Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 51 минута, Zoran Đurović рече
пре 1 сат, Bokisd рече

Pa, Rapsodi, fakticki nije dogmatski i verski raskol ( ako dodje do ozbiljne podele ) nego tkz.administrativni raskol zbog pitanja kanonskih jurisdikcija , koja stvar ne utice na neciju pravoslavnost i veru.

По св. Кипријану Картагинском у пакао иду једнако јеретици и расколници. Нема везе са вером. А ти и Васијан паламудите по тој линији. 

A, sta da radimo, da jedne druge rascinjavamo i anatemisemo ?

Pa, valjda nije dotle doslo ?

( u pakao ide valjda onaj koji se odvoji od crkve, .. imamo i one parasinagoge, odvajaju se od zakonitog episkopa,... )

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

,,У Београд стиже митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Руске православне цркве, који ће се сутра састати са патријархом српским Иринејом, а једна од тема разговора двојице црквених великодостојника биће и сукоб Руске и Цариградске патријаршије због украјинског питања."

https://rs.sputniknews.com/vesti/201809251117289299-mitropolit-volokolamski-ilarion/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Milan Nikolic рече

,,У Београд стиже митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Руске православне цркве, који ће се сутра састати са патријархом српским Иринејом, а једна од тема разговора двојице црквених великодостојника биће и сукоб Руске и Цариградске патријаршије због украјинског питања."

https://rs.sputniknews.com/vesti/201809251117289299-mitropolit-volokolamski-ilarion/

"Иначе, очекује се да ће се тема украјинске цркве наћи и на седници Сабора СПЦ, која ће бити одржана почетком новембра."

Da li ovo znaci da vernici preko sputnik vesti saznaje da je sazvan jesenji Sabor u SPC?

Zna li neko kada je poslednji put odrzan jesenji sabor kod nas?

Подели на овим сајтовима

Amerika podrzava Vas. patrijarha u njegovoj nameri da da samostalnost ukrajinskoj Crkvi, izjavio je predstavnik za stampu ministarstva spoljasnjih poslova Amerike Hiter Nauert i ujedno izrazavajuci postovanje p.Vartolomeju za njegov doprinos na polju medjucrkvenih razgovora.

http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/24036-oi-ipa-sto-pleuro-tou-oikoumenikou-patriarxeiou-gia-tin-oukrania

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Dragi рече

Ja ostajem pri neutralnosti. Ako se od nas zahteva mišljenje, onda to neka bude na jednom svepravoslavnom saboru. A Carigrad i Moskva se svađaju odvajkada. Sećam se 1997 kada se austrijskom mitroplitu carigradske patrijaršije nije malo žurilo da što pre napusti svepravoslavnu molitvu onomad u bugarskoj Crkvi, a sve zbog Moskve. Bezveze, ali eto.

Moudrý muž :skidamkapu:

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, "Tamo daleko" рече

"Иначе, очекује се да ће се тема украјинске цркве наћи и на седници Сабора СПЦ, која ће бити одржана почетком новембра."

Da li ovo znaci da vernici preko sputnik vesti saznaje da je sazvan jesenji Sabor u SPC?

Zna li neko kada je poslednji put odrzan jesenji sabor kod nas?

Па ми све сазнајемо преко секуларних медија. И то обично незванично, када вести "процуре". :(

Осим наравно информација о томе где је које предавање одржано, и служена Архијерејска Литургија, и била слава, о чему смо добро обавештени.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

За оне који се питају шта би могао да буде разлог за заокрет у ставу Цариграда за 180 степени по питању Украјине, и за напрасну хитност, ево један од могућих разлога....

Screenshot_20180926-125435_Pocket.thumb.jpg.0596cbc8523809ef8ff3c65691b07ae6.jpg

Screenshot_20180926-125553_Pocket.thumb.jpg.67d04bfcb919727518a15a38e2ec3879.jpg

Укратко: паре и претња затвором за проневеру новца (око 10 милиона) везаних за изградњу Цркве у Њујорку срушене на 9/11

http://www.monomakhos.com/follow-the-money/ 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

У овим сулудом комбинацијама, прекид односа са Цариградом од стране СПЦ би могао довести и до драстичног иступљења артемитске оштрице, пошто су им одувек дотични Вратоломије и његов екуменизам били главни лајт-мотив на застави. Испоставља се да, са једне стране, њихов страх није био без основе. Друга страна их коље, а то је да тај страх нису каналисали унутар тела Цркве већ су у Васељенском стилу себе прогласили за истину. 

Кад кажем иступљење оштрице, мислим на размишљање обичног Лаоса који иде к њима. Ови у чину нека гледају са Синодом и Сабором како ће. Резултат мирише на  својевремени случај РПЦ и Заграничне...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

У Русији је све наглашенији став да је потребан међуцрквени суд над Васељенском патријаршијом, због очигледне јереси источног папизма  и успоствљања у Константинопољу нове, паралелне, Васељенске патријаршије.  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Мени се чини да ћемо најгоре проћи ако сада будемо млако поступали, да би затим када нам Цариград дође у Македонију, Црну Гору.... повукли неки оштар потез. То неће бити добро. Јер ће тада да нам спочитавају личне интересе (делимично и с правом, ако тако поступимо).

Не кажем да треба прекидати однос са Цариградом, још је рано о томе говорити, и за руску Цркву је рано за потпуни прекид, и сами су то рекли. Јер постоји нада да ће ово да се заустави. Међутим, мислим да би наш Сабор, а док не заседа Сабор Синод, морао врло јасно и недвосмислено да иступи са ставом, и то јавно.

Писма директно Цариграду (попут оног нашег Патријарха, или писмо Еп Иринеја) су до сада можда била ОК. Међутим, наша Црквена јавност мора да зна тај став (али кроз њега и да се умири).  Али тај став и друге Цркве морају да чују, јасно и гласно, па и сам Патријарх цариградски али и његови архијереји. Ја верујем да међу стотињак архијереја и тамо има оних који не мисле као Вартоломеј, али ствар је у томе да они немају ни могућности да нешто кажу у свом Сабору због система по коме функционише њихова Црквена администрација. Они су тамо само фигуративно. А засигурно је да приватна писма која се макар и протоколоарно шаљу у Патријаршију од нашег Патријарха или неког Архијереја до њих не долазе. Они тај глас (тајни) не чују.  

Мора јавно да се чује глас наше Цркве, како код нас тако и шире. А мислим да би било корисно да се тај глас, што јасније и што хитније артикулише и јавно изнесе и због унутрашњих разлога. Тиме би се смањила могућност неке дисхармоније у нашем Епископату, ако би се ствари заоштриле и кренуле у лошем правцу кроз нове потезе Цариграда. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Благовесник рече

У Русији је све наглашенији став да је потребан међуцрквени суд над Васељенском патријаршијом, због очигледне јереси источног папизма  и успоствљања у Константинопољу нове, паралелне, Васељенске патријаршије.  

Ко може да иницира такав суд? 

Иринеј рече да и за "свеправославно саветовање" треба да иницијатор буде Вартоломеј. 

Ја нисам склон таквом ставу али изгледа да преовладава такво мишљење. Иринеј не лупа, он пази шта прича. 

Зашто мислите да то каже?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ведран* рече

Мени се чини да ћемо најгоре проћи ако сада будемо млако поступали, да би затим када нам Цариград дође у Македонију, Црну Гору.... повукли неки оштар потез. То неће бити добро. Јер ће тада да нам спочитавају личне интересе (делимично и с правом, ако тако поступимо).

Не кажем да треба прекидати однос са Цариградом, још је рано о томе говорити, и за руску Цркву је рано за потпуни прекид, и сами су то рекли. Јер постоји нада да ће ово да се заустави. Међутим, мислим да би наш Сабор, а док не заседа Сабор Синод, морао врло јасно и недвосмислено да иступи са ставом, и то јавно.

Писма директно Цариграду (попут оног нашег Патријарха, или писмо Еп Иринеја) су до сада можда била ОК. Међутим, наша Црквена јавност мора да зна тај став (али кроз њега и да се умири).  Али тај став и друге Цркве морају да чују, јасно и гласно, па и сам Патријарх цариградски али и његови архијереји. Ја верујем да међу стотињак архијереја и тамо има оних који не мисле као Вартоломеј, али ствар је у томе да они немају ни могућности да нешто кажу у свом Сабору због система по коме функционише њихова Црквена администрација. Они су тамо само фигуративно. А засигурно је да приватна писма која се макар и протоколоарно шаљу у Патријаршију од нашег Патријарха или неког Архијереја до њих не долазе. Они тај глас (тајни) не чују.  

Мора јавно да се чује глас наше Цркве, како код нас тако и шире. А мислим да би било корисно да се тај глас, што јасније и што хитније артикулише и јавно изнесе и због унутрашњих разлога. Тиме би се смањила могућност неке дисхармоније у нашем Епископату, ако би се ствари заоштриле и кренуле у лошем правцу кроз нове потезе Цариграда. 

Neznam zasto ali je postalo popularno izigravati Gandija i ja se bojim da ce nesto tako u Novembru i SPC da izigrava. Voleo bih da pokazu jednom zrelost i da zauzmu jasan i nedvosmislen stav. Np videt cemo. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Ко може да иницира такав суд? 

Иринеј рече да и за "свеправославно саветовање" треба да иницијатор буде Вартоломеј. 

Ја нисам склон таквом ставу али изгледа да преовладава такво мишљење. Иринеј не лупа, он пази шта прича. 

Зашто мислите да то каже?

IPa u zavisnosti od toga kako se stvari odvijaju moglo bi i do toga da dodje. Ako bi gledali kao i ti u ovom slucaju to bi znacilo da bi imali coveka koji na nikakav sud nemoze da dodje. A to ti je, gle cuda, papa. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Trifke рече

Ako bi gledali kao i ti u ovom slucaju t

Не ја. :0201wink:

Ја не мислим што и Иринеј.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...