е бре кад би само ови властодржсци мало прекинули да пију крв народима и Цркви и уплићу своје прљаве прсте свуда.

Какви су ови Грци! Да, којим случајем, Македонија хоће да се зове Косово и Метохија, ми би им дозволили. :))

И онда Срби не ваљају. :)))

П.С. А тек кад би хтели Јужна Србија, дали би им и пола буџета. 12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ведран* рече

Пропао референдум о промени имена у Македонији. Излазност недовољна. 

https://rs.sputniknews.com/regioni/201809301117347842-makedonija-referendum/ 

Propao referendum zbog bojkota opozicije, al to nista neznaci, samo se usporava proces. sad Zaev treba da "potkupi" nekoliko pratenika VMRO da bi dogovor prosao u Parlamentu. Ako ne, opet izbore.

Referendum ipak je pokazao da za Zaevim je ogromna vecina naroda Makedonije. Dobili su nad 500 000 glasova shto ni je niko dosad dobio na izborima u Makedoniji od kad ona postoji. Protiv su glasali samo 5%.

Znaci gaba se radujete. Samo sve je odlozeno.

A i ovi koji su bojkotirali su to napravili ne zato shto necu u Nato, vec zato shto smatraju da je dogovor sa Grckom los. U biti zato sto nisu na vlast. I kao sto sam rekao refeendum je pokazao, da ce oni na izbore opet da izgube, ako ih bude. ja se nadam da ipak do izbora nece doci.

Подели на овим сајтовима

Готово сто посто Заев губи на следећим изборима. А што се тиче НАТО пакта, ко зна шта треба да се деси да би се Македонци пробудили из бунила.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Milan Nikolic рече

Готово сто посто Заев губи на следећим изборима. А што се тиче НАТО пакта, ко зна шта треба да се деси да би се Македонци пробудили из бунила.

Na kraju je ispalo da su na referendumu glasali ZA iznad 600 000 a protiv nistavnih 40 000. Opozicija zato je i bojkotirala jer je znala da ako izagu nemogu da nadglasaju onih koji su ZA, imali bi oko 300 000. Zato i sad kad je Zaev pomenuo izbore, oni izbegavaju da odgovore jer nikako im neodgovaraju nove izbore.

ps. Administracija i dalje selektivno mi objavljuje komentare. i ovde sam odgovorio o "Rusija kao Treci Rim". Molim POUKE da mi objave komentar ili obrazloze zasto komentar nije objavljen. hvala.

Подели на овим сајтовима

On 28.9.2018. at 14:20, MKD13 рече

"на страни Руса"?! Rusi ne zelje da daju autokefaliju iz "неких основних правила црквеног живота" ili iz cisto politickih razloga? 

Који год да су мотиви, у овом случају се поклапају са црквеним правилима. Како да дају аутокефалију кад је једина призната украјинска црква не тражи?

hto bi bilo lose kad bi drugi koji to zele dobili autokefaliju, da oni koji su van crkovnog zajednistva ugu u njega? Sto bi bilo lose da cela Makedonija uge u crkveno zajednicarenje a ne samo nekoliko stotinah clanova POA? Crkva time nisto ne gubi vec dobija.

Само по себи - ништа не би било лоше да историјски "нове" нације добијају аутокефалију, уколико су њихове цркве "зреле" за тако нешто. Али како да даш аутокефалију свакој заједници која мимо црквених правила одлучи да треба да буде самостална... Где је онда критеријум и докле то може да одведе... Што се тиче МКД, ја лично не видим начелно никакав проблем, али какву би то поруку послало? Политички основана "црква", која деценијама одлучују да је боље да буде у расколу (= без благодати и зајединце) него да буде формално у склопу СПЦ, са одговарајућом аутономијом. Како такву црквену свест "наградити" аутокефалијом? Да не причамо о свему што се радило +Јовану... Како без покајања да се пређе преко свега тога?

Ја дакле говорим строго из перспективе Цркве, национализам потпуно остављам по страни.

Kad bi ne htenje bilo radi crkovnih pravila  i crkve radi a ne zbog politike i nacionalizma, je bih se prvi pokajao shto sam pobornik autokefalije, ovako smatram da je to nepravda prema nama i potcinjavanje zahtevima SPC smatram bezkicmenjastvo i doprinosenje u rastu nacionalizma kojim i onako je zarazena SPC do plavog neba.

Где је дакле ту национализам? Или још боље - све и да је СПЦ заиста мотивисана национализмом у односу према МКД, зар није истовремено њена позиција у складу са црквеним правилима? Све и да нема национализма, да не постоји као појам, зар би положај МПЦ могао бити оправдан? 

Не разумем зашто је СПЦ заражена национализмом до плавог неба, а МПЦ није - иако се одлучује да буде у расколу пре него формално део друге националне цркве, која је и кроз историју била присутна на тим просторима макар колико и неке друге националне цркве.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, MKD13 рече

Znaci gaba se radujete. Samo sve je odlozeno.

Ја не знам што би се ико од Срба радовао овоме... МКД у ЕУ/НАТО (под условом да договор о имену заиста отвори та врата) заиста јесте осигурање од етничких сукоба и великоалбанских аспирација, бар кад је МКД у питању.

Додатно, ако се не варам, тренутна опозиција је идејни творац трагикомичне науке да су Македонци потомци античких Македонаца, тако да не видим шта такви људи могу добро да донесу било коме, а понајмање Србима у МКД. Али да не спамујемо даље, Трифке се човек поломи да одржи тему колико-толико прегледном... :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ово је занимљива вест која показује намеру укрофашиста да уз помоћ САД избаце из образовања употребу руског језика од 2020.г.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:752359-Vojska-Ukrajine-na-granici-Madjarske

,,Pogoršanje odnosa između Kijeva i Budimpešte počelo je kada je u Ukrajini donet zakon o obrazovanju prema kojem će se posle 2020. učiti samo na ukrajinskom. Zbog nastojanja da proteraju ruski jezik, vlasti u Kijevu su kaznile u paketu i manjine, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo Rusa, Mađara, Rumuna i Moldavaca. Novi zakon u suprotnosti je sa ukrajinskim ustavom.

Što se tiče američke podrške tog zakona, mađarski ministar spoljnih poslova je kazao da je Vašingtonu najvažnije da se iz ukrajinskih škola izbaci ruski jezik, pa su spremni da zbog toga žrtvuju i interese drugih naroda koji žive u toj zemlji."

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Срђан Шијакињић рече

Који год да су мотиви, у овом случају се поклапају са црквеним правилима. Како да дају аутокефалију кад је једина призната украјинска црква не тражи?

Само по себи - ништа не би било лоше да историјски "нове" нације добијају аутокефалију, уколико су њихове цркве "зреле" за тако нешто. Али како да даш аутокефалију свакој заједници која мимо црквених правила одлучи да треба да буде самостална... Где је онда критеријум и докле то може да одведе... Што се тиче МКД, ја лично не видим начелно никакав проблем, али какву би то поруку послало? Политички основана "црква", која деценијама одлучују да је боље да буде у расколу (= без благодати и зајединце) него да буде формално у склопу СПЦ, са одговарајућом аутономијом. Како такву црквену свест "наградити" аутокефалијом? Да не причамо о свему што се радило +Јовану... Како без покајања да се пређе преко свега тога?

Ја дакле говорим строго из перспективе Цркве, национализам потпуно остављам по страни.

Где је дакле ту национализам? Или још боље - све и да је СПЦ заиста мотивисана национализмом у односу према МКД, зар није истовремено њена позиција у складу са црквеним правилима? Све и да нема национализма, да не постоји као појам, зар би положај МПЦ могао бити оправдан? 

Не разумем зашто је СПЦ заражена национализмом до плавог неба, а МПЦ није - иако се одлучује да буде у расколу пре него формално део друге националне цркве, која је и кроз историју била присутна на тим просторима макар колико и неке друге националне цркве.

Trazila je UPC MP jos davno al nije dobila, sadasnja ne trazi a 90'tih je trazila...al to i nije tako bitno. Jer pozicija Crkve bi trebalo da bude poklapanje "kanona" ili ikonomija za spasenje nekoliko miljona ljudi koji su u "raskolu"? 

Sto je problem ako bi se stvorila nova Autokefalna Crkva u kojoj bi usle sve nominalno pravoslavne grupacije u Ukraini zajedno sa UPC MP? I ta nova autokefalna crkva da bude u bratskim odnosima najpre sa MP a potom i sa svih drugih pomesnih crkava? Zasto je MP protiv toga? da se poklapaju kanone?

Sto se tice MPC Ohridska Arhiepiskopija ako ostavimo nacionalizam po strani, onda su svi crkveni kanoni na strani Autokefalije Ohridske Arhiepiskopije.

SPC nikad u istoriji do 1922' ni je imala eparhije u Makedoniji.

Mi cekamo buduci pravooslavan Sabor bez primese nacionalizma i etnofiletizma,  koji sigurni smo da ce nas opravdati. Ako ne mirna nam savest, znam da Bog je nelicemerni Sudija.

Подели на овим сајтовима

Биће вам супер у НАТО експанзији албанаца. Лепо су вас преварили да ће вам заједничка борба против Руске државе и Цркве штитити суверенитет и територију, али пробудићете се једног јутра без ичега. Ви нисте ништа друго осим белосветских расколника и ништа друго осим антицрква.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Milan Nikolic рече

Биће вам супер у НАТО експанзији албанаца. Лепо су вас преварили да ће вам заједничка борба против Руске државе и Цркве штитити суверенитет и територију, али пробудићете се једног јутра без ичега. Ви нисте ништа друго осим белосветских расколника и ништа друго осим антицрква.

Друже, зашто се жестиш?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Milan Nikolic рече

Tvoje zablude o Rusiji kao velika pravoslavna drzava, kojom jos vladaju preobucene komuniste, pricaj nekome drugome... 

Za samozvane antiteologe kao ti, koji se prave da su nesto i da znaju ponesto, a sama rec ih izdaje da su daleko od svetotacke tradicii i misli, mozda smo anticrkva. No nismo anticrkva za Boga koji zivi i razdaje sebe u ono shto ti nazivas anticrkva i raskol.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...