Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 34 минута, Ведран* рече

Трифке, разумем те, али не дај се искушењу. 

Ништа ово није ново за Цркву. Нама ваља на Крсту висити и кроз Крст у Васкрсење ући. 

Ово и треба да се свакоме нормалном гади, јер је гадно, и вредно критике сваке врсте. То ипак не значи да је Господ негде друго, да је Он тамо где је све мирно и "благочестиво", за разлику од овог хаоса. Не него Он је ту, поред свакога који га искрено тражи, у Цркви Његовој коју на врата пакла неће надвладати. Па то сигурно неће успети ни армија заблуделих епископа.

Vedrane moj, hvala tebi za pastirsku brigu koju pokazujes ovim odgovorom. Nisam ja u nikakvom iskusenju da trazim nesto bolje zbog nereda jer znam da na ovoj zemlji nerda ima gde god postoji neka ljudska zajednica. Posto to znam ja ne pokusavam da izbegnem ovaj haos u koji upravo ulazimo. Iskreno malo si mi ovo kazao onako populisticki ali ne smeta jer znam da ti to i od srca mislis. Sa druge strane iako sam potpuno bezbacajan u svim ovim dogadjajima imam pravo da zahtevan od onih koji su znacajni i bitni da stvari dovedu u red i da se ponasaju kako treba a ne da ovako nebulozno daju izjave. To sto je neko postao vladika ne daje mu za pravo da moze da se ponasa kako hoce. I za njega je greh biti gord kao i za nas i za njega mora da postoji ista ako ne jos i teza epitimija nego za nas. Da je u Davidovo vreme , greh koji je david ucinio ucinio neki obican covek , taj covek nebi postradao onako kao David. Tako ocekujem NE DA ONI KOJI ODLUCUJU IZIGRAVAJU GANDIJA NEGO DA RADE PO PRAVDI BAS ONAKO KAKO JE TO I GOSPOD REKAO I TRAZIO OD NJIH. Mnogo promasenih i zastarelih stvari ima po konaonima i vreme je da se ti kanoni menjaju, dopunjuju i ciste i da se jednom za nevaek utvrdi ko je ko i sta ko moze ili nemoze i kada i kako moze ili nemoze. Ocigledno mnogo toga ne stima a oni koji bi time trebalo da se pozabve ili nisu zainteresovani ili su lenji ili ko zna sta. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Trifke рече

Vedrane moj, hvala tebi za pastirsku brigu koju pokazujes ovim odgovorom.

Чуј! Пастирску бригу! :))

Мани ме, молим те. :))

пре 6 минута, Trifke рече

Sa druge strane iako sam potpuno bezbacajan u svim ovim dogadjajima imam pravo da zahtevan od onih koji su znacajni i bitni da stvari dovedu u red i da se ponasaju kako treba a ne da ovako nebulozno daju izjave.

Амин. То и рекох. Имамо сви право, али и обавезу, неко више неко мање, да кажемо. 

• Свиђа ми се 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Чуј! Пастирску бригу! :))

Мани ме, молим те. :))

Амин. То и рекох. Имамо сви право, али и обавезу, неко више неко мање, да кажемо. 

Svi smo mi pozvani da na ovaj ili onaj nacin budemo pastiri jedni drugima. Da se podsetimo: 1Cor 12:12 Jer kao što je tijelo jedno i ude ima mnoge, a svi udi jednoga tijela, premda su mnogi, jedno su tijelo: tako i Hristos.
1Cor 12:13 Jer jednijem Duhom mi se svi krstismo u jedno tijelo, bili Jevreji, ili Grci, ili robovi, ili sami svoji; i svi se jednijem Duhom napojismo.
1Cor 12:14 Jer tijelo nije jedan ud, nego mnogi.
1Cor 12:15 Ako reče noga: ja nijesam ruka, nijesam od tijela; eda li zato nije od tijela?
1Cor 12:16 I ako reče uho: ja nijesam oko, nijesam od tijela; eda li zato nije od tijela? Kad bi sve tijelo bilo oko, gdje je čuvenje?
1Cor 12:17 A kad bi sve bilo čuvenje, gdje je mirisanje?
1Cor 12:18 Ali Bog postavi sve ude u tijelu kako je koga htio.
1Cor 12:19 A kad bi svi bili jedan ud, gdje je tijelo?
1Cor 12:20 Sad su pak mnogi udi a jedno tijelo.
1Cor 12:21 Ali oko ne može reći ruci: ne trebaš mi; ili opet glava nogama: ne trebate mi.
1Cor 12:22 Nego još koji se udi tijela čine da su najslabiji najpotrebniji su.
1Cor 12:23 I koji nam se čine da su najsramotniji na tijelu, na one udaramo najveću čast;
1Cor 12:24 I nepošteni naši udi najveće poštenje imaju; a pošteni udi ne trebaju. Ali Bog složi tijelo i najhuđemu udu dade najveću čast,
1Cor 12:25 Da ne bude raspre u tijelu, nego da se udi jednako brinu jedan za drugoga.
1Cor 12:26 I ako strada jedan ud, s njim stradaju svi udi; a ako li se jedan ud slavi, s njim se raduju svi udi.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Ведран* рече

Трифке, разумем те, али не дај се искушењу. 

Ништа ово није ново за Цркву. Нама ваља на Крсту висити и кроз Крст у Васкрсење ући. 

Ово и треба да се свакоме нормалном гади, јер је гадно, и вредно критике сваке врсте. То ипак не значи да је Господ негде друго, да је Он тамо где је све мирно и "благочестиво", за разлику од овог хаоса. Не него Он је ту, поред свакога који га искрено тражи, у Цркви Његовој коју на врата пакла неће надвладати. Па то сигурно неће успети ни армија заблуделих епископа.

Vedrane ti si legenda.."To ipak ne znači da je Gospod negde drugo..."12:smeha:

"Armija zabludenih episkopa"12:smeha::))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Isusovo magare рече

Vedrane ti si legenda.."To ipak ne znači da je Gospod negde drugo..."12:smeha:

"Armija zabludenih episkopa"12:smeha::))

Sto legenda? Ja tu ne vidim nista smesno, cak naprotiv. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Isusovo magare рече

Vedrane ti si legenda..

Па кад и магаре то зна, није ми јасно како неки други то никако да схвате. 

12:smeha:12:smeha:12:smeha:12:smeha:12:smeha:

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Milan Nikolic рече

Kaže mu, jel znaš ti šta je katolik ludaku jedan.

А овде?

777932754_youngpopeslap.gif.a48a169d01974efb676adea4c1d27f6e.gif

• Хахаха 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

А овде?

777932754_youngpopeslap.gif.a48a169d01974efb676adea4c1d27f6e.gif

Votsone, opet si se maskirao, i šetaš moje crvene cipele!!!

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Снежана рече

i šetaš moje crvene cipele!!!

ове? :))

young_pope_shoes.gif.04204dbe6b3001ca4f2c6aab757ebe2e.gif

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Može li mi neko reći šta je to tako strašno što bi ta ukrainska crkva dobila samostalnost (a uskoro verovatno i crnogorska i makedonska)?

Šta bi to izgubila SPC kada bi crnogorci recimo dobili autokefalnost?

• Свиђа ми се 1
пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Evo Tomosa da se vidi na koju osnovu je dobila SPC eparhije u Makedonije i koliko politika i Novoformirana Drzava su uticali da se to desi. U samom Tomosu jasno se vidi da jedini razlog za to je shto crkvene teritorije su sad usle u novoj drzavi. Ako je sve to kanonicno, onda i sad je kanonicno da nova drzava Makedonija ima svoju autokefalnu crkvu. Ako to nije kanonski onda i pripajanje te jurisdikcije i sam Tomos nisu kanonicne. A vi jasno je da se rukovodite ne kanonima i istorijom vec svojim etnofiletistickih granica i emocija.

tomos-prevod-01.jpg

12.jpg

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, VaSa110 рече

Može li mi neko reći šta je to tako strašno što bi ta ukrainska crkva dobila samostalnost (a uskoro verovatno i crnogorska i makedonska)?

Šta bi to izgubila SPC kada bi crnogorci recimo dobili autokefalnost?

Па ништа осим да каже да Руске одлуке нису донесене Духом Светим.

И да свако може да секташи како год хоће, има ко ће их подржати (можда и Хрватску ПЦ?).

Најтужније, пљунуо ЈЕ на свој потпис, јер је ОН ЛИЧНО рашчинио Мираша, а Украјинци кијевске патријаршије опште са њим...

Дакле, за Црногорце аутокефална може бити само Цетињска митрополија јер ЦПЦ НЕ ПОСТОЈИ КАО КАНОНСКА ЦРКВА, нема ни једног рукоположеног епископа, макар и да је под епиримијом...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...